Random Article


START TO READ: The Avengers

 


5
Posted 29/03/2015 by

starttoreadavengers

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jouw is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag assembleren we ons mee met THE AVENGERS en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor het grootste superheldenteam van Marvel en Earth’s Mightiest Heroes op een rij.The-Avengers-logo

 • avengersbig3Eerste verschijning: The Avengers #1 (1963)
 • Opgericht door: Iron Man (Tony Stark), Thor (Thor Odinson), Hulk (Bruce Banner), Ant-Man (Hank Pym), The Wasp (Janet Van Dyne), later verkreeg ook leider Captain America (Steve Rogers) een status als oprichter
 • Uitvalsbasis: Wereldwijd, later doorheen meerdere werelden en tijdlijnen. 
 • Hoofdkwartier(en): Avengers Mansion, Stark Tower aka Avengers Tower en Hydrobase in New York City, Verenigde Staten
 • Transport: Avengers Quinjet
 • Takken/afsplitsingen: Avengers, West Coast Avengers/Avengers West Coast, Force Works, New Avengers, Mighty Avengers, Secret Avengers, Avengers Initiative, Uncanny Avengers, Young Avengers, Avengers Academy, Avengers Undercover, Pet Avengers, Dark Avengers, A-Force
 • Belangrijkste leden: Captain America (Steve Rogers), Iron Man (Tony Stark), Thor (Thor Odinson), The Hulk (Bruce Banner), The Wasp (Janet Van Dyne), Ant-Man/Giant Man (Hank Pym), Hawkeye (Clint Barton), Quicksilver (Pietro Maximoff), Scarlet Witch (Wanda Maximoff), The Vision, Hercules, Black Panther (T’Challa), Black Widow (Natasha Romanoff), Ms. Marvel/Captain Marvel (Carol Danvers), Namor the Sub-Mariner, Wonder Man (Simon Williams), Beast (Hank McCoy), She-Hulk (Jennifer Walters), Captain Marvel/Photon (Monica Rambeau), Spider-Man (Peter Parker), Wolverine (James “Logan” Howlett), Power Man (Luke Cage), Iron Fist (Danny Rand), Spider-Woman (Jessica Drew) en uiteindelijk zowat iedere grote Marvel-held en -heldin (en hun tijdelijke opvolgers)…
 • Belangrijkste relaties: Rick Jones (vroege sidekick/mascotte), Edwin Jarvis (butler), Tony Stark (mede-oprichter/belangrijkste geldschieter), Henry Peter Gyrich (liaison tot de NSA), S.H.I.E.L.D. (defensieorganisatie/occasionele werkgevers), Nick Fury (directeur van S.H.I.E.L.D.), Maria Hill (directrice van S.H.I.EL.D.), Fantastic Four (collega-superhelden), X-Men (collega-superhelden), The Defenders (collega-superhelden), Guardians of the Galaxy (collega-superhelden), Squadron Supreme (collega-superhelden), Avengers Academy (rekruten), Young Avengers (opvolgers)
 • Belangrijkste vijanden: Loki, Kang the Conqueror, Ultron, Baron Zemo, Masters of Evil, Enchantress, Red Skull, The Mandarin, Magneto, Thanos, Korvac, The Zodiac, Onslaught, AIM, HYDRA, Skrulls, Kree, Shi’ar, Taskmaster, Norman Osborn/Green Goblin, S.H.I.E.L.D., Beyonder(s), Builders, Mapmakers, The Sentry/The Void, Rabum Alal

And there came a day, a day unlike any other, when Earth’s mightiest heroes and heroines found themselves united against a common threat. On that day, the Avengers were born—to fight the foes no single super hero could withstand! Through the years, their roster has prospered, changing many times, their glory has never been denied! Heed the call, then—for now, the Avengers Assemble!”

avengersross

The Avengers zijn Marvel‘s equivalent van DC’s Justice League, een superheldenteam bestaande uit verschillende gekende solohelden (die op hun beurt ook hun eigen soloreeksen hebben). Het team werd opgericht toen Loki, de Asgardiaanse god der leugens, wraak wou nemen op zijn broer: de dondergod Thor. Loki manipuleerde de Hulk om wat vernieling aan te richten. Een S.O.S. van Rick Jones, sidekick tot de Hulk, werd gestuurd naar de Fantastic Four. Deze werd echter onderschept en kwam niet enkel bij Thor terecht, maar ook bij Iron Man en het superheldenkoppel Ant-Man en The Wasp. De vijf helden leerden uiteindelijk samenwerken en slaagden erin Loki te verslaan. Ze besloten een team te vormen en de naam “Avengers” werd voorgesteld door The Wasp. De Hulk verliet al snel de groep, maar wanneer ze tijdens een later avontuur de verloren gewaande superheld en levende legende van WO II – Captain America – terugvonden verkregen de Avengers pas een echte leider…

avengersclassic2

Uiteindelijk zouden de Avengers uitgroeien tot de grootste helden op Aarde en de meest diverse groepering superhelden kennen die het Marvel-universum ooit gezien heeft. Tot de leden van de Avengers behoren immers gewone mensen met buitengewone capaciteiten, maar ook goden, buitenaardse wezens, mutanten, robots, hervormde superschurken en natuurlijk de immer aanwezige Edwin Jarvis, butler van Tony Stark. Allen vechten ze voor de bescherming van de aarde en het tegengaan van dreigingen die te groot zijn voor één superheld. De Avengers zijn een onafhankelijke organisatie, maar werken in vele gevallen nauw samen met de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. of de Verenigde Naties. In tegenstelling tot andere superheldenteams van dit kaliber, zou het ledenrooster van de Avengers doorheen hun geschiedenis steeds opnieuw grondige veranderingen en aanpassingen ondergaan. Een toetreding tot de Avengers wordt gezien als de grootste eer voor eender welke Marvel-superheld.

 

avengersclassicDe teamreeks The Avengers startte in 1963 en verkreeg doorheen de jaren een viertal nieuwe nummers #1. Tevens kent de reeks verschillende spin-offs, minireeksen en specials en hebben vele leden dan uiteraard nog eens hun eigen soloreeksen. Tot de meer langdurige spin-offs behoren de series West Coast Avengers/Avengers West Coast en verschillende volumes van New Avengers, Mighty Avengers, Secret Avengers en Uncanny Avengers. De Avengers zijn tegelijk ook de kernspelers in bijna elk groot Marvel-event, verhaallijnen die zeker sinds de 21ste eeuw de flow van de verschillende Avengers-series leiden. Buiten de comics verschenen Earth’s Mightiest Heroes dan weer in animatieseries, animatiefilms en videogames. The Avengers-film uit 2012 werd de grootste superheldenblockbuster tot hiertoe en vormde de climax van Phase One van het Marvel-filmuniversum. Sequel The Avengers: Age of Ultron (2015) belooft hetzelfde te doen voor Phase Two, terwijl The Avengers: Infinity War Part I & Part II de derde fase van de Marvel-films zullen afsluiten. Verschillende Avengers-teams schitteren momenteel in de reeksen Avengers, New Avengers, Avengers World, Mighty Avengers, Secret Avengers en Uncanny Avengers, alsook in hun soloreeksen en grote Marvel-events.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Avengers-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de avonturen van het hoofdteam in de Avengers– en New Avengers-series. Spin-offs en team-ups zijn voor een andere keer.

Buy1

EARTH’S MIGHTIEST HEROES – ULTIMATE COLLECTION

 • Jaar: 2005-2007
 • Schrijvers: Joe Casey
 • Artiesten: Scott Kolins, Will Rosado
 • Verzamelt: Avengers – Earth’s Mightiest Heroes v1 #1-8, Earth’s Mightiest Heroes v2 #1-8

In deze bundeling keren we terug naar de begindagen van Earth’s Mightiest Heroes. Het oorsprongsverhaal en de eerste avonturen van de Avengers krijgen een moderne make-over. We zien hier de overgang van het oorspronkelijke team van Ant-Man, Wasp, Thor Hulk en Iron Man naar de eerste grote teamwissel met Captain America, Hawkeye, Quicksilver en Scarlet Witch. De tweede reeks speelt zich af tijdens de Avengers-verhalen uit de jaren 70-80, waarin het team werd bijgestaan door o.a. Vision en Black Panther en Hank Pym van Giant-Man naar Goliath naar Yellowjacket ging. Niet bepaald de officiële oorsprong, maar wel de beste en meest moderne inkijk op de vroege dagen van de Avengers.

 • Zie ook AVENGERS: THE ORIGIN en AVENGERS: SEASON ONE voor gelijkaardige moderne updates van het klassieke oorsprongsverhaal. Het oorspronkelijke verhaal uit de jaren 60 werd gebundeld in AVENGERS EPIC COLLECTION VOLUME 1: EARTH’S MIGHTIEST HEROES, terwijl heel wat moderne kortverhalen uit deze periode te vinden zijn in AVENGERS: FIRST TO LAST. Zie ook AVENGERS MYTHOS, waarin de aparte oorsprongsverhalen van verschillende Avengers-leden in een modern jasje worden gestoken.

Buy1

BEHOLD… THE VISION! (AVENGERS EPIC COLLECTION VOL.4)

 • Jaar: 1968-1970
 • Schrijver: Roy Thomas
 • Artiesten: John Buscema, Gene Colan, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v1 #57-76, Marvel Super-Heroes (1967) #17

Een uiterst vruchtbare creatieve periode gaat van start onder schrijver Roy Thomas. De moordzuchtige robot Ultron stuurt de Vision op de Avengers af als zijn geheime wapen, maar de androïde leert het team en zijn menselijkheid te appreciëren en keert zich tegen zijn meester. Met de komst van de Vision hebben de Avengers opnieuw een ware krachtpatser te pakken, waarna ze in conflict treden met o.a. Kang, het Squadron Sinister, Sons of the Serpent en zelfs hun voorlopers uit WOII: de Invaders. De bundeling kent grote rollen voor o.a. nieuwe leden Black Panther, Vision en de terugkeer van Scarlet Witch en Quicksilver tot het team. Hank Pym neemt weer een nieuwe identiteit aan, deze keer als Yellowjacket, terwijl Hawkeye de nieuwe Goliath wordt. Lichtjes gedateerd, maar nog steeds nostalgische Avengers-actie.

Buy1

THE KREE/SKRULL WAR

 • Jaar: 1971-1972
 • Schrijver: Roy Thomas
 • Artiesten: Neal Adams, Sal Buscema, John Buscema, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v1 #89-97

Het eerste echt grote Avengers-event. Wat de Galactus-saga was voor Fantastic Four, is dit voor de Avengers. Earth’s Mightiest Heroes komen verwikkeld in een intergalactische strijd tussen de buitenaardse Kree– en Skrull-keizerrijken. Met grote rollen voor o.a. Rick Jones/Captain Mar-Vell en de ontluikende romance tussen Vision en Scarlet Witch. Een klassieker van jewelste en één van de bekendste Marvel space opera’s.

 • Verhaal krijgt een semi-sequel in OPERATION GALACTIC STORM, een conflict tussen de Kree en de Shi’Ar.

AVENGERS/DEFENDERS WAR

 • Jaar: 1973
 • Schrijver: Steve Englehart
 • Artiesten: Bob Brown, Sal Buscema
 • Verzamelt: Avengers v1 #115-118, Defenders v1 #8-11

De duistere Dormammu en Loki, de Asgardiaanse god der leugens, spelen een gevaarlijk spelletje waarin de Avengers en de Defenders (het non-team bestaande uit o.a. Namor, Hulk, Dr. Strange en Silver Surfer) rechtstreeks tegen elkaar uitkomen. Eén van de hoogtepunten van Steve Engleharts periode op Earth’s Mightiest Heroes, één van de vroegste Marvel-crossovers alsook één van de beste gevechten tussen Thor en de Hulk...

 • De run van Englehart gaat verder in de bundelingen AVENGERS: CELESTIAL MADONNA, LEGION OF THE UNLIVING, THE SERPENT CROWN en THE COMING OF THE BEAST, maar werd nog niet volledig verzameld. Englehart schreef ook AVENGERS: CELESTIAL QUEST.

Buy1

THE FINAL THREAT (AVENGERS EPIC COLLECTION VOL.9)

 • Jaar: 1976-1977
 • Schrijvers: Gerry Conway, Jim Shooter, e.a.
 • Artiesten: John Byrne, George Pérez, Jim Starlin, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v1 150-166, Annual #6-7, Super Villain Team-Up #9, Marvel Two-in-One Annual #2

Een hoop klassieke Avengers-verhalen, vlak na elkaar. In The Private War of Doctor Doom komen de Avengers middenin een strijd tussen Dr. Doom en de Atlantische Attuma, daarna geraken Wonder Man en Vision slaags en in The Bride of Ultron gaat Ultron, jawel, trouwen met Jocasta, een door hem gebouwde robot met de denkpatronen van de Wasp. In The Final Threat, waarnaar de bundeling genoemd is, biedt een kosmisch conflict tussen Adam Warlock en de titaan Thanos. Een stevige collectie klassiekers om één van de beste en meest invloedrijke Avengers-periodes ooit in te leiden.

 • Verhaal gaat verder in THE KORVAC SAGA. Verhalen THE PRIVATE WAR OF DOCTOR DOOM en THE BRIDE OF ULTRON zijn ook apart beschikbaar.

Buy1

THE KORVAC SAGA

 • Jaar: 1978
 • Schrijvers: Roger Stern, Jim Shooter, Len Wein, e.a.
 • Artiesten: George Pérez, Sal Buscema, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v1 #167-168, 170-177, Thor Annual #6

Eén van de klassieke, kosmische Avengers-verhaallijnen. De halfgod Michael Korvac komt uit de 31ste eeuw en wil de Aarde omvormen naar een perfecte utopie. Het is aan de Avengers én de oorspronkelijke Guardians of the Galaxy uit de 31ste eeuw om hem te stoppen. Veel grootser dan dit worden Earth’s Mightiest Heroes niet. Klassieker!

 • Verhaal gaat verder in AVENGERS: NIGHTS OF WUNDAGORE en HEART OF STONE. Verhaal werd ook gebundeld in GUARDIANS OF THE GALAXY: TOMORROW’S AVENGERS. Een team-up tussen de Avengers en de moderne Guardians of the Galaxy vind je o.a. in AVENGERS ASSEMBLE BY BRIAN MICHAEL BENDIS & MARK BAGLEY.

UNDER SIEGE

 • Jaar: 1986-1987
 • Schrijver: Roger Stern
 • Artiesten: John Buscema
 • Verzamelt: Avengers v1 #270-277

De Avengers worden wederom aangevallen door de Masters of Evil onder leiding van Baron Zemo. Deze keer bij hen thuis. De villains slagen er deze keer echter in enkele Avengers en trouwe butler Jarvis zwaar te verwonden en Avengers Mansion volledig in puin te leggen. Bewijs dat zelfs de Avengers hun minder goeie dagen kennen, maar tegelijk één van de sterkste Avengers-verhaallijnen van de jaren 80 en misschien wel het hoogtepunt van de lange schrijfperiode van Roger Stern

 • Verhaal wordt voorafgegaan door ABSOLUTE VISION, THE LEGACY OF THANOS en THE ONCE AND FUTURE KANG. Na UNDER SIEGE gaat de run van Stern verder in AVENGERS EPIC COLLECTION VOL.17: JUDGMENT DAY (dat o.a. ASSAULT ON OLYMPUS, EMPEROR DOOM en X-MEN VS AVENGERS bevat) en AVENGERS: HEAVY METAL. Stern startte ook met de WEST COAST AVENGERS-reeks op, waarin Hawkeye en enkele Avengers naar de westkust van de VS verhuizen.

OPERATION GALACTIC STORM BOOK 1 & 2

 • Jaar: 1992
 • Schrijvers: Roy Thomas, Tom DeFalco, Mark Gruenwald, e.a.
 • Artiesten: Steve Epting, Greg Capullo, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v1 #345-346, Captain America v1 #398-399, Avengers West Coast #80-81, Quasar #32-33, Wonder Man #7-8, Iron Man v1 #278, Thor v1 #445 (Volume 1), Iron Man v1 #279, Thor v1 #446, Captain America v1 #400-401, Avengers West Coast #82, Quasar #34-35, Wonder Man #9, Avengers v1 #347, What If? #55-56, 288 (Volume 2)

Eén van de grootste Avengers-verhaallijnen uit de jaren 90. In deze halve sequel op de Kree/Skrull War, gaan de Avengers zich opnieuw moeien met een intergalactisch conflict. Deze keer breekt er een oorlog uit tussen de Shi’Ar en de Kree, met de Avengers er middenin. Een fantastische kosmische superheldenvariant van Operation Desert Storm, een mooi geregelde cross-over tussen de verschillende Avengers team- en soloreeksen en veruit één van de betere 90s verhalen. Bevat tevens een verrassend einde dat nog zware gevolgen zal hebben…

 • De volgende 90s cross-overs van de Avengers zijn AVENGERS/X-MEN: BLOODTIES, AVENGERS: THE CROSSING, AVENGERS/IRON MAN: FIRST SIGN en THE COMPLETE ONSLAUGHT EPIC BOOK 1-4. De Avengers offeren zich op en worden herboren in HEROES REBORN: THE AVENGERS, alvorens terug te keren naar het gewone Marvel-universum in HEROES REBORN: THE RETURN. Een sequel tot Galactic Storm vindt plaats in de Live Kree or Die! cross-over, verzameld in AVENGERS ASSEMBLE VOL.1.

Buy1

AVENGERS ASSEMBLE VOL.1

 • Jaar: 1998-1999
 • Schrijvers: Kurt Busiek, Mark Waid, e.a.
 • Artiesten: George Pérez, Sean Chen, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v3 #1-11, Annual 1998, Iron Man v3 #7, Captain America v3 #8, Quicksilver v1 #10

De Avengers keren terug naar het Marvel-universum na de gefaalde Heroes Reborn-rebootpoging. Een nieuw Heroes Return-tijdperk gaat van start onder Kurt Busiek en George Pérez, die de reeks voorzien van moderne verhalen met een stevige nostalgische insteek. Een nieuw team Avengers met grote kleppers en enkele nieuwe namen wordt opgericht. De eerste verhaallijn, Morgan Conquest, bevat zelfs elke Avenger ooit tot hiertoe. In deze eerste bundeling reizen Earth’s Mightiest Heroes naar de middeleeuwen, treden ze in conflict met het Squadron Supreme, de buitenaardse Kree en keert Wonder Man terug uit de dood… Een fantastisch instappunt voor wat velen beschouwen als één van de beste Avengers-periodes aller tijden.

 • Verhaal gaat verder in AVENGERS ASSEMBLE VOL.2-5, dat de rest van de periode onder Busiek en Pérez bundelt. Hoogtepunten zijn o.a. de ULTRON UNLIMITED-verhaallijn en THE KANG DYNASTY, waarin Kang er effectief even in slaagt de wereld over te nemen.

Buy1

AVENGERS: THE COMPLETE COLLECTION BY GEOFF JOHNS VOL.1-2

 • Jaar: 2002-2004
 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiesten: Olivier Coipel, Gary Frank, e.a.
 • Verzamelt: Avengers v3 #57-63, Vision #1-4, Thor v2 #58, Iron Man v3 #64 (Volume 1), Avengers v3 #64-76 (Volume 2)

Geoff Johns, de schrijver die alle DC-iconen nieuw ingeblazen heeft, deed dit eerder ook al voor Marvel’s Avengers. In World Trust verdwijnen mysterieus alle hoofdsteden van de aardbol. De Avengers worden tijdelijk een nieuwe wereldmacht om de situatie op te lossen. In Standoff komt het tot een gevecht tussen de grote drie: Thor, nu koning van Asgard, Iron Man en Captain America. In Red Zone wordt er een chemische aanval ingezet op Mount Rushmore en in The Search for She-Hulk slaan de krachten van de She-Hulk op tilt. Een leuke periode aan Avengers-verhalen met goed geschreven karakterisaties en pure superheldenactie.

 • Verhaal gaat verder in LIONHEART OF AVALON en ONCE AN INVADER, alvorens de reeks tot een eindpunt komt in AVENGERS DISASSEMBLED.

Buy1

NEW AVENGERS VOL.1: BREAKOUT

 • Jaar: 2005
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: David Finch
 • Verzamelt: New Avengers #1-6

Uit de assen van het vorige, ontstaat er een nieuw team Avengers. Tijdens een rel in de Raft, de superheldengevangenis van New York City, moeten ex-leiders Captain America en Iron Man in actie schieten om de ontsnappende superschurken tegen te houden. Ze krijgen hulp van o.a. Spider-Man, Luke Cage, Spider-Woman (alsook Daredevil). De twee besluiten een nieuw Avengers-team te vormen, met voor het eerst ook Spider-Man en Wolverine als officiële leden… Er kwam indertijd veel protest op de inclusie van die twee, maar hier startte de periode waarin de Avengers werkelijk bestonden uit de populairste superhelden van Marvel en de grootste franchise van de uitgeverij werden.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door AVENGERS DISASSEMBLED en gaat verder in NEW AVENGERS VOL.2: THE SENTRY, VOL.3: SECRETS AND LIES, HOUSE OF M, VOL.4: THE COLLECTIVE en VOL.5: CIVIL WAR.

Buy1

CIVIL WAR

 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: Mark Millar
 • Artiest: Steve McNiven
 • Verzamelt: Civil War #1-7

Het populairste Marvel-event van de afgelopen 20 jaar. Captain America en Iron Man komen rechtstreeks tegenover elkaar te staan vanwege de Superhuman Registration Act, een document dat alle superhelden verplicht om hun ware identiteit bij de overheid en S.H.I.E.L.D. bekend te maken. Iron Man is voor, Captain America is tegen, Spider-Man weet het nog niet en de ganse Marvel-superheldengemeenschap wordt in tweeën gesplitst. Een heuse superheldenoorlog is het gevolg… Een enorm belangrijk verhaal en tevens de rechtstreekse inspiratie voor de film Captain America: Civil War (2016).

 • Civil War liet het hele Marvel-universum niet onberoerd en verschillende reeksen deden hieraan mee. Het hoofdverhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door ROAD TO CIVIL WAR en de belangrijkste Avengers-bijreeksen worden gebundeld in CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR, IRON MAN: CIVIL WAR en NEW AVENGERS VOL.5: CIVIL WAR.
 • De Avengers worden na Civil War in tweeën gesplitst. De pro-registratiehelden onder Iron Man en Ms. Marvel zien we in MIGHTY AVENGERS VOL.1: THE ULTRON INITIATIVE en VOL.2: VENOM BOMB, de anti-registratiehelden onder Luke Cage zetten NEW AVENGERS voort in NEW AVENGERS VOL.6: REVOLUTION en VOL.7: THE TRUST.
 • De Aarde wordt aangevallen door Skrulls in SECRET INVASION, met als tie-ins de bundelingen NEW AVENGERS VOL.8-9 en MIGHTY AVENGERS VOL.3-4. Hierna begint de Dark Reign van Norman Osborn in NEW AVENGERS: POWER, THE SEARCH FOR THE SORCERER SUPREME en POWERLOSS, alsook MIGHTY AVENGERS: EARTH’S MIGHTIEST en THE UNSPOKEN. In het event SIEGE komen de twee teams Avengers eindelijk terug bij elkaar om Thor en Asgard te redden van de Dark Avengers.

Buy1

AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS: THE HEROIC AGE

 • Jaar: 2010
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiesten: Alan Davis, Stuart Immonen, John Romita Jr.
 • Verzamelt: Avengers v4 #1-6, Avengers: Prime #1-5, New Avengers v2 #1-6

Na het uiteenvallen in Disassembled en het opsplitsen in twee kampen na Civil War, zijn de Avengers eindelijk terug samen. Steve Rogers wordt het nieuwe hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst (denk de nieuwe Nick Fury) en start een nieuw, heroïsch tijdperk in het Marvel-universum op. Deze bundeling bevat niet één, maar drie nieuwe instappunten. In Avengers Prime leggen Thor, Captain America en Iron Man het terug bij na jaren tegenover elkaar gestaan te hebben. In de nieuwe start voor de Avengers-reeks krijgen de zware kleppers uit Avengers Towers te maken met Ultron en Kang in een tijdreisavontuur. De nieuwe New Avengers-reeks gaat van start wanneer Luke Cage de toelating krijgt van Steve Rogers om zijn eigen New Avengers-team samen te stellen. Tevens krijgt hij de sleutels van Avengers Mansion. Drie ideale instappunten voor een periode waarin de Avengers eindelijk terug met elkaar overeen komen en de laatste fase van schrijver Brian Michael Bendis op de reeksen ingaat…

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door SIEGE en gaat verder in AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.2 en NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.2. Hierna dondert alles voort in FEAR ITSELF en AVENGERS: FEAR ITSELF, alvorens terug op te splitsen in AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.3-4 en NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.3-4. Na het grote AVENGERS VS X-MEN-gebeuren eindigen de reeksen met AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.5 en NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.5.
 • Bendis heeft hierna nog de bundeling AVENGERS ASSEMBLE BY BRIAN MICHAEL BENDIS & MARK BAGLEY gepend, een team-up tussen de Avengers en de Guardians of the Galaxy, en het event AGE OF ULTRON.

starttoread-waarinpikken

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de Avengers is dat momenteel nog vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later werd dit All-New Marvel NOW! en nog later werd dit Avengers NOW!). Voor de Avengers biedt dit de volgende instappunten:

Buy1

AVENGERS VOL.1: AVENGERS WORLD (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2012-2013
 • Schrijver: Jonathan Hickman
 • Artiesten: Daniel Acuna, Adam Kubert
 • Verzamelt: The Avengers v5 #1-6

Schrijver Jonathan Hickman neemt, vers van een fantastische periode op Fantastic Four, de Avengers over. Captain America en Iron Man besluiten het team groter dan ooit te maken. Het leidt tot de start van een fantastische run waarin de de helden de aarde tot een Avengers-wereld en er opnieuw verhaallijnen van kosmische proporties worden voorgesteld. De Avengers als Justice League, maar oh zo goed. Met deze bundel wordt er een ideaal instappunt voorzien waarin het team, gekend uit de film, gered dient te worden door de nieuwste rekruten, waaronder Hyperion, een nieuwe Shi’Ar Smasher en ex-New Mutants Cannonball en Sunspot...

 • Verhaal gaat verder in AVENGERS VOL.2: THE LAST WHITE EVENT. AVENGERS VOL.3: PRELUDE TO INFINITY en VOL.4: INFINITY zijn zowel apart beschikbaar, als in de meer aan te raden INFINITY hardcover.

Buy1

NEW AVENGERS VOL.1: EVERYTHING DIES (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Jonathan Hickman
 • Artiesten: Steve Epting
 • Verzamelt: New Avengers v2 #1-6

De Illuminati, het geheim ondergronds clubje bestaande uit enkele van de slimste en meest invloedrijke Marvel-superhelden, keert terug. Voor het eerst krijgen Mr. Fantastic, Iron Man, Beast, Dr. Strange, Black Bolt, Captain America en Namor hierin gezelschap van de Black Panther. De weg naar Secret Wars begint hier, wanneer de Illuminati te maken krijgen met Incursions (botsingen van tussen twee parallelle werelden). Slechts één wereld kan zo’n botsing overleven, dus de Illuminati dreigen het ondenkbare te doen om hun planeet te redden…

 • Verhaal gaat verder in NEW AVENGERS VOL.2: INFINITY, VOL.3: OTHER WORLDS en VOL.4: PERFECT WORLD. Hierna gaat de reeks een cross-over aan met Avengers in AVENGERS: TIME RUNS OUT VOL.1-4 – de laatste aanloop naar het einde van alles in SECRET WARS.

Buy1

INFINITY

 • Jaar: 2013-2014
 • Schrijver: Jonathan Hickman
 • Artiesten: Adam Kubert, Daniel Acuna, Jim Cheung, e.a.
 • Verzamelt: Infinity #1-6, New Avengers v2 #7-12, Avengers v5 #14-23

Een grootschalig Marvel-event dat rechtstreeks voortkomt uit de Avengers- en New Avengers-reeksen. Het universum wordt bedreigd door de Builders en dus reizen de Avengers de kosmos in om hier een intergalactische alliantie te vervoegen. De Aarde is daarentegen vatbaar voor een aanval en Thanos, de Mad Titan, ziet zijn kans schoon… De Marvel-superhelden dienen te vechten op twee fronten aan uiteinden van de kosmos in één van de betere Marvel-events in jaren, dewelke ook gemaakt lijkt te zijn om de Avengers-filmfans op hun wenken te bedienen…

 • Verhaal gaat verder in AVENGERS VOL.5: ADAPT OR DIE, VOL.6: INFINITE AVENGERS en NEW AVENGERS VOL.3: OTHER WORLDS en VOL.4: A PERFECT WORLD. Hierna komen de twee reeksen samen in AVENGERS: TIME RUNS OUT VOL.1-4 – de laatste aanloop naar het einde van alles in SECRET WARS.

Buy1

AVENGERS: RAGE OF ULTRON

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Rick Remender
 • Artiest: Jerome Opena
 • Formaat: Aparte graphic novel

Een graphic novel speciaal gemaakt voor de filmfans die na de release van Avengers: Age of Ultron (hopelijk) massaal de stripwinkels binnenstromen. In dit op zichzelf staand verhaal krijgen de Avengers wederom te maken met de moordzuchtige robot Ultron. Deze keer neemt hij de maan Titan, de geboorteplaats van Thanos, over en bouwt hij deze om tot Planet Ultron… Een leuk, op zichzelf staand verhaal dat zich wel afspeelt in het Marvel-comicbookuniversum, maar makkelijk te volgen zal zijn wanneer je enige kennismaking met de Avengers de films zijn…

 • Zie ook AVENGERS: ENDLESS WARTIME voor eerdere telg in deze lijn aparte Avengers-graphic novels. Een andere graphic novel waarin Ultron de hoofdrol speelt is AVENGERS: THE ULTRON IMPERATIVE (2001).

Klik door naar de volgende pagina om enkele extra BEST OF AVENGERS-collecties te ontdekken, THE ULTIMATES en de complete leesvolgorde van AVENGERS-verhalen in HC/TPB…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


5 Comments


 1. avatar
   
  Mirko di Wallenberg

  Avengers: Assault on Olympus is het vervolg op Under Siege had eigenlijk in het lijstje moeten staan vind ik!
 2. avatar
   
  Jarno

  Net Avengers: Avengers world en New Avengers: Everything dies uit..
  Het is allemaal nogel veel en groots in het begin; maar zeker goede reeksen!
 3. avatar
   
  Loki987

  Avengers: Red Zone is ook een echte aanrader.
 4. avatar
   
  Jarno

  Wordt de reading order eigelijk nog ingevuld?

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.