0
Posted 31/10/2014 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Aliens Vs Predator

starttoreadavp

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag doen we mee aan een clash der horror/sci-fi titanen, wanneer we – na de START TO READ: Aliens en START TO READ: Predator – de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor ALIEN(S) VS PREDATOR op een rij zetten. Een clash die, hoe kan het ook anders, voor het eerst in de comics te zien was…

 • avpEerste verschijning: Dark Horse Presents #34-36 (1989-1990)
 • Kenmerken/capaciteiten (Aliens)Meedogenloze moordmachine, neemt temperatuur aan van omgeving (onzichtbaar voor infrarood), ijzersterk pantser, vlijmscherpe klauwen, tanden en staart, tweede mond in de tong, bijtend zuur als bloed
 • Kenmerken/capaciteiten (Predator): Ervaren jager, supersterk, vlijmscherpe klauwen, lange levensduur, masker met universele vertaler, verschillende soorten zicht en scanners, pak voorzien van verschillende hoogtechnologische wapens en geavanceerde camouflagetechnieken, schouderkanon, vlijmscherp net, smart-disk, zelfvernietigingsmechanisme, “one ugly motherf?!$ker”
 • Belangrijkste soorten (Aliens): Queen, Facehugger, Chestburster, Xenomorph, Drone, Soldier/Warrior, Runner
 • Belangrijkste soorten (Predator): Hunters, Killers, Falconers, Berserkers, Trackers
 • Belangrijkste vijanden: Elkaar, Mensen

20th Century Fox bezit de filmrechten op zowel de horror/sci-fi franchises Alien(s) (gestart in 1979) als Predator (gestart in 1987). Sinds het einde van de jaren verkreeg Dark Horse Comics de licentie om comics rond beide franchises te maken. De volgende stap was duidelijk, de twee beroemde filmmonsters zouden met elkaar clashen. In Dark Horse Comics Presents #34-36 vond de allereerste Aliens Vs Predator (AVP) cross-over plaats. Het werd zeker niet de laatste. Dark Horse was nog verantwoordelijk voor verschillende minireeksen en graphic novels, terwijl het idee ook garant stond voor romans, tal van videogames en twee langspeelfilms: Alien Vs Predator (2004, regie: Paul W.S. Anderson) en Aliens Vs Predator: Requiem (2007, regie: Colin & Greg Strause). De verhalen draaien haast steeds rond de Predators die op (al dan niet zelf gekweekte) Aliens jagen voor de sport, maar moeite krijgen met de overlevingsdrang en het steeds groter wordende aantal van de Xenomorphs. Meer dan eens zitten andere buitenaardse rassen of mensen hier tussenin, waaruit de gekende slagzin voortkomt: “Whoever wins… We lose…

Terwijl er meermaals concepten en personages uit de aparte Aliens– en Predator-franchises opduiken, zoals het Weyland-Yutani megabedrijf en de Colonial Marines, kent de franchise ook enkele originele personages. De meest in het oog springende zijn de Predalien (een kruising tussen een Yautja en een Xenomorph) en de Japanse harde tante Machiko Naguchi, de enige mens die ooit bij een Predator-clan werd ingelijfd…

alien-vs-predator

Terwijl de Aliens– en Predator-minireeksen van Dark Horse een pauze van 10 jaar ondergingen na het Xenogenesis-gebeuren uit 1999, kende de Aliens Vs Predator-franchise nog enkele comics om de films bij te staan. In 2009-2010 leidden nieuwe Aliens– en Predator-series naar Aliens Vs Predator: Three World War en in 2014 verkregen de Predator-, Alien-, AVP– en voor het eerst ook Prometheus-minireeksen alweer een nieuwe start met het Fire and Stone-event.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Aliens Vs Predator-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. De aparte Predator-comics vind je hier en deze rond Aliens vind je hier.

Buy1

ALIENS VS PREDATOR OMNIBUS VOL.1

 • Jaar: 1989-1999
 • Schrijvers: Randy Stradley, Ian Edginton, e.a.
 • Artiesten: Chris Warner, Phill Norwood, Alex Maleev, e.a.
 • Verzamelt: Aliens Vs Predator #0-4, Duel #1-2, War #0-4, Eternal #1-4, “Blood Time” (Dark Horse Comics #25), “Old Secrets” (AVP Annual #1), “The Web” (Dark Horse Presents #146-147)

De eerste AVP-omnibus bundelt de allereerste clash tussen de Aliens en de Predators op de kolonie Ryushi, waarin de Yautja het beu zijn op makkelijke prooien te jagen en Xenomorphs kweken. Er komt echter nog een Alien-koningin in het spel en het duurt niet lang vooraleer de Predators overweldigd worden. Deze miniserie bevatte tevens het debuut van Machiko Naguchi, een Japanse vrouw die uiteindelijk als enige mens bij een Predator-clan zal ingelijfd worden. In de sequel Duel komen een bende Colonial Marines naar Ryushi en wordt voor het eerst de Predalien voorgesteld. In War word het verhaal van Machiko Naguchi verder gezet en in Eternal trekken we naar het futuristische Tokyo, waarin een Japanse technobaron gelooft dat de Predators en hun technologie het geheim van het eeuwige leven bezitten… Niet elk verhaal is even sterk, maar zeker de eerste AVP-minireeksen zijn regelrechte Dark Horse-klassiekers.

Buy1

ALIENS VS PREDATOR OMNIBUS VOL.2

 • Jaar: 1993-1999
 • Schrijvers: Chris Claremont, Andi Watson, Randy Stradley, e.a.
 • Artiesten: Jackson Guice, Mel Rubi, e.a.
 • Verzamelt: Aliens Vs Predator – Deadliest of the Species #1-12, Booty, “Hell-Bent”, “Pursuit”, “Lefty’s Revenge”, “Chained to Life and Death” (AVP Annual #1), Xenogenesis #1-4

X-Men-legende Chris Claremont scheef met Deadliest of the Species de langste AVP-reeks tot hiertoe, dewelke zich afspeelt tijdens de Aliens-invasie van de Aarde. De hoofdrollen worden vertolkt door Caryn Delacroix, een genetisch gemodificeerde trophy wife tot een rijke zakenman die banden blijkt te hebben tot beide rassen, en Big Mama, één van de weinige vrouwelijke Predators (die er eigenlijk net hetzelfde uitziet als de mannelijke exemplaren)… Deze omnibus bevat daarnaast ook verschillende interessante kortverhalen uit de AVP Annual en de one-shot Booty, waarin enkele Predators een ruimteschip onderscheppen waarin een Alien-koningin blijkt vast te zitten.

Buy1

THRILL OF THE HUNT

 • Jaar: 2004
 • Schrijver: Mike Kennedy
 • Artiest: Roger Robinson
 • Formaat: Aparte graphic novel

Thrill of the Hunt (en het rechtstreekse vervolg Civilized Beasts) spelen zich in feite niet af in de wereld van de Dark Horse-comics of de aparte Aliens/Predator-films, maar in de wereld van de Alien Vs Predator– en Aliens Vs Predator: Requiem-films. De comic probeert wel de brug te maken tussen de in het heden geplaatste AVP-film (zoals de eeuwenoude tempels op Aarde waarin de Yautja op Xenomorphs jagen) en Alien: Resurrection (1997), dewelke zich in de verre toekomst afspeelt. Dit is geen adaptatie van de eerste AVP-film, maar een spin-off die speelt in een toekomstige tijd waarin de mensheid opnieuw naar de sterren lonkt – en uiteraard alweer dezelfde nachtmerries tegenkomt…

 • Verhaal gaat verder in ALIEN VS PREDATOR VOL.2: CIVILIZED BEASTS (2006). Zie ook de DVD-set exclusieve minicomics AVP: Sand Trap (2007) en AVP: Dead Space (2008).

Buy1

THREE WORLD WAR

 • Jaar: 2010
 • Schrijver: Randy Stradley
 • Artiest: Rick Leonardi
 • Verzamelt: Aliens Vs Predator – Three World War #1-6

In 2009-2010 startte Dark Horse de Aliens/Predator/AVP-comics terug op. Na de nieuwe Aliens- en Predator-minireeksen volgt het event Three World War. Machiko Naguchi keert terug, waardoor dit ook als het derde deel van een trilogie met Aliens Vs Predator en AVP: War uit de eerste omnibus kan worden gezien. Het conflict tussen de rivaliserende Hunter en Killer-clans van het Predator-ras bereikt nieuwe hoogtes wanneer die laatste er niet voor terugdeinzen om Aliens als hun “gewapende huisdieren” te gebruiken. Uiteraard zitten mensen en Colonial Marines er opnieuw middenin…

 • Verhaal wordt voorafgegaan door de minireeksen ALIENS: MORE THAN HUMAN en PREDATOR: PREY TO THE HEAVENS.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Aliens Vs Predator is dat momenteel vrij gemakkelijk. Samen met Aliens, Predator en Prometheus kreeg de reeks een nieuwe start in 2014 met het Fire and Stone-event.

avpfirestone

Buy1

ALIEN VS PREDATOR: FIRE AND STONE

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Christopher Sebela
 • Artiest: Ariel Olivetti
 • Verzamelt: Aliens Vs Predator – Fire and Stone #1-4

Na de gebeurtenissen van Prometheus: Fire and Stone blijkt de nachtmerrie van de bemanning van het ruimteschip de Geryon Armada – bestaande uit de voertuigen Geryon, Kadmos en Perses – nog niet voorbij te zijn. Het personage Elden is echter helemaal niet meer dezelfde en houdt Aliens als huisdieren terwijl de Predators aan boord jagen op alles en iedereen. Een intrigerende relaunch, maar wel wat moeilijker te begrijpen zonder eerst Prometheus: Fire and Stone volledig gelezen te hebben. Deze serie leidt tevens rechtstreeks tot de Predator: Fire and Stone-reeks.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Aliens Vs Predator-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken. Handig opgedeeld in volumes en periodes.

AVP HC/TPB Reading Order

AVP – PERIODE 1 (1989-1999)

avp1

Dark Horse verzamelde enkele AVP-minireeksen, one-shots en kortverhalen uit o.a. Dark Horse Comics en Dark Horse Presents in aparte bundelingen, maar de meest complete verzamelingen zijn – net zoals bij de aparte Aliens- en Predator-comics – de ALIENS VS PREDATOR OMNIBUS-edities. Werkelijk alle AVP-verhalen tussen 1989 en 1999 zijn hierin te vinden.

 • ALIENS VS PREDATOR OMNIBUS VOL.1 (Aliens Vs Predator #0-4, Duel #1-2, War #0-4, Eternal #1-4, “Blood Time” uit Dark Horse Comics #25, “Old Secrets” uit AvP Annual #1), “The Web” uit Dark Horse Presents #146-147)
 • ALIENS VS PREDATOR OMNIBUS VOL.2 (Aliens Vs Predator – Deadliest of the Species #1-12, Booty, “Hell-Bent”, “Pursuit”, “Lefty’s Revenge”, “Chained to Life and Death” uit AvP Annual #1, Xenogenesis #1-4)

AVP – PERIODE 2 (2004-2010)

avpmovie

De Dark Horse-reeksen werden gedurende tien jaar stopgezet in 1999-2000, maar vermits de AvP-franchise in deze periode nog enkele films kende, werden er nog wel enkele tie-in comics en graphic novels voor gemaakt. Sommige DVD-releases van de films werden gebundeld met enkele speciale collector’s edition comics, dewelke niet verzameld werden. Deze verhalen staan volledig los van de eerdere en latere Dark Horse-comics en staan ook los van de aparte Alien- en Predator-films.

 • ALIEN VS PREDATOR VOL.1: THRILL OF THE HUNT
 • ALIEN VS PREDATOR VOL.2: CIVILIZED BEASTS

Niet verzameld:

 • Alien Vs Predator: Sand Trap (2007, one-shot bij AVP Ultimate Showdown Collector’s Set, speelt zich af tijdens de oorlog in Irak)
 • Alien Vs Predator: Dead Space (2008, one-shot bij 2-disc versie van AVP: Requiem, speelt zich af in de ruimte)

avp2

In 2010 verscheen er opnieuw een zesdelige AvP-minireeks bij Dark Horse: ALIENS VS PREDATOR: THREE WORLD WAR – dewelke voortkwam uit de heropgestarte Aliens: More Than Human– en Predator: Prey to the Heavens-miniseries en volledig losstaat van de AvP-films.

 • ALIENS VS PREDATOR: THREE WORLD WAR (AVP: Three World War #1-6)

AVP – PERIODE 3 – FIRE AND STONE (2014-nu)

darkhorsefireandstone

Startende met het Fire and Stone-event, worden er wederom nieuwe AVP-verhalen verteld in de wereld van de originele Alien-, Predator- en Prometheus-films. Deze kunnen als semi-officiële sequels/inbetweenquels worden gezien. Deze AVP-verhalen staan echter volledig los van de verschenen AVP-films.

 • ALIEN VS PREDATOR: FIRE AND STONE (AVP: Fire and Stone #1-4)

Life and Death vormt een sequel op Fire and Stone.

 • ALIEN VS PREDATOR: LIFE AND DEATH (AVP: Life and Death #1-4)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.