0
Posted 29/01/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Top Films van 2015 (Deel 6): November & December

2015-Nov-Dec

2015 werd al sinds twee jaar aangekondigd als het jaar aller jaren op het gebied van blockbusters. Batman v Superman: Dawn of JusticeJurassic WorldAvengers: Age of UltronStar Wars: The Force Awakens. Alles leek samen in dit jaar het scherm te gaan bestormen. Nu we geleidelijk aan het gouden jaar binnenstappen, lijkt het niet zo’n vaart te lopen. Enkele studio’s beseften dat het toch beter was niet al hun eieren in dezelfde mand te leggen. Zo trokken Assassin’s Creed en Batman v Superman naar 2016 en ook Warcraft voelde de grond iets te heet onder de voeten worden in de anders vrij koude, maar door blastervuur opgewarmde decembermaand. Toch blijft 2015 een knaller van een jaar voor elke filmliefhebber. Brainfreeze haalde de bomen uit het bos en selecteerde elke twee maand de tien beste films.Vandaag sluiten we af met november en december. Januari en februari vind je via deze link. Maart en april en mei en juni respectievelijk via deze en deze. Juli en augustus vind je hier en september en oktober vind je hier.

Opgelet: van alle besproken films in de lijst, zijn de releasedata van de november-december films het meest onderhevig aan aanpassingen. Verwacht dus nog wat opschuivingen. Sommige films zullen worden vervoegd, anderen worden verlaat en komen mogelijk pas in 2016 bij ons in de zalen.

UNTITLED COLD WAR SPY THRILLERUntitled Cold War Spy Thriller poster

 • Regisseur: Steven Spielberg
 • Cast: Tom Hanks, Billy Magnussen, Amy Ryan, Alan Alda, Eve Hewson, Domenick Lombardozzi
 • Genre: Spionagethriller
 • Verschijnt: 4 november 2015

Een Amerikaanse advocaat wordt gerekruteerd door de CIA om een piloot te helpen bevrijden die door de Sovjet-Unie is gevangengenomen. Dit alles speelt zich af tijdens de Koude Oorlog.

Een thriller geschreven door de gebroeders Coen en geregisseerd door Steven Spielberg met Tom Hanks in de hoofdrol. Een boel grote namen voor een film die voorlopig nog zonder naam zit. De samenwerking Spielberg/Hanks heeft echter al plaatjes opgeleverd en ook deze film is dus zeker een aanrader.

Untitled Cold War Spy Thriller trailer

SPECTREspectre poster

 • Regisseur: Sam Mendes
 • Cast: Daniel Craig, Léa Seydoux, Dave Bautista, Monica Bellucci, Ralph Fiennes, Christoph Waltz, Ben Whishaw, Naomie Harris
 • Genre: Actie, spionagethriller
 • Verschijnt: 6 november 2015

Terwijl politieke druk het voortbestaan van MI-6 bedreigt, ontdekt James Bond (Daniel Craig) een cryptisch bericht dat hem op het pad brengt van de sinistere organisatie SPECTRE.

Bond nummer 24 en de tweede in rij met Sam Mendes aan het roer. Die loodste de vorige 007-film Skyfall binnen het selecte clubje van de $1 miljard box office en van Spectre wordt hetzelfde verwacht. Natuurlijk is het vooral uitkijken naar de nieuwe versie van de misdaadorganisatie SPECTRE en vooral de villain Blofeld, de eeuwige vijand ten tijde van de Sean Connery-films die door Roger Moore de diepte in ging en tientallen jaren wegbleef.

spectre trailer

CRIMSON PEAK
Crimson Peak poster

 • Regisseur: Guillermo del Toro
 • Cast: Charlie Hunnam, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Doug Jones
 • Genre: Horror
 • Verschijnt: 11 november 2015

In een oud huis in de 19e eeuw ontdekt de charmante jonge schrijfster Edith Cushing (Mia Wasikowska) dat haar man (Tom Hiddleston) niet is wie hij lijkt te zijn.

Een horror van Guillermo del Toro! Het is al van Blade II geleden dat hij nog eens een prent binnen zijn favoriete genre op de wereld losliet (hoewel El Laberinto del Fauno best enkele horrormomentjes had). Crimson Peak wordt bovendien bevolkt door een topcast met onder andere Tom Hiddleston en Jessica Chastain.

Crimson Peak trailer

THE HATEFUL EIGHTThe Hateful Eight poster

 • Regisseur: Quentin Tarantino
 • Cast: Channing Tatum, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Zoë Bell
 • Genre: Western
 • Verschijnt: 13 november 2015 (VS)

Een groep premiejagers zoekt een schuilplaats tijdens een storm. Ze raken echter betrokken in een plot vol verraad en bedrog.

Er hing heel wat drama aan deze film vooraf. Het script verscheen buiten de wil van Quentin Tarantino om op het internet. De regisseur besloot daarom om de film eerst niet te maken. Later kwam hij op zijn besluit terug en ging toch aan de slag. Het is de tweede wandeling door het Wilde Westen van de regisseur. Wie Django Unchained best te pruimen vond, zal dus ook hier een geslaagde kijkbeurt beleven.

The Hateful Eight trailer

THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY – PART 2The Hunger Games Mockingjay - Part 2 poster

 • Regisseur: Francis Lawrence
 • Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman,
 • Genre: Science-fiction
 • Verschijnt: 20 november 2015 (VS)

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) en District 13 revolteren tegen het autocratische Capitol.

De allerlaatste film in de The Hunger Gamesfranchise. Part 1 werd mede door het onafgewerkte einde niet zo goed ontvangen als de andere films. Toch was de opbrengst van $700 miljoen dollar zeker voldoende om ook part 2 in de categorie ‘blockbusters van het jaar’ te parkeren.

The Hunger Games Mockingjay - Part 2 trailer

THE MARTIANThe Martian poster

 • Regisseur: Ridley Scott
 • Cast: Kate Mara, Jessica Chastain, Matt Damon, Kristen Wiig, Sebastian Stan, Sean Bean, Michael Peña
 • Genre: Science-fiction
 • Verschijnt: 24 november 2015

Een astronaut, gestrand op een vreemde planeet, gebruikt zijn kennis en vernuft om te overleven in de hoop ooit gered te worden.

De laatste jaren is Ridley Scott een ware duizendpoot geworden. Niet alleen wringt hij elk jaar zelf een film door de molen, hij produceert en schrijft ook volop. Zijn films to-do lijstje is ondertussen zo lang dat er twee regisseurslevens nodig zullen zijn om het allemaal in te blikken. En dat voor een 77-jarige man. The Martian is gebaseerd op een boek van Andy Weir dat zo slecht werd bevonden door uitgevers dat hij het gratis op zijn site moest publiceren. Drew Goddard die het boek omvormde tot een script schreef eerder al de scripts voor The Cabin in the Woods en World War Z.

The Martian trailer

STAR WARS: THE FORCE AWAKENSstar wars poster

 • Regisseur: J.J. Abrams
 • Cast: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Domhnall Gleeson, Andy Serkis,Oscar Isaac, Adam Driver
 • Genre: Science-fiction
 • Verschijnt: 18 december 2015

Episode VII in de Star Wars-saga speelt zich af 30 jaar na de originele trilogie af en focust zich op de kinderen van helden Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia…

Zonder twijfel de film van 2015. Maar tegelijk ook de film in 2015 die het diepst kan vallen. Sinds 2012 was de media coverage rond Star Wars VII bijna oorverdovend. Kathleen Kennedy mocht geen regisseur of acteur/actrice vreemd aankijken of elke film- en geeksite schreef ellenlange what if-pagina’s. Star Trek-regisseur J.J. Abrams draagt bijzonder veel gewicht op zijn schouders. Kan hij een film maken die het moderne combineert met de sfeer en het charmante van de originele trilogie? Of wordt de film een herhaling van The Phantom Menace die bijna even veel verwachting opwierp, maar die even snel bedolven werd onder een hoop Bantha Poodoo? Hoe dan ook. Deze film zal bijzonder veel geld opbrengen en het begin zijn van jaren aan nieuwe Star Wars-verhalen op het grote scherm.

MISSION: IMPOSSIBLE 5Tom Cruise and Simon Pegg hard at work on midnight shoot for Mission:Impossible 5 in Vienna

 • Regisseur: Christopher McQuarrie
 • Cast: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, America Olivo, Alec Baldwin, Ving Rhames, Sean Harris
 • Genre: Actie, spionagethriller
 • Verschijnt: 23 december 2015 UPDATE: vijf maanden vervoegd naar 31 juli 2015 (VS)

Plot is nog onbekend, maar ongetwijfeld is er een haast onmogelijke missie mee gemoeid…

Weinigen durven een plekje aan binnen het vaarwater van de mammoet van 2015. M:I5 is de enige met blockbusterallures die toch eind december zijn neus uit het venster steekt. Althans, dat was aanvankelijk het plan. Paramount heeft inmiddels de releasedatum vijf maanden vervoegd naar 31 juli 2015. Tom Cruise is hoe dan ook nog steeds Ethan Hunt en is een oude bekende van Christopher McQuarrie. Samen maakten ze reeds Jack Reacher. Wie graag een pakje ouderwetse spionage thrills heeft, is hier aan het goede adres.

MI5 trailer

Enkele films hebben nog geen releasedatum maar zouden in 2015 in de zalen moeten verschijnen. Ook in dit lijstje zochten we de toppers die je het best in het oog houdt.

 • TRUE STORY: Michael Finkel (Jonah Hill), een journalist zonder job komt te weten dat Christian Longo, een moordenaar op de vlucht (James Franco), een leven leidt onder zijn naam. De twee vormen een band waarbij Longo langzaam zijn geheimen onthult.
 • BY THE SEA: Romantiek, geschreven en geregisseerd door Angelina Jolie. Een reizend koppel groeit langzaam uit elkaar. Wanneer ze in een klein dorpje in Frankrijk terecht komen, raken ze gefascineerd door enkele van de bewoners van het dorp.
 • BLUE MOUNTAIN STATE – THE RISE OF THADLAND: Het filmvervolg op de hilarische serie Blue Mountain State.
 • SILENCE: Martin Scorsese! Twee priesters Jezuïeten trekken naar Japan in de 17e eeuw, waar Japanse christenen vervolgd worden door hun eigen overheid om zo het land te zuiveren van westerse invloeden.
 • Z FOR ZACHARIAH: Er zijn slechts drie overlevenden na een apocalyptische ramp: twee mannen en één vrouw. We volgen de gebeurtenissen van deze laatste hoop voor de mensheid.
 • KICKBOXER: Een remake van de originele film uit de topdagen van JCVD. Jean-CLaude Van Damme werd op het laatste nippertje opnieuw opgenomen in de cast, deze keer niet als Kurt Sloan, maar als mentor Master Durand.
 • THE LOST CITY OF Z: In 1925 trekt avonturier Percy Fawcett (Benedict Cumberbatch) op expeditie doorheen het Amazonewoud. Hij gaat op zoek naar de legendarische stad Z. Duizenden gingen hem voor, velen kwamen nooit terug. Ook Fawcett zou nooit terugkeren. De film volgt zijn verhaal.
 • MACBETH: Een film gebaseerd op het stuk van Shakespeare met in de hoofdrollen Michael Fassbender en Marion Cotillard.
 • MR. HOLMES: 1947. Een oude, gepensioneerde Sherlock Holmes kijkt terug op zijn leven en raakt gebiologeerd door een onopgeloste zaak. Op de koop toe laat zijn geheugen het afweten en kan hij slechts flarden van de gebeurtenissen herinneren. Met Ian McKellen in de rol van ’s werelds bekendste detective.
 • MAGGIE: Een tienermeisje raakt geïnfecteerd en verandert langzaam in een zombie. Haar vader, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, blijft tijdens de hele transformatie aan haar zijde.
 • HIGH-RISE: Een filmadaptatie van het boek uit de jaren 70 waarbij de inwoners van een modern appartementsblok slaags raken en stapsgewijs ten onder gaan in een orgie van geweld. Met o.a. Jeremy Irons en Tom Hiddleston.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.