0
Posted 09/03/2015 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Powers

starttoreadpowers

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag dompelen we ons onder in de wereld van de supermisdaad in POWERS en zetten we in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de superhero police procedural van Brian Michael Bendis en Michael Avon Oeming op een rij…

powers-logo-feat

  • powers-13Eerste verschijning: Powers #1 (2000)
  • Uitvalsbasis: Chicago, Illinois, Verenigde Staten
  • Belangrijkste personages: Christian Walker, Deena Pilgrim, Enki Sunrise, Calista Secor, Retro Girl, Triphammer, Johnny Royalle, Zora, Wolfe, kapitein Cross, detective Kutter

In een wereld waarin superhelden en superschurken (“Powers” genoemd) als vrij normaal worden gezien, zijn Christian Walker en zijn partner Deena Pilgrim twee politiedetectives bij de dienst moordzaken waar superkrachten aan te pas kwamen. Pilgrim is een harde, ambitieuze tante en zat vroeger in het SWAT-team, terwijl Walker een ex-superheld is die zijn krachten verloor en een lang, mysterieus verleden heeft. In de wereld van Powers moeten individuen met superkrachten zich verplicht registreren bij de overheid en is het voor mensen zonder superkrachten illegaal om te cosplayen of een kostuum te dragen. De reeks speelt zich aanvankelijk af in Chicago en biedt een mix tussen een superheldenverhaal en een politiedrama, met sterke karakterisaties, leuke verwijzingen en gastoptredens in een unieke crime noir setting. Hoewel de tekeningen van Michael Avon Oeming er misschien cartoonesk uitzien, zijn de aangehaalde thema’s en het taalgebruik van Brian Michael Bendis R-rated. Powers is dus wel degelijk een serie voor volwassen lezers.

powers-supergroup

Powers ging in 2000 van start bij Image Comics. Het eerste volume telde 37 delen en liep tot 2004. De serie vond daarna een nieuwe thuis onder Marvel‘s Icon-imprint, waar er datzelfde jaar een tweede volume van start ging gedurende 30 delen. Volume 3 liep tussen 2009 en 2012 en telde slechts 11 delen. Het vervolg Powers: Bureau liep 12 delen in 2013-2014. Het vierde en huidige volume van Powers ging begin 2015 van start. Alle Powers-comics worden geschreven door Brian Michael Bendis met tekeningen van Michael Avon Oeming en de ganse reeks werd verzameld in soft- en hardcovers. In maart 2015 gaat er een Powers tv-reeks van start op PlayStation Network.

starttoread-leesvolgorde

Een overzicht van de beschikbare Powers-bundelingen, netjes op een rij en opgedeeld per volume. Alle comics van Powers worden volledig gebundeld in softcovers per verhaallijn en in grotere Powers: The Definitive Collection-hardcovers – waarin meerdere verhalen per keer verzameld worden. Het volledige eerste volume wordt ook al in één gigantische Powers Omnibus gestoken.

POWERS VOLUME 1 (2000-2004)

powers1Powers gaat van start met de inmiddels klassieke WHO KILLED RETRO GIRL?-verhaallijn. De zopas overgeplaatste Deena Pilgrim wordt de nieuwe partner van detective Christian Walker en hun eerste zaak is al één van jewelste. Retro Girl, één van de populairste superhelden ter wereld, wordt dood teruggevonden. Het onderzoek van Walker en Pilgrim brengt hen oog in oog met enkele bekende helden en schurken uit de wereld van Powers, terwijl het ook duidelijk wordt dat Walker een geheim verbergt…

Tussen de eerste en tweede verhaallijn vindt er een leuke one-shot plaats in Powers #7. Hierin wordt Walker gedurende één nacht gevolgd door Warren Ellis. De gekende Britse comicbookschrijver maakt hier een leuke cameo als zichzelf, research doende voor zijn nieuwste boek.

Who Killed Retro Girl? kan je bekijken als de pilot van een typische police procedural. Hierna gaat Powers, zoals de meeste politieseries op tv, een case by case format aan. Eén verhaallijn staat gelijk aan één aflevering waarin Walker en Pilgrim op een nieuwe zaak worden gedropt en er steeds een nieuwe kant van de Powers-superheldengemeenschap wordt belicht. In ROLEPLAY krijgen ze te maken met een hoop dode tieners, zonder superkrachten, maar wel in kostuums. In LITTLE DEATHS wordt de superheld Olympia dood (en naakt) teruggevonden en zou één van zijn vele groupies er iets mee te maken kunnen hebben. SUPERGROUP gaat dan weer over een samenzwering rond een bekend superheldenteam, in ANARCHY wordt er een heuse anti-Powers beweging opgestart en in THE SELLOUTS ontstaat er een seksschandaal rond de controversiële superheld Red Wing, één van de leden van supergroep Unity. In de afsluiter van de reeks, FOREVER, wordt de oorsprong van detective Walker eindelijk uit de doeken gedaan en de geschiedenis van het Powers-universum opgeklaard.

powers2powers3powers4

Het eerste volume/seizoen van Powers is van begin tot einde een absolute aanrader. Ondanks de vele tekstballonnen die Bendis soms nodig heeft om zijn verhaal te vertellen, zorgen de sterke karakterisaties, leuke sfeer en interessante insteek voor een zeer aparte maar beklijvende leeservaring.

powers5powers6powers7

Verzameld in:

POWERS VOLUME 2 (2004-2008)

powers8Een nieuwe reeks van Powers ging van start nadat de serie verhuisde van Image Comics naar Marvel’s Icon-imprint. Powers start hierbij wel met een nieuwe nummer #1, maar de verzamelde edities worden wel gewoon doorgenummerd. Desalniettemin levert de eerste verhaallijn LEGENDS wel een goed nieuw instappunt op. Na de gebeurtenissen uit The Sellouts, de voorlaatste verhaallijn van het vorige volume, heeft de Amerikaanse overheid een volledig verbod op Powers geplaatst. De superhelden worden op non-actief gezet, maar de activiteit van superschurken in de stad bereikt hierdoor echter een hoogtepunt en Pilgrim en Walker krijgen te maken met een heuse misdaadgolf. Tevens duikt er een nieuwe Retro Girl op en ondergaat Deena Pilgrim een heuse metamorfose…

In de volgende verhaallijnen PSYCHOTIC, COSMIC en SECRET IDENTITY dienen Pilgrim en Walker hun nieuw verworven superkrachten van elkaar geheim te houden wanneer er zich nieuwe moordzaken voordoen. In de afsluitende verhaallijn THE 25 COOLEST DEAD SUPERHEROES OF ALL TIME wordt de stad overspoeld door een Powers-virus en komen de geheimen en spanningen tussen Walker en Pilgrim tot een kookpunt…

Het tweede volume/seizoen van Powers hangt wat hechter aan elkaar. Het case by case format wordt nog steeds gebruikt, maar de grotere achterliggende verhaallijn wordt belangrijker.

powers9powers10powers11powers12

Verzameld in:

POWERS VOLUME 3 (2009-2012)

Het derde volume/seizoen van Powers speelt zich een jaar na het einde van het vorige af. Deena Pilgrim heeft het politiekorps verlaten en een nieuwe job gekregen bij de FBI. Christian Walker en zijn nieuwe partner Enki Sunrise onderzoeken de moord op Z, de “Power” die Adolf Hitler vermoordde in de Tweede Wereldoorlog. Na de Z-verhaallijn volgt GODS, waarin mythologische superheldengoden opgejaagd worden door een seriemoordenaar. De zaak leidt tot een gigantische ramp in Chicago met heel wat persoonlijke gevolgen voor Walker…

powers13                  powers14

Powers volume 3 was het kortste “seizoen” van de reeks, maar had heel wat grote gevolgen voor de toekomst en kan makkelijk in één keer gelezen worden. Een review van het volledige volume vind je hier.

Verzameld in:

POWERS BUREAU (2013-2014)

Na de gebeurtenissen uit het vorige volume worden alle Powers-zaken op federaal niveau afgehandeld. Zowel Deena Pilgrim als Christian Walker zijn nu federale agenten bij de Powers Task Force van de FBI en kunnen overal in de VS ingezet worden. Met Powers Bureau gaat de reeks dus een pak groter en krijgen de voormalige detectives te maken met heel wat nieuwe regels. In UNDERCOVER gaat Walker, zoals de titel doet vermoeden, undercover in een criminele organisatie die zich bezighoudt met het “kweken” van Powers-baby’s. Deena ontdekt ondertussen dat ze zwanger is. In de tweede verhaallijn ICONS krijgt het duo te maken met enkele dode tienersuperhelden en een heuse Powers-samenzwering…

powersbureau1                  powersbureau2

Powers Bureau heeft misschien een andere titel, maar is in feite een volwaardig vierde “seizoen” van de reeks. Opnieuw vrij kort, maar alweer met grote gevolgen voor Walker en Pilgrim. De veranderde setting doet Powers minder lezen als “The Wire met superkrachten” en meer als The X-Files (met superkrachten, uiteraard).

Verzameld in:

starttoread-waarinpikken

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Powers is dat momenteel vrij gemakkelijk. Mooi op tijd voor de release van de tv-serie ging er in januari 2015 een nieuw, vierde volume van Powers van start.

POWERS VOLUME 4 (2015-)

powers2015Een vierde volume van Powers ging in januari van start bij Marvel’s Icon Comics. Mooi op tijd voor de tv-serie. Tal van nieuwe Powers duiken op. Deena Pilgrim is een beroemd schrijfster en opnieuw een detective bij het politiekorps. Enki Sunrise is haar partner. Christian Walker krijgt eveneens zijn oude job terug aangeboden, maar is hier niet al te happig op. Integendeel…

Het verhaal begint in medias res en het is voorlopig nog niet duidelijk wat er zich precies afspeelde tussen het einde van Powers Bureau en deze nieuwe reeks. Desalniettemin vormt de nieuwste Powers #1 een ideaal instappunt voor de lezers die de serie pas leren kennen via de tv-serie op PlayStation Network. Bendis en Oeming hebben hun magie alvast nog niet verloren en met voorlopig slechts één verschenen issue is het nu wederom een ideale moment om in te stappen in de wereld van Powers

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.