0
Posted 10/01/2015 by Killian in Comics
 
 

De comic wereld reageert op Charlie Hebdo


Het eerste grote stripgerelateerde nieuws van dit prille jaar was natuurlijk de terreuraanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Deze aanslag maakte de tongen los in de creatieve gemeenschap. Veel (strip)tekenaars uit de rest van de wereld reageerden met afschuw en maakten onmiddellijk meer cartoons. Ook vanuit de VS kwamen er reacties met opgeheven potloden en konden mensen niet snel genoeg verklaren dat ook zij Charlie waren. Een sympathieke blijk van medeleven, maar gelukkig werd er ook nagedacht over deze kwestie en was er sprake van debat.

De website Democracy Now! zette de Zwitserse Islamoloog Tariq Ramadan tegenover Art Spiegelman. Spiegelman is natuurlijk vooral bekend als de auteur van Maus en wordt in de VS gezien als een intellectueel die je moet hebben als het over comics gaat. Het debat verliep redelijk aimabel. Men spreekt over de geschiedenis van Charlie Hebdo en praat over de kracht en het nut van satire.

Tom Spurgeon, uitbater van de comicsreporter.com-website , deelt een interessante observatie. Volgens hem toont het debat een generatiekloof  aan tussen cartoonisten. De oudere generatie die in de jaren 60 en 70 nog te maken hadden met censuur en zich vaak via undergroundblaadjes moest profileren, bewondert het lef van de Charlie Hebdo-tekenaars. De jongere generatie vindt het vaak naargeestig werk met een racistisch randje waarbij vrijheid van meningsuiting slechts een excuus is om het te rechtvaardigen. Deze jongere generatie is vaak ook erg gevoelig voor het debat over white privilege dat wordt gevoerd in bepaalde (activistische) kringen in de VS. Overigens is er wel consensus over het idee dat niemand overhoop moet worden geschoten voor het maken van een tekening…

Het midden wordt op uiterst treffende wijze vertegenwoordigd door stripjournalist Joe Sacco (Footnotes in Gaza) met deze pagina.

joe sacco satire

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.