Random Article


Marvel Phase 3 Special – Wie is Captain Marvel?

 


0
Posted 30/10/2014 by

Marvel’s recente filmaankondigingen deden de comic- en filmwerelden weer even op hun grondvesten daveren. Na de aankondigingen van concurrent DC Comics en Warner Bros., inclusief de eerste superheldenfilm uit deze periode met een vrouw in de hoofdrol (namelijk Wonder Woman in 2017) kon Marvel natuurlijk niet lang nablijven met ook een film te maken rond een vrouwelijke superheld. Het resultaat wordt Captain Marvel in 2018. De meest recente incarnatie van het personage zal ook diegene zijn die we op het witte doek te zien krijgen. Sinds 2012 heeft immers de populaire superheldin Carol Danvers – de voormalige Ms. Marvel – de mantel van deze galactische held overgenomen.

MsMarvel

In de comics is Captain Marvel een naam met heel wat geschiedenis in het Marvel-universum. Hij werd sinds het eind van de jaren 60 gedragen door de buitenaardse Kree-soldaat en intergalactische superheld Mar-Vell en later overgenomen door o.a. zijn zoon Genis-Vell, zijn zus Phyla-Vell, de jonge Kree-hybride Noh-Varr en de van energetische krachten voorziene Avenger Monica Rambeau. Sinds 2012 wordt de naam trots gedragen door Carol Danvers, die voor het eerst verscheen in Marvel Super-Heroes #18 (1968) en gecreëerd werd door Roy Thomas en Gene Colan.

Danvers was oorspronkelijk een pilote en majoor bij de Amerikaanse luchtmacht en zou later o.a. spionne bij de CIA en als veiligheidschef voor de NASA werken. Zo kwam ze in contact met de Kree-held Mar-Vell. Na een ongeluk waar diens buitenaardse vijanden bij betrokken waren, werd Carol’s genetische structuur versmolten met deze van Mar-Vell waardoor ze zelf half-Kree werd. Uiteindelijk zou ze hierdoor ook superkrachten verkrijgen. Ze werd bovenmenselijke sterk en verkreeg de mogelijkheid om te vliegen. Ze zou zichzelf omdopen tot Ms. Marvel en een vast lid (en occasioneel leidster) van de Avengers worden. Haar eerste eigen Ms. Marvel-soloserie verkreeg ze in 1977.

Tijdens een van de meest controversiële avonturen van de Avengers, werd Carol buiten beeld “verkracht” en ongewenst zwanger gemaakt door de onbekende Marcus, schijnbaar de zoon van de tijdreizende Immortus.  Ze zou bevallen van Marcus zelf, die versneld zou opgroeien tot een volwassen man om haar zo te ontvoeren zonder enig ingrijpen van de Avengers naar Limbo, een alternatieve dimensie. Het werd één van de meest controversiële momenten uit de Avengers-geschiedenis en het is misschien maar goed dat er pogingen gedaan werden om het verhaal uit de continuïteit te schrijven.

Terry_Dodson_Combined_Variant_Covers

Links: De oude versie van Captain Marvel (Mar-Vell) met Carol als de latere Ms. Marvel. Rechts: de oudere versie van Carol als Ms. Marvel met de modernere versie van Mar-Vell als Captain Marvel.

Danvers zou tijdelijk de Avengers verlaten en rust opzoeken. Rust die haar echter niet gegund werd door de mutante Rogue (toen nog een villain onder de controle van haar stiefmoeder Mystique) die haar krachten en herinneringen tijdelijk aftapte. De krachten die de X-vrouw bezit in de jaren 80-90 X-Men-reeksen, zijn dus afkomstig van Ms. Marvel. Ook Rogue zou relatief lijden door deze verbintenis van de twee geesten en gekweld worden door Danvers’ herinneringen. Later zouden de twee nog dichter naar elkaar toegroeien.

Door toedoen van het buitenaardse ras The Brood zou Carol’s genetische structuur nog verder worden aangepast en verkreeg ze als Binary de kracht van een ster. Later zou ze hier slechts een deel van overhouden. Ze onderging nog een tijdelijke naamsverandering als Warbird – waarbij haar tevens een alcoholverslaving werd toegeschreven nadat ze haar kosmische krachten verloor en haar teamleden in gevaar bracht – om vervolgens haar mantel als Ms. Marvel weer op te nemen. In de alternatieve wereld van House of M werd Carol’s onbewuste wens om als Ms. Marvel de populairste superheldin op aarde te worden ingewilligd. Na deze verhaallijn zou Carol ook in het gewone Marvel-universum prominenter worden en het zelfs schoppen tot veldleidster van de Mighty Avengers.

Carol Danvers in haar nieuwe Captain Marvel outfit.

Carol Danvers in haar nieuwe Captain Marvel-outfit.

In de nasleep van de recentere Avengers vs X-Men-verhaallijn en de (zoveelste) dood van Mar-Vell die hieruit voortvloeide, besloot Carol Danvers op te treden als de nieuwe Captain Marvel. Met een nieuw kostuum, maar gelijkaardige krachten, zou ze opnieuw een prominent lid worden van de Avengers. Ondertussen heeft Carol besloten om de Aarde even te verlaten en zichzelf opnieuw te herontdekken. In de ruimte zet ze haar avonturen verder en vervoegt ze ook de Guardians of the Galaxy.

De naam van Ms. Marvel werd in de jaren 80 gedragen door Sharon Ventura (later de She-Thing) en gedurende een donkere periode in het Marvel-universum even “gestolen” door de villain Moonstone. Momenteel is Kamala Khan – een Inhuman – de nieuwe Ms. Marvel. Deze jonge moslima werd geïnspireerd door haar grote voorbeeld: Carol Danvers.

Carol Danvers begon als een supporting character in de reeksen rond Captain Marvel, maar verkreeg in 1977 haar eerste Ms. Marvel-soloreeks (die slechts twee jaar liep). In 2006 kreeg ze een langer durende Ms. Marvel-serie en in 2012 ging haar huidige soloreeks van start – deze keer onder de titel Captain Marvel. Van supporting character naar Marvel’s grootste solo-superheldin, het is er niet veel gegeven. Carol heeft misschien een vrij turbulente geschiedenis achter de rug, maar nu kunnen we toch met enige zekerheid zeggen: wat Wonder Woman is voor DC, is Carol Danvers voor Marvel.

captainmarvel-590x236

In de films zal Carol Danvers meteen opduiken als Captain Marvel in de eerste Marvel-solofilm met een vrouwelijke hoofdrol. Captain Marvel zal op 6 juli 2018 de Amerikaanse bioscoopzalen binnenvliegen. Wie de rol van deze kosmische heldin op zich zal nemen, is nog onbekend. Volgens Marvel Studios-hoofd Kevin Feige zou de film al wel even in de productiefase zijn (net zolang als Doctor Strange trouwens).

Door haar recente optreden bij de Guardians of the Galaxy zit een korte cameo of eventueel volwaardige rol in Guardians of the Galaxy 2 er misschien aan te komen. Zonder twijfel zal Danvers ook Earth’s Mightiest Heroes vervoegen in de komende Avengersfilms in Marvel’s Phase 3. Wie weet zit er al een cameo in Avengers: Age of Ultron in. Verder heeft Danvers vanwege haar spionageverleden bij de CIA ook sterke banden tot ex-S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury en is ze één van de beste vriendinnen van superheldendetective Jessica Jones, die ook in de komende jaren haar eigen Netflix-reeks krijgt. Er zijn, met andere woorden, dus plekken genoeg waar Carol kan opduiken in het Marvel-filmuniversum.

Captain Marvel verschijnt in juli 2018 in de bioscoopzalen.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.