Random Article


Review: Teen Titans – Earth One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $22.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Ideaal instappunt. Interessante herwerking.

Op zijn slechtst


Verschilt zeer hard van het klassieke concept. Geen afgerond geheel.


Je zou het niet zeggen, maar DC’s jongste helden bestaan 50 jaar. De oorsprong van de Teen Titans wordt in een nieuw jasje gestoken in de graphic novel Teen Titans: Earth One…

0
Posted 15/12/2014 by

 
Full Article
 
 

Am Starfire. Need help.

Je zou het ze niet geven wanneer je ze ziet, maar de Teen Titans, DC‘s bekendste jonge superhelden, vieren dit jaar hun 50ste verjaardagJeff Lemire (Green Arrow) en Terry Dodson (Uncanny X-Men) voorzien het team van een heuse make-over in Teen Titans: Earth One. Deze aparte graphic novel maakt deel uit van DC’s Earth One-initiatief, waarin de oorsprongsverhalen van hun grootste helden opnieuw worden verteld voor een nieuw publiek. Na Superman en Batman komen nu de Titans aan de beurt.

TTE1001-preview1-df575Waar de oorspronkelijke Teen Titans (alsook ongeveer elke latere incarnatie) bestonden uit sidekicks van bekende superhelden en dus steeds een juniorenversie van de Justice League vormden, loopt het in de wereld van Earth One helemaal anders. Hier zijn de jonge Superman, Batman, Wonder Woman en co zelf nog maar pas begonnen en heeft nog niemand van het begrip “sidekick” gehoord. Dit heeft als gevolg dat personages als Robin/Nightwing, Kid Flash, Speedy/Arsenal of Wonder Girl eruit worden gelaten. Lemire focust zich volledig op de meer originele personages uit de legendarische New Teen Titans-periode onder Marv Wolfman en George Pérez begin jaren 80, zijnde Cyborg, Beast Boy/Changeling, Raven, Terra, Jericho en Starfire.

Cyborg, Beast Boy, Terra en Jericho worden geschreven als vrij typische tieners, dewelke samen op één middelbare school terechtkomen. Al snel ontdekken ze dat ze een gedeelde oorsprong hebben wanneer hun krachten zich beginnen te ontluiken. Raven, hier een jonge Indiaanse sjamaan, verkrijgt inmiddels visioenen rond de tieners en een mysterieus buitenaards wezen genaamd Starfire. Al snel wordt duidelijk dat de ouders en pleegouders van de jonge Titans heel wat meer weten dan op het eerste zicht lijkt…

De afwezigheid van de traditionele sidekicks levert een interessante insteek op de Titans, waardoor Earth One aanvoelt als een Teen Titans-verhaal zoals je er nog maar weinig hebt gelezen. Hier draait de plot nu eens niet om een team dat zich probeer te onderscheiden van de oudere superhelden, maar meer rond ontluikende superkrachten als metafoor voor de puberteit. Earth One leest eigenlijk als een pilootaflevering voor een Smallville-achtige Teen Titans-televisieserie, met voldoende high school drama en teenage angst.

Niet elk personage gedraagt zich ook zoals in de reguliere DC-comics. Terwijl Gar Logan/Beast Boy de grapjas van de bende blijft en Victor Stone/Cyborg nog steeds een footballheld is, hangt deze laatste hier wat meer de typische macho uit. Terra verkrijgt een nieuwe oorsprong en wordt wat meer uitgediept, terwijl Slade Wilson/Deathstroke – gekend als DC’s beruchtste huurmoordenaar – in deze re-imagining helemaal niet zo dreigend meer overkomt. De cartooneske tekenstijl van Terry Dodson past mooi bij de jonge helden, maar komt Deathstroke eveneens niet ten goede.

De graphic novel krijgt ook te kampen met wat pacing-problemen. Lemire kan niet elk personage even lang in de schijnwerpers zetten en wanneer we aan het eindgevecht toekomen, lijkt het verhaal slechts half voorbij. Teen Titans: Earth One kent daarbij ook een vrij abrupte cliffhanger en omwille van het formaat van de Earth One-reeks kan het nog wel heel lang duren vooraleer we het vervolg zien verschijnen. Alles voelt hierdoor wat onafgewerkt aan en je merkt dat Lemire problemen heeft met het graphic novel formaat. Nu ja, het draait hier inderdaad om een “Volume 1“, maar de vorige Earth One-titels boden tenminste nog een degelijk afgerond geheel.

Teen Titans: Earth One biedt een degelijke en zeer originele herintroductie tot DC’s jongste helden en heeft als voordeel dat het een degelijk instappunt vormt waarvoor geen enkele voorkennis nodig is. Minder is dan weer wel dat het verhaal nog onafgewerkt is en je fameus op je honger blijft zitten. Tevens zijn er veel betere en meer complete Teen Titans-oorsprongsverhalen op de markt. Deze Earth One is dus enkel voor de liefhebbers…

Teen Titans Earth One Volume 1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.