0
Posted 06/10/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

10 Aanraders op het Film Fest Gent


Van 14 tot 25 oktober biedt Film Fest Gent opnieuw een waaier aan uiteenlopende films van nieuwe talenten en gevestigde waarden. Er zijn uiteraard ook weer filmmuziekconcerten, verschillende panels en director’s talks. Daarnaast: heel wat Franse films en een focus op Federico Fellini met een expo, concert, filmvertoning en een educatief project. 

Het bovenstaande komt uit de press kit van het filmfestival… Nodigt niet echt uit, niet waar? Gelukkig is er nog Brainfreeze om er jullie op te wijzen dat er heus wel interessante films vertoond worden. Hieronder vinden jullie een selectie van wat voor ons de meest interessante films kunnen zijn.

BIRDMAN (The Unexpected Virtue of Ignorance)

 • Regisseur: Alejandro González Iñárritu
 • Genre: Drama, Komedie
 • Met: Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts, Edward Norton, Andrea Riseborough, Zach Galifianakis, e.a.
 • Korte inhoud: Een acteur die ooit bovenaan de A-List van Hollywood prijkte als de populaire superheld Birdman maar daarna in de vergetelheid sukkelde, probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen op Broadway.

Deze film past perfect in het kraam van Brainfreeze en toch weer niet. De film heeft verschillende links met het superheldengenre, niet in het minst door de aanwezigheid van Michael Keaton (Batman) en Emma Stone (The Amazing Spider-Man), maar toch moet je geen spektakel à la Batman of The Avengers verwachten. Rasechte filmkenners hadden dit uiteraard al door bij het zien van de regisseur. Iñárritu is bekend van donkere drama’s als Amores Perros, 21 Grams en Babel (de zogenaamde Death-trilogie) waar de verhaalstructuur een belangrijke rol speelde. Ook Birdman kan speciaal genoemd worden, want de film werd opgevat als één lang shot van ongeveer twee uur. Benieuwd of Iñárritu onze aandacht kan vasthouden, maar de eerste reviews zijn alleszins al veelbelovend.

_AF_6405.CR2

COLD IN JULY

 • Regisseur: Jim Mickle
 • Genre: Misdaad, Thriller
 • Met: Michael C. Hall, Vinessa Shaw, Don Johnson, Wyatt Russell, e.a.
 • Korte inhoud: Op een zomerse nacht in 1989 schrikt Richard Dane (Hall) wakker van het geluid van een inbraak in zijn huis. Uit zelfverdediging schiet hij de indringer door het hoofd. De koelbloedige daad zorgt voor een kettingreactie van geweld.

Hier bij Brainfreeze volgen we de carrière van Jim Mickle nauwgezet op, want films zoals Mulberry Street, Stakeland (met onze favoriete Scream Queen Danielle Harris) en We Are What We Are overstegen telkens hun nogal clichématige premissen. Mickle heeft de gave om ons te doen geven om zijn personages en vooral heel veel sfeer in zijn films te injecteren. Dat Cold In July dan nog eens de verfilming blijkt te zijn van het gelijknamige boek van Joe R. Lansdale (Jonah Hex en verschillende Avatar Press-titels) stemt ons dan nog meer tevreden.

Cold-in-July

DARK TOUCH

 • Regisseur: Marina de Van
 • Genre: Horror
 • Met: Missy Keating, Marcella Plunkett, Padraic Delaney, Charlotte Flyvholm, Stephen Wall, Robert Donnelly, e.a.
 • Korte inhoud: Een afgelegen huis op het Ierse platteland komt op waanzinnige wijze tot leven; vliegende objecten en meubelstukken ontketenen zich tegen het gezin dat er woont. Het meisje Niamh overleeft als enige de bloederige slachting. Ze wordt tijdelijk ondergebracht bij vrienden van haar ouders, maar algauw blijkt ze over telekinetische krachten en een nietsontziende razernij te beschikken, die een bedreiging vormen voor iedereen in haar directe omgeving.

Dans Ma Peau en Ne Te Retourne Pas mogen ons dan al niet 100% overtuigd hebben, maar het staat buiten kijf dat Marina de Van haar eigen weg volgt en erg interessante films aflevert. Dat is niet de enige reden waarom we zo van haar houden, de Van probeert met haar werkjes ook steeds onder de huid van de kijker te geraken en niet enkel te gaan voor gemakkelijke schrikeffecten. Misschien is dat wel één van de reden waarom we enerzijds weigerachtig staan tegenover haar cinema, maar toch altijd terugkeren. Noem ons gerust masochist…

dt_970x390

DOC OF THE DEAD

 • Regisseur: Alexandre O. Philippe
 • Genre: Fantasy, Documentaire, Horror
 • Met: Bruce Campbell, Greg Nicotero, George A. Romero, Judith O’Dea, Simon Pegg, e.a.

Alles wat jullie wilden weten over zombies haalden jullie uiteraard al uit Brainfreeze’s gigantische zombiespecial. Het is echter altijd leuk om de grote spelers van toen en nu aan het woord te zien en vol passie te vertellen over een subgenre dat maar niet kapot te krijgen is.

Doc-of-the-Dead

NYMPHOMANIAC – DIRECTOR’S CUT (Vol. I & II)

 • Regisseur: Lars von Trier
 • Genre: Drama
 • Met: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Uma Thurman, Christian Slater, e.a.
 • Korte inhoud: Een charmante oudere vrijgezel (Stellan Skarsgård) vindt op een koude winternacht een in elkaar geslagen vrouw (Charlotte Gainsbourg) in een steeg. Hij neemt haar mee naar huis, verzorgt haar en luistert wanneer ze het sappige verhaal van haar erotische leven opbiecht.

Lars von Trier levert sinds Breaking The Waves het ene na het andere meesterwerk af en Nymphomaniac maakt zeker geen einde aan die winning streak. Eerder dit jaar kregen we al de cinemavriendelijke versie te zien (2 delen van elk 2 uur), maar nu krijgen we eindelijk de volledige versie en oorspronkelijke visie van von Trier te zien. Vijf en een half uur meesterlijke en vooral poëtische cinema waarbij je diep in het leven kruipt van de zelfverklaarde nymfomane, gespeeld door Charlotte Gainsbourg.

011

Klik door naar de volgende vijf films…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.