0
Posted 30/10/2014 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Predator

starttoreadpredator

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

predatorlogo

Vandaag gaan we op jacht met PREDATOR en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de gekende buitenaardse Yautja-jagers uit de klassieke sciencefictionfranchise van 20th Century Fox op een rij.

 • predator1Eerste verschijning: Predator (v1) #1 (1989)
 • Kenmerken/capaciteiten: Ervaren jager, supersterk, vlijmscherpe klauwen, lange levensduur, masker met universele vertaler, verschillende soorten zicht en scanners, pak voorzien van verschillende hoogtechnologische wapens en geavanceerde camouflagetechnieken, schouderkanon, vlijmscherp net, smart-disk, zelfvernietigingsmechanisme, “one ugly motherf?!$ker”
 • Belangrijkste soorten: Hunters, Killers, Falconers, Berserkers, Trackers
 • Belangrijkste personages: Majoor Alan “Dutch” Schaefer, Luitenant Michael R. Harrigan, Royce, Machiko Naguchi, Detective Schaefer, Enoch Nakai
 • Belangrijkste vijanden: Xenomorphs (Aliens), Mensen

De mens is de dodelijkste en meest meedogenloze jager op onze planeet. In het grotere universum echter, not so much. De eeuwenoude buitenaardse cultuur van de Yautja, ook wel Hish of gewoonweg Predators genoemd, draait volledig rond de kunst van de jacht. De Predators zijn een bende “ugly motherf?!$kers“, maar hun superieure krachten, technologieën en wapens zorgen ervoor dat hun trofeeënkasten schedels bevatten van zo ongeveer elk soort wezen in het heelal. De Predators hebben meermaals onze planeet bezocht en lelijk huisgehouden als deel van hun overgangsritueel. Sinds geruime tijd zijn ze ook bedreven geworden in het jagen op de Xenomorphs uit de Alien-franchise.

De Predator-franchise behoort tot 20th Century Fox en startte in 1987 met de sci-fi klassieker Predator geregisseerd door John McTiernan. Scenaristen Jim en John Thomas en special make-up effects wizard Stan Winston zijn verantwoordelijk voor het creëren van het wezen. Een filmsequel, Predator 2, volgde in 1990 onder de regie van Stephen Hopkins – waarin het jachtterrein van de Predator van een Centraal-Amerikaanse jungle uit de eerste film verschoof naar de betonnen stadsjungle van Los Angeles. In 2010 verscheen Predators (regie: Nimrod Antal), dewelke zich afspeelt op een buitenaardse jungleplaneet.

 

predator2Buiten de films, verschenen de Predators in tal van videogames, romans en natuurlijk comics. Alle Predator-comics werden tot hiertoe uitgegeven door Dark Horse Comics. In 1989 verscheen de eerste Predator-miniserie en nog een hoop andere minireeksen, one-shots, kortverhalen, specials en filmadaptaties zouden volgen doorheen de jaren 90. Steeds vormen de Yautja hierin de rode draad en spelen de menselijke hoofdpersonages/prooien uit de films een kleinere rol. Elk verhaal draait, uiteraard, rond de jacht. Heel wat minireeksen spelen zich in het heden op Aarde af, terwijl vele kortverhalen conflicten tussen Predators en mensen doorheen de geschiedenis tonen. In 1989 was Dark Horse ook verantwoordelijk voor de eerste Aliens Vs Predator cross-over, waaruit een geheel andere multimediafranchise ontstond. Na het Xenogenesis-gebeuren in 1999, stopten de miniseries gedurende 10 jaar. In 2009 verschenen er nieuwe Predator-, Aliens– en AvP-miniseries, terwijl de Predators-film uit 2010 garant stond voor enkele tie-in comics. In 2014 verkregen de Predator-, Alien-, AvP– en voor het eerst ook Prometheus-minireeksen alweer een nieuwe start met het Fire and Stone-event.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Predator-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de Predator-franchise. De aparte bundelingen in de Aliens-franchise vind je hier en de Aliens Vs Predator-comics en andere cross-overs zijn voor een andere keer.

Buy1

PREDATOR OMNIBUS VOL.1

 • Jaar: 1989-1996
 • Schrijvers: Mark Verheiden, Chuck Dixon, e.a.
 • Artiesten: Chris Warner, Ron Randall, e.a.
 • Verzamelt: Predator – Concrete Jungle #1-4, Cold War #1-4, Dark River #1-4, “Rite of Passage” (Dark Horse Comics #1-2), “The Pride at Nghasa” (Dark Horse Comics #10-12), The Bloody Sands of Time #1-2, “Blood Feud” (Dark Horse Comics #4-7)

De eerste Predator-minireeks – Concrete Jungle – werd bedoeld als een sequel tot de Predator-film en verscheen nog voor Predator 2. Hierin volgen we detective Schaefer, de oudere broer van Arnold Schwarzeneggers personage Dutch Schaefer uit de eerste film, wanneer hij in contact komt met Predators middenin een bendeoorlog in New York City. Elementen uit dit verhaal werden uiteraard gebruikt in Predator 2, waar we een gelijkaardige politiedetective (Danny Glover) volgen in Los Angeles. Detective Schaefer, zijn partner Rasche en generaal Homer Phillips uit de eerste Predator-film keren terug in Predator: Cold War, waarin hij naar Siberië wordt gestuurd, en Predator: Dark River, waarin Schaefer gaat uitzoeken wat er nu precies met zijn broer gebeurde in de Centraal-Amerikaanse jungle uit de eerste film. De ganse Schaefer-trilogie werd gebundeld in deze eerste Predator Omnibus, samen met nog enkele kortverhalen waarin we conflicten zien tussen de Yautja en menselijke krijgers/jagers in verschillende tijdsperiodes.

Buy1

PREDATOR OMNIBUS VOL.2

 • Jaar: 1990-1996
 • Schrijvers: John Arcudi, Charles Moore, e.a.
 • Artiesten: Evan Dorkin, Igor Kordey, e.a.
 • Verzamelt: Predator – Big Game #1-4, “God’s Truth” (Dark Horse Presents #46), Race War #0-4, “The Hunted City” (Dark Horse Comics #16-19), “Blood on Two-Witch Mesa” (Dark Horse Comics #20-21), “Invaders from the Fourth Dimension”, “1718” (A Decade of Dark Horse #1)

Het wordt gezegd dat wanneer een jager een moordenaar doodt, al diens eerdere slachtoffers bij het dodental van de jager worden geteld. Een Predator wil zijn aantal kills ferm de hoogte doen inschieten in Race War – waarin hij de beruchte Paloverde staatsgevangenis in Arizona binnenvalt en gaat jagen op de gevangenen. In Big Game ontmoeten we Enoch Nakai, een korporaal in het Amerikaanse leger met Indiaanse roots. Hij komt in Big Game in conflict met Predators op een legerbasis in New Mexico en keert terug in een later kortverhaal, waarin blijkt dat zijn overgrootvader 75 jaar eerder ook een Predator ontmoette. In het kortverhaal “Invaders from the Fourth Dimension” komt een Yautja dan weer terecht in Hollywood op het hoogtepunt van de sciencefictionfilm, terwijl we in “1718” (aka Predators vs Pirates) zien hoe die Predator op het einde van de tweede film aan die oude revolver geraakte.

Buy1

PREDATOR OMNIBUS VOL.3

 • Jaar: 1993-1997
 • Schrijvers: Evan Dorkin, Mark Schultz, Mike W. Barr, e.a.
 • Artiesten: Derek Thompson, Gene Colan, e.a.
 • Verzamelt: Predator – Bad Blood #1-4 (+ Dark Horse Comics #12-14), Kindred #1-4, Hell and Hot Water, Strange Roux, “No Beast So Fierce” (Dark Horse Presents #119), “Bump in the Night” (Dark Horse Presents #124)

In Bad Blood breekt een losgeslagen, psychotische Predator de jagerscode en richt hij een waar bloedbad aan. Hierdoor dient hij zelf opgejaagd te worden door zijn eigen soort. Kindred levert een Predator-stijl horrorverhaal in een klein Amerikaans stadje, terwijl de crew van een vissersboot in Hell and Hot Water in gevaarlijke wateren ontdekt dat de Yautja het minste van hun zorgen is. In Strange Roux flirten de Predators met voodoo en in “No Beast So Fierce” krijgen we een verhaal rond een onfortuinlijke ontmoeting tussen een Yautja en een groep menselijke jagers.

Buy1

PREDATOR OMNIBUS VOL.4

 • Jaar: 1997-1999
 • Schrijvers: Kevin J. Anderson, Gordon Rennie, Ron Marz, e.a.
 • Artiesten: Claudio Castellini, Dean Ormston, e.a.
 • Verzamelt: Predator – Primal #1-2, Nemesis #1-2, Homeworld #1-4, Hell Come a Walkin’ #1-2, Captive, “Demon’s Gold” (Dark Horse Presents #137), Xenogenesis #1-4

In Predator: Homeworld jaagt een oudere Yautja op enkele jongere Predators zonder eer in Yellowstone National Park. Het gebeuren wordt gevolgd door een wetenschapster die enkele interessante theorieën over de Predators en hun relatie tot onze planeet naar voren schuift. In Nemesis zien we een Predator opduiken in het Victoriaanse Londen, de tijd van die andere “predator”: Jack the Ripper, in Hell Come a Walkin’ verschuift het strijdveld naar dat van de Amerikaanse Burgeroorlog en in “Demon’s Gold” krijgen we een conflict tussen de Predators en de nazi’s ten tijde van WO II. Primal kan het best omschreven worden als “grizzlybeer + parkwachter + bosbrand + Predator“, terwijl een miljardair in Captive zijn eigen Yautja-exemplaar wil bestuderen. De laatste minireeks van deze periode, Xenogenesis, kent een ander soort tekenstijl en levert een verhaal over een bende menselijke Yautja-jagers – Spearhead – dewelke de rollen eens willen omdraaien…

Buy1

PREY TO THE HEAVENS

 • Jaar: 2009-2010
 • Schrijver: John Arcudi
 • Artiest: Javier Jaltares
 • Verzamelt: Predator (v2) #1-4

Tien jaar na de tijdelijke stopzetting van de Predator-comics met het Xenogenesis-gebeuren, ging er in 2009 een nieuwe minireeks van start. Tegen de achtergrond van een bloederige burgeroorlog in Afrika, speelt er zich nog een geheim conflict af tussen twee tegenover elkaar staande clans/stammen Predators: de traditionele Hunters en de minder eervolle Killers, voor wie het jachtritueel niet heilig is en waarvan de leden enkel bloed willen zien. Opnieuw zijn het de mensen – meer bepaald een bende huurlingen – die de hoogste prijs mogen betalen. Een mooie nieuwe start voor de Predator-comics.

 • Verhaal gaat verder in ALIENS VS PREDATOR: THREE WORLD WAR, waarin de Killer Predators er niet voor terugdeinzen om ook Aliens te gebruiken.

Buy1

PREDATORS

 • Jaar: 2010
 • Schrijvers: Mark Andreyko, David Lapham, Paul Tobin
 • Artiesten: Gabriel Guzman, Allan Jefferson, e.a.
 • Verzamelt: Predators #1-4, Predators Film Adaptation, Predators: Preserve the Game

Deze bundeling bevat een hoop tie-ins tot de Predators-film uit 2010. In de prequelreeks tot de film zien we een missie van de huursoldaat Royce vooraleer hij op de Predator-jachtwereld terechtkomt en speelt er zich een eerder jachtverhaal op de buitenaardse planeet af met een team Navy SEALs en de oude soldaat Noland. De Predators-film wordt eveneens in een comicbookadaptatie gegoten en met Predators: Preserve the Game verkrijgen we de officiële sequel tot de film. Zes weken na de gebeurtenissen van Predators, bloeit er iets tussen de overlevende soldaten/prooien Royce en Isabelle. Tenminste, tot er een gigantische Predator met vier armen op de planeet wordt gedropt…

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Predator is dat momenteel vrij gemakkelijk. Samen met Aliens, Aliens Vs Predator en Prometheus kreeg de reeks een nieuwe start in 2014 met het Fire and Stone-event.

Buy1

PREDATOR: FIRE AND STONE

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Joshua Williamson
 • Artiest: Chris Mooneyham
 • Verzamelt: Predator – Fire and Stone #1-4

Met Fire and Stone worden de Predators ook in de 22ste eeuw van het Aliens/Prometheus-universum geworpen. Na de gebeurtenissen van Prometheus: Fire and Stone en Alien Vs Predator: Fire and Stone, blijkt dat er nog een verstekeling op het ruimteschip de Perses zit. Al snel ontpopt er zich in Predator: Fire and Stone opnieuw een dodelijk kat-en-muisspel tussen de bemanning en een Predator. Blijkt dat de Predator echter een geheel andere prooi op het oog heeft: een Engineer/Space Jockey op de maan LV-223…

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Predator-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken. Handig opgedeeld in volumes en periodes.

Predator HC/TPB Reading Order

PREDATOR – PERIODE 1 (1989-1999)

predators1

Dark Horse verzamelde enkele Predator-minireeksen, one-shots en kortverhalen uit o.a. Dark Horse Comics en Dark Horse Presents in aparte bundelingen, maar – net zoals bij Aliens – zijn de meest complete verzamelingen de PREDATOR OMNIBUS-edities. Het enige dat hierin niet verzameld werd, is de tweedelige adaptatie van de film Predator 2 uit 1991. De eerste Predator-film uit 1987 verkreeg nooit een comicbookadaptatie.

 • PREDATOR OMNIBUS VOL.1 (Predator – Concrete Jungle #1-4, Cold War #1-4, Dark River #1-4, “Rite of Passage” uit Dark Horse Comics #1-2, “The Pride at Nghasa”  uit Dark Horse Comics #10-12, The Bloody Sands of Time #1-2, “Blood Feud” uit Dark Horse Comics #4-7)
 • PREDATOR OMNIBUS VOL.2 (Predator – Big Game #1-4, “God’s Truth” uit Dark Horse Presents #46, Race War #0-4, “The Hunted City” uit Dark Horse Comics #16-19, “Blood on Two-Witch Mesa” uit Dark Horse Comics #20-21, “Invaders from the Fourth Dimension”, “1718” uit A Decade of Dark Horse #1)
 • PREDATOR OMNIBUS VOL.3 (Predator – Bad Blood #1-4 + proloog uit Dark Horse Comics #12-14, Kindred #1-4, Hell and Hot Water, Strange Roux, “No Beast So Fierce” uit Dark Horse Presents #119, “Bump in the Night” uit Dark Horse Presents #124)
 • PREDATOR OMNIBUS VOL.4 (Predator – Primal #1-2, Nemesis #1-2, Homeworld #1-4, Hell Come a Walkin’ #1-2, Captive, “Demon’s Gold” uit Dark Horse Presents #137, Xenogenesis #1-4)

Niet verzameld: Predator 2 (1991)

PREDATOR – PERIODE 2 (2009-2010)

predators2

Na een afwezigheid van 10 jaar, herstartte Dark Horse de Predator-comics met een nieuwe minireeks. In 2010 werden er ook enkele tie-in comics tot de film Predators uitgebracht, waaronder een prequel, adaptatie en een sequel.

 • PREDATOR: PREY TO THE HEAVENS (Predator v2: Prey to the Heavens #1-4)
 • PREDATORS (Predators #1-4, Predators Film Adaptation, Predators: Preserve the Game)

PREDATOR – PERIODE 3 – FIRE AND STONE (2014-nu)

darkhorsefireandstone

Startende met het Fire and Stone-event, worden er wederom nieuwe Predator-verhalen verteld in de wereld van de films. Deze kunnen als semi-officiële sequels/inbetweenquels worden gezien.

 • PREDATOR: FIRE AND STONE (Predator: Fire and Stone #1-4)

Life and Death vormt een sequel op Fire and Stone.

 • PREDATOR: LIFE AND DEATH (Predator: Life and Death #1-4)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.