Random Article


Marvel Movie Special: Wie is Ant-Man?

 

1
Posted 07/01/2015 by

Met de première van Agent Carter, Marvel‘s nieuwste tv-reeks op ABC, kregen we eindelijk de eerste officiële trailer van Ant-Man te zien. Niet Avengers: Age of Ultron, maar de solofilm rond de krimpende Avenger zal Phase Two van het Marvel-filmuniversum afsluiten in de zomer van 2015. Maar wie is die Ant-Man nu eigenlijk?

antman

In de comics is het belangrijk om te weten dat er niet één, maar verschillende Ant-Mannen zijn. De eerste en belangrijkste was Henry “Hank” Pym, een geniale wetenschapper gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby die voor het eerst verscheen in Tales to Astonish #27 uit 1962. Hij werd voorgesteld in “The Man in the Ant-Hill“, een horrorverhaal waarin hij de technologie ontwikkelde om zichzelf te doen krimpen (maar hierbij zijn normale kracht behield) en terecht kwam in een mierenkolonie. Even later, in Tales to Astonish #35, werd Hank Pym pas omgetoverd tot een superheld. Dankzij zijn eerdere aanvaring met mieren ontwikkelde hij nu een cybernetische helm, waarmee hij in staat bleek de beestjes te controleren. Als Ant-Man beschermde hij zijn formule om te krimpen van enkele KGB-agenten. De subatomische deeltjes die hem in staat stellen om van grootte te veranderen werden Pym Particles genoemd en Hank Pym wordt, samen met collega’s Bruce Banner, Tony Stark en Reed Richards, één van de meest gevierde wetenschappers in het Marvel-universum.

ant-man-and-the-wasp

Ant-Man & The Wasp

Ant-Man ontmoet later Janet Van Dyne, een rijke socialite. Nadat haar vader tijdens een mislukt experiment vermoord wordt door een buitenaards wezen, tovert Pym Janet om tot de eveneens krimpende en van vleugels voorziene The Wasp. Nadat ze samen wraak nemen op de moordenaar van haar vader, bloeit er iets moois tussen de twee. Al snel worden ze meer dan enkel superheldenpartners en later zouden ze zelfs trouwen. Ze vormen hierna, samen met Thor, Hulk en Iron Man, de allereerste incarnatie van het superheldenteam The Avengers. In de comics waren het dus niet Black Widow en Hawkeye zoals in de films, maar Ant-Man en Wasp die tot de eerste Avengers behoorden…

antmanhankpym

De vele identiteiten van Hank Pym: Ant-Man, Giant-Man, Yellowjacket, Goliath en Wasp

Bij de Avengers voelde Hank zich wat geïntimideerd door zijn teamgenoten. Het constante geflirt van Janet hielp ook niet veel. Hank doorliep enkele identiteitscrisissen en bleef verder experimenteren met zijn Pym Particles. Na Ant-Man, groeide hij (letterlijk) uit tot de reusachtige Giant-Man, daarna Goliath. Later werd hij wat schizofreen en onderging hij als Yellowjacket zelfs een persoonlijkheidsverandering. Het is in deze periode dat hij tijdens een ruzie zijn vrouw Janet slaat. Het onderstaande paneel zou het personage nog jarenlang achtervolgen.

Hank Pym in actie

Hank Pym (als Yellowjacket), wifebeater

Een ander gegeven dat Pym zou blijven achtervolgen, was zijn creatie van de A.I. gekend als Ultron. Deze A.I. zou zichzelf ontwikkelen tot één van de grootste en gevaarlijkste vijanden van de Avengers, maar steeds Pym als zijn “vader” blijven beschouwen en een Oedipuscomplex ontwikkelen voor zijn “moeder” The Wasp. In de comics was dus Hank Pym, niet Tony Stark, de schepper van Ultron.

ultronpymson

Hank Pym en Ultron

Ondanks deze epic fails, is Hank Pym in feite zo slecht nog niet. Deze “Scientist Supreme” heeft zich al meermaals bewezen als leraar op Avengers Academy en teamlid/veldleider bij de Avengers, West Coast Avengers, Mighty Avengers, Secret Avengers en Avengers A.I. – en dat in verschillende superheldenidentiteiten. Zijn relatie met The Wasp heeft er echter zwaar onder geleden en momenteel is het koppel gescheiden.

antmanlang

Scott Lang als Ant-Man II

De tweede Ant-Man werd Scott Lang, een elektronica-expert die er ook al een carrière als dief heeft opzitten en tewerkgesteld werd bij het bedrijf van Tony Stark/Iron Man. Lang verscheen voor het eerst in The Avengers #181 (1979) en werd de tweede Ant-Man in Marvel Premiere #71 (1979). Hij verkreeg het Ant-Man-pak door het te stelen van Hank Pym in de “To Steal an Ant-Man!“-verhaallijn, waarop de film grotendeels zal worden gebaseerd. Scott had het pak echter nodig om het leven van zijn dochter, Cassandra, te redden. Nadat Hank Pym op de hoogte werd gesteld van de goede bedoelingen van Lang, mocht hij het Ant-Man-pak blijven gebruiken zolang hij het stelen maar achterwege zou laten. Als Ant-Man zou Scott Lang ook bij de Avengers terechtkomen en ook o.a. de Fantastic Four, Future Foundation en de Defenders vervoegen. Zijn dochter Cassie werd later als de reusachtige Stature ook een Young Avenger.

antmaneric

Eric O’Grady als Ant-Man III

De derde Ant-Man was Eric O’Grady, een S.H.I.E.L.D.-agent met een lage rang die toevallig één van Hank Pym’s Ant-Man-pakken wist te stelen. Aanvankelijk gebruikte hij de technologie om snel rijk te worden en vrouwen te bespioneren, maar uiteindelijk werd hij na enkele avonturen ook een held. Hank Pym, Scott Lang en Eric O’Grady zijn de enige Ant-Mannen, maar nog andere collega’s en vrienden van Hank Pym hebben zijn Pym Particles gebruikt om van grootte te veranderen. Denk hierbij aan Stature en The Wasp, maar ook Pym’s labo-assistent Bill Foster en zijn neef Tom (de twee “Black Goliaths”), alsook de Avengers’ residente boogschutter Hawkeye – die ook gedurende een tijdje als Goliath rondliep.

ant-man-slice

In de films loopt het even anders. De filmversie van Hank Pym was uiteraard geen mede-oprichter van de Avengers en we weten ook al dat Tony Stark/Iron Man hier verantwoordelijk zal zijn voor de creatie van Ultron. Hank Pym wordt in de Ant-Man-film gespeeld door Michael Douglas en zal dus al een paar jaartjes ouder zijn. De filmversie van Pym is dan een tijdgenoot van o.a. Howard Stark (Tony’s vader) en S.H.I.E.L.D.-agente Peggy Carter. In de jaren 60 ontwikkelde hij zijn Pym Particles, de Ant-Man-technologie en werd hij een superheld. Hij ontmoette ook Janet van Dyne/Wasp en samen kregen ze een dochter: Hope (Evangeline Lilly).

In de film, dewelke zich in het heden in San Francisco afspeelt, zal Scott Lang – hier een ex-dief gespeeld door Paul Rudd – de tweede Ant-Man worden wanneer hij in opdracht van Pym diens technologie terug moet stelen van Darren Cross (Corey Stoll). Cross was in de comics de corrupte CEO van Cross Technological Enterprises en zal in de film de ex-assistent van Hank Pym zijn die zijn bedrijf – Pym Technologies – vijandig heeft overgenomen. Cross wil Pym’s Ant-Man-technologie verder uitbouwen om het als wapen te gebruiken. Hieruit komt dan het Yellowjacket-harnas voort. De Ant-Man-film wordt dus een heist-film met Scott Lang in de hoofdrol, grotendeels geïnspireerd door Marvel’s “To Steal an Ant-Man!”-verhaallijn uit 1979.

antmanyellowjacket

antmanposter

Hank Pym en Janet van Dyne mogen in de films dan geen oprichtende Avengers zijn, maar er zullen zich wel banden met S.H.I.E.L.D. openbaren. Tevens ziet het ernaar uit dat Hope Pym/van Dyne een goeie kandidate wordt om de rol van de Wasp over te nemen van haar moeder (fun fact: in de comics was Hope Pym als de Red Queen een gevaarlijke supervillain uit een parallel universum en richtte ze mee de Revengers op om de kinderen van de oorspronkelijke Avengers te bestrijden… in de film, not so much). Indien Ant-Man het goed doet, is het dus goed mogelijk dat er in Phase Three van het Marvel-filmuniversum nog wel een Avengers-team opduikt met daarin Scott Lang als Ant-Man en Hope Pym als Wasp. We weten inmiddels al dat Paul Rudd de rol opnieuw zal vertolken in Captain America: Civil War (2016).

WAT TE LEZEN?

Hank_pymIn tegenstelling tot zijn Avengers-collega’s, heeft Ant-Man/Giant-Man nog maar weinig tot geen soloreeksen verkregen. Hank Pym verscheen samen met de Wasp in Tales to Astonish, maar daarna volgden er slechts enkele aparte miniseries, one-shots en graphic novels. Het gros van Hank Pym’s avonturen is te vinden in de verschillende Avengers-teamreeksen. Eric O’Grady kreeg wel even zijn eigen reeks met The Irredeemable Ant-Man, terwijl Scott Lang de hoofdrol zal spelen in de nieuwste Ant-Man-serie die deze maand van start gaat.

Om je voor te bereiden op de film, zal Marvel echter enkele bundelingen uitbrengen om de Ant-Mannen wat beter te leren kennen, waaronder een Ant-Man Prelude en de bundeling Ant-Man: Scott Lang met daarin de eerste Scott Lang als Ant-Man-verhalen. Voor meer Hank Pym en de Wasp, zie de bundelingen The Avengers: The Many Faces of Hank Pym en Marvel Masterworks: Ant-Man/Giant-Man Volume 1, de graphic novel Ant-Man: Season One of de one-shots Secret Invasion: Requiem en Avengers Origins: Ant-Man & The Wasp. Hank Pym blijft momenteel de wetenschapper uithangen in Avengers A.I., terwijl de start van de nieuwe reeks met Scott Lang dan weer net op tijd voor de film zal worden gebundeld in Ant-Man Volume 1: Second-Chance Man

antman2Ultimate_wasp_giantmanavengersaiant-man-1-cover-mark-brooks-109067

Ant-Man wordt geregisseerd door Peyton Reed en komt bij ons op 15 juli in de zalen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


 1. avatar
   
  Ctulu

  Weer puik werk Arno!

  Te zeggen dat ik door de Avengers Assemble tekenfim serie plots respect heb gekregen voor kerels als Hawkeye,Ant-Man en Cap. Daarvoor konden enkel de X-Men me bekoren. Paar goeie episodes gezien die teruggrijpen naar de verhalen die je aanhaalt. Plots meer diepgang dan verwacht in al die personages.

  Maar ik heb wel meer respect voor Scott Lang dan Hank Pym die ik toch nog steeds een wenertje vindt ;)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.