9
Posted 30/03/2015 by Killian in Comic Cons
 
 

Dutch Comic Con 2015: Het Verslag


Er stond een wild weekend in het Nederlandse Utrecht op de planning. In de Jaarbeurs werd de allereerste editie  van Dutch Comic Con gehouden. Een eerste editie van een conventie op poten zetten is altijd moeilijk. Dutch Comic Con  werd geteisterd door slechte communicatie van de organisatie, afzeggingen van acteurs en stroomstoringen. Dan laten we de hele  soap rondom Comic Toys, een ander bedrijf van organisator Ivan Lok, nog even achterwege. Tot overmaat van ramp  waren er in het weekend van 28 en 29 maart werken gepland rondom het station Utrecht Centraal.

De intentie was om de con op zaterdag en zondag te bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van dit event. Helaas  kwam er zaterdag een kink in de kabel. Ik vertrok op tijd zodat het nog mogelijk zou zijn om een kaartje aan de deur te bemachtigen. Via een alternatieve weg werd mijn trein naar Utrecht Centraal geleid. Helaas koos iemand  ervoor om tijdens deze druilerige zaterdagmorgen uit het leven te stappen en dan precies bij de trein voor de mijne. Met als gevolg dat er rechtsomkeer werd gemaakt en ik na een kleine drie uur weer was uitgekomen bij mijn startbestemming. Een snel telefoontje naar de Jaarbeurs leerde me al dat het geen zin had om een tweede poging te ondernemen. Rond 13:45 ‘s middags waren er nog een tiental kaarten beschikbaar en kijkend naar de rij zou mijn reis voor niets zijn.

Via Twitter en Facebook komen de eerste berichten naar buiten dat men het op de beurs bijzonder naar zijn zin heeft. Zie ook de onderstaande foto. Yours truly deed een dag later weer een poging.

dcc

Zondag:

De reis verliep voorspoedig waarna ik me eindelijk bevond in het kloppende hart van de Jaarbeurshallen. Het was minder druk dan zaterdag waardoor je voldoende ruimte had om te bewegen. De hal was overigens prettig ingericht. Voldoende toiletten en horeca beschikbaar in alle delen van de beursruimte. Dat zie je weleens anders.

Het eerste dat opvalt is de grote hoeveelheid cosplayers. Je ziet ze soms ook wel tijdens de ‘normale’ stripbeurzen maar hier struikelde je erover. Nooit geweten dat dit zo’n grote subcultuur is. Mannen en vrouwen in alle soorten en maten scheppen er plezier in om zich uit te dossen als hun favoriete personages en zo op de foto te gaan. Het is ook niet raar om dit aan ze te vragen. Voordat je het weet nemen ze een pose aan en kun je een plaatje schieten. Al voel je soms iets van plaatsvervangende schaamte wanneer je een grote dikkerd van vijftig weer op de foto ziet gaan met het zoveelste meisje dat verkleed is als zombie of elf. Maar wie ben ik om daarover te oordelen? Beiden halen iets uit dit contact!

Dutch-Comic-Con-013

Er was een groot blok aanwezig met videogames. Maar het was redelijk lastig om daar een plekje te veroveren. Of je moest bereid zijn om een dertienjarige even in de ribbenkast te ellebogen. Het was trouwens wel cool om te zien dat men bij Power Unlimited (Nederlands videogamemagazine) een top 10 van comicbookgames had gemaakt.

Er werden, zoals verwacht, veel popcultuurprullaria aangeboden. Soms tegen schandalige prijzen, maar wie even  verder liep kon vaak bij andere aanbieders een betere deal krijgen. Comics waren er gelukkig ook te vinden. Er zaten natuurlijk twee verdwaalde dealers met mottige albums in oude bananendozen. Maar er waren behoorlijk wat fatsoenlijke stripwinkels en uitgevers te vinden op de beurs. De zaken gingen schijnbaar behoorlijk goed. Bij Strip2000 werd ik zelfs zowat omarmd door een man achter die stand die vol trots riep dat ze al ruim 250 exemplaren van de strip Dating for Geeks hadden verkocht en of ik wel besefte hoe buitengewoon veel dat was? Neen, maar dat durfde ik niet te zeggen natuurlijk. Vol enthousiasme huppelde de man door zijn stand om de stapels aan te vullen. Heeft iemand nog wat downers?

floor de goede dating for geeks

Maar zonder gekheid. De comic leeft nog steeds. Bij de reguliere stripbeurs ben je als jonge dertiger vaak de jongste die in de bakken en dozen met comics staat te graaien. Op de Dutch Comic Con ben je van middelbare leeftijd en dat is goed. Het viel ook op hoeveel mensen er op zoek zijn naar comics van Green Arrow. Vooral jongere vrouwen. En het tweede dat opviel was hoe slecht het advies is dat mensen soms krijgen. Ik heb zowaar iemand moeten verwijzen naar onze eigen Start to Read van Green Arrow.

Het enige dat eigenlijk ietwat tegenviel was de Artist Alley. Het kan aan het tijdstip liggen, maar de aanwezige acteurs hadden ‘s middags niet veel te doen. Alleen Osric Chau (Supernatural) had een redelijke rij voor zijn tafeltje. Van andere mensen hoorde ik dat Samantha Fox redelijk wat volk trok in de ochtend en persoonlijk denk ik dat Michael Cudlitz (The Walking Dead) ook geen reden tot klagen had. Al heb ik hem niet meer in actie gezien.

Eerlijk is eerlijk. De Dutch Comic Con is een frisse wind in het Nederlandse beurslandschap en lijkt erin geslaagd te zijn om een groot, divers publiek aan te boren. De komende drie jaar zal de con worden gehouden in de Jaarbeurshallen. Voor 2016 zal de beurs uitbreiden van 30.000 naar 40.000 vierkante meter. Ik ben benieuwd wat we dan mogen verwachten…

Dutch-Comic-Con-008

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.