Brainfreeze Podcast #2: The Multiversity
Hier is hij dan, de tweede Brainfreeze Podcast. Een podcast waar Malkavian samen met vrienden gaat praten over comics, films en alles wat je op Brainfreeze.be zou verwachten.
#2 – The Multiversity
In deze tweede aflevering praten Nout, Arno en Malkavian over:
– Frank Miller, geniale schrijver op de dool?
– $3,2 miljoen dollar voor Action Comics #1, de eerste Superman-comic
– Ethan Van Sciver komt naar F.A.C.T.S. 2014
– DC‘s The Multiversity #1 (Grant Morrison/Ivan Reis)
Wedstrijd
Elke Brainfreeze Podcast bevat tevens ook een wedstrijd. Met onze eerste wedstrijdvraag kon je al meteen een stevige prijs van formaat winnen, want we gaven de Immortal Iron Fist Omnibus weg. Deze Marvel-held komt binnenkort naar Netflix met een tv-serie en dan is een omnibus van 560 pagina’s, geschreven door Ed Brubaker (Captain America, Winter Soldier) en Matt Fraction (Invincible Iron Man, The Mighty Thor) een perfecte introductie.
We gaan even verder met dezelfde wedstrijd, want de zoektocht naar een geschikte podcast naam is nog niet afgelopen. Deelnames van de vorige keer tellen nog steeds en je kan nog een tweede keer meedoen voor een extra kans.
Wat moet je doen? De podcast beluisteren natuurlijk en een goede naam bedenken!
Feedback
Natuurlijk willen we ook feedback van jullie krijgen over deze podcast. Laat dus zeker weten wat je er van vond, wat er super is en waar we aan moeten werken. Het is ook voor ons een leerproces en we leren elke aflevering bij, zowel technisch als inhoudelijk.
Enjoy!
Meer over The Multiversity, DC’s multiversum, Frank Miller en Ethan Van Sciver vind je in de volgende Brainfreeze-specials, –reviews en -nieuwtjes:
- Review: The Multiversity #1
- Interactieve kaart van het DC Multiverse
- Crisis in het DC-Universum! deel 1 – Crisis on Infinite Earths
- Crisis in het DC-universum! deel 2 – Zero Hour: Crisis in Time
- Crisis in het DC-universum! deel 3 – Infinite Crisis
- Crisis in het DC-universum! deel 4 – Final Crisis
- Crisis in het DC-universum! deel 5 – The New 52
- Ethan Van Sciver komt naar F.A.C.T.S. 2014
- Grant Morrison-artikels
- Frank Miller-artikels
Leuke podcast weer!
Heb zelf uiteraard ook wat opmerkingen. Ik waarschuw jullie alvast, het is niet zo goed gestructureerd, gewoon wat in me opkomt…
—
Wat Frank Miller betreft. Ik las zijn commentaren op de Batman films toch eventjes iets anders. Ik vond dat hij duidelijk zei dat hij een eigen idee heeft en dat onmogelijk is voor hem om dat te rijmen met wat andere creatievelingen er mee doen.
“I have a habit that I’ve developed over the years, which is to deliberately avoid any character in film that I’ve done in comics. Because I developed my own taste in them, and my own opinion of them so deeply, that I will hate it.”
Dit lijkt, voor mij, in niets op wat Alan Moore doet. Die laatste zegt echt: ‘It’s all shite’, terwijl Miller zegt dat is niet mijn (insert personage) dus ik mijd die versies. Ik vond dat eigenlijk wel een goede ingesteldheid.
Hier de plaats waar ik de quotes gehaald heb: http://www.slashfilm.com/frank-miller-hates-batman-movies/
——
Het is al een tijd geleden dat ik Holy Terror gelezen heb, maar ik stelde me tijdens het lezen van de podcast volgende vraag: “Kan je HT niet lezen als een verhaal van iemand die een trauma van zich afschrijft?” Miller is inderdaad ongelooflijk geraakt (eufemisme) door de gebeurtenissen van 9/11 en heeft de tools (pen en papier) om iets met die gevoelens te doen. Iemand die iets van zich af moet schrijven om een trauma onder ogen te zien, is meestal niet de meest subtiele persoon op dat moment, zal grove generalisaties maken. Ik wil hier niet de Miller-apologist uithangen, allesbehalve, het is maar een theorie. Die komt bij me op omdat 300 ook al om de verkeerde redenen met de grond is gelijkgemaakt (extreem-rechts, enzovoort en zo verder). Mensen vergeten bij 300 altijd dat het verhaal vertelt wordt als propaganda voor de Spartaanse troepen die ten strijde moeten trekken, die laatste 1 of 2 pagina’s van de strip zijn heel belangrijk, cruciaal zelfs om het verhaal in de juiste context te zien. Ik vroeg me dan ook af of je dat bij Holy Terror ook niet kon doen (ook al moet je dan wat weten over Millers leven). Misschien niet, hé!
—–
—-
Morrison dan…
Zoals jullie weten ben ik fan van de man. Ik vond de eerste Multiversity dan ook heel wat beter dan jullie, zelfs beter dan Arno. Ik begrijp echter compleet jullie grieven, maar ikzelf werd bijna euforisch bij het lezen van dat eerste nummer. Het is hermetisch, ja, en ik begreep ook de helft van de verwijzingen niet, maar dat is bij bijna alle Morrison verhalen zo. Ik voel me ook altijd een dommerik EN het is net dat gevoel dat me zo aanspreekt. Het is geschift, chaotisch, bombastisch en ongelooflijk boner-inducing, ik wil meer. Eigenlijk komt het er op neer dat alles wat jullie er minder aan vonden, ik nu net de sterke punten vond. Dit is pure Morrison, niemand anders schrijft zo’n comics, niemand anders zou dit zo kunnen schrijven en DAT wil ik, iets uniek.
—
Wat jullie visie op continuïteit betreft…
Ik denk er helemaal anders over, continuïteit interesseert me geen bal of toch niet in die mate dat het moet “kloppen”. Continuïteit loopt voor mij niet verder dan: “hé, ze vermelden hier iets dat wel interessant kan zijn om te lezen.” Voor mij moeten de andere schrijvers binnen DC dus ook niets doen met wat Morrison opzet en op zal zetten. Mutliversity moet gewoon een ervaring zijn voor mij, net zoals Seven Soldiers dat was (qua structuur zal Multiversity daar op trekken als ik het goed begrijp).
—–
Oh ja, die vergelijking met Planetary is enerzijds wel en anderzijds niet terecht. Nout haalde aan dat Ellis een bepaald personage aanhaalt om er iets over te zeggen (en ook het universum waar dat personage in leeft), laat mij dat de micro-aanpak noemen. Morrison is, voor mij, duidelijk de man van de macro-aanpak. Eigenlijk draait het voor de Morr niet om de personages, maar om de archetypen en zelfs nog meer dan dat over geschiedenis. Hij is de man van “the big picture” niet de “human interest”. Het draait om het thema. Het is een andere aanpak, waar je voor bent of niet, uiteraard. Arno is grote fan van Morrison, ik ook, dus ik weet niet waarom we na het lezen van Multiversity #1, van mening verschillen. Ik heb er geen verklaring voor…
——
Wel spijtig dat jullie niet over de art gesproken hebben. Ivan Reis lijkt wel de nieuwe Phil Jimenez of George Perez geworden om dit soort verhalen gestalte te geven. Op zich is hij dus de perfect fit, MAAR… Morrison heeft iemand anders nodig. Iemand die de wanzin kan vertalen naar beelden en even creatief kan omgaan in tekeningen. Dat is Reis voor mij niet, die probeert te veel Morrison ideeën en concepten in de strakke standaard superherotemplate manier van tekenen, te wurmen. Daarom dat hij ook perfect is voor de meer epische verhalen van Johns.
Net zoals Jim Lee, Scott Williams moet dumpen als inkter, zou Reis hier ook eens op zoek moeten gaan naar een andere inkter, maar nog meer naar een andere kleurder (afgrijselijk).
Waar zouden we over kunnen praten als we het altijd eens waren.
Precies zoals jij Morrison altijd zal verdedigen, zal ik het steeds moeilijk hebben. Ik vind daarom zijn werk niet slecht, maar zou het allang afgeschreven hebben als ‘not for me’ als niet iedereen er bleef over doorgaan. All Star Superman vind ik toch niet zo goed als iedereen me blijft opleggen. En dit, als het niet van Morr was, zou je het al veel minder speling geven.
We hadden zeker iets over de tekeningen moeten zeggen. Mijn indruk is wel heel anders dan die van jou.
Mocht het niet van Morrison zijn, zou ik het minder speling geven? Ik vind dat een rare redenering, want dan ga je er van uit dat ik het diep van binnen toch niet zo goed zou vinden z’n dat ik gewoon contraire doe. Daar zijn precedenten voor, dat geef ik toe, maar hier niet. Ik vond het echt goed. Ik verdedig hem niet, ik zeg gewoon wat ik er van vond…
Och, over Morrison zullen we elkaar nooit kunnen overtuigen. :)
Keeps it exciting.
De enige conclusie die ik uit de podcast kan trekken dat het hele Multiversity niet direct spek voor m’n bek is. Ik kon al amper volgen met Final Crisis. Eerlijk gezegd is het hele DC versum zelfs na de N52 reboot niet echt super toegankelijk. En zoals er wordt aangehaald zijn velen van de helden voor mij te grote ‘onfijlbare’ iconen met een quasi god status op een paar uitzonderingen na zoals Batman. Dit klinkt raar uit de mond van een fan van Thor maar ik prefereer toch het Marvel versum. En dat ondanks meerdere pogingen om DC te appreciëren. Oh well, can’t win ‘m all :)
Alleszinds zwaar onder de indruk van jullie on the fly knowledge! Maar ik moet bekennen dat m’n aandacht wat begon te verslappen naar ‘t einde toe. Iets te lang? Da’s natuurlijk persoonlijk.
@Donnie: Mooie analyse over Frank Miller’s uitlaten. Werpt inderdaad een ander licht op deze oude, ietwat verbitterde man :)
@Wedstrijd: Goh, hersenbreker. What about Impulsity? Afgeleid van brain impulse en kan Nout zich direct ergeren dat het een knipoog naar Morrison is ;)
Duidelijk dat ik inspiratieloos ben …..
Pod Cast 2814
PC 2814
Uitleg nodig?
Ik denk dat Malkavian deze wel leuk gaat vinden :D
Naam Podcast: “Brain Activity”
Toeval, ik heb vorige week Frank Millers’ Batman Year One, Dark Knight Returns en Dark Knight Strikes Again besteld :)
Brain Stew
Comic ChitChat
PowWOW! Podcast