2
Posted 30/03/2015 by monkeyafterdark in Comic Cons
 
 

Starcom: Een Nieuwe Belgische Convention voor de Gentse Zomer


Er zit plots beweging in conventionland: jarenlang wist elke smaakvolle en goed geaarde geek zijn honger te stillen met het grootse gebeuren dat F.A.C.T.S. is geworden. Ooit begon dat als een klein event voor een 40-tal mensen boven een café om daarna te verhuizen naar het ICC in Gent. Nu palmt het steeds de grotere lappen van Flanders Expo in. Aan die ogenschijnlijke eenzame heerschappij wordt er steeds vaker getornd.

Afgelopen weekend liep het in Utrecht al storm voor de Dutch Comic Con. Het Comics Festival in het Franse Lille trekt ook steeds meer Belgen naar de feestvloer. Made in Asia geeft een platform aan heel wat cosplayers, die anders ook in de expohallen hun creativiteit laten zien. Antwerpen viert haar lente met Antwerp Convention. En deze zomer krijgt Gent er zowaar een derde Comic Con bij. Het is zelfs de derde wanneer je het Japans cultuurfestival Atsusacon in het ICC erbij rekent.

Op zondag 5 juli 2015 wordt namelijk in het ICC te Gent de eerste editie van Starcom georganiseerd.

10995460_10153250038788856_1806699515779562052_n

De brede sci-fi/fantasycultuur mag dan wel decennialang geroepen hebben (en nog steeds) dat ze stiefmoederlijk behandeld wordt door de traditionele media, helemaal onzichtbaar is ze al lang niet meer. Het is een subcultuur die groeit en waar steeds meer interesse voor bestaat. Genoeg ruimte voor een extra verzamelmoment in een moment waarop de meeste scouts- en chirobroekjes anders toch alleen maar op Werchter zitten, moet Quinte Ridz, trekker van Starcom, gedacht hebben.

Quinte, ook bekend als hiphopicoon van eigen bodem bij ABN, wil van Starcom een adembare beurs maken. Hij had de zomer, hij had het park en wilde mensen een faire deal geven. Of in ieder geval toch een optie buiten de gigantische oppervlakte van Flanders Expo. En dat dus in het ICC. Dat dit het vorige adres van F.A.C.T.S. is, zou enige wenkbrauwen kunnen doen fronsen. Een oorlogsverklaring? Een greep naar macht in de Oost-Vlaamse hoofdstad? “Integendeel”, zegt Quinte, “laat F.A.C.T.S. de grootste zijn, dan zijn wij het kleine broertje.”

20071013_facts9

Uit de oude doos: F.A.C.T.S. in het ICC te Gent

Starcom moet met zijn 5000 m² de sfeer van een klein en gezellig gebeuren uitademen. De hoop is er dat, indien het weer dat toelaat, mensen ook lekker met hun pas gekochte comics het Citadelpark veroveren. Hier geen celebrities van het witte doek of het kleine scherm. Geen planningsstress. Geen rennen en drummen van Q&A naar presentatie naar marktvloer. De focus moet liggen op ontmoeting. Mensen leren kennen die dat wat jij leuk of stom vindt misschien wel precies zo zien. Een treffen onder gelijken. Eten, drinken, vette vingers op je nieuwe Blu-ray van Barb Wire. Dat soort dingen.

Van een overaanbod aan events is er volgens Quinte ook geen sprake. Elk dorp heeft zijn festival en zijn rommelmarkt”, zegt hij. “F.A.C.T.S. gaat er ook niets aan verliezen. Misschien zelfs aan winnen: Gent geekcity!”

Het klinkt in ieder geval als een oprechte toevoeging aan een groeiende subcultuur. Het idee van een Citadelpark vol cosplayers en comicbooklezers is dan ook geen slechte voorstelling. Starcom belooft toys, games, comics, cosplay, food trucks en nog wat onaangekondigde dingen op hun pas geopende event page op Facebook. En dit alles naar alle waarschijnlijkheid in een minder luide en drukkende omgeving dan op dat andere Gentse gebeuren. En het ene hoeft het andere inderdaad niet uit te sluiten. Meer zielen, meer vreugd. Wij zetten alvast een fles chardonnay in de koelkast en hopen op een warme dag in het groene, Gentse gras…

Bezoek de officiële website van Starcom via www.starcom.tv.

Comments

comments


monkeyafterdark

 
avatar