Random Article


START TO READ: Daredevil

 


0
Posted 23/12/2014 by

starttoreaddaredevil

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jouw is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag richten we onze radar sense op DAREDEVIL en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel’s blinde advocaat/vigilante en man zonder vrees op een rij.

Daredevil_logo

 • daredevilEchte naam: Matthew Michael “Matt” Murdock
 • Eerste verschijning: Daredevil #1 (1964)
 • Uitvalsbasis: Hell’s Kitchen in New York City, Verenigde Staten
 • Beroep: Advocaat, detective
 • Capaciteiten: Bovenmenselijke zintuigen ontwikkeld door radioactief goedje en ter compensatie van gezichtsverlies, radar-zintuig, expert in verschillende vechtkunsten, acrobaat, detective, gewapend met een billy club/grijphaak/stok
 • Teams: New Avengers, Defenders, The Chaste, The Hand, Marvel Knights
 • Belangrijkste relaties: Karen Page (secretaresse/liefdesinteresse), Franklin P. “Foggy” Nelson (collega, beste vriend), Elektra Natchios (ex-vijand/partner/liefdesinteresse), Heather Glenn (liefdesinteresse), Milla Donovan (liefdesinteresse, ex-vrouw), Ben Urich (bevriende reporter), Natasha Romanoff aka Black Widow (collegae/liefdesinteresse), Stick (sensei, mentor), Zuster Margaret “Maggie” Grace (moeder), Peter Parker aka Spider-Man (collega, vriend), Danny Rand aka Iron Fist (collega, vriend, tijdelijke opvolger), Luke Cage aka Power Man (collega, vriend), Jessica Jones (ex-collegae, ex-bodyguard, vriendin), Dakota North (collegae, liefdesinteresse), Maya Lopez aka Echo/Ronin (collegae, vriendin), Frank Castle aka The Punisher (collega – af en toe), Black Cat (collegae), Black Panther (collega, tijdelijke opvolger), Kirsten McDuffie (liefdesinteresse)
 • Belangrijkste vijanden: Bullseye, The Kingpin, The Fixer, The Hand, The Owl, Gladiator, Purple Man, Stilt-Man, Death-Stalker, Typhoid Mary, Mr. Fear, Mr. Hyde, Matador, Lady Bullseye, Mysterio, Nuke, The Jester, Sons of the Serpent, Purple Children

Matt Murdock - SamneeMatthew Michael “Matt” Murdock, een pientere knul uit Hell’s Kitchen, New York, geraakte op jonge leeftijd verblind. Toen hij een man redde van een aanrijding, kwam er een radioactief goedje in zijn oog. Hoewel Matt niet langer kon zien, merkte hij dat zijn overige zintuigen – reuk, tastzin, gehoor en smaak – zich aan een bovenmenselijk tempo ontwikkelden. Matt verkreeg hiermee een perfect evenwicht, werd een regelrechte acrobaat en ontwikkelde ook een soort radarzintuig waarin hij de wereld om zich heen kan waarnemen, gelijkaardig aan de ingebouwde radar van vleermuizen.

Nadat zijn moeder het gezin verliet om een non te worden, werd Matt opgevoed door zijn vader: de bokser (Battlin’) Jack Murdock. Matt groeide op tot een succesvolle advocaat, maar wanneer Jack Murdock wordt vermoord door gangsters, neemt hij wraak als de gemaskerde vigilante Daredevil. Hij besluit om zijn bovenmenselijke zintuigen en acrobatische capaciteiten te gebruiken in zijn strijd voor gerechtigheid. Zowel overdag in de rechtszaal, als ‘s nachts in de achtersteegjes van Hell’s Kitchen…

Daredevil is één van Marvel’s meest op zichzelf staande en bekendste “street level“-helden. Alsook één van de meest menselijke en onevenwichtige. Matt is geen onoverwinnelijke superheld en kent ook zijn minder heroïsche momenten.  heeft al meermaals te kampen gekregen met flinke tegenslagen, meerdere publieke onthullingen van zijn geheime identiteit en zelfs mentale breakdowns. Toch weet hij zichzelf zowel als advocaat en als superheld steeds opnieuw op te bouwen…

daredevil500

Daredevil heeft sinds 1964 zijn eigen comicbookreeks, dewelke doorheen de jaren van een drietal nieuwe nummers #1 werd voorzien, alsook van enkele specials, one-shots en minireeksen. Gastoptredens maakt DD vooral in de reeksen rond Spider-Man, Elektra, Black Widow en andere gelijkaardige down-to-earth/street-level personages als Luke Cage, Iron Fist, Jessica Jones en The Punisher. In tegenstelling tot de meeste Marvel-superhelden, blijft de Man Without Fear voornamelijk in zijn eigen buurt actief: Hell’s Kitchen (al heeft hij ook wel enkele langere verblijfsperiodes in San Francisco achter de rug). Op zeer korte periodes bij de New Avengers en Marvel Knights na, heeft Daredevil ook slechts zelden een rol in grote Marvel-events en grote teamreeksen. Hierdoor hebben artiesten vaak meer vrijheid op de Daredevil-soloreeks dan op eender welk ander groot Marvel-personage.

daredevilcrossBuiten de comics verscheen Daredevil in de animatieseries van voornamelijk Spider-Man en enkele grote Marvel-games. Hij maakte zijn filmdebuut in de tv-film The Trial of the Incredible Hulk (1989) en verkreeg zijn eigen solofilm – Daredevil – in 2003, waarna hij ook in diens spin-off Elektra (2005) verscheen. Na een hoop mislukte pogingen tot een tv-reeks in de jaren 70-80, zal Daredevil in 2015 de eerste Marvel-serie op Netflix worden in de aanloop naar The Defenders. In de comics schittert de Man Without Fear momenteel in het inmiddels vierde volume van de Daredevil-soloreeks onder All-New Marvel NOW!

Extra tip: Matt Murdock is niet de enige of zelfs eerste superheld met de naam “Daredevil”. Die eer gaat naar Bart Hill – een gemaskerde acrobaat gecreëerd in de jaren 40. Deze eerste Daredevil behoort echter niet toe tot Marvel en de twee personages hebben verder niet veel met elkaar te maken.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Daredevil-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

Buy1

THE MAN WITHOUT FEAR

 • Jaar: 1993-1994
 • Schrijver: Frank Miller
 • Artiest: John Romita, Jr.
 • Verzamelt: Daredevil – The Man Without Fear #1-5

Daredevil’s Year One en de grootste inspiratiebron voor de opkomende Netflix tv-reeks. Frank Miller en John Romita Jr. vertellen het oorsprongsverhaal van Matt Murdock en zijn eerste stappen als de nachtelijke wreker Daredevil. De vroege wereld van Matt, met o.a. zijn vader Jack Murdock, beste vriend Foggy Nelson, mentor Stick en zelfs Kingpin en Elektra, wordt uitgebreid. Allemaal in het grim ‘n gritty sfeertje dat we van Miller gewend zijn…

 • Zie ook DAREDEVIL: BATTLIN’ JACK MURDOCK voor een vroeg verhaal rond de vader van Matt Murdock.

Buy1

YELLOW

 • Jaar: 2001-2002
 • Schrijver: Jeph Loeb
 • Artiest: Tim Sale
 • Verzamelt: Daredevil Yellow #1-6

Jeph Loeb en Tim Sale plaatsen de vroege avonturen van Daredevil in een moderner jasje. Deze reeks speelt zich af in de periode dat Daredevil nog zijn geel-rode pak droeg en biedt enkele van Matt’s eerste confrontaties met o.a. The Owl en de Purple Man. Alles wordt omkaderd met het liefdesverhaal tussen Matt Murdock en zijn secretaresse Karen Page. Een oerdegelijke karakterstudie en een leuke terugblik naar de vroege, minder grim ‘n gritty dagen van Daredevil’s superheldencarrière…

 • Zie ook DAREDEVIL: SEASON ONE voor een gelijkaardige moderne hervertelling van Daredevil’s eerste avonturen. 

Buy1

DAREDEVIL BY FRANK MILLER & KLAUS JANSON OMNIBUS

 • Jaar: 1979-1983
 • Schrijvers: Frank Miller,
 • Artiesten: Frank Miller, Klaus Janson
 • Verzamelt: Daredevil (v1) #158-161, 163-191, What If? v1 #28

Toen Frank Miller eind jaren 70 de Daredevil-reeks overnam, maakte hij er een crime-noir avontuur van met Hell’s Kitchen als een blauwdruk voor zijn latere Batman/Gotham City– en Sin City-werk. De ganse run werd verzameld in drie bundelingen (of één omnibus). Hierin zien we voor het eerst de huurmoordenares Elektra Natchios opduiken, een oude vlam van Matt Murdock, alsook de Japanse ninjaclan The Hand en Matt’s mentor Stick. The Kingpin en Bullseye ontpoppen zich ondertussen overtuigend tot de grootste vijanden van de man zonder vrees. De Elektra Saga vormde de hoofdinspiratie voor de Daredevil-film uit 2003, maar de comic vertelde het véél beter…

 • Zie ook DAREDEVIL BY FRANK MILLER & KLAUS JANSON COMPANION voor de latere Daredevil-verhalen door Frank Miller, waaronder BORN AGAIN, THE MAN WITHOUT FEAR en LOVE AND WAR. Elektra keert terug tot het leven van Daredevil in ELEKTRA LIVES AGAIN en DAREDEVIL: FALL FROM GRACE.

Buy1

BORN AGAIN

 • Jaar: 1986
 • Schrijver: Frank Miller
 • Artiest: David Mazzucchelli
 • Verzamelt: Daredevil (v1) #227-233

Terwijl Frank Miller bejubeld wordt voor zijn Daredevil-run uit 1979-1983, wordt deze latere Born Again met zijn Batman: Year One-collega David Mazzucchelli gezien als zijn allerbeste Daredevil-verhaal. Via een aan de drugs verslaafd geraakte Karen Page, komt The Kingpin de ware identiteit van Daredevil te weten. Stelselmatig begint de misdaadbaas het leven van Matt Murdock te ontmantelen, waardoor onze held een mentale breakdown ondergaat. Hard en grimmig, maar zo werkt het zeer goed voor de man zonder vrees. Mogelijk het beste Daredevil-verhaal aller tijden…

 • Verhaal wordt voorafgegaan door DAREDEVIL: LOVE’S LABORS LOST. Een sequel kan je vinden in DAREDEVIL: THE FALL OF THE KINGPIN.

ddtyphoidTYPHOID MARY

 • Jaar: 1988-1989
 • Schrijver: Ann Nocenti
 • Artiest: John Romita Jr.
 • Verzamelt: Daredevil (v1) #254–257, 259–263

Matt Murdock heeft het wel voor sexy femme fatales die uiteindelijk huurmoordenaressen blijken te zijn. Dat is niet anders bij Typhoid Mary, een van superkrachten voorziene huurmoordenares voor The Kingpin dewelke lijdt aan een identiteitsstoornis. Het verhaal wordt gezien als het hoogtepunt van de run van schrijfster Ann Nocenti met tekenaar John Romita Jr.

 • Verhaal gaat verder in DAREDEVIL: LONE STRANGER.

ddfallkingpinTHE FALL OF THE KINGPIN

 • Jaar: 1991-1992
 • Schrijver: D.G. Chichester
 • Artiest: Lee Weeks
 • Verzamelt: Daredevil (v1) #297-300

De plot van Born Again, maar dan omgekeerd. Nu is het Daredevil die het leven van zijn aartsvijand, misdaadbaas The Kingpin, zal kapotmaken. We aanschouwen hier een Matt Murdock in één van zijn meer wraakzuchtige en meer meedogenloze fases, waardoor het soms moeilijk wordt om hem nog als de held van dit verhaal te zien. Een oerdegelijke sequel tot Born Again, dewelke Wilson Fisk wat menselijker maakt en toont dat Daredevil toch geen al te typische superheld is.

 • Zie ook DAREDEVIL: FALL FROM GRACE, waar Matt eveneens een wat meer duistere kant opgaat.

Buy1

GUARDIAN DEVIL

 • Jaar: 1998-1999
 • Schrijver: Kevin Smith
 • Artiest: Joe Quesada
 • Verzamelt: Daredevil (v2) #1-8

Filmmaker Kevin Smith en de latere Marvel-hoofdredacteur Joe Quesada geven Daredevil een nieuw begin onder het meer voor volwassen lezers bedoelde Marvel Knights. Deze bundeling bevat enkele zeer belangrijke veranderingen in Daredevil’s status quo, vooral betreffende zijn langdurige liefdesinteresse Karen Page. Tevens zijn er confrontaties met o.a. Bullseye, Kingpin, Spider-Man-villain Mysterio en wordt het geloof van Matt Murdock op de proef gesteld wanneer er een baby opduikt die weleens de Antichrist zou kunnen zijn… Guardian Devil is nogal hevig qua dialogen, maar biedt wel een zeer goed instappunt.

 • Verhaal gaat verder in DAREDEVIL: PARTS OF A HOLE. Voor meer Daredevil getekend door Joe Quesada, zie DAREDEVIL: FATHER.

Buy1

DAREDEVIL BY BRIAN MICHAEL BENDIS & ALEX MALEEV ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-3

 • Jaar: 2001-2006
 • Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Alex Maleev, David Mack
 • Verzamelt: Daredevil (v2) #16-19, 26-40 (book 1), 41-50, 56-65 (book 2), 66-81 (book 3)

Misdaadschrijver Brian Michael Bendis neemt de Daredevil-reeks over en laat zich uiteraard inspireren door Frank Miller. In de eerste van drie Ultimate Collections (of een tiental aparte bundelingen) planten Bendis en tekenaar Alex Maleev de zaadjes voor wat komen zal: een zwaar door pulp en crime-noir geïnspireerd Hell’s Kitchen, de val van Wilson Fisk en Daredevil als nieuwe Kingpin, de introductie van Matt Murdock’s latere vrouw Milla Donovan en een nieuwe publiekelijke bekendmaking van Daredevil’s geheime identiteit met zware gevolgen… Zeker en vast de beste Daredevil-run sinds Frank Miller, misschien zelfs nog een tikkeltje beter.

 • Zie ook DAREDEVIL: NINJA, een andere minireeks geschreven door Brian Bendis. In deze periode speelt zich overigens ook de miniserie DAREDEVIL: REDEMPTION af.

Buy1

DAREDEVIL BY ED BRUBAKER & MICHAEL LARK ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-3

 • Jaar: 2006-2009
 • Schrijver: Ed Brubaker
 • Artiesten: Michael Lark, Lee Weeks, e.a.
 • Verzamelt: Daredevil (v2) #82-93 (book 1), 94-105 (book 2), 106-119, 500 (book 3)

In de vorige run van Brian Bendis werd Matt Murdock zodanig door de mangel gehaald, dat hij deze nieuwe periode onder Captain America-schrijver Ed Brubaker begint in de gevangenis. Opgesloten in de staatsgevangenis Ryker’s Island, samen met The Punisher en tal van supercriminelen, is Daredevil echter gevaarlijker dan ooit. Ondertussen neemt een mysterieuze held de taak van Daredevil in Hell’s Kitchen over… De bejubelde run van Brian Bendis was moeilijk om op te volgen, maar Ed Brubaker slaagt erin om het niveau enorm hoog te houden doorheen zijn ganse run, dewelke ook The Kingpin en The Hand zal herintroduceren en het debuut van huurmoordenares Lady Bullseye bevat.

 • Verhaal gaat verder in DAREDEVIL: THE DEVIL’S HAND, SHADOWLAND en SHADOWLAND: DAREDEVIL, dewelke dit volume van de reeks eindigt. Hierna dient Matt Murdock zichzelf als Daredevil opnieuw op te bouwen in DAREDEVIL REBORN, terwijl de Daredevil-reeks tijdelijk wordt overgenomen door Black Panther, even de nieuwe beschermer van Hell’s Kitchen.

Buy1

DAREDEVIL BY MARK WAID VOLUME 1

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiesten: Paolo Rivera, Marcos Martin
 • Verzamelt: Daredevil (v3) #1-6

Na verschillende, door Frank Miller geïnspireerde crime-noir Daredevil-saga’s, gooit schrijver Mark Waid het terug over een andere boeg. Het derde volume van Daredevil‘s soloreeks toont een lichtere wereld met meer traditionele superheldenfun. Gelijkaardig aan de Daredevil-comics uit de jaren 60 en 70 door Stan Lee of Gene Colan. Dat betekent echter niet dat het leven van Matt Murdock er makkelijker op wordt, want in de eerste verhaallijn krijgt hij het aan de stok met o.a. Captain America, Bruiser, Roxxon Oil en Ulysses Klaw en dient hij een andere strategie te vinden voor zijn advocatenpraktijk met Foggy Nelson. Een fantastische herlancering van de reeks en uiteraard een enorm mooi en fun instappunt.

 • Verhaal gaat verder in DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.2-7. De reeks krijgt hierna opnieuw een nieuwe start onder All-New Marvel NOW! met ALL-NEW DAREDEVIL VOL.1: DEVIL AT BAY en VOL.2: WEST-CASE SCENARIO.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Daredevil is dat momenteel vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later All-New Marvel NOW!). Dit wil niet zeggen dat de voorgaande verhaallijnen er niet meer toe doen, maar voor Daredevil bood dit wel het volgende instappunt.

Buy1

(ALL-NEW) DAREDEVIL VOLUME 1: DEVIL AT BAY

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiesten: Chris Samnee, Peter Krause
 • Verzamelt: Daredevil (v4) #0.1, 1-5

In het vierde volume van zijn soloreeks laat Matt Murdock opnieuw Hell’s Kitchen achter zich en trekt hij wederom naar zijn tweede thuisstad: San Francisco. Hier kan hij zijn job als advocaat verder zetten, terwijl hij als Daredevil nieuwe en oude vijanden tegenkomt. De locatie mag misschien verschillen, maar Mark Waid en Chris Samnee blijven hun prijswinnende run op de Man Without Fear mooi verder zetten. Bevat tevens ook de digitale introductiereeks Road Warrior, waarin de westwaartse reis van Matt wordt belicht. Uiteraard ook een goed instappunt, al mis je wel wat indien je de vorige, eveneens door Mark Waid geschreven reeks niet hebt gelezen.

 • Verhaal gaat verder in VOL.2: WEST-CASE SCENARIO, VOL.3: THE DAREDEVIL YOU KNOW en VOL.4: THE AUTOBIOGRAPHY OF MATT MURDOCK.

starttoreadtips

Buy1

DARK NIGHTS

 • Jaar: 2013-2014
 • Schrijvers/Artiesten: Lee Weeks, David Lapham, Jimmy Palmiotti, Thony Silas
 • Verzamelt: Daredevil – Dark Nights #1-8

Een bundeling korte, instapklare “just another day in the life of Daredevil“-verhalen die de meer heroïsche kant van Matt Murdock belichten. Het verhaal van Lee Weeks handelt over Daredevil die een jong meisje naar het ziekenhuis dient te brengen middenin een zware sneeuwstorm. In de volgende verhalen zijn er gastoptredens van o.a. Spider-Man, de Avengers, Misty Knight en de Shocker. Een makkelijke en goedkope manier om Daredevil eens wat beter te leren kennen…

ddvsbullseyeDAREDEVIL VS BULLSEYE

 • Jaar: 1976-1983
 • Schrijvers: Marv Wolfman, Frank Miller, Jim Shooter, e.a.
 • Artiesten: John Romita Sr., Frank Miller, Gil Kane, e.a.
 • Verzamelt: Daredevil (v1) #131-132, 146, 169, 181, 191

Enkele van de beste en bloederigste confrontaties tussen Daredevil en Bullseye worden verzameld in één handige bundeling. De allereerste verschijning van de gekende huurmoordenaar mag natuurlijk niet ontbreken, net zoals zijn gekende moord van Elektra en zijn daaropvolgende Russische roulette met Daredevil uit de Frank Miller-run. Niet zozeer moeite wanneer je de Miller-verhalen al hebt, maar desalniettemin een goeie “best of” om één van Daredevil’s belangrijkste vijanden te leren kennen.

ddultimateULTIMATE DAREDEVIL & ELEKTRA

 • Jaar: 2002-2003
 • Schrijver: Greg Rucka
 • Artiest: Salvador Larroca
 • Verzamelt: Ultimate Daredevil & Elektra #1-4

Matt Murdock en Elektra Natchios studeren beiden aan de universiteit van Columbia, waar ze elkaar ontmoeten en een relatie starten. Wanneer Elektra en haar vriendinnen worden lastig gevallen door een irritante rijkeluiszoon en zijn handlangers, ontdekt Matt dat zijn vriendin haar mannetje wel kan staan en haar belagers misschien iets te hard aanpakt. Deze minireeks is één van de weinige verhalen rond de Ultimate Marvel-versie van Daredevil en gaat wat dieper in op zijn prille romance met Elektra. Een ietwat minder typisch of belangrijk Daredevil-verhaal, maar nog steeds leuk voor de fans…

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in ULTIMATE ELEKTRA: DEVIL’S DUE. De Ultimate-versie van Matt Murdock/Daredevil is nog te zien in THE ULTIMATES 2, ULTIMATE X-MEN VOL.7: BLOCKBUSTER, ULTIMATE SPIDER-MAN VOL.18: ULTIMATE KNIGHTS en ULTIMATUM. Een nieuwe, jongere Daredevil, Raymond Connor, duikt op in ULTIMATE COMICS: AVENGERS 3.

Buy1

END OF DAYS

 • Jaar: 2012-2013
 • Schrijvers: Brian Michael Bendis, David Mack
 • Artiesten: Klaus Janson, Bill Sienkiewicz, Alex Maleev
 • Verzamelt: Daredevil – End of Days #1-8

In zijn allerlaatste gevecht met Bullseye, uit Daredevil één laatste woord vooraleer hij sterft: “Rosebud”Mapone“. Aan Daily Bugle-reporter Ben Urich om de betekenis hiervan te achterhalen. Heel wat bekende personen uit het leven van Matt Murdock maken hierin hun opwachting, terwijl de reeks werd gemaakt door een ware who’s who van bekende Daredevil-schrijvers en -tekenaars. Veruit één van de donkerste, maar beste “The End”-verhalen van Marvel.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van de Daredevil-soloverhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Daredevil HC/TPB Reading Order

DAREDEVIL VOLUME 1 (1964-1998)

daredevilkirby

Het eerste volume van Daredevil liep van 1964 tot 1998 en telde 380 delen + enkele specials, annuals en one-shots. De reeks wordt verzameld in ingekleurde Marvel Masterworks-bundelingen, zwart-witte Marvel Essentials, grote Daredevil-omnibussen en zal na verloop van tijd geheel in ingekleurde Marvel Epic Collections gebundeld worden. In deze periode worden de grootste kernfiguren in het leven van Matt Murdock/Daredevil, alsook heel wat gekende vijanden. Matt Murdock tracht zijn job als advocaat te combineren met zijn nachtelijke activiteiten als Daredevil. Zijn gele pak wordt na enkele delen al ingeruild voor het meer gekende rode kostuum en Matt’s vriendschap met zijn partner Foggy Nelson en liefde voor secretaresse Karen Page worden verder uitgediept…

 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.1 (#1-11)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.2 (#12-21)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.3 (#22-32, Annual #1)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.4 (#33-41, Fantastic Four v1 #73)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.5 (#42-53, Not Brand Ecch #4)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.6 (#54-63)
 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.7 (#64-74, Invincible Iron Man v1 #35-36)

Latere minireeksen en graphic novels die teruggrijpen naar deze vroege periode zijn DAREDEVIL: THE MAN WITHOUT FEAR (#1-5), DAREDEVIL: YELLOW (#1-6), DAREDEVIL: BATTLIN’ JACK MURDOCK (#1-4) en DAREDEVIL: SEASON ONE.

Een nieuwe periode gaat van start wanneer de Black Widow Daredevil’s nieuwe liefdesinteresse wordt. Het duo trekt samen gedurende een tijd naar San Francisco…

 • MARVEL MASTERWORKS: DAREDEVIL VOL.8 (#75-84, Amazing Adventures v1 #1-8)

daredevilmiller

Opnieuw breekt er een nieuwe periode aan wanneer de Daredevil-reeks een grim ‘n gritty make-over krijgt, Matt’s jeugdliefde en huidige huurmoordenares Elektra Natchios wordt voorgesteld en de Kingpin en Bullseye klimmen op tot Daredevil’s ultieme aartsvijanden. Elektra zou tijdelijk gedood worden door Bullseye, terwijl de Kingpin later via een aan de drugs verslaafde Karen Page achter de geheime identiteit van Daredevil komt…

 • DAREDEVIL BY FRANK MILLER & KLAUS JANSON OMNIBUS (#158-161, 163-191, What If? v1 #28, voordien ook apart verzameld als DAREDEVIL VISIONARIES: FRANK MILLER VOL.1-3 en DAREDEVIL BY FRANK MILLER & KLAUS JANSON VOL.1-3, alsook gedeeltelijke bundelingen MARKED FOR DEATH, GANG WAR en DAREDEVIL/PUNISHER: CHILD’S PLAY)
 • DAREDEVIL BY FRANK MILLER & KLAUS JANSON COMPANION (#219, 226-233, The Man Without Fear #1-5, Love and War, Peter Parker, The Spectacular Spider-Man v1 #27-28)

Na de grote Frank Miller-periode werden er slechts sporadisch aparte Daredevil-verhaallijnen gebundeld.

 • LOVE’S LABORS LOST (#215–217, 219–222, 225–226)
 • BORN AGAIN (#227-233)
 • TYPHOID MARY (#254–257, 259–263)
 • LONE STRANGER (#265–273)
 • THE FALL OF THE KINGPIN (#297-300)
 • DAREDEVIL EPIC COLLECTION: FALL FROM GRACE (#319-332, Annual #10, voordien ook gedeeltelijk gebundeld als DAREDEVIL: FALL FROM GRACE)

Het eerste volume van Daredevil eindigt met deel #380. Het merendeel van deze latere jaren blijft voorlopig ongebundeld.

DAREDEVIL VOLUME 2 (1998-2011)

daredevilquesada

Onder de Marvel Knights-imprint gaat er een tweede volume van Daredevil van start, dat bijna volledig verzameld werd in aparte bundelingen en grotere Ultimate Collections. Daredevil volume 2 liep van 1998 tot 2011 en telde 119 delen en enkele annuals, specials en minireeksen. Na deel #119 kwam Daredevil #500 en werd er resoluut terug overgeschakeld naar de oudere nummering. De reeks bleef nog tot deel #512 lopen.

De wereld van Matt Murdock wordt al meteen op zijn kop gezet wanneer zijn grote liefde Karen Page wordt gedood door Bullseye. In de volgende verhaallijn wordt dan weer de dove Maya Lopez, aka Echo voorgesteld…

 • GUARDIAN DEVIL (#1-8)
 • PARTS OF A HOLE (#9-15)

daredevilv2

Een geheel nieuwe grim’n gritty/crime-noir periode begint waarin Matt Murdock zijn toekomstige vrouw Milla Donovan ontmoet, zijn geheime identiteit als Daredevil wordt gelekt aan de pers en hij zelfs tijdelijk de nieuwe Kingpin wordt…

 • DAREDEVIL BY BRIAN MICHAEL BENDIS & ALEX MALEEV ULTIMATE COLLECTION VOL.1 (#16-19, 26-40, voordien ook gebundeld als DAREDEVIL: WAKE UP, UNDERBOSS en OUT)
 • DAREDEVIL BY BRIAN MICHAEL BENDIS & ALEX MALEEV ULTIMATE COLLECTION VOL.2 (#41-50, 56-65, voordien ook gebundeld als DAREDEVIL: LOWLIFE, HARDCORE, THE KING OF HELL’S KITCHEN en THE WIDOW)
 • DAREDEVIL BY BRIAN MICHAEL BENDIS & ALEX MALEEV ULTIMATE COLLECTION VOL.3 (#66-81, voordien ook gebundeld als GOLDEN AGE, DECALOGUE en THE MURDOCK PAPERS)

Gedurende deze tijd speelt Daredevil ook een hoofdrol in de minireeksen DAREDEVIL: NINJA (#1-3), DAREDEVIL: REDEMPTION (#1-6), DAREDEVIL: FATHER (#1-6) en DAREDEVIL/PUNISHER: MEANS AND ENDS (#1-6). Hij duikt ook op in DAREDEVIL/SPIDER-MAN (#1-4) en de nooit afgewerkte minireeks Daredevil/Bullseye: The Target. Daredevil speelt tevens een rol in beide (korte) volumes van de Marvel Knights-serie.

In de reguliere Daredevil-titel gaat er alweer een nieuwe periode van start met Matt in de gevangenis, terwijl een mysterieuze plaatsvervanger opduikt als nieuwe Daredevil in Hell’s Kitchen…

 • DAREDEVIL BY ED BRUBAKER & MICHAEL LARK ULTIMATE COLLECTION VOL.1 (#82-93, voordien ook gebundeld als DAREDEVIL: THE DEVIL INSIDE AND OUT VOL.1 en 2)
 • DAREDEVIL BY ED BRUBAKER & MICHAEL LARK ULTIMATE COLLECTION VOL.2 (#94-105, voordien ook gebundeld als DAREDEVIL: HELL TO PAY VOL.1 en 2)
 • DAREDEVIL BY ED BRUBAKER & MICHAEL LARK ULTIMATE COLLECTION VOL.3 (#106-119, 500, voordien ook gebundeld als DAREDEVIL: CRUEL AND UNUSUAL, LADY BULLSEYE en RETURN OF THE KING)

daredevilshadowland

Daredevil wordt de nieuwe leider van de Japanse ninjaclan The Hand. Blijkt echter dat hij bezeten wordt door een demon, tot een dodelijke villain wordt getransformeerd en Hell’s Kitchen omtovert tot zijn eigen Shadowland. Aan Elektra, Spider-Man, Iron Fist en andere street level superhelden van het Marvel-universum om Matt te redden…

 • THE DEVIL’S HAND (#501-507, Dark Reign: The List – Daredevil #1)
 • SHADOWLAND (Shadowland #1-5)
 • DAREDEVIL: SHADOWLAND (#508-512, Shadowland: After the Fall #1)

Matt Murdock tracht na het Shadowland-debacle terug zijn Daredevil-identiteit op te bouwen in de minireeks DAREDEVIL: REBORN. De gewone Daredevil-serie wordt vanaf #513 hertiteld tot Black Panther: The Man Without Fear (de tijdelijke nieuwe beschermer van Hell’s Kitchen) en liep nog even voort.

 • DAREDEVIL REBORN (#1-4)

DAREDEVIL VOLUME 3 – MARVEL NOW! (2011-2014)

daredevilmarvelnow

Een derde volume van Daredevil gaat van start onder Marvel NOW!, waarin de crime-noir invloeden van de vorige serie terug plaats maken voor meer traditionele superheldenactie. De serie telde 36 delen en één annual en werd volledig verzameld.

 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.1 (#1-6)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.2 (#7-10, 10. 1, Amazing Spider-Man #677)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.3 (#11-15, Avenging Spider-Man #6, Punisher v7 #10)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.4 (#16-21)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.5 (#22-27)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.6 (#28-30, Indestructible Hulk #9-10)
 • DAREDEVIL BY MARK WAID VOL.7 (#31-36)

In deze periode wordt Matt Murdock ook een tijdelijk lid van de New Avengers tijdens en na de gebeurtenissen van het event FEAR ITSELF (2011). Hij is een lid van het team in de bundelingen NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.3-5. De miniserie DAREDEVIL: DARK NIGHTS (#1-8) speelt zich ook tijdens deze run af.

DAREDEVIL VOLUME 4 – ALL-NEW MARVEL NOW! (2014-2015)

daredevilnowOnder All-New Marvel NOW! gaat er alweer een nieuw, vierde volume van Daredevil van start. Deze reeks werd ingeleid door de digitale comic Daredevil: Road Warrior, waarin Matt Murdock opnieuw van Hell’s Kitchen naar San Francisco trekt. Aan de westkust begint hij een nieuw leven en kan hij zijn job als advocaat verder zetten, vermits de onthulling van zijn identiteit als Daredevil hem dwong om nooit meer in New York City zijn ambt uit te oefenen…

 • DAREDEVIL VOL.1: DEVIL AT BAY (#1-5, 0.1)
 • DAREDEVIL VOL.2: WEST-CASE SCENARIO (#1.50, 6-10)
 • DAREDEVIL VOL.3: THE DAREDEVIL YOU KNOW (#11-15)
 • DAREDEVIL VOL.4: THE AUTOBIOGRAPHY OF MATT MURDOCK (#15.1, 16-18)

DAREDEVIL VOLUME 5 – ALL-NEW, ALL-DIFFERENT MARVEL (2015-nu)

ddbackinblack

Matt Murdock doet de wereld vergeten dat hij en Daredevil dezelfde zijn en keert terug naar zijn oude baan en leven in New York City. Hij neemt ook een sidekick onder de vleugel: Blindspot. Daredevil volume 5 gaat van start onder All-New, All-Different Marvel en ziet Matt opnieuw zijn zwarte pak aantrekken…

 • DAREDEVIL – BACK IN BLACK VOL.1: CHINATOWN (#1-5)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.