Random Article


Review: Trees Volume 1 (Warren Ellis/Jason Howard)

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $14.99
 
Verzamelt: Trees #1-8
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is een ongekend en ambitieus verhaal dat op een grootse manier wordt verteld

Op zijn slechtst


De serie werkt totaal niet in losse delen


Warren Ellis en Jason Howard vinden met Trees een nieuwe invalshoek voor het idee van een buitenaardse invasie. Wat als het buitenaards leven al lang roerloos en in plain sight op aarde staat?

0
Posted 20/02/2015 by

 
Full Article
 
 

You want to know what I fear?

Warren Ellis keerde na een korte pauze weer terug naar de wereld van de comics. Samen met tekenaar Jason Howard (Scatterland, Super Dinosaur) maakt hij onder de vlag van Image Comics de nieuwe serie Trees. Deze comic kent een eenvoudig uitgangspunt. Vrij vertaald klinkt het als volgt: “Het is tien jaar nadat ze zijn geland. Overal op aarde.. Ze oefenden druk uit op het aardoppervlak en stonden daar. Alsof er niets en niemand anders was om jezelf druk over te maken. Als een stel bomen. Het is tien jaar geleden dat we ontdekten dat er intelligent leven in het universum bestaat, maar dat zij ons niet erkennen als intelligent of zelfs levend.“

In de tien jaar die voorbij zijn gegaan heeft het leven zich langzaam aangepast aan de aanwezigheid van de Trees. Er zijn pogingen geweest om te communiceren met de bomen, maar daar werd niet op gereageerd. Wanneer er wapentuig werd ingezet tegen de Trees vielen de wapens enkele meters voordat ze de constructies konden benaderen uit. In deze comic flitsen we dan ook heen en weer tussen een aantal plekken en zien we hoe de politiek en de mensen omgaan met de voortdurende onzekerheid waarvoor de Trees staan.

Er hangt een vreemde spanning. In New York heerst een broze wapenstilstand tussen de stad en het eiland Manhattan en is de Tree bron van het politieke programma van een kandidaat-burgemeester. De kortste Tree staat in Puntland en is natuurlijk een mogelijke bron van conflict tussen dit staatje en Somalië. En in Rio staat een Tree, maar is er inmiddels een krottenwijk omheen gebouwd. In deze voorbeelden speelt de politiek een rol en ze zullen regelmatig in deze eerst Trees-bundel voorbijkomen.
trees duo

Toch draait het in deze comic vooral om de mensen. Zoals een meisje dat zich in het masculiene Italië staande houdt in de schaduw van haar fascistische vriendje en een oudere man ontmoet die haar inwijdt in de fijnere kneepjes van het leven. De wetenschappers op een station in het Noorse Spitsbergen waar ze een Tree onderzoeken en meer hopen te ontdekken over de bomen. Of de speciale zone rondom een Tree in China waar de Chinese regering oogluikend wat culturele experimenten toestaat. In deze zone ontmoeten we een jonge schilder in spe die op zoek is naar zijn ware ik en de reikwijdte van zijn talenten.

Sommige van deze types doen denken aan typische Warren Ellis clichés. De sterke vrouw in Spitsbergen en de wereldwijze vrouwvriendelijke oudere man waarin je als lezer de schrijver zelf kunt herkennen. Toch verrast hij ook. In China vertelt hij een verhaal dat begint als een simpele knieval voor politiek correcte types, maar een fascinerende wending neemt. Het draagt bij aan een cliffhanger waarbij je hart als lezer wordt uitgerukt.

Dat alles wordt getekend in de intense tekenstijl van Jason Howard. Hij lijkt technisch beperkt, maar een goed voorbeeld van het tegendeel is het deel dat in China speelt. Een van de onthullingen wordt vanaf het begin al verteld via zijn tekeningen. Heel subtiel… Maar daar dieper op ingaan zou een spoiler zijn.

Trees heeft desalniettemin moeite om het hoofd boven water te houden. In zijn nieuwsbrief gaf Warren Ellis al aan dat de serie zijn geld weer terugverdient, maar geen vetpot is. Eerlijkheidshalve hebben we wel begrip voor de mensen die dit laten liggen in losse issuevorm. Want het verhaal is te groot van schaal om goed te volgen op deze manier. En dat is zuur omdat het, met enige afstand, de meest ambitieuze Warren Ellis comic is tot nu toe…

Trees Volume 1 bij Archonia.com

Trees 1 1

trees 1 2trees 1 3

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.