0
Posted 04/04/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #2


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen.

GRADUATION DAY

 • Jaar: 1981
 • Regisseur: Herb Freed
 • Korte inhoud: Een groep jongeren staan klaar om af te studeren, die mogen het natuurlijk niet overleven!

Deze slasher van Herb Freed volgt de clichés van het genre en verrast dus nooit, maar neemt zichzelf gelukkig niet al te serieus. Bovendien zitten er enkele fantastische sequenties in die schitterend ineen gestoken zijn (de begingeneriek en het feestje voor de uiteindelijke afstudeerceremonie) die het geheel toch memorabel maken. Er zit ook één moord in die werkelijk fantastisch genoemd kan worden. Als je de film bekijkt dan zal je onmiddellijk weten de welke…

3

Graduation Day is in Engeland verkrijgbaar in een HD-versie uitgegeven door 88 Films.

Graduation-Day1

SCREAM QUEENS: HORROR HEROINES EXPOSED

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Calum Waddell
 • Korte inhoud: Alles wat je ooit wilde weten over Scream Queens…

Deze docu van horrorjournalist Calum Waddell biedt een uitgebreid overzicht van het Scream Queen-fenomeen aan de hand van een heleboel interviews met oude en recente godinnen. Waddellproducties zijn nooit echt flashy (exclusief pratende hoofden en korte clips), maar hij weet wel een maximum aan informatie te puren uit zijn gasten (alle grote namen zijn present) en is een meester in het structureren van zijn docu’s. Alle meer oppervlakkige onderwerpen komen aan bod: wat is een scream queen, waar kwam de naam vandaan, wat moesten de dames doen… Daarnaast is er ook heel wat aandacht voor de low-budget filmindustrie, het genot dat de meisjes uit hun werk haalden (soms ook niet) en ze trachten ook een persoonlijk antwoord te geven op de kritiek die zij en de films te verduren kregen (seksistisch, misogyn,…).

4

Deze docu is enkel te zien op de UK Blu-ray van Graduation Day uitgegeven door 88 Films.

Debbie-Rochon-SQ-doc

THE MANGLER

 • Jaar: 1995
 • Regisseur: Tobe Hooper
 • Korte inhoud: Een industriële strijkmachine kan blijkbaar ook behekst zijn.

De film mag dan gebaseerd zijn op een kortverhaal  van Stephen King, het is een Tobe Hooper pur sang geworden. Diezelfde over-the-top toon en donkere humor die je in al zijn films vindt (de referentie is hier duidelijk The Texas Chainsaw Massacre 2). Het spijtige is echter dat het hier niet altijd even goed werkt. Heel vaak voelt het aan als de goede oude tijd toen de Texaanse regisseur zijn hoogdagen beleefde, maar er zitten te veel valse noten tussen om dit 100% geslaagde film te noemen. Laat jullie dat echter niet tegenhouden, want Ted Levine (Silence of the Lambs) en Robert Englund (A Nightmare on Elm Street) leveren prachtprestaties en de production design is om van achter over te vallen.

3

The Mangler is enkel in de VS in het juiste beeldformaat (1.85:1) te vinden op DVD. In Europa moet je genoegen nemen met een afgrijselijke full frame (4:3) versie.

the-mangler-1995--00

SLEEPWALKERS

 • Jaar: 1992
 • Regisseur: Mick Garris
 • Korte inhoud: Als je seks met uw moeder hebt dan ben je een monster.

Stephen King is altijd een speciaal geval geweest als het om de films gebaseerd op zijn werk gaat. Waarom hij bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan mensen zoals Mick Garris en Craig R. Baxley, regisseurs met een beperkt talent, voor zijn adaptaties zal ons steeds een raadsel zijn. Toch kunnen we niet al te negatief zijn over Sleepwalkers omdat hij zoveel goede jeugdherinneringen uit het VHS-tijdperk naar boven brengt. Onderschat nostalgie nooit…

Nu, als volwassene, zien we in dat de film richting mist, maar de perverse relatie tussen het personage van Alice Krige en Brian Krause blijft een genot om te aanschouwen. Bovendien is het geheel campy en cheesy zoals enkel genrefilms uit het begin van de jaren 90 dat kunnen zijn. Een film met charme dus die je niet al te serieus mag nemen.

3

Sleepwalkers is gemakkelijk te vinden aan dumpingsprijzen in elke winkel waar DVD’s verkocht worden.

sleepwalkers2

THE BEAST WITHIN

 • Jaar: 1982
 • Regisseur: Philippe Mora
 • Korte inhoud: Puberteit is verandering, sommigen drijven het iets te ver…

Een film die zeker goed gemaakt is en de politiek incorrecte toon (monster rape, oversekste opmerkingen) zal zeker in goede aarde vallen bij genrefans, maar spijtig genoeg nooit zijn niet al te bijster originele verhaal overstijgen. Niet meer dus dan de zoveelste film waar wraak de dood overstijgt en die zich afspeelt in een klein stadje met een groot geheim en corrupte leiders. Bovendien staan de meeste acteurs aan de verkeerde kant van de dunne grens tussen overacting (slecht!) en campy acting (goed!). The Beast Within zal toch vooral bijblijven als eerste wapenfeit van Tom Holland als scenarist. Later zou die nog verantwoordelijk zijn voor echte klassiekers als Class of 1984, Fright Night en Child’s Play (Chucky!).

2,5

De film is verkrijgbaar in een wonderbaarlijk mooi gerestaureerde HD-versie bij de Engelse uitgever Arrow Films. De film verdient zo’n mooi beeld niet, maar het is wel fantastisch dat het gedaan werd.

thebeastwithin

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.