1
Posted 21/09/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

Netflix is er! Wat bekijk ik het eerst?


Sinds vrijdag is Netflix eindelijk in ons kleine Belgenlandje beschikbaar. Er zullen kwatongen zijn die beweren dat het allemaal niet zo bijzonder is. “De catalogus is te klein! Er zijn geen recente films! Al die reeksen heb ik al gezien bij een concurrent die mij financieel compleet uitzuigt en wild om zich heen begint te slaan vanaf er een speler op de markt komt die mijn monopolie dreigt te breken!”. Die kritiek is voor een deel terecht, maar het is onmogelijk dat je al alles gezien hebt en zelfs indien dat wel het geval zou zijn dan kan je het nog altijd zien als een investering in toekomstige seizoenen. Luister dus niet naar de criticasters, liefste Brainfreeze-lezers. Er valt nog meer dan genoeg te ontdekken en uit te proberen.

Hieronder alvast enkele aanraders om een kans te geven of gewoon lekker opnieuw te bekijken. Het is een heel beperkte lijst – we zwijgen bijvoorbeeld al over toppers als Misfits, Arrested Development, Breaking Bad en Fargo (shame on us) – dus ontdek vooral zelf het rijke aanbod.

Vergeet trouwens ook niet door de documentaires te bladeren, je leert er meer uit dan door naar het nieuws te kijken.

ADVENTURE TIME

In deze animatiereeks gecreëerd door Pendleton Ward volg je Finn en zijn adoptiebroer Jake, een hond met magische krachten die hem van vorm en grootte kunnen doen veranderen. Samen beleven ze compleet geschifte, absurde en vooral erg grappige avonturen in het post-apocalyptische (alhoewel je dat als volwassene dat waarschijnlijk anders ziet) land van Ooo. Net zoals Scott Pilgrim is de serie hevig geïnspireerd door Dungeons & Dragons en videospellen. Dezelfde soort geeky hipstersfeer die je in de comicbookreeks van Bryan Lee O’Malley al kon vinden, waart ook doorheen deze fantastische serie. Als het woord hipster je afschrikt, we zeiden geeky hipster, de enige echte goeie hipsters…

Adventure Time is idioot en stom, maar op een intelligente manier. Je lacht met alle dwaze grappen en daarna denk je: hé, dat zit eigenlijk heel slim in elkaar.

Probeer zeker ook eens de comicbookreeks door Ryan North, Shelli Paroline and Braden Lamb. Zelfde sfeer en hetzelfde spervuur aan geniale ideëen. Zoveel zelfs dat je je afvraagt waar ze het vandaan blijven halen.

adventure-time-cartoon-network-logo_original

NETFLIX ORIGINALS

House of Cards, Hemlock Grove, Bojack Horseman, Orange Is The New Black, dat zijn maar enkele van de zogenaamde Netflix Originals, de reeksen die het mediakanaal zelf gefinancierd heeft en exclusief bij hen te zien zijn. Van zo’n jong bedrijf zou je verwachten dat de eerste pogingen ook maar dat zouden zijn, maar neen… Netflix trok grote namen aan en spaarde kosten noch moeite om kwaliteit af te leveren. Stuk voor stuk zijn het pareltjes die zich zonder moeite kunnen meten met het beste, ja het beste dat de kwaliteitszender bij uitstek, HBO, ons de afgelopen jaren heeft geschonken.

In House of Cards zie je Frank Underwood (Kevin Spacey) liegen, stelen, bedriegen en nog meer om aan de top van het Amerikaanse politieke systeem te geraken. Je zal Underwood haten, je zal hem uitspuwen, maar je zal ook niet kunnen stoppen met kijken. Weet je wat House of Cards meesterlijk in plaats van enkel zeer goed maakt? Het feit dat je af en toe ziet dat de Underwoods ook emoties hebben. Dat ze in zekere zin ook het slachtoffer zijn van hun eigen kille natuur… Je krijgt geen medelijden met hen, maar die zeldzame “menselijke” momenten brengen je als kijker van je stuk. Morele ambiguïteit is iets wat we tegenwoordig te weinig zien in tv. Oh, en David Fincher (Seven, Zodiac) staat achter het roer van de reeks.

ibo_et_non_redibo_house_of_cards_1

Orange Is The New Black is al even sterk. Een reeks die nog eens echte diversiteit op het kleine scherm brengt… De vrouwengevangenis waar de snobistische Piper Chapman terechtkomt wordt bevolkt door vrouwen die nu eens niet uit de CW-stal zijn geplukt. Het zijn echte vrouwen, echte mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, met hun familie, met hun vrienden, met hun verleden, met hun toekomst en vooral met zichzelf. De cast is groot, maar de makers laten iedereen schitteren en, geloof ons, je zal van ze allemaal houden.

Hemlock Grove, het zwakkere broertje van de Netflix-reeksen, werd geïnitieerd door horrorafficionado Eli Roth (Cabin Fever, Hostel, The Green Inferno) en zal zoals de meeste dingen die hij maakte de fans polariseren. Er bestaan echter te weinig weerwolfverhalen en alleen daarom al verdient de reeks een kans.

56BLI

Bojack Horseman is dan weer één van de nieuwste Netflix-producties. In deze animatiereeks, die zich afspeelt in een wereld waarin mensen samenleven met antropomorfische dieren, volgen we Bojack Horseman, de eens succesvolle ster van de fictieve sitcom Horsin’ Around. Bojack probeert door middel van het schrijven van zijn alles onthullende biografie terug aan de top te geraken. Een kapot gebruikte premisse, maar afgaande op de eerste kritieken en de kwaliteit van de andere reeksen, kan het wel eens een heel intelligente reeks worden.

Er zijn nog een heleboel andere geeky reeksen die buiten Amerika als Netflix Original verkocht worden zoals Penny Dreadful, Victoriaans Londen waar Eva Green en Timothy Dalton jagen op bovennatuurlijke dreigingen, en From Dusk ‘Till Dawn, een reeks die we niet hoeven voor te stellen.

bojack_banner

ORPHAN BLACK

Zowel voor als achter het scherm kan je heel wat interessant talent herkennen. John Fawcett zouden jullie moeten kennen van de weerwolf coming-of-age klassieker Ginger Snaps en Tatiany Maslany ook, want zij speelde al mee in de eerste sequel (de beste overigens). Toen al zag je dat de Canadese actrice een groot talent was en dat ze zonder moeite heel uitdagende rollen aankan. Wel, in deze sci-fi reeks geproduceerd door BBC America en Space, heeft ze meer dan genoeg werk. Ze speelt immers al minstens 10 verschillende personages, allemaal klonen. Een recept voor problemen zou je denken, maar Maslany doet het zo goed dat je constant vergeet dat al die personages door dezelfde actrice vertolkt worden. Het is dan ook geen wonder dat zij en bij uitbreiding de reeks, overladen werden met prijzen.

Meer kunnen we echter niet vertellen over deze reeks omdat we dan veel te veel van de plot zouden verklappen. Ontdek alles zelf maar, you’re in for a treat

33293

TRAILER PARK BOYS

Dit is de reeks voor de mensen die zich stiekem niet goed voelen als ze lachen met de achterlijke mensen die zichzelf in de zoveelste reality tv-reeks belachelijk staan te maken. Trailer Park Boys steekt de draak met al dat soort shows en laat ons schaamteloos genieten van de idioten die deze reeks bevolken. Het is een bont allegaartje, dat is zeker. Leuk weetje, in seizoen twee speelt een jonge Ellen Page de dochter van de parkopzichter.

Ricky en Julian zijn de beste vrienden, maar zijn helaas niet gezegend met een groot intellect. Van de vier hersencellen die ze onderling delen, bezit Julian er drie. Je kan echter niet zeggen dat ze geen talenten hebben, want Ricky kan wiet telen als geen ander en de plannen van Julian houden steek. Spijtig genoeg zijn het, zoals reeds eerder gezegd, de beste vrienden. In plaats van elkaar naar een hoger niveau te tillen zorgt hun samenwerking er enkel maar voor dat ze op het einde van elk seizoen terug in de gevangenis belanden. Het helpt ook niet dat ze constant tegengewerkt worden door ex-flik, huidig parkopzichter en voltijdse dronkenlap Jim Lahey en zijn aan cheeseburgers verslaafde “partner” Randy.

De eerste 7 seizoenen van deze Canadese reeks – de voortzetting van de gelijknamige film uit 1999 – die zich afspeelt een in het fictieve Sunnyvale Trailer Park in Dartmouth (Nova Scotia), werden uitgezonden door Showcase, maar sinds kort maakt de reeks deel uit van de producties die Netflix financiert.

trailer-park-boys-wallpaper

VAMPIRE DIARIES

Jullie denken waarschijnlijk dat we helemaal gek geworden zijn om deze reeks in onze lijst met aanraders te zetten. Neen, toch niet…

Ja, Vampire Diaries lijkt soms heel erg hard op de tv-versie van Twilight en het werd geproduceerd door The CW, de zender die gesponsord wordt door Adobe Photoshop, maar toch… Als je de reeks een kans geeft dan zal je merken dat het op de schaal TwilightTrue Blood soms eerder neigt naar die laatste. Bovendien zijn de makers niet vergeten om de personages ook een leven te geven en hen te laten evolueren doorheen de reeks. Geef het een kans, zet die vooroordelen opzij!

pic_1406291108_1

Hier zijn dus enkele van onze tips, maar wat we vooral willen weten is: wat gaan jullie vanavond bekijken?

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.