0
Posted 21/03/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #1


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

TUSK

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Kevin Smith
 • Korte inhoud: I am the walrus, goo goo goo joob goo goo goo joob!

De beste films zijn die waarbij je een echte reis ondergaan hebt, waarvan het begin en het einde erg ver uit elkaar liggen. De meest recente Kevin Smith is zo’n film. Bovendien is het een onvervalste “what the actual fuck”-ervaring…

Tusk is qua toon en sprongen tussen toon volstrekt uniek. Het ene moment hilarisch, vuilgebekt en idioot, het andere donker, terneerdrukkend en verontrustend. Soms zelfs alles tegelijkertijd. Tijdens een eerste visie weet je compleet niet wat te denken, Smith en zijn acteurs (Michael Parks op kop) zorgt er voor dat je je nooit op stabiele grond bevindt. Dit is wat de film zo uniek maakt en jullie weten allemaal hoe zeldzaam dat is.

Velen hebben Smith jaren geleden al afgeschreven, maar zij dwalen. De man wordt alleen maar beter.

4

TUSK is gemakkelijk te verkrijgen op DVD, maar wij raden toch de Franse Blu-ray omwille van de goeie extra’s. Die editie bevat voor een keer ook andere ondertitels dan enkel die in de taal van Molière.

tusk2

WELP

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Jonas Govaerts
 • Korte inhoud: Een scoutstroep vertrekt op avontuur in de bossen van Wallonië. Wie komt er levend terug?

De echte ster van deze Vlaamse horrorfilm is Nicolas Karakatsanis. De beelden die de chef camera op het scherm tovert zijn van een wonderbaarlijke schoonheid. Persoonlijk hebben we nog altijd een voorkeur voor de grauwe en korrelige beeldenpracht van Benoit Debie, maar er bestaat geen twijfel dat we ook in Vlaanderen internationaal beeldtalent in huis hebben.

Spijtig genoeg stelt de rest van Welp enigszins teleur… Ja, het is Belgisch dus het mag bij momenten wat harder zijn dan bij onze Amerikaanse vrienden (het is inderdaad met, maar niet voor kinderen) en Jonas Govaert brengt op gepaste en vakkundige wijze hommage aan de grootmeesters (John Carpenter had zo de muziek gemaakt kunnen hebben), maar wat is de film, ondanks enkele leuke ideeën, saai en voorspelbaar. De film komt nooit echt volledig op gang. Gelukkig kunnen de interacties tussen de verschillende hoofdpersonages nog enigszins boeien, maar ook hier kleurt Govaerts nooit echt buiten de lijntjes.

Och, misschien zijn we net iets strenger voor landgenoten dan voor buitenlanders, maar als één van de beste regisseur ter wereld een Belg is (Fabrice Du Welz voor zij die het nog niet weten), dan ben je vanzelf al wat kritischer.

2,5

Welp is nu te koop op Blu-ray met enkele interessante extra’s.

CUB-from-Belgium-e1411149991783

DAUGHTERS OF DARKNESS

 • Jaar: 1971
 • Regisseur: Harry Kümel
 • Korte inhoud: Een pasgetrouwd koppel houdt halte in Oostende waar ze in contact komen met een mysterieuze gravin en haar hulpje…

Eigenlijk is het schandalig dat we een Belgische co-productie, mét een Belgische regisseur (Harry Kümel) en grotendeels opgenomen in het Oostendse Thermae Palace, moeten kopen in de Verenigde Staten. Hier in België durven we toch echt wel heel selectief zijn in onze trots voor de eigen cultuur. Malpertuis vonden “meneer pastoor” en de rest van de bourgeoisie in de jaren 70 waarschijnlijk veel stichtelijker dan Daughters of Darkness.

De film is nochtans de perfecte combinatie van Euro-sleaze en high art. Enerzijds kan dit staaltje bezwerende en sensuele cinema volledig geplaatst worden in de trend van die tijd, soft-erotische genrefilms, maar Kümel verheft het geheel ver boven de andere films in het “lesbische vampieren” genre (denk aan de films van Jess Franco en Jean Rollin). De regisseur heeft alleen maar aandacht voor zijn personages en laat hen evolueren doorheen de film. Een echt verhaal is er niet. Bovendien valt het nooit echt expliciet een vampierenfilm te noemen, hoewel er constant verwijzingen naar het verhaal van Elisabeth Bathory en de vampiermythe in het algemeen zijn.

Deze film behoort zonder twijfel tot onze favoriete Belgische films ooit en dat betekent wat, want in het algemeen zijn we heel erg hard voor onze landgenoten…

4

Daughters of Darkness is uitgegeven door Blue Underground op een regiovrije Blu-ray met schitterende extra’s (waaronder een extra film).

dofdblu_shot5l

HORNS

 • Jaar: 2013
 • Regisseur: Alexandre Aja
 • Korte inhoud: Ig Perrish krijgt duivelse hulp om op zoek te gaan naar de moordenaar van zijn vermoorde vriendin en zal ondertussen meer te weten komen dan goed voor hem is over het stadje waarin hij woont.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Alexandre Aja was niet de juiste man om aan het hoofd te staan van de verfilming van het geniale boek van Joe Hill. Begrijp ons niet verkeerd, We houden van Aja als filmmaker en Horns is allesbehalve slecht, maar de Franse regisseur mist de chirurgische hand die nodig was om dit project met verschillende elementen tot een goed einde te brengen. De horror- en thrillerelementen zitten perfect, dat wel, maar daar is Aja ook voor gekend. Ook de humor die voortvloeit uit de invloed van de horens op de mensen rondom hem kunnen we nog enigszins aanvaarden.

Aja en zijn scenarist lijken echter compleet voorbijgegaan te zijn aan het feit dat Hill zijn verhaal niet om plot, maar om de mensen draait en meer in het bijzonder de relatie tussen Ig en Merrin. Het boek is volledig doordrongen van hun liefde en hun pijn, dat is wat Aja moest overbrengen op het scherm, nog meer dan de ene of de andere gebeurtenis. Daar slaagt hij echter meestal niet in en het compromitteert het geheel een beetje ondanks de goede vertolkingen. Nu ligt het boek ons na aan het hart en is het dus logisch dat we gedoemd zijn om harder te zijn voor de film dan misschien strikt nodig is, maar een subtielere filmmaker was toch wenselijk geweest. Eentje die de ziel van het boek kon vangen en injecteren in de verfilming in plaats van het vet uit het boek weg te snijden zodat alles in 2 uur verteld kon worden.

3

Horns is nu verkrijgbaar op Blu-ray.

Horns Movie Picture (6)

AMITYVILLE II: THE POSSESSION

 • Jaar: 1982
 • Regisseur: Damiano Damiani
 • Korte inhoud: Een familie trekt in het huis waar al zoveel problemen waren in de eerste film. Big mistake!

De Italianen zijn nooit gekend geweest voor hun subtiele films en het vervolg op The Amityville Horror is daar het beste bewijs van. Deze film van Damiano Damiani is gewoonweg bat-shit crazy… Niet alleen omwille van zijn horrorelementen, maar enkel om de familie die de focus is van de film. Een sadistische vader die maar al te graag zijn kinderen en vrouw terroriseert, een moeder die compleet hysterisch rondloopt en een broer en zus die elkaar wel heel graag zien.

In de eerste 20 minuten alleen al gebeurt er meer dan in de volledige speelduur van de meeste andere haunted house- en possession-films. We kunnen Damiani enkel bedanken voor zijn generositeit!

4

Amityville II is in Engeland gemakkelijk op DVD te vinden en is een verplichte aankoop voor iedere horrorfan.

amityvilleii2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.