0
Posted 17/03/2015 by Killian in Columns
 
 

Verslag: Made In Asia 2015


In het weekend van 14-15 maart was het voor de zevende keer Made in Asia. Deze beurs werd gehouden in Brussels Expo en draaide rond alles dat in het oosten wordt gemaakt: van anime en manga, tot sushi en bento en natuurlijk ook heel veel cosplay-artikelen. Het droomparadijs voor de meeste anime- en mangafreaks. Of misschien ook niet?

Het voordeel aan MIA, in vergelijking met bijvoorbeeld een ander groot geekfestival als F.A.C.T.S., is de grote hoeveelheid workshops die je er kan volgen. Wil je sushi leren maken? Dan ben je er aan het juiste adres! Wil je leren hoe je de Japanse trom speelt of hoe je bonsaiboompjes moet onderhouden? Dat kan hier allemaal perfect! Zoals je kan zien in de foto hierboven, kan je zelfs je eigen bonsaituin creëren, met kleine beeldjes die echte figuren voorstellen. Het grootste nadeel dan misschien is dat bijna alle workshops gegeven worden in het Frans, heel af en toe misschien in het Engels en bijna nooit in het Nederlands. Is je Frans beperkt? Of spreek je helemaal geen Frans? Dan heb je op de workshops niet al te veel te zoeken.

Ben je echter een collector en kom je eerder speciaal voor de merchandise dan voor de evenementen zelf, dan ben je hier aan het perfecte adres. Op MIA vind je een groot aantal standjes die een heel uitgebreid assortiment hebben aan manga, anime, figures, bobbleheads en veel meer. Wil je afbieden?  Dan heb je misschien nood aan een kleine taalcursus Frans, want eveneens spreken de meeste standuitbaters Frans of gebrekkig Engels. Dit wordt echter wel overgenomen door de grote keuze accessoires en spelletjes die er te vinden zijn. Ook was er één stand die een grote hoeveelheid DVDs en Blu-rays had met Engelse ondertitels! Handig? Jazeker. Als je deze gevonden had, kon je er wel enkele goede deals sluiten, zoals misschien een AngelBeats-box voor 30 euro… (het draait hier om Archonia, je kent ze misschien wel…)

mia7

Tip van het weekend was misschien wel om de juiste ingang te kiezen. MIA kent twee ingangen: deze vanaf de parking en dan deze vanaf het Atomium. Kom je langs de kant van het Atomium binnen, is alles goed en wel, want dan heb je meteen een zicht op de verschillende standjes die spullen verkopen. Kom je echter langs de andere kant binnen, dan moet je jezelf even voorbereiden op een opdoffer. Hier vinden namelijk een groot deel van de signeersessie plaats, met als gevolg dat men er allemaal staat aan te schuiven in één rij. Maar ga je verder en verken je de andere hallen, dan kom je tot de conclusie dat het misschien enkel die ene hal is die nog wat minder goed is georganiseerd.

Misschien de beste vondst van de dag, is het fenomeen dat men Bubble Tea noemt. Bubble Tea is afkomstig vanuit Korea. Een gekoelde thee, met een vleugje siroop, melk of kokosnootmelk. Hierbij worden dan kleine bolletjes boba of tapioca gevoegd. Heel lekker en zeker te proberen. Het is echter niet weggelegd voor wie niet van zoetigheid houdt. Japanners bijvoorbeeld zijn het niet gewoon om suiker in hun thee te doen en drinken het dus zo, waardoor het eerder bitter is, dan sommige van de zoetere theetjes die wij westerlingen gewoon zijn. Tapioca zelf is ook niet al te handig om op te kauwen, maar past perfect bij de smaak van de thee. Natuurlijk worden er niet alle typische, oosterse, groen theeën geserveerd, maar ook de eerder westerse variant van de zwarte thee.

Zelf was ik er voornamelijk opzoek naar de Pop! figures van Funko. Kleine mannetjes met veel te grote hoofden. Het zijn personages uit verschillende series, zoals onder andere Game of Thrones, Buffy The Vampire Slayer, Attack on Titan, etc. Zeer handig als je van koddige dingen houdt, zoals kleine poppetjes, die voor de rest eigenlijk volledig nutteloos zijn, maar wel mooi ogen op je kast. Mooie decoratie dus.

Een echte rage zijn de kostuums die er worden verkocht en dewelke je kan gebruiken om je cosplay-outfit te vervolledigen of te starten. Zo worden er veel zwaarden en katanas verkocht, die gemaakt worden naar het beeld van een bekend animepersonage. En wie kent er nu niet de bekende sleutel uit Kingdom Hearts van Square Enix? Zeker en vast een must-have voor op je lijstje. Het enige nadeel is misschien dat het niet echt goedkoop is. Veel van de katanazwaarden zijn al snel een goede 40-50 euro. Wil je een kimono van deftige kwaliteit? Dan tel je gemakkelijk 100 euro neer, wat een normale prijs is, maar waar je dus best op voorhand even voor begint te sparen.

Op evenementen als deze vind je vaak ook heel wat retrogames waarvoor ze dubbel zo veel vragen dan ze oorspronkelijk waard waren. Zo kan je er toch al gemakkelijk aan 60 euro geraken voor pakweg Final Fantasy VII op PlayStation One… Hetzelfde geldt voor het eten: als je er eten, zoals sushi of noedels wilt kopen, tel je er toch ook meteen al 14 euro voor neer. 14 euro voor 8 stuks sashimi? Daarom dat je best even je eten meeneemt of wanneer je klaar bent met er rond te hangen misschien best even – om in de sfeer te blijven – naar een oosters restaurant gaat… of – voor de durvers – je er een queeste van maakt om free samples te spotten en deze af te gaan.

mia7b

Over het algemeen was MIA 7 weer de moeite en is de beurs echt wel leuk om eens een dagje naartoe te gaan. Het enige nadeel is natuurlijk dat de meeste van de workshops in het Frans worden gegeven. Qua shopping was het zeker de moeite waard, vooral bij het vinden van die ene stand die dan juist wel DVD’s met Engelse ondertitels verkocht. Ook kon je er goeie deals krijgen, zeker wanneer je begint af te bieden!

Made in Asia is een groeiend fenomeen dat steeds meer en meer mensen begint te trekken. De officiële website van het evenement kan je hier bezoeken.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.