Random Article


Review: Frankenhooker (1990)

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 85 minuten
 
Taal: Engels
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Sfeer! Grappig! Gore! Boobs!

Minder


Duurt niet lang genoeg.


Dit jaar viert Frankenhooker zijn 25ste verjaardag. Tijd voor een review van deze exploitation klassieker…

0
Posted 30/01/2015 by

 
Full Article
 
 

Looking for some action? Want a date?

Oude ideeën in een nieuw jasje steken, het is van alle tijden. Toch werd er vroeger iets meer werk gestoken in het spelen met die ideeën. Dat is toch alleszins het geval voor Frankenhooker. Waar de New Yorkse regisseur Frank Henenlotter de basis van Mary Shelleys gotische klassieker neemt om er vervolgens iets compleet uniek, debiel en oh zo smakelijk van te maken. De film is minder bekend dan hij zou moeten zijn, maar gelukkig zijn onze vrienden van Arrow Films zo goed geweest om de film uit te brengen in een prachtige Blu-ray editie die we met een gerust hart als definitief kunnen omschrijven. De film wordt dit jaar 25 jaar oud, maar verouderen doet dit exploitationmeesterwerkje eigenlijk niet.

Jeffrey Franken (James Lorinz) is er het hart van in nadat zijn verloofde Elizabeth (Patty Mullen) omkomt in een grasmaaierincident. Gelukkig bezit Jeffrey, als aspirant mad scientist, over de nodige kwaliteiten om zijn grote geliefde terug te brengen uit de dood. Er is echter één klein probleempje: enkel het hoofd van Elizabeth is nog intact. Dat ziet Jeffrey echter niet als een probleem, want eind jaren 80 loopt New York City over van de prostituees die hij kan keuren om zo de juiste onderdelen te vinden om zijn vriendin een upgrade te geven…

4638593_l3

Frank Henenlotter is opgegroeid op een strikt dieet van het soort films dat in de jaren 60 en 70 draaiden in de befaamde grindhouse cinema’s van 42nd Street, de straat waar je moest zijn als je van (s)exploitation hield. Henenlotter plaatst zijn film zelf ook altijd onder die noemer. Hij haatte het om als horrorregisseur benoemd te worden, alsof wat hij deed mainstream zou zijn. Volgens hem hadden exploitationfilms meer attitude en deden ze dingen die voor een meer gedistingeerd publiek als onbetamelijk beschouwd werden. Dat is ook duidelijk te zien aan Frankenhooker, een klassieker die, net zoals de films van Quentin Tarantino, dat specifieke sfeertje van Amerikaanse sleaze/trash in zich draagt, maar nog wel bekijkbaar blijft. Meer dan dat zelfs, want Frankenhooker is een waar festijn van de slechte smaak, politiek volledig incorrect en bovendien nog eens bewust hilarisch. Willen jullie ontploffende hoertjes zien, een man wiens hoofd getransplanteerd wordt op een vrouwenlichaam en een compleet immorele, maar toch nog sympathieke, gekke wetenschapper die afgehakte borsten/armen/benen/billen combineert om tot de perfecte vrouw te komen? Wel, zoek dan vooral niet verder…

Frankenhooker

Frankenhooker is echter niet alleen qua sfeer en ideeën heel erg interessant, maar ook omwille van zijn personages en de mensen die ze vertolken. Eerst en vooral James Lorinz, die als geen ander Franken sympathiek kan maken en de grote monologen op een overtuigende manier kan brengen. Het komt allemaal amateuristisch over, maar dat is bewust zo gedaan om die typische “vertolkingen” van de grindhousecinema na te bootsen. Waar bij Planet Terror, en in mindere mate Death Proof, eerder op een cosmetische manier grindhouse wordt gemaakt, gaat het bij Frankenhooker veel dieper. Patty Mullen, die het titelpersonage vertolkt, krijgt dan minder schermtijd, maar haar mimiek (de Stallone-lip, maar dan extreem overdreven) en haar one-liners zullen je zeker nog lang na de aftiteling bijblijven. Net als de special make-up FX van Gabe Bartalos, een minder bekende naam in het wereldje, maar wel met een heel specifieke stijl die onmiddellijk opvalt. Hij werkte mee aan Gremlins 2, Friday the 13th part 6 en was de bedenker van de Leprechaun make-up.

De UK Blu-ray release van Arrow is zoals steeds erg verzorgd en bevat naast de film in HD, een audiocommentaar met James Lorinz en Frank Henenlotter zelf en een lange making of-documentaire die heel wat interessante info bevat. Verder staan er op de disc ook nog enkele extra interviews en het geheel wordt afgesloten met een klein boekje met een essay door filmcriticus Calum Waddell. De film op zich is al meer dan het hebben waard, met de extra’s hebben ze er een complete no-brainer van gemaakt…

frankenhooker-1990-01-g

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.