0
Posted 22/01/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Top Films van 2015 (Deel 2): Maart & April

2015-maa-apr

2015 werd al sinds twee jaar aangekondigd als het jaar aller jaren op het gebied van blockbusters.Batman v Superman: Dawn of JusticeJurassic WorldAvengers: Age of UltronStar Wars: The Force Awakens. Alles leek samen in dit jaar het scherm te gaan bestormen. Nu we geleidelijk aan het gouden jaar binnenstappen, lijkt het niet zo’n vaart te lopen. Enkele studio’s beseften dat het toch beter was niet al hun eieren in dezelfde mand te leggen. Zo trokken Assassin’s Creed en Batman v Superman naar 2016 en ook Warcraft voelde de grond iets te heet onder de voeten worden in de anders vrij koude, maar door blastervuur opgewarmde decembermaand. Toch blijft 2015 een knaller van een jaar voor elke filmliefhebber. Brainfreeze haalde de bomen uit het bos en selecteerde elke twee maand de tien beste films. Vandaag maart en april. Bekijk deel 1 hier.

KNIGHT OF CUPSknight

 • Regisseur: Terrence Malick
 • Cast: Christian Bale, Natalie Portman, Imogen Poots, Cate Blanchett, Joe Manganiello
 • Genre: Drama
 • Release: 13 maart 2015 (Zweden) / Release in VS of België nog onbekend

Waar dit over gaat? Who knows…

Terrence Malickfilms. Love ’em or hate ‘em, maar ze bieden steeds stof tot discussie en nadenken. Uit de trailer kan je erg weinig opmaken over het verhaal. En ook de tagline: ‘Once there was a young prince whose father, the king of the East, sent him down into Egypt to find a pearl…’ slaat eigenlijk compleet nergens op maar geeft genoeg intrigerende kriebels om een plek in deze lijst te verdienen.

DANNY COLLINSdanny

 • Regisseur: Dan Fogelman
 • Cast: Al Pacino, Jennifer Garner, Melissa Benoist, Bobby Cannavale
 • Genre: Tragikomedie
 • Release: 20 maart 2015 (VS)

Danny Collins, een succesvolle oude rockster ontdekt een 40 jaar oude brief van John Lennon, aan hem geadresseerd. De brief zet hem ertoe aan om zijn leven om te gooien, liefde en familie te herontdekken en zelf muziek te gaan schrijven.

Al Pacino… Wanneer één van de grootste acteurs van de tweede helft van de 20e eeuw zijn opwachting maakt, loont het de moeite om de film te bekijken. Het is de eerste regieklus voor Dan Fogelman. De man schreef ook het script voor deze film. Hij pende eerder Crazy, Stupid, Love neer dus weet wel om te gaan met het lichthartige komediegenre.

BLACKHATblackhatNEW

 • Regisseur: Michael Mann
 • Cast: Chris Hemsworth, Viola Davis, Wei Tang, William Mapother, John Ortiz
 • Genre: Actiethriller
 • Release: 25 maart 2015

Een cybercrimineel wordt uit de gevangenis gehaald om samen met de geheime diensten een netwerk van wereldwijde cybercriminelen op te rollen.

Het is zes jaar geleden dat Michael Mann nog eens met een film op de proppen kwam. Hoewel zijn laatste prenten, Public Enemies en Miami Vice, niemand echt met verrukking sloegen, hebben we het hier wel nog steeds over de man die Heat, The Insider, Collateral en The Last of the Mohicans maakte. Als geen ander kan hij een duistere maar tegelijk warme sfeer creëren en een stijl als extra personage laten fungeren. Blackhat is een hedendaagse actiethriller en dat is het genre waarin Mann zijn beste films maakte.

A LITTLE CHAOSa-little-chaos-54443-poster-xlarge-resized

 • Regisseur: Alan Rickman
 • Cast: Kate Winslet, Helen McCrory, Alan Rickman, Matthias Schoenaerts, Stanley Tucci
 • Genre: Drama, romantiek
 • Release: 27 maart 2015 (VS)

Sabine De Barra wordt aangenomen als landschapsarchitect aan het hof van Louis XIV. Daar raakt ze in aanvaring met sociale conventies en architect Le Notre, tot wie ze zich ook romantisch aangetrokken voelt.

Gevierd acteur Alan Rickman waagt zich voor een tweede maal aan een regie-opdracht. Daarvoor neemt hij niemand minder dan Belgisch talent Matthias Schoenaerts in dienst. Kate Winslet is een actrice die eerder al films droeg met rollen van sterke vrouwen in moeilijke situaties. Benieuwd of de dynamiek tussen beide acteurs een goede film oplevert.

FURIOUS 7furious-7-poster1

 • Regisseur: James Wan
 • Cast: Jason Statham, Dwayne Johnson, Vin Diesel, Paul Walker, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Djimon Hounsou
 • Genre: Actie
 • Release: 1 april 2015

Deckard Shaw, de broer van de in de vorige film gedode bad guy Owen Shaw, zint op wraak en wil Toretto en zijn vrienden één voor één uitschakelen.

De eerste film in deze lijst die mogelijks in de buurt komt van de $1 miljard dollar box office. Furious 6 werd door zowel recensent als publiek zeer gesmaakt en leverde driekwart miljard dollar op. De inbreng van Statham als bad guy en natuurlijk het tragische overlijden van Paul Walker zal nog meer mensen naar de cinema lokken. James Wan, de man achter Saw, Insidious en The Conjuring, vervangt Justin Lin in de regisseursstoel.

IN THE HEART OF THE SEAIn-The-Heart-of-The-Sea

 • Regisseur: Ron Howard
 • Cast: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Michelle Fairley, Brendan Gleeson
 • Genre: Avontuur
 • Release: 1 april 2015 (UPDATE: verlaat tot december)

Het verhaal waarop Herman Melville’s Moby Dick gebaseerd is. Een vroeg 19de eeuws walvisschip wordt aangevallen door een gigantische walvis. Het schip zinkt en de opvarenden stranden en moeten 90 dagen lang tot het uiterste gaan om te overleven.

Ron Howard is niet de regisseur die zich vaak aan spectaculaire actie-avontuurfilms waagt. De trailer van In the Heart of the Sea lijkt echter zeer spectaculair. Na hun eerdere succesvolle samenwerking in Rush werkt Howard hier voor een tweede maal samen met Chris ‘Thor’ Hemsworth. Het is trouwens Hemsworths derde film in deze lijst.

WOMAN IN GOLDwoman-in-gold-poster

 • Regisseur: Simon Curtis
 • Cast: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Elizabeth McGovern, Katie Holmes, Charles Dance
 • Genre: Drama
 • Release: 3 april 2015 (VS)

Een 80-jarige joodse die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Wenen vluchtte neemt het op tegen de Oostenrijkse regering. Ze tracht een schilderij dat destijds door de nazi’s gestolen werd terug te krijgen. Het schilderij is van enorme waarde voor de Oostenrijkers, maar van een nog grotere emotionele waarde voor haar.

Eigenlijk is er één grote reden waarom Woman in Gold in deze top staat en dat is Helen Mirren. Deze rol lijkt op haar lijf geschreven en als deze dame haar frêle schouders onder een rol zet, is het genieten. Ook het verhaal biedt veel potentieel met een regisseur die reeds twee van zijn acteurs een Oscar heeft zien winnen.

GET HARDget hard

 • Regisseur: Etan Cohen
 • Cast: Will Ferrell, Kevin Hart, Alison Brie
 • Genre: Komedie
 • Release: 22 april 2015

Miljonair James King wordt veroordeeld voor fraude en moet de gevangenis in. Hij vraagt aan Darnell Lewis om zich voor te bereiden op het harde leven in de bajes.

Will Ferrell heeft een aantal hit-and-miss avontuurtjes achter de rug. Anchorman 2 was bijvoorbeeld allesbehalve een goede film. Toch blijft Ferrell één van de grappigste mensen in Hollywood en loont het de moeite zijn films te bekijken. Op zijn minst goed voor een kleine twee uur aan idioot gegrinnik!

FAR FROM THE MADDING CROWDfftmc

 • Regisseur: Thomas Vinterberg
 • Cast: Carey Mulligan, Michael Sheen, Juno Temple, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge
 • Genre: Drama
 • Release: 29 april 2015

19de eeuws Engeland. Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) heeft drie aanbidders: een herder, een soldaat en een rijke vrijgezel. De film verhaalt hoe Bathsheba met deze situatie om gaat, welke keuzes ze maakt en hoe die beslissingen haarzelf en andere levens beïnvloeden.

Ja, weer een film met Matthias Schoenaerts. We mogen wel een beetje trots zijn op deze acteur. Hij is echter niet de naam die ons Far From the Madding Crowd in deze lijst deed stoppen. Thomas Vinterberg is de regisseur van Oscarwinnaar Jagten en kan als geen ander menselijke emoties belichten. De film zelf is een adaptatie van een 19de eeuws boek.

aouAVENGERS: AGE OF ULTRON

 • Regisseur: Joss Whedon
 • Cast: Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Aaron Taylor-Johnson, Chris Evans, Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Mark Ruffalo, James Spader
 • Genre: Superheldenfilm
 • Release: 29 april 2015

Tony Stark/Iron Man ontwerpt een A.I. die instaat voor vredehandhaving. Helaas loopt het één en ander fout en Ultron wordt geboren, een robot die het ganse menselijke ras als een bedreiging voor de vrede ziet. De Avengers moeten alles op alles zetten om deze wereldbedreigende entiteit te stoppen.

Tja. Waar we bij Furious 7 nog voorzichtig schreven dat het mogelijks in de buurt kon komen van een miljard dollar, vragen we ons hier niet af of Marvel‘s tweede Avengers-prent de drempel haalt, maar hoe ver die er over gaat. Samen met Star Wars: The Force Awakens is dit ongetwijfeld de blockbuster van het jaar.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.