1
Posted 05/11/2014 by Arno in Comics
 
 

Top 10 Aliens Vs Predator Cross-Overs…

Na onze gepatenteerde START TO READS rond zowel Aliens, Predator als Aliens Vs Predator, is er nog één ander concept waarin de klassieke horror/sci-fi filmmonsters aan meedoen in de comics: intercompany cross-overs! Hierin clashen de twee niet met elkaar, zoals wel vaker het geval is in de comics van Dark Horse, maar met andere franchises behorende tot andere uitgeverijen. De Aliens en Predators hebben namelijk zowel samen als apart al flink in conflict gelegen met andere filmpersonages en verschillende comicbookhelden. Ter ere van de nieuwe miniserie Archie Meets Predator in 2015 (veruit één van de meest onwaarschijnlijke cross-overs aller tijden), schenkt Brainfreeze je tien van de beste, minste, gekste of ronduit vreemdste Aliens Vs Predator Vs… cross-overs uit de geschiedenis...ArchiePredator

10. HUNTING THE HEROES: THE PREDATORS ATTACK!

 • Jaar: 1995
 • Schrijvers: D.G. Chichester, Steven Grant, Eric Luke, e.a.
 • Artiesten: Christopher Renaud, Terry Dodson, Matt Clark, e.a.
 • Formaat: Aparte issues van lopende reeksen, Agents of Law #6, Ghost #5, Motorhead #1 en X #18

predatorhunting1predatorhunting2predatorhunting3predatorhunting4

Dit mini-event van de kortstondige Comics’ Greatest World-imprint van Dark Horse uit 1995 zette enkele minder gekende superhelden en vigilantes van de uitgeverij in de spotlight. Allen kregen ze te maken met een Predator die op hen de jacht opende. In Arcadia ontpopt er zich een conflict tussen een Yautja en de moordzuchtige antiheld X, alsook met Elisa Cameron – beter bekend als de uit de dood teruggekeerde Ghost. In Steel Harbor, de uitvalsbasis van Barb Wire, wordt er gejaagd op Motorhead – letterlijk een held met een motor in zijn hoofd – en in het ooit utopische Golden City vindt er een dodelijk conflict plaats tussen een Predator en de superschurk Law. De Comics’ Greatest World-karakters van Dark Horse waren echter nooit bijster interessante personages en ook de verschijning van wat Predators in de reeksen bracht hier geen verandering in.

jlapredator9. JLA VERSUS PREDATOR

 • Jaar: 2000
 • Schrijver: John Ostrander
 • Artiest: Graham Nolan
 • Formaat: Aparte graphic novel

JLA Versus Predator levert één van de vele cross-overs tussen de helden van DC en de filmmonsters, maar is waarschijnlijk het meest rechttoe rechtaan verhaal. Het buitenaardse ras gekend als de Dominators creëren een speciaal soort Yautja, namelijk Super-Predators voorzien van de krachten van de Justice League. Uiteraard krijgen ze deze niet onder controle en worden ze al snel zelf de prooi. Elk lid van de JLA krijgt te maken met een Super-Predator versie van zichzelf. Waarom de Dominators de moeite deden om een Batman-Predator te maken (één zonder superkrachten maar wel met superieure gadgets, je weet wel, zoals een gewone Predator), weten we niet. Het lijkt alsof de Predators met de krachten van Martian Manhunter en Superman, of desnoods zelfs een Green Lantern of The Flash de klus wel alleen kunnen klaren. JLA Versus Predator is de minste van de DC Comics/Aliens/Predator cross-overs, al scoort het wel punten door Martian Manhunter’s hoofd in het begin gruwelijk op een spies te plaatsen en die volledig geflipte Predator met de krachten van Plastic Man

8. WITCHBLADE/ALIENS/DARKNESS/PREDATOR

 • Jaar: 1999-2001
 • Schrijvers: Paul Jenkins (Overkill), David Quinn (Mindhunter)
 • Artiesten: Clarence Lansang (Overkill), Mel Rubi (Mindhunter)
 • Formaat: Een tweedelige (Overkill) en driedelige (Mindhunter) miniserie, enkel Mindhunter werd verzameld in een trade paperback

witchbladedarknessavpwitchbladedarknessavp2witchbladedarknessavp4witchbladedarknessavp3

De tweedelige cross-over tussen de bovennatuurlijke antihelden van Top Cow en de moordzuchtige wezens van Dark Horse levert één van de meest bloederige in deze lijst op. In de eerste minireeks, Overkill, richten zowel Aliens als Predators een ware slachtpartij in New York City aan. Detective Sara Pezzini, draagster van de bovennatuurlijke Witchblade, en Jackie Estacado – een voormalige huurmoordenaar en huidige drager van The Darkness – zitten er middenin. De dreiging van de Aliens/Predators is wel degelijk aanwezig, maar het verhaal heeft maar weinig om zich heen. Om over de constante flauwe versierpogingen van Jackie/The Darkness maar te zwijgen…

In de sequel, Mindhunter, zitten Jackie, Sara en enkele Aliens en Predators gevangen op een ruimteschip. Hier moeten ze zich een weg doorheen verschillende valse realiteiten banen om terug de aarde te bereiken. De mix tussen een Alien en één van The Darkness zijn Darklings is wel leuk, maar uiteindelijk heeft deze reeks nog minder om het lijf dan de vorige. Enkel voor de fans van jaren 90 flashy over-the-top art.

7. ALIENS VS PREDATOR VS THE TERMINATOR

 • Jaar: 2000
 • Schrijver: Mark Schultz
 • Artiest: Mel Rubi
 • Formaat: Vierdelige minireeks, verzameld in een trade paperback

avpterminator1avpterminator2avpterminator3avpterminator4

Drie klassieke sci-fi franchises uit de jaren 80 in één comic. De enige manier waarop dit nog beter kon worden is door RoboCop er nog bij te betrekken. In een ware mash-up, wordt Skynet – de supercomputer verantwoordelijk voor het bijna uitroeien van het menselijk ras – schijnbaar verslagen door John Connor en zijn verzetsstrijders. Eeuwen later komt Skynet af met een nieuw plan. Deze keer maken ze hybride Terminators, door de dodelijke cyborgs te combineren met de nog dodelijkere Xenomorphs. Nu is het aan Ellen Ripley, heldin uit de Alien-films, om samen met een troep Predators Skynet en de Terminator-Alien hybrides uit te roeien om de toekomst van niet alleen de Aarde, maar het ganse universum, te vrijwaren.

Op papier lijkt het in orde te zijn en is het zelfs de cross-over met het meeste “most likely to become a movie“-potentieel, maar uiteindelijk liet de minireeks veel te wensen over. Vooral de tijdzone is niet zo interessant meer. De comic speelt zich namelijk af na Alien: Resurrection (1997). Dat betekent dat we hier de gekloonde versie van Ripley met Alien-krachten te zien krijgen en een rol voor de flauwe Annalee Call (het personage van Winona Ryder uit de film)…

predatormagnusrobotfighter6. PREDATOR VS MAGNUS, ROBOT FIGHTER

 • Jaar: 1992
 • Schrijvers: Jim Shooter en John Ostrander
 • Artiest: Lee Weeks
 • Formaat: Tweedelige minireeks, verzameld in een trade paperback

De enige Dark Horse/Valiant cross-over op de lijst en we komen eindelijk bij de good stuff. In de verre toekomst van 4000 AD strijdt Magnus, Robot Fighter voor de mensheid in een futuristische wereld waarin mensen haast volledig afhankelijk zijn van robots. In deze cross-over komt een Predator in deze wereld terecht wanneer één van zijn trofeeën – de helm van X-O Manowar – wordt gestolen. Magnus, in feite een soort futuristische sci-fi versie van Tarzan, blijkt eigenlijk een zeer goede match-up voor de Yautja te zijn in één van de beter geschreven miniseries in deze lijst.

tarzanpredator5. TARZAN VS PREDATOR: AT THE EARTH’S CORE

 • Jaar: 1996
 • Schrijver: Walt Simonson
 • Artiest: Lee Weeks
 • Formaat: Vierdelige minireeks, verzameld in een trade paperback

‘s Werelds grootste jungleheld (sorry, Rambo) en de grootste jager uit het universum in één comic. Tarzan Vs Predator is eigenlijk een enorm logische cross-over. Het verhaal speelt zich af in Pellucidar, een verborgen land onder de aardkorst, en vormt daarmee voornamelijk een sequel op de verschillende Tarzan-romans van Edgar Rice Burroughs waarin de plek al eerder verscheen. Een bende Predators gaan hier op jacht en het is aan Tarzan om zijn vrienden (en uiteraard Jane) uit hun klauwen te houden. De Predators worden niet bepaald zeer diep uitgewerkt en spelen uiteindelijk niet zo’n zeer grote rol, maar Lee Weeks en Walt Simonson leveren wel een leuk Tarzan-verhaal af. Meer voor de fans van de jungleheld, dus.

greenlanternaliens4. GREEN LANTERN VS ALIENS

 • Jaar: 2000
 • Schrijver: Ron Marz
 • Artiest: Rick Leonardi
 • Formaat: Vierdelige minireeks, verzameld in een trade paperback

Alweer een zeer voor de hand liggende cross-over, maar ook één van de betere. Het intergalactische Green Lantern Corps patrouilleert gans de kosmos, dus is het logisch dat ze weleens te maken kregen met Xenomorphs. In Green Lantern Vs Aliens zien we ringslinger Hal Jordan samen met enkele andere korpsleden in het verleden succesvol een Aliens-invasie inperken. Hal maakte echter wel de fout om de beesten gevangen te zetten op de GL-planeet Mogo, in plaats van ze uit te roeien. Jaren later zal zijn tijdelijke opvolger Kyle Rayner – in deze periode de enige overgebleven Lantern – het geweten hebben. Samen met enkele voormalige Corps-leden trekt hij naar Mogo en het duurt niet lang vooraleer hij zijn ring kwijtspeelt… Terwijl het duidelijk is dat de Aliens helemaal niet op kunnen tegen een Green Lantern power ring, blijft het stuk met een ringloze Kyle Rayner best nog wel aangenaam leesvoer.

judgedreddaliens3. PREDATOR VS JUDGE DREDD VS ALIENS

 • Jaar: 1997 (Predator), 2003 (Aliens)
 • Schrijvers: John Wagner, Andy Diggle
 • Artiesten: Enrique Alcatana (Predator), Henry Flint (Aliens)
 • Formaat: Aparte minireeksen (Predator versus Judge Dredd #1-3 en Judge Dredd Vs Aliens: Incubus #1-4), beide verzameld in Predator Vs Judge Dredd Vs Aliens-bundeling

Goed, we spelen een beetje vals. Het draait hier namelijk om twee aparte minireeksen (maar wel verzameld in één bundeling). In de eerste gaat een Predator op jacht in het futuristische Mega-City One, waar uiteraard Judge Dredd de wet uitmaakt. Dredd krijgt de hulp van Psi-Judge Schaefer, wiens voorvaders Dutch Schaefer (de rol van Arnold Schwarzenegger in de eerste Predator-film) en detective Schaefer (uit de eerste Predator-minireeksen van Dark Horse) nog zulke wezens wisten te doden in de 20ste eeuw. De clash tussen Judge Dredd en Predator is veruit één van de betere.

In Judge Dredd Vs Aliens: Incubus wordt Mega-City One dan weer overspoeld door Xenomorphs en is het aan Judge Dredd en de exterminatie-eenheid de Verminators om de invasie in te perken… Dat lukt natuurlijk niet even goed en heel wat Judges en onfortuinlijke perps moeten het ontgelden. Incubus is minstens even goed (en gewelddadig) als Predator versus Judge Dredd en het idee dat Dredd ooit “bezwangerd” werd door een Facehugger is the stuff of nightmares

judgedreddpredator

wildcatsaliens22. WILDC.A.T.S/ALIENS

 • Jaar: 1998
 • Schrijver: Warren Ellis
 • Artiest: Chris Sprouse
 • Formaat: Aparte graphic novel, verzameld in de Stormwatch: Final Orbit-bundeling en sindsdien niet meer herdrukt

Vooraleer schrijver Warren Ellis bij Wildstorm de reeks The Authority deed verrijzen uit de as van Stormwatch, was er de overgangscomic WildC.A.T.s/Aliens. Deze comic staat ervoor bekend om haast het ganse Stormwatch-team off-panel afgeslacht te laten worden op hun satelliet Skywatch, waarna het superheldenteam de WildC.A.T.s hun moordenaars confronteren. Ze vermoeden dat het hun aartsvijanden de Daemonites zijn, maar het zijn de veel meer bloeddorstige Xenomorphs. Min of meer de plot van de Aliensfilm dus, maar met de WildC.A.T.s als de Colonial Marines.

De cross-over leest als een ware thriller en geen enkel personage is veilig – superkrachten of niet. Het is ook zo ongeveer de enige cross-over in deze lijst met zware gevolgen in de continuïteit van een superheldenuniversum en veruit één van de betere.

Batman_vs_Alien1. SUPERMAN/BATMAN VS ALIENS/PREDATOR

 • Jaar: 1991-2007
 • Schrijvers: Dave Gibbons, Ron Marz, Chuck Dixon, Dan Jurgens, Doug Moench, e.a.
 • Artiesten: Andy Kubert, Alex Maleev, Jon Bogdanove, Kevin Nowlan, Ariel Olivetti, e.a.
 • Formaat: Aparte minireeksen. Batman Vs Predator #1-3 (1991-1992), Superman/Aliens #1-3 (1995), Batman Vs Predator II: Bloodmatch #1-4 (1995), Batman Vs Predator III: Blood Ties #1-4 (1997), Batman/Aliens #1-2 (1998), Superman Vs Predator #1-3 (2000), Superman/Aliens 2: God War #1-4 (2002), Batman/Aliens Two #1-3 (2003), Superman and Batman Vs Aliens and Predator #1-2 (2007), allen verzameld in aparte trade paperbacks

De cross-overs tussen de twee gekendste sci-fi monsters van de jaren 80-90 en de twee grootste superhelden aller tijden vormen haast al een franchise op zich. Voor onze nummer één spelen we fameus vals, want de Superman/Batman/Aliens/Predator cross-overs tellen maar liefst 9 (!) aparte minireeksen (de eerder aangehaalde JLA versus Predator cross-over niet meegerekend).

batmanvpredator

In de eerste minireeks, Batman versus Predator (1991), wordt de plot van de film Predator 2 nog eens overgedaan met Batman in Gotham City. Een Predator jaagt op alle machtige mannen in Gotham en het is maar een kwestie van tijd vooraleer hij bij de Dark Knight uitkomt. De eerste grimmige Batman versus Predator-minireeks is waarschijnlijk de beste DC/Dark Horse cross-over aller tijden. In de sequel, Bloodmatch (1995), krijgen Batman en de Huntress (uiteraard) te maken met meerdere loslopende Predators in de stad. In de derde minireeks, Blood Ties (1997), treden Batman en Robin in conflict met twee Predators, die vader en zoon blijken te zijn.

In de eerste Batman/Aliens (1998) onderzoekt de Dark Knight de verdwijning van een Wayne Enterprises-geoloog nabij de Mexicaanse grens. Het duurt niet lang vooraleer Batman en een team Amerikaanse soldaten een nest Aliens ontdekken. In Batman/Aliens II (2003) combineert een wetenschapper, Dr. Fortune, het DNA van de Xenomorphs met dat van een aantal gekende bewoners van Arkham Asylum. Als je The Joker, Poison Ivy of Killer Croc al eng vond, wacht maar tot ze Xenomorph-achtige karakteristieken krijgen…

jokerxenomorph

Superman ontmoette de Aliens al in 1995. Superman/Aliens bleek dat Argo City – een stad die schijnbaar de vernietiging van de planeet Krypton overleefde – overrompeld werd door Xenomorphs. Aan de man van staal en de overlevende Kara (not really Supergirl) om te ontsnappen. Er is echter één probleem: door het gebrek aan een gele zon is zelfs de machtige Superman een makkelijke prooi voor de vele Aliens. Ondertussen komen enkele Xenomorphs ook in ons zonnestelsel terecht en zien we Lois Lane de Ellen Ripley uithangen. Zeker één van de donkerste Superman-verhalen aller tijden.

supermanaliens1-3

De sequel, Superman/Aliens 2: God War (2002), ziet de duistere god Darkseid een hoop Alien-eieren samenbrengen op de planeet Apokolips. Hij laat ze zijn leger Para-Demons infecteren en stuurt ze naar New Genesis. Superman dient samen met de door een Facehugger geïnfecteerde god (en Darkseid’s zoon) Orion de Alien-koningin op Apokolips te vinden en te doden. Alleen is de man van staal niet zo happig om een levend wezen te vermoorden, zelfs al is het een Xenomorph…

supermanpredatorbatmanpredator2batmanalienssupermanaliens2

De Superman/Aliens cross-overs werken beter dan deze met Batman, terwijl de Dark Knight dan weer een betere match-up voor de Predator. In Superman Vs Predator uit 2000 moet de man van staal eerst geïnfecteerd worden met een buitenaards virus waardoor zijn krachten fluctueren, vooraleer een Yautja er ook maar kan aan beginnen om op hem te jagen en een kans te maken. In deze reeks werd het duidelijk dat deze mini-franchise wat begon af te zwakken.

batmanpredator

supermanvaliens

De finale cross-over in deze reeks was, hoe kan het ook anders, Superman and Batman Versus Aliens and Predator uit 2007. In het Andes-gebergte wordt een eeuwenoude Predator/Alien-kolonie ontdekt. Aan Batman en Superman (en Lois Lane) om de wezens van de planeet te krijgen. Ergens was het interessant dat deze Predators Superman als een soort zonnegod zagen en de op eender welke situatie voorbereide Batman uiteraard een anti-Predator harnas had, maar uiteindelijk werd deze minireeks zeer snel zeer saai. Je zou denken dat er wat meer bloed mocht worden vergoten in een AVP-comic, maar neen. Batman en Superman maken al zeer snel komaf met de buitenaardse wezens en slagen er zelfs in ieder wezen te overmeesteren en te redden zonder al teveel problemen. Dat is uiteraard zeer mooi voor de fans van de DC-superhelden (het is, ten slotte, wat ze doen), maar de dreigingen die uitgaan van de AVP-wezens zijn haast nihil.

supermanbatmanavp

Ondanks de dalende kwaliteit van enkele latere minireeksen, zorgen de eerste Batman/Predator en Superman/Aliens cross-overs uit de jaren 90 er wel voor dat deze minifranchise terecht op de eerste plaats komt te staan…

supermanbatmanaliens

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.