Random Article


Review: The Multiversity – Pax Americana #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Prachtig opgebouwd en getekend. Talloze slimme verwijzingen. Toont verschillende dingen die mogelijk zijn met een comic.

Op zijn slechtst


Niet lineair opgezet. Bij momenten moeilijk te volgen en onsamenhangend. Voorkennis van Watchmen en/of Charlton Comics vereist.


Grant Morrison en Frank Quitely brengen in The Multiversity: Pax Americana hun eigen versie van Watchmen… met de oorspronkelijke Watchmen-personages!

0
Posted 19/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Comic books people. As American as Hollywood and pop art. Starting today, we are homeland security meets showbiz.

Voor velen is Watchmen (1986), de DC Comics-klassieker door Alan Moore en Dave Gibbons, de beste comic/graphic novel aller tijden en het ultieme superheldenverhaal. De reeks verdient inderdaad alle lof die ze krijgt, maar je kan Watchmen bezwaarlijk zeer origineel noemen – zelfs in die tijd. Neem nu de hoofdpersonages. Oorspronkelijk zouden Moore en Gibbons de recent door DC overgekochte superhelden van de ter zielen gegane uitgeverij Charlton Comics gebruiken. Uiteindelijk had DC andere plannen ermee en moesten er op hen gebaseerde, “nieuwe” karakters geïntroduceerd worden. The Question werd Rorschach, Captain Atom werd Dr. Manhattan, Blue Beetle werd Night Owl, The Peacemaker werd The Comedian, Nightshade werd Silk Spectre enzovoort. In deze The Multiversity: Pax Americana #1 wordt Watchmen enigszins opnieuw verteld, maar deze keer met de werkelijke Charlton Comics-helden.

Pax Americana is één van de vele one-shots in het ganse Multiversity-gebeuren waarin ons een glimp in de verschillende parallelle realiteiten van het DC-multiversum wordt geboden. Deze keer is Earth-4 aan de beurt, thuis van Charlton Comics. Schrijver van dienst is Grant Morrison, voor velen de anti-Alan Moore vanwege zijn keuze om superhelden op te bouwen in plaats van af te breken. De tekeningen zijn van Frank Quitely, dewelke Morrison al meermaals bijstond op o.a. All-Star Superman, Batman & Robin en WE3.

paxamerican3

De comic opent met de moord op de Amerikaanse president door de Comedian Peacemaker. Deze wordt verteld alsof de comic wordt achteruit gespoeld zoals een videoband (denk hierbij aan Mark Millars Wanted). De rest van de comic bestaat uit flashbacks en flashforwards. Niets is lineair. We zien bekende scènes uit Watchmen zich afspelen met de nieuwe/oorspronkelijke personages, maar dan ietwat aangepast. Dr. Manhattan impliceerde in Watchmen al dat hij onze wereld ziet zoals wij de tweedimensionale werelden in comics waarnemen, deze Captain Atom maakt het impliciet duidelijk en levert daarbij de link naar de rest van The Multiversity. De relatie tussen Blue Beetle en The Question bevat echo’s van deze tussen Nite Owl en Blue Beetle en uiteraard is er nog een centraal moordmysterie dat leidt naar iets veel groters…

Het is een onmogelijke taak om Watchmen te vertellen in slechts één one-shot, maar dat doen Morrison en Quitely ook niet. Ze leveren slechts een glimp in de wereld van Earth-4, war er zich gelijkaardige gebeurtenissen voordoen maar niet helemaal. Pax Americana komt enerzijds als enorm arrogant over, alsof Morrison en Quitely willen zeggen dat zij het veel beter kunnen dan Moore en Gibbons in minder panelen, maar maakt het ergens wel waar. De comic laat zien wat er allemaal mogelijk is met de vorm en vooral Quitely laat hier enkele onconventionele verhaaltechnieken zien.

paxamerican4

Pax Americana draagt haar invloeden met trots. Sommige panelen doen denken aan Morrisons/Quitely’s eerdere All-Star Superman, de openingsscène roept herinneringen op aan Wanted en ook de paneelstructuur van Watchmen wordt bij momenten nog eens overgedaan. Hiermee is de comic meer style over substance, gelijkaardig aan hoe de vorm belangrijker was dan het verhaal in Watchmen. Hiermee is de comic haast ontoegankelijk voor lezers die Watchmen niet gelezen hebben of geen kennis hebben van de Charlton-helden. Laat dat je echter niet tegenhouden. Pax Americana is de meest ambitieuze en beste Multiversity one-shot tot hiertoe (en ja, ook de meest arrogante). Het is een comic die toont wat er allemaal mogelijk is met het medium en dewelke, net zoals Watchmen, geen tweemaal hetzelfde leest en tot bloedens toe zal geanalyseerd en uitgespit worden… Aanrader! Maar niet voor iedereen…

The Multiversity: Pax Americana #1 bij Archonia.com

paxamerican1paxamerican2

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.