0
Posted 05/04/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Top 10 Beste Verrijzenissen in Films

It’s that time of the year again. De dag waarop kinderen zich een maagontsteking vreten aan chocolade. De eerste zondag na de kerst- en nieuwjaarsperiode waar een nieuwe reeks verplichte familiebezoeken zich opdringen. En vooral… de dag voor een vrije maandag. Jep, het is Pasen. Waarom we dit doen? Ongetwijfeld kunnen slechts enkele verdwaalde christelijk geïnspireerde zielen je precies melden dat we op Pasen de verrijzenis van onze lieve Heer vieren. De dag waarop Christus, na drie dagen dood te zijn, vond dat het wel even genoeg was en zijn volgelingen practical joke gewijs de stuipen op het lijf joeg. De dood en verrijzenis van Christus is niet alleen één van de kernelementen van het Nieuwe Testament, het is doorheen de geschiedenis ook een dankbaar onderwerp in verhalen.

Ook in de moderne vertellingen, zoals films, slaat Magere Hein geregeld de bal mis. In tegenstelling tot de vredige katholieke verrijzenis, luidt de heropstanding in films vaak een bloeddorstige wraak in. Brainfreeze zette de tien beste verrijzenissen uit de film op een rijtje. Hierbij werden personages ofwel gedood, ofwel zo goed als dood achtergelaten. Bij deze dan ook een raad voor toekomstige film-antagonisten die hun vijand gedood denken te hebben:

10. NEO10. Neo

The Matrix (1999)

Hoe sterft hij?
Neo krijgt van vlakbij enkele kogels in de borst.

De moordenaar:
Agent Smith.

Hoe verrijst hij?
We beginnen met een romantische insteek. Trinity (Carrie-Anne Moss) stond al een halve film in vuur en vlam voor Neo (Keanu Reeves), maar kreeg de woorden toch maar over haar lippen toen de man al morsdood was. Nice timing! Toch laat dit de ‘prophecy’ werkelijkheid worden. Neo is niemand minder dan The One, en die kan natuurlijk niet dood. Bummer voor Agent Smith die er een bijzonder explosieve indigestie aan overhoudt.

9. CATWOMAN/SELINA KYLE9. Catwoman - Batman Returns

Batman Returns (1992)

Hoe sterft ze?
Brave geitenwollensokken catlady Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) ontdekt dat haar baas Max Shreck een elektriciteitscentrale plant die alle energie uit Gotham City zal zuigen. Shreck vindt dat het bijgevolg wel eens tijd is voor een nieuwe secretaresse en duwt haar uit het raam van een flatgebouw.

De moordenaar:
Max Shreck

Hoe verrijst ze?
Toch één van de meest vreemde verrijzenissen in deze lijst. Het lichaam van Kyle blijkt een lekkernij voor de buurtkatten die dan ook met veel smaak aan haar beginnen te nibbelen. Helaas voor hen, keert Kyle hierdoor terug onder de levenden.

Iedere comicbookfan weet dat alle personages wel één keer hun maker ontmoeten. Ze weten even zeer dat er steevast één of andere originele manier is om weer gedag te zeggen tegen die maker. Om die reden houden we het maar op twee comicbookfiguren in deze lijst. Batman Returns is echter één van de beste stripverfilmingen ooit gemaakt en Catwoman’s verrijzenis is origineel genoeg om het te schoppen tot plaats negen. Who knew dat kattenspeeksel genezende krachten heeft? Wil je dus die oude lamp vervangen bovenop die gammele ladder die opgesteld staat boven een vol bad, met een aangesloten haardroger balancerend op de rand? Geen probleem, wrijf je lekker in met een potje kattenkwijl en je kan met een gerust hart die ladder op…

In onderstaande scène volgt de eigenlijke transformatie van Kyle in Catwoman.

8. MASON STORM8. Mason Storm - Hard to Kill

Hard to Kill (1990)

Hoe sterft hij?
Politie-inspecteur Mason Storm (Steven Seagal) ontdekt corruptie op het hoogste niveau en kan dit bewijzen met een geluidsopname. Een groep corrupte agenten breekt ’s nachts bij de man in en vermoorden zijn vrouw. Helaas, want we werden net vergast op een emotionele liefdesscène zoals we ze enkel bij acteertalent Steven Seagal kunnen zien. Ze knallen ook Storm neer en laten hem voor dood achter. In het ziekenhuis wordt hij eerst dood verklaard, maar blijkt hij daarna toch nog in leven en in coma te zijn.

De moordenaar:
Corrupte agenten, werkend voor een corrupte politieker.

Hoe verrijst hij?
Storm ontwaakt zeven jaar later uit de coma en krijgt onmiddellijk een nieuwe lading corrupte agenten op zijn nek. Op de koop toe zijn de spiertjes niet meer je dat. Gelukkig is daar verpleegster Kelly LeBrock die die spiertjes al snel weer kan losmaken. Storm opent bijgevolg een can of whup ass op al diegene die hem een beetje raar aanstaren.

Christus vergelijken met Steven Seagal, dat lijkt een one way ticket to hell. Maar geef toe, de naam alleen al. Mason Storm… Als je als antagonist tegenover iemand staat die fucking Mason Storm heet, kan je toch al onmiddellijk je broek gaan verversen?

7. ANAKIN SKYWALKER/DARTH VADER7. Darth Vader - Star Wars Episode IV - Revenge of the Sith

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Hoe sterft hij?
Duel of the Fates part 2! In een episch gevecht tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker krijgt die eerste een positie op een verhoog. Overmoedig door de Dark Side besluit Anakin toch de sprong te wagen. Het kost hem letterlijk een arm en een been. En dan nog een been. Obi-Wan, die zijn beste vriend met pijn in het hart ziet neergaan, laat Anakin op de oever van een lavarivier liggen. Anakin sliert naar beneden en gaat dus een zekere, vrij pijnlijke dood tegemoet.

De moordenaar:
Obi-Wan Kenobi

Hoe verrijst hij?
Reddende engel Palpatine to the rescue! Nadat hij zelf Yoda aan de kant heeft gezet, kriebelen zijn force senses. Net op tijd redt hij Anakin en propt hij hem in wat leftovers uit de garderobe van het zonnestelsel’s meest fashionfoute robot. Wanneer hij Palpatine’s kledingkeuze ziet kan Anakin dan ook enkel maar reageren met een langgerekte ‘noooo….’.

De Star Wars-prequeltrilogie staat bij velen niet bepaald bovenaan het lijstje met favoriete space opera’s maar de confrontatie tussen de twee boezemvrienden is een fantastisch stukje film met een briljante soundtrack van John Williams. Anakin’s lot en achtergrond geven tevens een extra dimensie aan de originele trilogie en Hayden Christensen lijkt hier (voor het eerst) toch wel iets te doen dat op acteren lijkt.

6. BEATRIX KIDDO/THE BRIDE6. The Bride - Kill Bill

Kill Bill Vol.1 (2003), Kill Bill Vol.2 (2004)

Hoe sterft ze?
Ze wordt neergeschoten tijdens haar huwelijksrepetitie. Wanneer ze in een coma belandt, ontsnapt ze ternauwernood opnieuw aan een moordpoging.

De moordenaars:
The Deadly Viper Assassination Squad.

Hoe verrijst ze?
Na vier jaar in een coma, wordt ze wakker, vermoordt ze de man die haar al die jaren verkrachtte en gaat ze achter haar moordenaars aan. Als je het nodig vindt een achttal mensen te doden door ze neer te maaien met een zondvloed aan kogels uit vier machinegeweren. Is het dan zo veel gevraagd een extra kogeltje opzij te houden voor de geflipt dodelijke huurmoordenares die jullie alle vijf met de vingers in de neus de baas kan? Really?

Even later doet Beatrix (Uma Thurman) dit kunstje nog eens over door uit een kist te ontsnappen nadat ze levend begraven werd. Tweemaal uit de dood opstaan? Dat verdient een plaatsje in deze lijst. De antagonisten verdienen een plaatsje in de lijst ‘domste kloten in de filmwereld’, samen met een resem aan Bondvillains.

5. T-8005. T-800 - Terminator 2 - Judgment Day

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Hoe sterft hij/het?
Na reeds te zijn neergeschoten, geplet en geamputeerd is het uiteindelijk een lange staaf door de borst die ons allerfavoriete Terminator (Arnold Schwarzenegger) de das omknoopt.

De moordenaar:
T-1000

Hoe verrijst hij/het?
De T-800 schakelt over naar een tweede energiebron en kan weer als vanouds keet schoppen. Nu ja,… als vanouds. De robot is al zozeer toegetakeld dat hij onmogelijk nog in de samenleving kan opgenomen worden. Nadat hij Sarah en John Connor redt door de T-1000 het genadeschot te geven, laat hij Sarah hem in het gesmolten ijzer zakken. Zoals we later in deze lijst zullen zien, hoeft dat echter niet het einde te betekenen…

4. ELLEN RIPLEY4. Ellen Ripley - Alien 3

Alien 3 (1992)/Alien Resurrection (1997)

Hoe sterft ze?
Op het eind van Alien 3 komt Ellen Ripley (Sigourney Weaver) voor de keuze te staan. Of ze gaat mee met de mensen van Weyland-Yutani, in de wetenschap dat de alien koningin in haar borstholte gebruikt zal worden als wapen. Of ze maakt er zelf een eind aan. Ze kiest voor optie twee en duikelt het gesmolten metaal in. Net voor ze ‘landt’, barst de alien uit haar lijf. Een mooi einde voor de franchise… Right…

De moordenaar:
Ellen Ripley/de Alien

Hoe verrijst ze?
De opoffering van het leven voor de mensheid. Christelijker kan het bijna niet. Ripley weet dat evil corporation Weyland-Yutani de Alien zal inzetten als massavernietigingswapen. Door haar niet ongeringe praktijkervaring weet ze tevens dat de xenomorfs niet bepaald lieverds zijn en zich niet zo gemakkelijk aan de leiband laten meenemen.

Toch blijkt de zelfopoffering zinloos. 200 jaar en zeven mislukte klonen later is daar de nieuwe Ripley, een genetische mix tussen de alien queen en Ripley zelve. The United Systems Military zette Weyland-Yutani opzij, maar heeft wel dezelfde snode plannen met de aliens. En natuurlijk… That’s when the screaming starts.

Ellen Ripley is de harde tante van dienst. Eén van de allereerste bad-ass vrouwenrollen na een periode waarin vrouwen zich meestal moesten beperken tot angstig in een hoekje bleiten tot de grote stoere man hen kwam bevrijden. Niet alleen is Ripley enkele honderden jaren oud en doodt ze meerdere bloeddorstige fallussymboolrijke aliens, ze ‘overleeft’ nog eens de dood ook. Met recht en rede op plaats vier.

Hier een versie waarbij de Alien niet zijn kopje komt roeren en Ripley dus enkel in het lood valt.

3. ALEX J. MURPHY/ROBOCOP3. RoboCop - RoboCop

RoboCop (1987)

Hoe sterft hij?
Agent Alex Murphy (Peter Weller) dringt samen met zijn partner binnen in de schuilplaats van drugsbaron Clarence Boddicker. De twee besluiten dat het verstandig is op te splitsen. Blijkt dat toch niet zo’n strak plan te wezen. Murphy wordt in de val gelokt en op een gruwelijke manier geëxecuteerd door Bodicker en zijn mannen.

De moordenaar:
Clarence Boddicker en co.

Hoe verrijst hij?
In deze alternatieve toekomst wil het bedrijf Omni Consumer Products alle agenten vervangen door robots. Omdat de tests tot dan toe vrij dodelijk uitdraaiden, besluit men een mix tussen mens en robot te construeren. Laat nu toch wel net één van Detroit’s meest gerespecteerde agenten neergeknald zijn. Wat vijzen en bouten later: RoboCop is geboren.

Dikke pech voor de bad guys in RoboCop. Hadden zij nu wel echt de tijd genomen om Murphy zo dood als een platgetrapte pier te maken, bouwen ze er toch wel geen robot van zeker. Helaas bleef RoboCop lang genoeg meedraaien voor twee sequels en een vrij gemiddelde reboot. Het is niet voor niets dat ook Christus het na veertig dagen definitief voor gezien hield. ‘Het Oude Testament Part 2: Revenge of the Son of God’ had beslist minder lezers gelokt.

2. SPOCK2. Spock - Wrath of Khan

Star Trek II: The Wrath of Khan (182)/Star Trek III: The Search For Spock (1984)

Hoe sterft hij?
The needs of the many outweigh the needs of the few. Onsterfelijke woorden waarmee Spock (Leonard Nimoy) zich opoffert. Hoewel hij weet dat de stralingen ongetwijfeld zijn dood zullen betekenen, gaat hij de engineering-room in om de warp drive te herstellen. Doet hij dat niet, dan zou de Enterprise ten onder gaan.

De moordenaar:
Het is Khan die het Genesis-apparaat activeert en de Enterprise in gevaar brengt, maar het is natuurlijk Spock zelf die zich opoffert.

Hoe verrijst hij?
Spock wordt de ruimte ingeschoten na een plechtige begrafenis. De tube met zijn lichaam komt in de buurt van een door het Genesis-apparaat beïnvloede planeet. Dit apparaat kan leven creëren en onbedoeld wordt zo ook Spock opnieuw tot leven gebracht. Het klinkt een beetje ongeloofwaardig, maar er is ook een downside. Zijn herinneringen zijn namelijk niet aanwezig. Gelukkig had de oude Spock een mind meld gedaan met Dr. McCoy. Na deze herinneringen weer over te brengen is Spock weer zijn oude logische zelve.

Het is één van de hoogtepunten in Star Trek: de opoffering van Spock. De man zonder emoties levert hier één van de emotioneelste scènes in de franchise. Leonard Nimoy zou Star Trek III: The Search For Spock regisseren en hoewel het zeker niet de slechtste film in de reeks is, komt het toch in de verste verten niet in de buurt van voorganger Wrath of Khan. Toch is de wijze waarop men hier met zo’n belangrijk personage om ging best spectaculair te noemen. Spock is de enige in de lijst die niet zomaar herrijst, maar volledig herboren wordt. Genoeg om op plaats twee te stranden.

1. ERIC DRAVEN/THE CROW1. The Crow - The Crow

The Crow (1994)

Hoe sterft hij?
Op de avond voor hun huwelijk wordt bruid Shelly Webster in elkaar geslagen en verkracht. Bruidegom Eric Draven wordt neergeschoten en uit het raam gegooid. Webster sterft nadien.

De moordenaar:
Een groep criminelen genaamd T-Bird, Tin-Tin, Funboy en Skank. De groep wordt aangevoerd door Top Dollar.

Hoe verrijst hij?
Precies een jaar na de feiten landt een kraai op de grafzerk van het vermoorde koppel. Draven klauwt zich een weg uit het graf en strompelt naar zijn oude appartement waar hij in flashbacks te ziet krijgt wat er precies met hem is gebeurd. Van dan af zint hij op wraak en transformeert hij in The Crow.

Wanneer je denkt aan verrijzenissen in de film, dan is The Crow ongetwijfeld één van de eerste films die bij je op komt. In essentie is het de typische revenge-film. Net daarom is het verhaal ook zo aansprekend. Iedereen kan zich voorstellen hoe Draven zich moet voelen. Dat de eigenlijke verrijzenis niet bepaald in detail is uitgelegd hoeft niet. In tegendeel, het maakt het gotische sfeertje des te indrukwekkender. Het verhaal van Eric Draven is natuurlijk onsterfelijk gemaakt door de dood van hoofdrolspeler Brandon Lee, maar ook zonder dit feit is The Crow gewoonweg een steengoede, sfeervolle film en één van de betere comicbookadaptaties.

Voor nog meer verrijzenissen, maar dan in comics, kan je terecht bij onze Verrijzenis van de Dag! specials.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.