Random Article


Review: J.ROM – Force of Gold #1 – “Schaduw”

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Personages:
 
Coverprijs: €7,99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Een nummer één volgens het boekje. Concept blijft intrigerend. Mooi tekenwerk.

Op zijn slechtst


Te oppervlakkig. Te cliché. Louter simpele opzet.


Jerommeke uit Suske & Wiske krijgt een door Amerikaanse comics geïnspireerde hedendaagse update en wordt J.ROM, de eerste Vlaamse superheld. Lees hier de Brainfreeze-review…

0
Posted 26/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Rom geen conditie meer zoals vroeger

Nadat de Standaard Uitgeverij met Amoras een uitermate succesvolle hedendaagse en Amerikaans getinte update gaf aan Suske & Wiske, is het nu de beurt aan Jerommeke. De sterkste man van het westelijk halfrond wordt J.ROM, de eerste Vlaamse superheld. In “Schaduw“, het eerste deel van J.ROM – Force of Gold, doen schrijver Bruno De Roover (Café Cowala) en tekenaar Romano Molenaar (Storm, Detective Comics) Jerom zijn gele superheldenpakje uit het album “De Gouden Stuntman” (1967) inruilen voor een hoogtechnologisch Iron Man/X-O Manowar-achtig harnas. Noem het gerust Jerom 2.0, de DC New 52-achtige reboot van de klassieke held uit Willy Vandersteens Suske & Wiske.

jromDaarmee is meteen ook de algemene plot van de strip uitgelegd. Jerom maakte ooit deel uit van de geheime dienst Force. Na een mislukte reddingspoging, waarbij onschuldige slachtoffers vielen, sukkelde hij in een depressie. Vijf jaar (en 50 kilo) later zien we Jerom zijn dagen vullen met drinken en het verwerken van katers. Tot er weer gelijkaardige terreuraanslagen gebeuren en (het nu illegaal opererende) Force terug zijn hulp probeert in te lijven…

Het ganse eerste deel is een opzet voor wat komen zal in de volgende twee delen. Jerom blijft een man van weinig woorden en sukkelt ongewild van de ene actiescène in de andere. Zijn toekomstige sidekick Epifanie, de politieagent Bluegrass en Force-professor Amanda Birdsong worden voorgesteld, maar hun karakters blijven voorlopig zeer oppervlakkig. J.ROM’s A.I.-opdrachtgever Cyril lijkt dan weer een kruising te zijn tussen Iron Man’s JARVIS en Zordon uit Mighty Morphin’ Power Rangers. In een flashback zien we de schurk Mantis, terwijl de naam van de vermoedelijke hoofdvillain pas op de laatste pagina wordt genoemd. In feite krijg je in de strip niet veel meer te zien dan in de reclamecampagne. Alles is opzet. Alles blijft oppervlakkig. En het geheel gaat zeer snel voorbij.

Lezers van Amerikaanse superheldencomics zullen opmerken dat scenarist Bruno De Roover goed zijn huiswerk heeft gedaan. J.ROM #1 leest als een vrij typisch eerste deel van een nieuwe reeks bij DC, Marvel en zelfs 90s Image. Het helpt natuurlijk dat de Nederlandse tekenaar Romano Molenaar, dewelke toch al aanzienlijk wat ervaring heeft op dit gebied, alles zeer stijlvol in beeld brengt. Er zijn enkele leuke knipogen en easter eggs voor de fans van Jerom’s solostrip te vinden en de actie wordt zeer Amerikaans in beeld gebracht. Net zoals bij Amoras, wordt er bij momenten iets te nadrukkelijk gevloekt om toch maar duidelijk te maken dat dit niet “your parent’s Jerommeke” is.

J.ROM #1 doet wat het moet doen en levert een origin voor de Amerikaanse versie van de Vlaamse stripheld. Het blijft echter te cliché en oppervlakkig om echt goed te zijn. Hopelijk kunnen de personages meer eigenheid en originaliteit beginnen vertonen naarmate de reeks vordert. Voor lezers van de Belgische/Franse strip zou dit misschien een opstap kunnen geven voor het toch wel een pak betere Amerikaanse werk (superhero or otherwise), maar vaste comicbooklezers hebben dit verhaal al meermaals gelezen. Jerom of geen Jerom.

J.ROM Force of Gold #1 bij archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.