0
Posted 20/01/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Top Films van 2015 (Deel 1): Januari & Februari

2015-Jan-Feb

2015 werd al sinds twee jaar aangekondigd als het jaar aller jaren op het gebied van blockbusters. Batman v Superman: Dawn of Justice, Jurassic World, Avengers: Age of Ultron, Star Wars: The Force Awakens. Alles leek samen in dit jaar het scherm te gaan bestormen. Nu we geleidelijk aan het gouden jaar binnenstappen, lijkt het niet zo’n vaart te lopen. Enkele studio’s beseften dat het toch beter was niet al hun eieren in dezelfde mand te leggen. Zo trokken Assassin’s Creed en Batman v Superman naar 2016 en ook Warcraft voelde de grond iets te heet onder de voeten worden in de anders vrij koude, maar door blastervuur opgewarmde decembermaand. Toch blijft 2015 een knaller van een jaar voor elke filmliefhebber. Brainfreeze haalde de bomen uit het bos en selecteerde elke twee maand de tien beste films. Vandaag januari en februari.

THE IMITATION GAMEbenedict-cumberbenedict-the-imitation-game-movie-poster

 • Regisseur: Morten Tyldum
 • Cast: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong
 • Genre: Biografie, drama
 • Verschijnt: 14 januari 2014

Het waargebeurde verhaal van Alan Turing (Benedict Cumberbatch), de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog de befaamde enigmacode brak, samen met een team van cryptologen. Zijn prestatie moest na de oorlog echter geheim blijven. Op de koop toe wordt hij veroordeeld voor homoseksuele handelingen, een toen nog strafbaar feit in Groot-Brittannië.

Cumberbatch is een man die de laatste jaren een steile opmars heeft gemaakt binnen de film– en televisiewereld. Rollen als Sherlock Holmes en Smaug maken hem ook bij de niet-filmkenners erg gekend. Dat zijn acteerprestaties telkens 100% zijn heeft daar natuurlijk ook veel mee te maken. Daarom is het uitkijken naar zijn exploten in een zware rol als die in The Imitation Game. Voor regisseur Morten Tyldum is het de eerste langspeelfilm buiten moederland Noorwegen. Aangezien zo’n eerste kennismaking een carrière reeds onmiddellijk kan breken is het voor hem nagelbijten.

THE THEORY OF EVERYTHING
Theory_of_Everything_uk_poster

 • Regisseur: James Marsh
 • Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Harry Lloyd, Alice Orr-Ewing
 • Genre: Biografie, drama
 • Verschijnt: 21 januari 2015

Het verhaal van Stephen Hawking. Eén van de meest intelligente personen op deze planeet, die als jonge man de verschrikkelijke diagnose ALS kreeg. Een ziekte die geleidelijk aan het hele lichaam verlamt…

Eddie Redmayne heeft reeds een Golden Globe op zak voor deze rol en zal dus ook niet ver naast de Oscar zitten. Biografieën van bekende personen zijn altijd graag gezien door de stemgerechtigden, maar als we op de trailer af kunnen gaan is Redmayne’s prestatie eenvoudigweg super. Het is bovendien een mooi verhaal. De man met een briljante geest die zijn lichaam ziet aftakelen en toch doorzet. Eigenlijk verbazend dat er nu pas een film over verschijnt.

AMERICAN SNIPER
308555id1i_TheJudge_FinalRated_27x40_1Sheet.indd

 • Regisseur: Clint Eastwood
 • Cast: Bradley Cooper, Kyle Gallner, Ben Reed, Elise Robertson
 • Genre: Biografie, oorlog
 • Verschijnt: 25 februari 2015

Navy SEAL sluipschutter Chris Kyle is een ware legende. Hij heeft het grootste aantal kills achter zijn naam staan en redde talloze levens tijdens zijn vier ‘tours’ in Irak. We volgen zijn exploten tijdens de oorlog en ook achteraf, wanneer hij weer thuis komt bij vrouw en kind, en hij zich moeilijk kan aanpassen.

Film nummer drie en al onmiddellijk de derde biografische film. De inmiddels 84-jarige Clint Eastwood nam de teugels in handen van dit project dat tragisch genoeg het hoofdpersonage Chris Kyle overleefde. Eastwoods films zijn niet altijd een schot in de roos, maar weten wel altijd de harten van de kijker te beroeren. Lees hier onze review.

BIRDMAN
birdman-1000

 • Regisseur: Alejandro González Iñárritu
 • Cast: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Zach Galifianakis, Naomi Watts
 • Genre: Tragikomedie
 • Verschijnt: 28 januari 2015

Riggan Thomson was ooit een gevierd acteur door zijn rol als Birdman in de gelijknamige blockbusterfilms. Zijn naam werd echter synoniem met die rol en zijn carrière stierf een stille dood. Nu, met inzet van zijn laatste sprankeltje hoop, prestige en geld, zet hij een Broadwayproductie op poten. De weg naar de première is er echter één vol valkuilen…

Birdman was een favoriet in heel wat festivals. Regisseur Alejandro González Iñárritu is dan ook de man achter Amores Perros, 21 Grams, Babel en Biutiful. Hij regisseert slechts sporadisch een film, maar als hij dat doet, hou je die best in de gaten. Michael Keaton is dan weer een acteur die zelf een kleine twee decennia geleden een glorieperiode achter de rug heeft en dan in een dipje terecht is gekomen. Realiteit en fictie vloeien mooi in elkaar. In onze review noemden we deze al één van de beste films van het jaar.

JUPITER ASCENDINGjupiter_ascending_main_poster_2

 • Regisseur: Andy Wachowski, Lana Wachowski
 • Cast: Mila Kunis, Eddie Redmayne, Channing Tatum, James D’Arcy, Sean Bean
 • Genre: Science-fiction
 • Verschijnt: 4 februari 2015

De Abrasax-familie heerst over het universum. Wanneer de matriarch sterft, raken haar drie kinderen in een oorlog verwikkeld. Op aarde is er echter een vierde troonpretendent: Jupiter Jones, een vrouw met een speciale genetische structuur die haar linkt aan de troon. Eén van de kinderen zet de jacht op haar in, maar ze krijgt een ridder op een wit paard: Caine Wise, een genetische gemanipuleerd soldaat met zowel mens- als wolf-DNA.

De mensen zijn gezaaid om later geoogst te worden door een buitenaards ras. Soldaten met dna van een wolf of een bij. Een ruimteschip dat beschreven wordt als de kruising tussen een gothische kathedraal en de Playboy Mansion. Mila Kunis, Eddie Redmayne, Channing Tatum en Sean Bean. En geregisseerd door Andy en Lana ‘The Matrix’ Wachowski. Need I say more?

MORTDECAIFIN06_Mortdecai_1Sht_JD_26x39-w

 • Regisseur: David Koepp
 • Cast: Johnny Depp, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Jeff Goldblum
 • Genre: Komedie
 • Verschijnt: 18 februari 2015

Kunsthandelaar Charlie Mortdecai gebruikt charme en geluk om een gestolen schilderij terug te vinden. Het bevat namelijk de code voor een kluis vol met nazigoud. Hierbij krijgt hij af te rekenen met boze Russen, de MI-5, een terrorist en zijn vrouw.

Johnny Depp doet wat hij het best kan: zich inleven in een over-the-top typetje. De trailer belooft alvast dikke fun, maar vooral bij komedies kan dat nogal eens dik tegenslaan. Vaak zitten al de beste grappen in die twee trailerminuten geperst en blijkt de film een lege doos. Regisseur/schrijver David Koepp heeft ook wat te bewijzen. Sinds de vroeger jaren 00 zijn zijn producties nooit meer dan middelmatig te noemen. Toch is het bronmateriaal (de vier Mortdecai-boeken van Kyril Bonfiglioli) top en is de film zeker één van de topkomedies in het eerste deel van 2015.

THE GUNMANThe gunman

 • Regisseur: Pierre Morel
 • Cast: Idris Elba, Javier Bardem, Sean Penn, Ray Winstone
 • Genre: Actiethriller
 • Verschijnt: 18 februari 2015

Een spion wil stoppen met het vak om zich te gaan settelen. Zijn werkgever denkt daar anders over en verraadt hem. Een kat-en-muis spel begint wanneer de spion op de vlucht slaat.

Ok, die korte inhoud klinkt zo cliché als een Nederlander in een caravan maar met Taken en Banlieu 13 bewees Pierre Morel best een actiefilm op poten te kunnen zetten. Met Sean Penn en Javier Bardem heeft hij twee klasse-acteurs die op zichzelf zonder probleem een film kunnen dragen. Het script is dan weer van Don MacPherson, een man die zich momenteel sterk omhoog weet te werken in het scriptwereldje.

KINGSMAN: THE SECRET SERVICEkingsman-secret-service-most-poster

 • Regisseur: Matthew Vaughn
 • Cast: Samuel L. Jackson, Colin Firth, Mark Hamill, Mark Strong, Michael Caine
 • Genre: Stripverfilming, actiekomedie
 • Verschijnt: 19 februari 2015

Een cliché geheim agentschap rekruteert nieuwe leden. Een veteraan agent krijgt de opdracht een jonge snaak op te leiden die wel heel ver van de stijve ‘secret agent’-wereld staat. Op de koop toe ligt bad guy Samuel L. Jackson op de loer met een resem aan biologische wapens.

Dit lijkt qua stijl vrij kort bij Mortdecai te liggen. Maar kijk naar die cast! En die trailer lijkt verdomd grappig. Het is bovendien gebaseerd op de gelijknamige comic van Dave Gibbons en Mark Millar. Met een comic als achtergrond kon Matthew Vaughn eerder al best aardige films uit zijn mouw schudden. Denk aan Kick-Ass en X-Men: First Class. Weet ook dat Vaughn meegeholpen heeft aan de comic en hiervoor de regie van X-Men: Days of Future Past heeft laten schieten. Behalve de korte inhoud zijn er dus geen reden om te twijfelen aan de kwaliteiten van deze film.

SEVENTH SON7th son

 • Regisseur: Sergey Bodrov
 • Cast: Julianne Moore, Kit Harington, Jeff Bridges, Djimon Hounsou, Olivia Williams
 • Genre: Fantasy, avontuur
 • Verschijnt: 25 februari 2015

De film speelt zich af in een land waar ‘Spooks’ de mensen beschermen tegen allerlei wezens zoals heksen en geesten. John Gregory (Jeff Bridges) is zo’n Spook en is op zoek naar een opvolger. Hij neemt Thomas Ward (Ben Barnes) tot knecht met het doel hem op te leiden. Wanneer de heks Mother Malkin ontsnapt, krijgt Thomas zijn vuurdoop.

Eigenlijk had deze film al in 2013 moeten verschijnen. Door een resem van problemen – de film veranderde onder andere van studio – kwam het uiteindelijk in het drukke 2015 terecht. Het is slechts sporadisch dat een film die uitgesteld wordt, achteraf goed blijkt te zijn. Maar de cast is stevig. Wie wil nu niet The Dude als tovenaar in actie zien? Sergey Bodrov toonde met Mongol al dat hij een goed verhaal kan neerzetten en het script is in handen van de mannen achter o.a. Eastern Promises, Peaky Blinders, Blood Diamond en de toekomstige Warcraft-film. Seventh Son is gebaseerd op het boek The Spook’s Apprentice van Joseph Delaney.

INHERENT VICEIV POSTER

 • Regisseur: Paul Thomas Anderson
 • Cast: Joanna Newsom, Katherine Waterston, Joaquin Phoenix, Jordan Christian Hearn, Josh Brolin, Eric Roberts
 • Genre: Misdaadkomedie
 • Verschijnt: 25 februari 2015

De jaren 70. Larry Sportello (Joaquin Phoenix), een hippie detective, wordt ingehuurd door zijn ex-vriendin omdat ze vermoedt dat haar rijke huidige vriend afgeperst wordt door zijn vrouw en haar minnaar. Sportello’s onderzoek leidt hem naar een bizarre wereld vol vreemde personages, prostitutie, politiek, sektes en drugshandel.

Het is meer dan 12 jaar geleden dat Paul Thomas Anderson nog eens een komedie maakte. Punch-Drunk Love was toen een vrij geslaagde film. Het is dus uitkijken wat hij aanvangt met het boek van Thomas Pynchon. De schrijver heeft naar verluidt zijn fiat gegeven over het script, wat op zich reeds een goed teken is.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.