2
Posted 28/03/2015 by Spine in Comics
 
 

Verslag: Een korte meet & greet met Joe Benitez (Lady Mechanika)


El Joe Benitez is op Europese tournee en passeerde naast voornamelijk Franse stripwinkels en Dutch Comic Con ook in Brussel. Gastheren van dienst waren de goede mensen van de Forbidden Zone. Zij mochten Joe Benitez op 27 maart ontvangen in hun drie etages hoge stripwinkel in het centrum van Brussel. Het was trouwens de enige stopplaats van Benitez in België, dus zeker een unieke mogelijkheid!

Lady Mechanika Valentine Edition

Lady Mechanika Valentine Edition

Zelf ben ik al sinds #0 een grote fan van Benitez’ eigen creatie: Lady Mechanika. Dit is een steampunkavontuur over een jonge vrouw, die deels menselijk, deels machine is. Ze is een detective maar haar geheugen laat haar in de steek en ze probeert de mysteries van haar verleden te ontrafelen. Dit alles speelt zich af in een steampunkversie van het begin van de 20ste eeuw. Werkelijk prachtig getekend en afgewerkt en nog een goed verhaal erbovenop. En dus ja, als fanboy kan je zo’n eenmalige kans niet laten liggen.

Dan op vrijdagnamiddag maar in de auto gestapt en naar Brussel gereden. Een uur en een kwart later, en met enig geluk bij het vinden van een vrije parkeerplek in de buurt, stapte ik de Forbidden Zone binnen. Ik was er nog nooit geweest, maar de vriendelijke mensen daar hielpen me verder en al snel werd alles klaar en duidelijk.

Joe zelf zat op de derde verdieping, samen met zijn vriendin Tia. Er was geen drukte, geen lange rij wachtenden en dat was al een hele opluchting, want zo heel veel tijd had ik niet. Hij had enkele exclusieve covers bij van Lady Mechanika die je dan meteen bij hem kon kopen. Hij had zelfs een speciale “Euro” editie van Lady Mechanika #5 bij zich en ook al bezit ik reeds twee versies van deze comic, kon ik deze niet laten liggen. Signeren van zelf meegebrachte comics deed hij met plezier, maar als je een kleine schets wilde moest je iets kopen van uit de zaak. De Forbidden Zone regelde zijn bezoek, en ze willen daar uiteraard ook wel iets voor in de plaats, volkomen begrijpelijk. Wilde je een plekje bemachtigen op de schetslijst, was een aankoop van comics t.w.v. 25 euro nodig. Je kon zelf kiezen wat, maar ik zag dat ze ook een erg mooie gelimiteerde en door Joe gesigneerde Lady M art print aanboden. Als je die kocht (ook 25 euro) kreeg je automatisch ook een nummer voor op de lijst. De keuze was voor mij dan ook snel gemaakt.

Lady Mechanika #5 Euro Edition

Lady Mechanika #5 Euro Edition

Omdat het zo rustig was, was het vrij snel mijn beurt (ik was nr. 10 van die dag) en dus kon ik even bij Joe en Tia gaan staan terwijl hij een Lady M schets voor mij maakte en mijn comics signeerde. Ik had ook Lady Mechanika #5 bij om te laten handtekenen. Deze is pas nieuw van deze week en hij was heel blij hem te zien. Hij had de echte fysieke uitgave namelijk zelf nog niet gezien omdat ze op tournee waren. Toen ik dan ook nog de incentive cover van #5 bovenhaalde was zelfs Tia verrast, en wilde die even bekijken. Tof moment, maar ergens toch ook een vreemd dat die artiesten vaak hun eigen werk in feite later dan de fans te zien krijgen.

Heel veel tijd was er uiteraard niet, maar voor een paar korte vragen was er toch nog tijd. Joe wist me te vertellen dat na Tablet of Destinies, het tweede volume van Lady Mechanika (nu in pre-order), hij van plan is om eenDía de Muertos” (Day of the Dead, de dag na Halloween) verhaal te brengen met Lady M in de hoofdrol en dat hij zelfs al ideeën heeft voor een tiental verhalen. Maar hij zei ook dat hij aan kijken was om samen te werken met andere artiesten, zodat hij ook even kon pauzeren met het tekenwerk. Voor zo ver mogelijk wil hij ook wel op regelmatige basis blijven samenwerken met Peter Steigerwald, waarover we beiden instemden dat die man keer op keer zorgt voor prachtige inkleuringen.

Nog een interessant weetje dat een heel vriendelijke en sympathieke Joe me wist te vertellen, is dat hij in gesprek staat met verschillende Europese uitgeverijen om Lady Mechanika ook als BD uit te brengen, en dat hopelijk in het Frans, Nederlands, Italiaans, Spaans en misschien nog wel andere talen. Zijn agent was momenteel met die onderhandelingen bezig en als ze in april terug in de VS zijn worden die deals hopelijk afgerond. Het steampunkverhaal dat hij brengt past ook zeker wel op de Europese markt, dus ook daar zal Lady Mechanika mogelijk heel succesvol worden. Wie weet komt hij dan in de toekomst nog wel eens vaker terug naar onze contreien.

Na ons gesprekje, nog vlug een foto nemen ter herinnering en dan snel de wagen terug in om hopelijk de avondspits nog net voor te zien. Maar dat mocht niet baten. Net buiten de Belliard tunnel was het al prijs en in plaats van één uur rijden werden het er snel twee. Maar ach, dat nemen we er graag bij. Je bent fan, of je bent het niet, niet waar?

El Joe Benitez en mezelf

El Joe Benitez en Spine

Comments

comments


Spine

 
avatar
Me? A procrastinator? I'll prove you wrong some day. Just you wait and see.