2
Posted 26/10/2014 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Teenage Mutant Ninja Turtles

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag kruipen we mee in het schild met de TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de Heroes in a Half-Shell gecreëerd door Kevin Eastman en Peter Laird in de schijnwerpers. Cowabunga!

tmntlogo

 • tmnt1Eerste verschijning: Teenage Mutant Ninja Turtles #1 (1984)
 • Uitvalsbasis: New York City, Verenigde Staten
 • Hoofdkwartier(en)/Transport: Riolen onder New York City, Turtle Van aka de Party Wagon
 • Leden: Leonardo, Donatello, Raphael, Michelangelo
 • Belangrijkste relaties: Splinter (sensei/vader), April O’ Neil (vriendin/collegae), Casey Jones (vriend/collega), Fugitoid (vriend), Miyamoto Usagi (collega), Al’Falqua (collega), Leatherhead (collega), Shadow (vriendin/collegae), Mighty Mutanimals (collega’s), Nobody (collega), Renet (vriendin/tijdreizigster)
 • Belangrijkste vijanden: Shredder, Foot Clan, Karai, Krang, Baxter Stockman, Triceratons, Bebop & Rocksteady, Rat King, Slash, Neutrinos, Hun, Purple Dragons, Alopex, Old Hob, Metalhead, Verminator-X, Pizza Face

Veel mensen lijken het niet te weten, maar het popcultuurfenomeen van de Teenage Mutant Ninja Turtles begon oorspronkelijk als een grim ‘n gritty zwart-wit comic. Scheppers Kevin Eastman en Peter Laird richtten in 1984 Mirage Studios op en publiceerden eigenhandig de eerste TMNT-comic – geïnspireerd door Marvel’s Daredevil en New Mutants, DC/Vertigo’s Ronin door Frank Miller en Dave Sims Cerebus. Uiteindelijk groeiden de ninjaschildpadden uit tot een gigantische multimediafranchise met tal van cartoons, films, speelgoed, videogames en natuurlijk nog meer comics verspreid over verschillende continuïteiten.

De geschiedenis kent verschillende vormen, maar in alle versies van het verhaal ontstaan de Turtles uit een mutageen. Dit tovert ze van gewone schildpadden om tot levensgrote, sprekende, antropomorfische schildpadden. De vier broers worden genoemd naar gekende Renaissanceschilders en opgevoed door Splinter, een rat die eveneens tot menselijke grootte werd gemuteerd door hetzelfde mutageen. Splinter en de Turtles leven in de riolen onder New York City en trainen zichzelf in de Japanse krijgskunst ninjutsu. Leonardo is de leider van het team en hanteert twee katanazwaarden, heethoofd Raphael hanteert twee sais, Donatello is een technisch genie en gebruikt de bo-staf, terwijl feestneus Michelangelo meester is van de nunchaku. Steeds ontmoeten de broers de New Yorkse April O’ Neil – soms een onderzoeksassistente in het labo waarin het mutageen gemaakt werd, soms een tv-journaliste – en de gemaskerde vigilante Casey Jones. Ze treden traditioneel in conflict met de Japanse misdaadbaas Shredder, leider van de ninja-organisatie gekend als de Foot Clan, alsook met buitenaardse of interdimensionele wezens zoals generaal Krang en de Utroms uit Dimension X en andere antropomorfische, gemuteerde dieren/mensen. Toen de Turtles van de oorspronkelijke comics naar andere media werden overgebracht, verkregen ze elk hun eigen kleur bandana om ze beter van elkaar te onderscheiden en werd er hen een grote liefde voor pizza en een hoop gekende humoristische slagzinnen toegeschreven…

 

tmntidw

Hoewel de Turtles begonnen zijn als comic, heeft de franchise veel gemeen met speelgoedlicenties als Transformers of G.I. Joe. Dit wil zeggen dat de schildpadden niet tot één uitgeverij behoren en de licentie af en toe doorgegeven wordt. De oorspronkelijke Teenage Mutant Ninja Turtles-reeks onder Mirage Studios liep gedurende twee volumes van 1984 tot 1995, samen met de spin-offs Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles en de TMNT Micro-Series. Het derde volume van de serie werd uitgegeven door Image Comics van 1996 tot 1999, waarna Mirage opnieuw de licentie in handen kreeg voor een vierde volume in 2001-2010. Sinds 2011 is het echter IDW Publishing die zich ontfermt over de Teenage Mutant Ninja Turtles-franchise en een geheel nieuwe continuïteit startte met een vijfde volume van de reeks + enkele spin-offs. IDW heeft ook de toelating om alle oudere Mirage Studios- en Image Comics-reeksen te herdrukken. Naast de hoofdreeksen rond de Turtles, werden er ook steeds comics uitgebracht gebaseerd op de animatieseries en films. Zo bracht Archie Comics van 1988 tot 1995 Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures uit, gebaseerd op de toenmalige cartoonreeks, en leverden ze ook comicbookadaptaties van de eerste TMNT live-action films. Dreamwave Productions kwam met een kortstondige comic gebaseerd op de 4Kids-animatieserie uit 2003, Mirage bracht zelf prequel-comics uit voor de TMNT-film uit 2007 en Nickelodeon kwam in 2012 aanzetten met een digitale prequel-comic om hun huidige TMNT-animatiereeks in te leiden. Ook IDW brengt met TMNT: The New Animated Adventures nieuwe comics in de wereld van de Nickelodeon-animatiereeks. De hoofdcontinuïteit in de eerste comics bestaat echter enkel uit de door Peter Laird en Kevin Eastman geschreven/goedgekeurde delen van Mirage Studios in TMNT volumes 1, 2 en 4. Vandaag de dag worden de belangrijkste verhalen in een nieuwe continuïteit gepubliceerd in het vijfde volume van Teenage Mutant Ninja Turtles en de bijreeks TMNT Universe, uitgegeven door IDW Publishing.

tmntidw

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare oudere TMNT-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. De bundelingen staan per oorspronkelijke uitgeverij, maar uiteindelijk is het vandaag de dag enkel IDW die de herdrukken uitbrengt.

Buy1

TMNT: THE ULTIMATE COLLECTION VOL.1-3

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 1984-1989
 • Schrijvers/Artiesten: Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v1 #1-7, Micro-Series: Raphael #1 (volume 1), #8-11, Micro-Series: Leonardo #1, Donatello #1, Michaelangelo #1 (volume 2), #12, 14-15, 17, 19-21 (volume 3)

Waar het allemaal begon. In de oorspronkelijke grim ‘n gritty TMNT-comic van Kevin Eastman en Peter Laird ontmoeten we Leonardo, Donatello, Miche(a)langelo en Raphael voor het eerst wanneer ze zowel de Foot Clan als hun leider, de Shredder, bekampen ter ere van hun meester Splinter. In deze vroege zwart-wit verhalen verkregen de broers nog niet zozeer hun uitgesproken persoonlijkheden, maar draaide het eerder om harde, bloederige actie. Deze eerste bundeling verzamelt de eerste conflicten met Shredder en de Foot, maar ook met uitvinder Baxter Stockman en zijn Mouser-robots en een interdimensionele trip naar de thuiswereld van de Triceratons. De broers komen ook op het spoor terecht van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het mutageen dat hen creëerde (en diens connectie met het buitenaardse Utrom-ras). Ook ontmoeten ze voor het eerst April O’ Neil, hier nog de labo-assistente van Baxter Stockman, terwijl Raphael een vriendschap vormt met de gemaskerde vigilante Casey Jones.

Het zijn helemaal nog niet de Turtles die je kent uit de cartoons of films, maar het levert wel een bundeling uiterst interessante en belangrijke comics op. Het verhaal gaat verder in THE ULTIMATE COLLECTION VOL.2 en VOL.3, waarin de Shredder terugkeert en zijn Foot Clan de Turtles, samen met April en Casey Jones, uit New York verdrijven. Na een tijd van rust en het likken van hun wonden op een verlaten boerderij in Northampton keren de broers terug naar New York City om de Shredder voor eens en altijd te doden… Denk je bij deze eerste drie bundelingen een langere en meer duistere versie van de eerste Teenage Mutant Ninja Turtles-film uit 1990 in…

 • Zie ook TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: THE WORKS VOL.1-3 – dezelfde vroege verhalen, maar dan in kleur en in groter formaat. De verhalen gebundeld in TALES OF THE TMNT VOL.1-2 spelen zich min of meer gelijktijdig af.
http://www.archonia.com/comicshop/en/article/105563/teenage+mutant+ninja+turtles+ult+coll+hc+vol+01/

Buy1

TMNT: THE ULTIMATE COLLECTION VOL.4-5

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 1992-1993
 • Schrijvers/artiesten: Jim Lawson, Kevin Eastman, Peter Laird
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v1 #48-55 (volume 4), #56-62 (volume 5)

Eastman en Laird keren – samen met Jim Lawson – terug tot de TMNT-reeks met de grote City at War-verhaallijn. De dood van de Shredder heeft tot een machtsvacuüm geleid in de onderwereld van New York City, waardoor verschillende fracties van de Foot Clan elkaar bekampen en een heuse bendeoorlog ontketenen middenin de stad. De Turtles dienen een fragiel verbond met de Japanse Foot-leidster Karai aan te gaan om de vrede te herstellen. Ondertussen treedt Splinter in conflict met de Rat King en groeien Casey Jones en April O’Neil uit elkaar… Een fantastische en explosieve afsluiter voor het eerste volume van de TMNT-reeks.

 • Verhaal gaat verder in Teenage Mutant Ninja Turtles volume 2 (1993-1995), dat verzameld wordt vanaf TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES CLASSICS VOL.8.

Buy1

TMNT CLASSICS VOL.1

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 1988-1989
 • Schrijvers/artiesten: Michael Dooney, Mark Martin, Kevin Eastman, e.a.
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v1 #13, verhalen uit de bundeling Shell Shock

Toen de TMNT-franchise bleef groeien doorheen de jaren 80, moesten Eastman en Laird regelmatig de reeks uit handen geven. De verhalen gebundeld in de TMNT Classics-serie werden dus allemaal gemaakt door gasttekenaars en -schrijvers. Men levert hier voornamelijk op zichzelf staande kortverhalen waarin de karakters uit het TMNT-universum wat worden uitgediept. Vaak draait het hier om verhalen buiten de continuïteit, maar desalniettemin worden hier heel wat klassieke TMNT-pareltjes op een rijtje gezet.

 • Zie ook TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES CLASSICS VOL.2-7, waarin de rest van de TMNT-kortverhalen en de niet door Eastman/Laird gemaakte delen van de eerste Teenage Mutant Ninja Turtles-reeks te vinden zijn.

Buy1

TMNT CLASSICS VOL.8

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 1993-1994
 • Schrijver/artiest: Jim Lawson
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v2 #1-5

Na de stopzetting van de eerste TMNT-reeks, kwam Mirage meteen een tweede volume volledig geschreven en getekend door Jim Lawson en uitgegeven in kleur. Na de City at War-verhaallijn uit het vorige volume worden de Turtles, Splinter, Casey Jones en April O’Neil terug samengebracht wanneer niemand minder dan Baxter Stockman terugkeert in een nieuw robotlichaam. Minder sterk dan de voorgaande verhaallijnen (de reeks werd ook al na 13 delen stopgezet), maar desalniettemin een belangrijk deel van de vroege TMNT-continuïteit.

 • Verhaal gaat verder in TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES CLASSICS VOL.9-10, waarin de rest van de serie zal worden gebundeld waar Raphael gevangen wordt genomen door de DARPA-organisatie en er een kleine invasie van Triceratons losbreekt. Hierna vindt het derde volume van Image Comics plaats, dat volledig genegeerd werd door het daaropvolgende volume 4, terug bij Mirage en simpelweg getiteld TMNT. Deze reeks liep 32 delen en blijft voorlopig onafgewerkt en ongebundeld.

Buy1

TALES OF THE TMNT VOL.1-2

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 1987-1989
 • Schrijvers/artiesten: Peter Laird, Kevin Eastman, Jim Lawson, Ryan Brown
 • Verzamelt: Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles v1 #1-4 (volume 1), #5-7 (volume 2)

Naast de klassieke Mirage Studios-serie, liep er in 1987-1989 de zusterreeks Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles. Hier werden verhalen verteld die plaatsvonden tussen de gewone reeks en kregen verschillende gastartiesten de kans om met de personages te werken. De eerste twee bundelingen bevatten o.a. het debuut van Nobody en Leatherhead, personages die later nog in de reguliere TMNT-reeks zouden opduiken. Geen noodzakelijk leesvoer, maar wel een leuk tussendoortje.

Buy1

TALES OF THE TMNT VOL.3

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios
 • Jaar: 2004
 • Schrijvers/artiesten: Stephen Murphy, Rick Remender, Jim Lawson, e.a.
 • Verzamelt: Tales of the TMNT v2 #1-4

Terwijl de gebeurtenissen Teenage Mutant Ninja Turtles volume 3 van Image Comics volledig genegeerd werden, verscheen in 2004 het vierde volume van de TMNT-reeks terug onder Mirage Studios. Dit volume speelde zich 15 jaar na het tweede volume af en de Turtles waren hier dus geen tieners meer, maar jonge dertigers. Het vierde volume werd nog niet verzameld, maar de spin-offreeks Tales of the TMNT wel. Deze bundelingen bieden voornamelijk aparte verhalen in de periode tussen Teenage Mutant Ninja Turtles volume 2 (1993-1995) en volume 4 (2004-2009), al wordt er soms nog dieper in het verleden teruggegaan.

 • De reeks gaat verder met TALES OF THE TMNT VOL.4-8.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de Teenage Mutant Ninja Turtles is dat momenteel vrij gemakkelijk. De huidige hoofdreeks van IDW Publishing – dewelke in 2011 startte – schenkt een volledig nieuwe start die zowel voor de oude als nieuwe fan interessant is…

Buy1

TMNT VOL.1: CHANGE IS CONSTANT

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Tom Waltz
 • Artiesten: Kevin Eastman, Dan Duncan
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v5 #1-4

De oorsprong van de Turtles en Splinter wordt in een nieuw jasje gestoken en levert het beste instappunt dat je je maar kan indenken op. Zowel de klassieke TMNT-comics als de meer gekende cartoon- en filmversies van het viertal worden tot één geheel gekneed waarin heel wat gekende elementen aan bod komen. Raphael zwerft door de straten van New York, terwijl zijn broers en meester Splinter naar hem op zoek zijn. Conflicten zijn er met Old Hob, een gemuteerde kat, maar tegelijkertijd worden de zaadjes gelegd voor de uiteindelijk confrontaties met de Shredder, de Foot Clan, Baxter Stockman en zelfs generaal Krang… Een prachtige en eigentijdse reboot van de TMNT-franchise, met voldoende knipogen naar het verleden.

 • Verhaal gaat verder in TMNT VOL.2: ENEMIES OLD, ENEMIES NEW, VOL.3: SHADOWS OF THE PAST, VOL.4: SINS OF THE FATHERS en VOL.5: KRANG WAR. Tussen Vol.1 en 2 kan je TMNT MICRO-SERIES VOL.1 lezen en tussen Vol.3 en 4 TMNT MICRO-SERIES VOL.2.

Buy1

TMNT VOL.6-7: CITY FALL PART 1 & 2

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Tom Waltz
 • Artiesten: Kevin Eastman, Mateus Santolouco
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v5 #21-24 (part 1), 25-28 (part 2)

Zo’n beetje de nieuwe versie van de klassieke City at War-verhaallijn. De Foot Clan en de Savate zijn in een bendeoorlog verwikkeld met de Turtles, Splinter, April O’Neil en Casey Jones er middenin. Ondertussen heeft de Shredder zijn zinnen gezet op Leonardo om zijn nummer twee te worden, tot groot ongenoegen van Karai. Bevat tevens het debuut van Bebop en Rocksteady. Een all-out actieverhaallijn met grote gevolgen voor de broers…

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door de miniserie TMNT: SECRET HISTORY OF THE FOOT CLAN. Na City Fall Part 1 kan je TMNT VILLAIN MICRO-SERIES VOL.1 lezen, na City Fall part 2 geldt hetzelfde voor TMNT: VILLAIN MICRO-SERIES VOL.2. Het verhaal gaat hierna verder in TMNT VOL.8: NORTHAMPTON, TMNT: UTROM EMPIRE, TMNT VOL.9: MONSTERS, MISFITS & MADMEN, TMNT VOL.10: NEW MUTANT ORDER, TMNT VOL.11: ATTACK ON TECHNODROME, TMNT: MUTANIMALS, TMNT VOL.12: VENGEANCE PART 1, TMNT: CASEY & APRIL, TMNT VOL.13: VENGEANCE PART 2 en TMNT VOL.14: ORDER FROM CHAOS, TMNT VOL.15: LEATHERHEAD, TMNT VOL.16: CHASING PHANTOMS en TMNT VOL.17: DESPERATE MEASURES.

Buy1

TURTLES IN TIME

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2014
 • Schrijvers: Paul Allor, Erik Burnham
 • Artiesten: Dan Duncan, Ross Campbell, e.a.
 • Verzamelt: Turtles in Time #1-4

Het reizen doorheen de tijd is iets dat de Turtles al sinds de eerste comicbookreeks doen. Het vormde ook de basis voor verschillende videogames, verschillende afleveringen van de cartoons en de derde langspeelfilm. In de IDW-versie duikt tijdreizigster Renet opnieuw op en stuurt de broers doorheen de prehistorie, het feodale Japan, het gouden tijdperk der piraterij in de 18de eeuw en tenslotte een niet zo verre toekomst waar Manhattan werd omgedoopt tot Shredder Island. Iedere trip heeft echter wat te maken met de geschiedenis van het viertal…

 • Zie ook de Teenage Mutant Ninja Turtles 2014 Annual, waarin de Turtles voor het eerst Renet ontmoeten in deze continuïteit.

starttoreadtips

Buy1

TMNT 25TH ANNIVERSARY – A QUARTER CENTURY CELEBRATION

 • Oorspronkelijke Uitgever: Heavy Metal (met de goedkeuring van Mirage Studios)
 • Jaar: 2009
 • Schrijvers/artiesten: Kevin Eastman, Peter Laird, Jim Lawson, e.a.
 • Verzamelt: TMNT Micro-Series: Raphael #1, Teenage Mutant Ninja Turtles (volume 1) #3, 7, 14, 18, selecte verhalen uit “Shell Shock”

Co-schepper Kevin Eastman zet zijn favoriete verhalen uit (toen) 25 jaar TMNT-comicbookgeschiedenis op een rijtje. Een leuke “greatest hits”-verzameling met o.a. “Shell of the Dragon” (een hommage aan Way of the Dragon met Bruce Lee en Chuck Norris), het tijdreisavontuur “Turtles Take Time” en Raphael’s eerste solo-avontuur in “Me, Myself and I“. Bevat heel wat Raphael en Casey Jones.

 • Zie ook IDW’s Teenage Mutant Ninja Turtles 30th Anniversary Special, met nieuwe kortverhalen van Kevin Eastman met artiesten uit zowel de Mirage-, Image- en Archie-periodes. In de nieuwste continuïteit zijn ook de verzamelalbums TMNT: ALLIES & ENEMIES en TMNT: THE VILLAINS COLLECTION verschenen. 

tmntadventures1TMNT ADVENTURES VOL.1

 • Oorspronkelijke Uitgever: Archie Comics
 • Jaar: 1988
 • Schrijvers: Ryan Brown, Dave Garcia, Christy Marx, e.a.
 • Artiesten: Dave Garcia, Steve Lavigne, e.a.
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #1-4

Vind je de oorspronkelijke grim’n gritty versies van de Turtles maar niets en hunker je naar de humoristische, kindvriendelijke variant uit de klassieke cartoon uit 1987-1996? Dan is dit de reeks voor jou! Terwijl de eerste TMNT Adventures-comics van Archie Comics nog letterlijk de eerste afleveringen van de cartoon adapteerden, gaat de reeks hierna toch een ietwat meer volwassen toer op met verhalen rond dierenrechten en activisme. Hierbij wordt echter nooit de humor en de over-the-top sfeer vanuit de cartoon vergeten. Introduceert tevens heel wat personages exclusief tot deze versie van het TMNT-universum, zoals de Mighty Mutanimals. Deze eerste bundeling adapteert de eerste afleveringen van het tweede seizoen “Return of the Shredder” en “The Incredible Shrinking Turtles“.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door TMNT 100-Page Spectacular #1: Heroes in a Half-Shell, dat de originele driedelige TMNT Adventures-miniserie van Archie Comics bundelt (adaptaties van de eerste vijf afleveringen van het eerste seizoen) en gaat verder in TMNT ADVENTURES VOL.2-14. Deze bundelingen bestaan uit volledig nieuwe verhalen en verzamelen de ganse 72 delen tellende reeks.

tmntnewanimated1TMNT: THE NEW ANIMATED ADVENTURES VOL.1

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2013
 • Schrijvers: Kenny Byerly, Erik Burnham, e.a.
 • Artiesten: Dario Brizuela
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles: The New Animated Adventures #1-4

Ben je niet opgegroeid met de jaren 80-90 cartoon en ben je meer te vinden voor de huidige serie op Nickelodeon? Dan is dit de TMNT Adventures-reeks voor jou. De comics hebben niet dezelfde look, maar wel dezelfde feel als de Nickelodeon-reeks en zijn geschikt voor alle leeftijden. In deze eerste bundeling – bestaande uit originele verhalen in het universum uit de tv-serie – krijgen de Turtles te maken met o.a. Snakeweed, de Foot en een horde zombies. De comicbookreeks geniet zelfs de voorkeur bij fans die niet te vinden zijn voor de 3D-animatie van de tv-serie, vermits de Turtles ietwat traditioneler en kleurrijker afgebeeld worden.

 • Verhaal gaat verder in TMNT THE NEW ANIMATED ADVENTURES VOL.2-3. Voor stripversies van de vorige TMNT-animatieserie dewelke in 2003-2009 werd gemaakt door 4Kids Entertainment, zie de bundelingen TMNT VOL.1: ATTACK OF THE MOUSERS en VOL.2: OUT OF THE SHADOWS. Deze bundelen de volledige zevendelige Dreamwave-comic.

tmntimagecomicsTEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (IMAGE COMICS)

 • Oorspronkelijke Uitgever: Image Comics
 • Jaar: 1996
 • Schrijver: Gary Carlson
 • Artiesten: Frank Fosco, Erik Larsen
 • Verzamelt: Teenage Mutant Ninja Turtles v3 #1-5

Toen Image midden jaren 90 de TMNT-comicbooklicentie verkreeg, stuurden ze de reeks een heel andere kant op met enkele – zoals dat ging in de jaren 90 – extreme aanpassingen. Raphael‘s gezicht werd verminkt en hij zou later de nieuwe Shredder en Foot Clan-leider worden, Leonardo verloor een hand en Donatello werd zelfs een cyborg. Splinter muteerde dan weer tot een soort vleermuis. De Turtles werden hier ook in het Image-universum gesmeten, met o.a. cross-overs met Erik Larsens Savage Dragon tot gevolg. Enkel voor de fans.

 • Slechts de eerste vijf delen werden verzameld, de rest van de 23-delen tellende reeks blijft ongebundeld. De reeks werd hierna genegeerd door TMNT volume 4.

tmntbodycountBODYCOUNT

 • Oorspronkelijke Uitgever: Mirage Studios/Image Comics
 • Jaar: 1994-1996
 • Schrijver: Kevin Eastman
 • Artiesten: Kevin Eastman, Simon Bisley
 • Verzamelt: Casey Jones & Raphael/Bodycount #1-4

Hoe het ook anders kan. Bodycount levert een extreem bloederige en gewelddadige miniserie op waar Raphael en Casey Jones zich door de New Yorkse onderwereld hakken, slaan en zelfs schieten. Het comicbookequivalent van een over-the-top actiefilm zonder al teveel verhaal, maar zeker eens een leesbeurt waard voor diegenen die denken dat de avonturen van de TMNT enkel voor kinderen bestemd zijn…

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van TMNT-verhalen te ontdekken, handig opgedeeld per uitgeverij in volumes en periodes. We beperken ons hier tot de verhalen gepubliceerd in de hoofdcontinuïteiten.

TMNT_Reading_and_Snacking

TMNT HC/TPB Reading Order

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOLUME 1 – MIRAGE STUDIOS (1984-1993)

tmntmirage

Het eerste volume van Teenage Mutant Ninja Turtles startte in 1984 en liep 62 delen tot 1993. De issues door Kevin Eastman en Peter Laird omvatten de hoofdcontinuïteit en worden verzameld in IDW’s TMNT: THE ULTIMATE COLLECTION-bundelingen (zwart-wit) en TMNT: THE WORKS (in kleur). In dit volume ontmoeten de Turtles en Splinter voor het eerst April O’Neil, Baxter Stockman en zijn Mousers, Casey Jones, de Triceratons, de Shredder, de Foot Clan, het bedrijf TCRI en de Utroms. Na een eerste confrontatie met de Shredder keert de villain terug en worden de Turtles verjaagd uit New York. Na een lange rustpauze in Northampton keren ze terug naar de stad en wordt de Shredder onthoofd door Leonardo. Zijn dood zorgt ervoor dat er een heuse bendeoorlog uitbreekt tussen verschillende fracties van de Foot Clan, waardoor de Turtles samen met Karai de orde terug proberen te herstellen. Doorheen dit alles groeien April O’Neil en Casey Jones dichter naar elkaar toe en ontfermt deze laatste zich over de dochter van een andere vrouw: Shadow.

 • THE ULTIMATE COLLECTION VOL.1 (#1-7, Micro-Series: Raphael #1)
 • THE ULTIMATE COLLECTION VOL.2 (#8-11, Micro-Series: Leonardo, Donatello en Michelangelo)
 • THE ULTIMATE COLLECTION VOL.3 (#12, 14, 15, 17, 19-21)
 • THE ULTIMATE COLLECTION VOL.4 (#48-55)
 • THE ULTIMATE COLLECTION VOL.5 (#56-62)

De overige delen van het eerste volume worden verzameld in IDW’s TMNT CLASSICS VOL.1-7. Naast de hoofdreeks liep er een TMNT Micro-Series waarin verschillende aparte personages in de schijnwerpers stonden en een spin-off: Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles, dewelke 7 delen liep in 1987-1989 en verzameld werd in kleur door IDW in TALES OF THE TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOL.1-2. Sommige kortverhalen waren exclusief tot bepaalde vroege bundelingen, voornamelijk de Shell Shock-bundeling, en de Turtle Soup one-shot en latere vierdelige minireeks.

 • TMNT CLASSICS VOL.1 (#13, reeks verhalen uit Shell Shock)
 • TMNT CLASSICS VOL.2 (#16, 22-23)
 • TMNT CLASSICS VOL.3 (#27-29)
 • TMNT CLASSICS VOL.4 (#32-33, 37, verhaal uit Turtle Soup Vol.2 Book I)
 • TMNT CLASSICS VOL.5 (#34, 38-40)
 • TMNT CLASSICS VOL.6 (#42-44)
 • TMNT CLASSICS VOL.7 (#45-47, kortverhalen uit Shell Shock)
 • TALES OF THE TMNT VOL.1 (Tales… #1-4)
 • TALES OF THE TMNT VOL.2 (Tales… #5-7)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOLUME 2 – MIRAGE STUDIOS (1993-1995)

tmntmirage2

Volume twee van Teenage Mutant Ninja Turtles startte in 1993 en liep 13 delen in kleur tot 1995. Baxter Stockman keerde terug in een nieuw robotlichaam, Raphael werd gevangengenomen door de DARPA-organisatie en een kleine invasie van de Triceratons breekt los. De reeks zal eveneens in kleur gebundeld worden in IDW’s TMNT CLASSICS-verzamelingen. Casey Jones verscheen in deze periode in de korte miniserie North by Downeast.

 • TMNT CLASSICS VOL.8 (#1-5)
 • TMNT CLASSICS VOL.9 (#6-9)
 • TMNT CLASSICS VOL.10 (#10-13)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOLUME 3 – IMAGE COMICS (1996-1999)

tmntimagecomics

Het derde volume van Teenage Mutant Ninja Turtles werd uitgegeven door Image Comics in 23 zwart-witte delen gedurende 1996-1999. De reeks was harder, sneller en bracht enkele extreme veranderingen teweeg bij de broers en Splinter. Na de stopzetting werden de gebeurtenissen hieruit volledig genegeerd en slechts één (moeilijk te vinden) bundeling van de eerste paar delen kwam op de markt.

 • TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (v3 #1-5)

De Turtles werden hierbij in het Image-universum gegooid en kenden cross-overs met o.a. de Savage Dragon in TMNT/The Savage Dragon en The Savage Dragon/TMNT, The Savage Dragon #2, 22 en #41 en TMNT (v3) #10-11. Casey Jones en Raphael speelden de hoofdrol in de ultra-gewelddadige miniserie Bodycount.

 • BODYCOUNT (#1-4)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOLUME 4 – MIRAGE STUDIOS (2001-2010)

tmntvolume4

Het vierde volume van de reeks, simpelweg getiteld TMNT, werd opnieuw uitgebracht bij Mirage Studios in 2001 en negeerde de gebeurtenissen van volume 3. De serie kent momenteel 32 voorlopig nog niet verzamelde delen en blijft onafgewerkt. TMNT volume 4 speelt zich 15 jaar na volume 2 af en ziet de Turtles als jonge dertigers. In deze wereld is buitenaards leven zeer normaal, dankzij de komst van de Utroms. Hierdoor doen de Turtles zich voor als aliens om in het openbaar tussen de mensen te leven. Splinter leeft nog steeds in Northampton, Casey Jones en April O’Neil zijn getrouwd en Shadow is inmiddels een tiener.

Terwijl de hoofdreeks nog niet verzameld werd, heeft IDW de zusterreeks Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles volume 2 al wel in enkele bundelingen gestopt. Het tweede volume van Tales kent 70 delen tussen 2004 en 2009 en vertelt voornamelijk verhalen in de 15 jaar tussen TMNT volume 2 en volume 4.

 • TALES OF THE TMNT VOL.3 (#1-4)
 • TALES OF THE TMNT VOL.4 (#5-8)
 • TALES OF THE TMNT VOL.5 (#9-12)
 • TALES OF THE TMNT VOL.6 (#13-16)
 • TALES OF THE TMNT VOL.7 (#17-20)
 • TALES OF THE TMNT VOL.8 (#21-24)
 • TALES OF THE TMNT VOL.9 (#26-30)

Deze periode zag ook enkele, eveneens nog niet verzamelde, vierdelige minireeksen opduiken: Tales of Leonardo – Blind Sight (2006), Raphael – Bad Moon Rising (2007), Michelangelo – The Third Kind (2008) en Donatello – The Brain Thief (2009).

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES VOLUME 5 – IDW PUBLISHING (2011-nu)

tmntidw

IDW start een vijfde volume van Teenage Mutant Ninja Turtles in 2011 en levert een complete reboot van de franchise (in kleur). Splinter en de Turtles zijn nog steeds gemuteerde dieren, maar tegelijk ook de reïncarnaties van Hamato Yoshi – een ninjameester uit het feodale Japan – en zijn vier zonen. Yoshi en zijn gezin werden brutaal vermoord door Oroku Saki, alias de Shredder, dewelke ook in het hedendaagse New York ontwaakt en zijn positie als leider van de Foot Clan herneemt. De Turtles ontmoeten opnieuw April O’Neil en Casey Jones en treden in conflict met gekende vijanden als Baxter Stockman, Shredder en generaal Krang, terwijl “frienemies” als Old Hob en Slash een gans mutantenleger willen uitbouwen…

De Teenage Mutant Ninja Turtles-hoofdreeks wordt bijgestaan door twee achtdelige TMNT Micro-Series (één rond de helden en één rond de schurken), dewelke zich tussen de hoofdverhalen afspelen en apart gebundeld worden. Tevens zijn er apart gebundelde minireeksen als The Secret History of the Foot Clan, Utrom Empire, Turtles in Time, Mutanimals, Casey & April en Bebop & Rocksteady Destroy Everything. Tot op heden zijn er twee Annuals – TMNT Annual 2012 en TMNT Annual 2014 – verschenen, dewelke enkel in de grotere TMNT: THE IDW COLLECTION-edities gebundeld worden.

 • VOL.1 CHANGE IS CONSTANT (#1-4)
 • MICRO-SERIES VOL.1 (TMNT Micro-Series #1-4: Raphael, Michelangelo, Donatello, Leonardo)
 • VOL.2: ENEMIES OLD, ENEMIES NEW (#5-8)
 • VOL.3: SHADOWS OF THE PAST (#9-12)
 • MICRO-SERIES VOL.2 (TMNT Micro-Series #5-8: Splinter, Casey Jones, April, Fugitoid)
 • VOL.4: SINS OF THE FATHERS (#13-16)
 • VOL.5: KRANG WAR (#17-20)
 • THE SECRET HISTORY OF THE FOOT CLAN (TMNT: The Secret History of the Foot Clan #1-4)
 • TMNT Annual 2012
 • VOL.6: CITY FALL, PART ONE (#21-24)
 • VILLAIN MICRO-SERIES VOL.1 (TMNT Villains Micro-Series #1-4: Krang, Baxter Stockman, Old Hob, Alopex)
 • VOL.7: CITY FALL, PART TWO (#25-28)
 • VILLAIN MICRO-SERIES VOL.2 (TMNT Villains Micro-Series #5-8: Karai, Hun, Bebop & Rocksteady, Shredder)
 • VOL.8: NORTHAMPTON (#29-32)
 • UTROM EMPIRE (TMNT Utrom Empire #1-3)
 • VOL.9: MONSTERS, MISFITS AND MADMEN (#33-36)
 • TMNT Annual 2014
 • TURTLES IN TIME (Turtles in Time #1-4)
 • VOL.10: NEW MUTANT ORDER (#37-40)
 • VOL.11: ATTACK ON TECHNODROME (#41-44)
 • MUTANIMALS (Mutanimals #1-4)
 • VOL.12: VENGEANCE PART 1 (#45-47, FCBD 2015)
 • CASEY & APRIL (Casey & April #1-4)
 • VOL.13: VENGEANCE PART 2 (#48-50)
 • VOL.14: ORDER FROM CHAOS (#51-55)
 • VOL.15: LEATHERHEAD (#56-60)
 • VOL.16: CHASING PHANTOMS (#61-65)
 • VOL.17: DESPERATE MEASURES (#66-70)

In 2012 deden de Turtles mee in de IDW cross-over Infes2ation. In 2014 verkregen ze een one-shot in de cross-over The X-Files: Conspiracy en ging ook de vierdelige Teenage Mutant Ninja Turtles/Ghostbusters-miniserie van start ter ere van het 30-jarig bestaan van beide franchises. In 2016 ontmoetten de Turtles DC’s Batman in de zesdelige miniserie Batman/TMNT en verkregen ze een Deviations one-shot.

In de zomer van 2016 gaat er een nieuwe reeks, TMNT Universe, van start die de stroom aan miniseries vervangt.

 • TMNT UNIVERSE VOL.1: THE WAR TO COME (#1-5)
 • TMNT UNIVERSE VOL.2: THE NEW STRANGENESS (#6-9)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.