Random Article


“Erotische” variant cover voor Marvel’s Spider-Woman #1 doet stof opwaaien…

 


3
Posted 24/08/2014 by

Comics en variant covers gaan al jaren hand in hand. Sinds de jaren 90 komen sommige comics met, naast de reguliere versie, ook een variant met een andere, vaak opvallendere cover. Zo’n hebbeding zet fans dan aan tot het kopen van een extra exemplaar. Zo ook bij Marvel’s nieuwe Spider-Woman #1 van schrijver Dennis Hopeless (Cable and X-Force) en tekenaar Greg Land (Uncanny X-Men, Birds of Prey). Toch is deze wel erg opvallende variant van schrijver en tekenaar Milo Manara een speciaal geval dat voor heel wat heibel zorgde in comicbookland.

SpiderwomanDe beruchte Manara variant voor Spider-Woman #1

Milo Manara is vooral gekend van verscheidene erotisch getinte tekeningen en verhalen. Hij tekende in een poging om Spider-Woman/Jessica Drew zo verleidelijk mogelijk te doen ogen een cover die eerder lachwekkend overkomt. Sinds 2013 tekent hij al alternatieve covers voor Marvel, maar hij kwam nog nooit in opspraak. Erotisch getinte poses of verleidelijke houdingen zijn immers nauwelijks weg te denken in de huidige superheldencomics. Onlangs probeerde Marvel hun vrouwonvriendelijk imago nog helemaal bij te sturen met nieuwe ongoings als Ms. Marvel over een nieuwe moslima superheldin en een vrouw de hoofdrol te doen spelen in de nieuwe Thorreeks.

Deze discussie komt trouwens erg ongelegen voor Kevin Feige, president bij Marvel Studios. Feige tracht immers in te gaan op de algemene wens de vrouwelijke Captain Marvel (de voormalige Ms.Marvel, Carol Danvers) in het Cinematic Universe te integreren. Marvel ziet immers in dat er veel vrouwelijke fans zijn die wel eens iets anders willen zien dan een zoveelste mannelijke held in spandex. Toch lijken een Captain Marvel-solofilm of één rond Black Widow nog ver weg.

Voor diegenen die denken dat dergelijk seksisme enkel bij Marvel voorkomt: dat is zeker en vast niet het geval. Het lijkt een alledaags element te zijn geworden in de industrie. Zo ook bij DC, met als typevoorbeeld de Catwoman-reeks waar een tijd terug een cover van Guillem March een gelijkaardige discussie deed losbarsten.

Catwoman #0 (New 52)

Catwoman #0 (New 52) door Guillem March

Het probleem… Is seksisme in superheldencomics ingeburgerd? Zeker. Worden dergelijke covers dan gezien als ‘normaal’ of zelfs de standaard? Ook daarop is het antwoord positief. Het gaat natuurlijk om schoonheidsidealen die moeten beantwoorden aan een zeker stereotiep beeld. Aangezien bedrijven als Marvel en DC zich veelal focussen op een bepaalde (mannelijke) doelgroep, drijven dergelijke covers immers de verkoopcijfers de lucht in. Toch wil dit zeker en vast niet zeggen dat het zo hoort te zijn. De grote, groeiende groep vrouwelijke comicbooklezers zal dit ook niet blijven accepteren…

Spider-Woman #1 verschijnt op 19 november.

Spider-Woman #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


3 Comments


 1. avatar
   
  Mirko di Wallenberg

  Als je Manara in huis haalt voor een tekening van een sensuele vrouw als Spider-woman dan weet je toch wat je in huis haalt en zal hij er zeker geen non van maken! Dus….
 2. avatar
   
  Veruca

  This looks like a job for… THE HAWKEYE INIATIVE! :p
 3. avatar
   

  Slimme actie, nu weet iedereen meteen dat er een nieuwe serie van Spider-Woman is. De marketingmensen van Marvel scoren wederom.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.