Random Article


Review: Interstellar

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , , ,
 
Filmstudio: , ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 169 Min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 5 November 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Prachtig vormgegeven. Geweldige ruimtescènes en concepten. Effecten van relativiteit briljant vormgegeven. Doet je nadenken. TARS.

Minder


Veel te lang. Onevenwichtig. Ruimtescènes zijn eindeloos interessanter dan deze op aarde. Enkele minder uitgewerkte personages. Je blijft nog met heel wat vragen zitten. Mijdt misschien sci-fi clichés, maar ontsnapt niet aan andere.


De laatste hoop voor een gedoemde mensheid ligt ver, ver, maar dan ook ver weg in Interstellar, de nieuwe sci-fi film van Christopher Nolan… Lees hier al de Brainfreeze-review

0
Posted 04/11/2014 by

 
Full Article
 
 

Mankind was born on Earth. It was never meant to die here

Met de sciencefictionfilm Interstellar trekt regisseur Christopher Nolan (The Dark Knight Trilogy, Inception, Memento) naar de grenzen van het universum en ver daar voorbij.

In een niet zo verre toekomst heerst er een grootse voedselschaarste op aarde. Schimmels en stofstormen hebben ervoor gezorgd dat de mens niet meer voor zijn eigen voedsel kan instaan. Tarwe is er al jaren niet meer, okra ook niet… en de dagen van maïs lijken geteld. Er is geen nood meer voor dingen als legers of ruimte-exploratie en het vertrouwen in de wetenschap is ver zoek. Weduwnaar Cooper, gespeeld door Matthew McConaughey (True Detective, Dallas Buyers Club), was één van de beste piloten en ingenieurs ter wereld. Nu is hij – zoals zovelen – een maïsboer. Wanneer hij echter op de geheime heropleving van de NASA stuit, verkrijgt hij de kans om verder in de ruimte te reizen dan ooit tevoren. Een nog niet heel lang geleden ontdekt wormgat schenkt astronauten de kans om ver voorbij ons zonnestelsel te reizen en hopelijk een nieuwe wereld voor de mensheid te vinden. Cooper wordt de piloot van het ruimteschip de Endurance, maar zal hierbij uiteindelijk moeten kiezen om de mensheid te redden, of terug naar huis te keren om zijn dochter Murphy en zoon Tom terug te zien…

interstellar-15-600x250

We geven niet teveel weg van de plot van Interstellar, want een groot deel van de ervaring bestaat eruit om als kijker samen het onbekende met de acteurs op te zoeken. Terwijl deze ontdekkingen veruit het interessantst zijn, wordt de film gedreven door een aloud thema: de liefde van een vader voor zijn dochter. Ironisch genoeg betekent dit dat de zoon, gespeeld door Timothée Chalamet en later Casey Affleck, er vaak maar voor spek en bonen bijloopt. Er wordt enorm veel tijd in de relatie tussen Cooper en Murphy, vertolkt door Mackenzie Foy en later Jessica Chastain, gestoken. Misschien zelfs iets teveel in het begin. Coop is een typische weduwnaar die van zijn kinderen houdt maar droomt van iets groters, Murph is een papa’s kindje die het in zich heeft om een briljant fysicus te worden. We get it, zoveel expositie was niet nodig.

interstellar-30-600x251

Vooraleer we de ruimte intrekken, krijgen we inderdaad een diepgaande kijk op de levens van Coop en Murphy op hun typisch Amerikaanse boerderij. Terwijl de ganse planeet te kampen krijgt met de voedselschaarste en het inderdaad de bedoeling wordt om de mensheid te redden, krijgen we nooit echt te zien hoe het met de rest van de wereld gesteld is. Na een iets te lang durende opzet, waarin we overigens ook voorgesteld worden tot Michael Caine als professor Brand – bezieler van de missie – en zijn dochter (Anne Hathaway), kunnen we dan eindelijk de ruimte in.

En dat is waar Interstellar schittert. In de grootschalige ruimtescènes. Nolan gaat, zoals we van hem gewend zijn, voor een zo realistisch mogelijke weergave. Geen makkelijke taak wanneer het draait om theoretische concepten. Maar het moet gezegd worden dat alles er magnifiek uitziet. Het wormgat voelt geloofwaardig aan en zelfs 4D-5D ruimtes worden – tot in de mate van het mogelijke – worden mooi weergegeven.

Hetzelfde geldt voor de planeten die worden bezocht door de astronautencrew. Het draait hier om planeten met ietwat gelijkaardige leefcondities als bij ons, maar met enkele belangrijke verschillen. Interstellar haalt zijn spanning niet uit close encounters met vreemde levensvormen zoals andere sci-fi. Neen, vele spanningsmomenten komen voort uit een conflict met overweldigende natuurkrachten. Laten we zeggen dat je nooit meer hetzelfde tegen golven zal aankijken…

interstellar-17-600x249

De film kent heel wat momenten die je op het puntje van je stoel doen zitten. Zo slaagt Nolan erin om zelfs simpele koppelingsprocedures ijzingwekkend spannend te maken. Vrij vernieuwend is ook de inclusie van de robots TARS (stem van Bill Irwin) en CASE (stem van Josh Stewart). In tal van sci-fi zijn robots, A.I. programma’s en boordcomputers als deze vaak de reden dat alles misloopt en iedereen het leven laat, maar hier zijn ze enorm heroïsch, behulpzaam en zelfs grappig. Vooral TARS met zijn aanpasbare humor-, eerlijkheid- en sarcasme-settings is een fantastisch personage. Denk een aanpasbaar Tetris-blok met een persoonlijkheid.

We kunnen nog niet teveel zeggen over enkele out there concepten die de film voorschotelt zonder teveel van de plot te verraden, maar zeer meeslepend zijn de scènes die voortkomen uit het relativiteitsconcept. Wanneer één gespendeerd uur op een planeet dichterbij het wormgat zeven jaar betekent voor de mensen op aarde en in het ruimteschip in een baan wat verderop, besef je hoeveel de astronauten moeten opofferen en hoezeer de tijd dringt. Zowel Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway en Michael Caine schitteren in de stillere, meer emotionele momenten die hieruit voortkomen.

Omdat Interstellar zoveel tijd spendeert om de beginsituaties van de hoofdpersonages te schetsen en later de theoretische concepten haarfijn uit te leggen, schiet er minder tijd over om de zijpersonages uit te diepen. Het personage van Matt Damon, Dr. Mann, krijgt veel te weinig diepgang. Topher Grace als Murphy’s latere vriend Getty heeft eveneens een rolletje van niets. John Litgow, die de schoonvader van Coop speelt, en Ellen Burstyn als (dat verklappen we nog niet) doen het dan nog iets beter ondanks hun beperkte screentime.

interstellar-23-600x251

De grootste problemen van Interstellar liggen echter in de pacing en editing. Eens we de ruimte ingaan, wil je als kijker in feite niet meer terug naar de aarde. Toch worden spannende sleutelmomenten in de verre ruimte onderbroken om even in te checken bij de mensen thuis. Nolan verliest de emotionele rode draad zelden uit het oog, maar het is enorm spijtig dat één helft van de film aanzienlijk talloze keren interessanter is dan de andere.

Interstellar biedt tal van interessante concepten en mijdt hierbij vele sci-fi clichés. Tevens zijn er interessante plotwendingen, een hoop enorm spannende momenten en enkele prachtige emotionele al dan niet visuele scènes. Daarentegen staat dan weer een zeer cliché rode draad, wat minder uitgewerkte personages en het feit dat de film enorm onevenwichtig aanvoelt. Hij duurt ook gewoon veel te lang. Er wordt te veel expositie gegeven in het begin, waardoor enkele écht interessante zaken te laat worden voorgesteld en aldus te weinig tijd krijgen om nog deftig uitgewerkt te worden. Het einde is eveneens te cliché en de climax zal niet voor iedereen weggelegd zijn, vermits je er echt je aandacht moet bijhouden (en na 2,5 uur filmtijd is dat niet evident meer). Het scenario zit nog vrij goed in elkaar. Toch hebben we het vermoeden dat – net zoals bij Nolans eerdere Inception – alles mind-blowing lijkt en een “blockbuster met hersenen” lijkt bij een eerste kijkbeurt, maar eens je de prent wat dieper gaat analyseren het geheel als een kaartenhuis in elkaar valt.

Desalniettemin zal Interstellar, ondanks zijn vele problemen, je niet onberoerd laten en je stevig laten nadenken. Voeg daarbij de prachtige visuals en vertolkingen van McConaughey en Hathaway en je zit gebeiteld voor bijna 3 uur sci-fi plezier. Verwacht gewoon niet té veel.

Interstellar knalt vanaf 5 november de Belgische bioscoopzalen binnen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.