Random Article


Review: The Flash – “Pilot” (Aflevering 1, Seizoen 1)

 

Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Geweldige Grant Gustin als Barry Allen. Leuke humor en actie. The Flash-kostuum en special effects zien er goed uit. Talrijke DC-referenties.

Minder


Voelt allemaal wat cliché en volgens het boekje aan.


The Flash, DC’s snelste man ter wereld, krijgt volgende week een tweede tv-reeks als spin-off van Arrow. Gaat hij glansrijk naar de finish of hebben we te maken met een crash & burn? Ontdek het in onze review van de eerste aflevering…

0
Posted 01/10/2014 by

 
Full Article
 
 

THE-FLASH-Full-Suit-Image

My name is Barry Allen. I’m the fastest man alive.

Binnen een weekje gaat de nieuwe tv-serie rond The Flash van start op het Amerikaanse netwerk The CW. Het wordt de tweede live-action tv-reeks rond DC‘s Scarlet Speedster, na deze uit 1990-1991, en is een spin-off van het succesvolle Arrow. De snelste man ter wereld wordt deze vertolkt door Grant Gustin (Glee), dewelke al in Arrow seizoen twee zijn debuut maakte als forensisch specialist Barry Allen – de grootste en bekendste van alle Flashes. De reeks wordt gemaakt door Arrow-producers Greg Berlanti en Andrew Kreisberg, alsook DC Comics-sterschrijver Geoff Johns en de pilootaflevering werd geregisseerd door David Nutter (Arrow, Supernatural).

In zijn kindertijd was Barry Allen (Grant Gustin) getuige van de mysterieuze moord op zijn moeder Nora. Zijn vader werd hier valselijk van beschuldigd, maar Barry weet dat er meer aan de hand was. Barry werd geadopteerd door politiedetective Joe West (Jesse L. Martin) en groeide samen op met diens dochter Iris (Candice Patton). Jaren later ging Barry Allen aan de slag als forensisch specialist bij de politie van Central City, maar de onopgeloste moord op zijn moeder kan hij nog niet loslaten. Op een dag verandert zijn leven volledig wanneer er een ongeluk met de deeltjesversneller bij S.T.A.R. Labs plaatsvindt. Allen wordt geraakt door de bliksem en overspoeld met chemicaliën, dewelke hem omtoveren tot de snelste man ter wereld…

PilotWe vallen meteen met de deur in huis, deze eerste aflevering van The Flash is waarschijnlijk de allerbeste pilot van een superheldenshow tot hiertoe. De Scarlet Speedster gaat daarmee al een betere start tegemoet dan collega’s Superman (in Smallville) en Green Arrow (Arrow) en laat daarmee ook de concurrentie van o.a. Gotham en Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. ver achter zich. The Flash zit, nog meer dan Arrow, tjokvol easter eggs naar het grotere DC-universum. In tegenstelling tot het meer realistische Arrow, kan men in The Flash ook alle kanten uit. Het ongeluk in S.T.A.R. Labs heeft immers niet alleen Barry Allen van speciale krachten voorzien. Een gegeven dat Smallville-gewijs makkelijk voor een villain of the week kan zorgen, maar vermits de vijanden van de snelheidsduivel zich zullen verenigen tot het superschurkenteam de Rogues wordt meteen de grotere, achterliggende verhaallijn duidelijk.

Grant Gustin heeft in Arrow seizoen twee al getoond dat hij best een leuke, ietwat nerdy Barry Allen kan neerzetten en hij draagt de show volledig. Het is niet noodzakelijk om zijn passage in Arrow gezien te hebben (zijn oorsprong wordt hierin toch even herhaald), maar wanneer je de twee naast elkaar legt toont Gustin hier dat hij hier al iets beter in zijn vel zit. De chemie met Candice Patton als Iris West is ook al aanwezig. Iris is in de comics de grote liefde van Barry Allen en zijn uiteindelijke vrouw, maar het feit dat de twee hier zijn opgegroeid als broer en zus geeft een extra soapachtig/The CW-tintje aan de reeks. Het zal, met andere woorden, nog wel even duren vooraleer de twee doorhebben dat ze voor elkaar bestemd zijn.

theflash2

Andere rollen worden weggelegd voor o.a. Rick Cosnett als politiedetective Eddie Thawne – aanvankelijk Barry’s collega/liefdesrivaal, maar met die naam heeft hij het potentieel om nog veel meer te zijn – en Jesse L. Martin als de typische bezorgde vaderfiguur/politieagent Joe West. Zeer leuk is de rol van John Wesley Shipp als Barry’s vader Henry Allen. Shipp speelde uiteraard de rol van Barry Allen/The Flash in de voorgaande tv-reeks, waardoor we hier meteen een mooi “passing the torch“-moment hebben.

Tom Cavanagh toont als Barry’s andere mentor Dr. Harrison Wells, hoofdwetenschapper bij S.T.A.R. Labs, een mysterieus kantje, terwijl Carlos Valdes als S.T.A.R.-werknemer Cisco Ramon/de latere Vibe dezelfde passie deelt voor superhelden en kostuums als Barry zelf. Een andere leuke cameo is weggelegd voor niemand minder dan Stephen Amell als Oliver Queen/Green Arrow, om toch maar meteen aan te tonen dat er duidelijk gewerkt wordt aan het mini DC-universum op het kleine scherm.

The Flash pilootaflevering werd volledig gemaakt volgens het boekje. Elk personage wordt netjes voorgesteld en zijn/haar link tot Barry en latere rol in de reeks wordt haast meteen duidelijk. De special effects mogen er zeker zijn, het Flash-kostuum werkt zeer goed wanneer je het in beweging ziet en de talloze easter eggs zijn een waar festijn voor de DC-fans. Enkel de villain van dienst – Chad Rook als Weather Wizard – wordt zeer ééndimensionaal en cliché neergezet.

Pilot

Er valt weinig aan te merken op de productiekwaliteiten en de enorme fan-service van de show, maar zeer origineel zal het allemaal niet meer overkomen voor de casual kijker. Barry Allen was in de comics als de tweede Flash enorm vernieuwend en startte eigenhandig een nieuwe fase in het superheldengenre toen hij in 1956 zijn debuut maakte, maar ondertussen zijn we al veel gewoon wanneer het op superhelden in live-action aankomt. Grant Gustin speelt Barry Allen als een soort mix tussen Peter Parker en Clark Kent en de aflevering doet bij momenten qua toon zelfs sterk denken aan de eerste Spider-Man-film van Sam Raimi (maar niet – zoals vele kijkers misschien aanvankelijk zullen denken – in die scène in een restaurant waar een serveerster een plateau laat vallen en de supersnelle Barry het allemaal in slow-motion ziet gebeuren. Die scène uit de eerste Spider-Man-film heeft Sam Raimi volledig gestolen uit Showcase #4 uit 1956, de eerste comic met Barry Allen/The Flash). Daarbij is er met Barry Allen alweer een forensisch specialist op tv te zien, hebben zowel de held als het merendeel van de villains éénzelfde oorsprong en is het nu al duidelijk dat de liefdesrelatie tussen Barry en Iris nog zeer lang op zich zal laten wachten.

Toch lijkt The Flash met de mysteries rond S.T.A.R. Labs en de dood van Barry Allen’s moeder, talloze easter eggs, de geboorte van heel wat andere bekende metahumans in Central City en de opkomende cross-over met Arrow, een knallend eerste seizoen tegemoet te gaan. De toon zit perfect en hetzelfde geldt voor de cast. De show schenkt ook een kleurrijker, hoopvoller alternatief voor donkerdere DC-reeksen als Gotham of Arrow. Het zou best weleens kunnen dat DC Entertainment, Warner Bros. en The CW met The Flashmust-see superhelden-/comicbookserie van het nieuwe tv-seizoen te pakken heeft.

The Flash gaat vanaf 7 oktober van start op The CW. Meer weten over de snelste man ter wereld? Check dan zeker onze START TO READ: The Flash.

theflash

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.