Random Article


Review: Exodus – Gods and Kings

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 150 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 17 December 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Balans tussen goddelijke interventie en natuurkracht. Special effects.

Minder


God als kleine jongen. Zeer zwak afgewerkt.


Na Gladiator en Kingdom of Heaven keert regisseur Ridley Scott terug naar woestijnen en sandalen. In Exodus: Gods and Kings vertelt hij het alom gekende verhaal van Mozes die zijn volk uit Egypte wegleidt naar het Beloofde Land…

1
Posted 17/12/2014 by

 
Full Article
 
 

Remember this. I am prepared to fight. For eternity.

Na Gladiator en Kingdom of Heaven keert regisseur Ridley Scott terug naar woestijnen en sandalen. Dit keer vertelt hij het alom gekende verhaal van Mozes die zijn volk uit Egypte wegleidt naar het beloofde land. Legendarisch verfilmd in The Ten Commandments (1956) en nu opnieuw gebracht in Exodus: Gods and Kings.

exodus_01-plague-battles-and-big-waves-in-first-exodus-gods-and-kings-trailer-1

Ridley Scott begint onmiddellijk met een volwassen, atheïstische Mozes, vertolkt door Christian Bale (The Dark Knight, The Machinist) die samen met zijn stiefbroer Ramses (Joel Edgerton, Zero Dark Trinity, The Great Gatsby), een vijand  moet bekampen als generaals van Egypte. Maar voor ze ten aanval trekken raadplegen ze de priesteres en de Egyptische goden. Daar wordt een profetie verkregen die de start is van een broedervete tussen Ramses en Mozes. Geen mand op de rivier, geen vondeling op het water en profetie over de gekomen leider waar de farao zo’n schrik van had. In de plaats komt een nieuwe profetie die snel duidelijk maakt dat Ramses een goedgelovige ziel is…

exodus-hailstorm

Exodus: Gods and Kings volgt het Bijbelverhaal zoals we het ons losjes kunnen herinneren. De rode draad is dezelfde gebleven, maar de kleine details zijn wat veranderd waarvan sommige de film onderuit halen. Toch zeker het godsdienstig aspect. Zo wordt God een menselijk gelaat gegeven. Het is niet enkel de brandende struik die met Mozes praat maar we krijgen hem ook te zien als een vrij irritante kleine jongen met een enorm Britse tongval. Hoe irritant de voorstelling van God ook is, zo duidelijk is de strijd tussen de atheïstische Mozes en zijn nieuw verworven God. Mozes moet echt overtuigd worden van de kracht van God en van zijn bedoelingen. Dit zorgt voor een groei in het personage Mozes naar de leider die zijn volk uiteindelijk weghaalt uit Egypte. Het is misschien wel duidelijk dat de strijd er is, maar overtuigen doet het helaas niet. Zo is het ook God die de plagen over Egypte laat komen en Mozes mag verweesd als een gestraft kind langs de zijlijn meekijken…

Last-Plague

Er wordt ook een logische verklaring gegeven aan de plagen die God los laat. Want ondanks dat Exodus: Gods and Kings uit godsdienstige klei is gekneden, wordt de kracht van God vaak via een omweg verklaard of omschreven als een toevalligheid en heeft het niets met hemelse krachten te maken. Of dat is toch de indruk die Ridley Scott wil doen uitschijnen, al is het heel subtiel. Zelfs de manier waarop het water van de Rode Zee wegtrekt en doorgang verleent aan het vluchtende Hebreeuwse volk krijgt een verklaring. Dit geeft de film een extra steun die hij wel kan gebruiken, want Ridley Scott gaat zo de discussie uit de weg of God nu wel degelijk bestaat of het een verzinsel was van een man die een te harde klop op zijn hoofd heeft gekregen.

exodus-gods-and-kings

Het einde van de film is een enorm zootje dat aanvoelt alsof ze nog een paar belangrijke scènes vergeten waren, maar geen tijd meer hadden om er iets deftig van te maken. Een mogelijke reden is dat die scènes niet zo spectaculair zijn als de overgang van de Rode Zee. Strooi daar nog eens enkele vreemde castingkeuzes aan toe: John Turturro (Transformers) als farao Seti bijvoorbeeld. Door zijn rol als de idiote Simmons uit Transformers verwacht je dat hij als farao Seti elk moment een dwaze grap gaat maken. Sigourney Weaver (Alien, Avatar) casten was ook even nutteloos als haar rol. Ze is niets meer dan wat name bait voor de bioscoopganger. Ben Kingsley (Ender’s Game) speelt behoorlijk maar Aaron Paul (Breaking Bad) als Joshua is dan weer een vraagteken. Vooral omdat Ridley Scott gekende namen mengt met onbekende namen die dan juist meer screentime krijgen.

exodus-empire-tornadoes

Exodus: Gods and Kings stelt teleur. Het enige waar de film voor geprezen kan worden is de balansoefening die Ridley Scott aangaat met goddelijke krachten en natuurlijke fenomenen. Maar dat is niet genoeg om het niveau van de gehele film naar boven te tillen. De interessante scènes uit de film zijn tevens de scènes vol special effects, maar daarvoor ga je niet naar verfilming van een Bijbels verhaal. De bestaansreden van een 3D-versie, daar zwijgen we best over want 3D brengt wederom niets bij tot de film. Wil je dit Bijbelverhaal verfilmd zien? Bekijk dan maar de klassieker met Charlton Heston, want Ridley Scott slaagt er niet in om deze emotieloze Mozes naar het niveau van pakweg een Gladiator te brengen.

Exodus: Gods and Kings loopt vanaf vandaag in de bioscoop.

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian


One Comment


 1. avatar
   
  Ctulu

  Zag er weer een vehikel uit voor gigantische spectaculaire scénes zonder al te veel verhaal. Wel leuk om te horen dat ze de plagen logisch proberen te verklaren maar da’s nog onvoldoende rede voor mij om naar de cinema te rennen.

  M’n vertrouwen in Ridley Scott wat kwijt gespeeld na Prometheus …. Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat Dark Horse’s nieuwe Alien & Predator comics me meer doen accepteren welke richting hij wilt uitgaan … Valt er trouwens een link te leggen tussen Exodus en Prometheus dat Ridley Scott een halstarrige god’s verklaring drang heeft? Of gewoon puur toeval. Ik stel hem me plots voor als een kereltje dat het juk van jarenlange kerk indoctrinatie van z’n schouders wilt werpen, lol.

  Skippen die handel.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.