Random Article


Review: Don Heck – A Work of Art

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Coverprijs: $39,95
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Eindelijk een eerbetoon aan de vergeten co-schepper van Iron Man

Op zijn slechtst


Vormgeving is wat te speels


Een biografie van Don Heck, co-schepper van Iron Man en volgens velen de beste tekenaar van vrouwen in de comicbookindustrie…

0
Posted 18/08/2014 by

 
Full Article
 
 

Bij Twomorrows Publishing verdient men al een kleine 20 jaar de kost met allerhande publicaties over de Amerikaanse comics en de dappere mannen en vrouwen die ze tekenen. Met het boek Don Heck: A Work of Art bewijst schrijver John Coates eer aan een van de vergeten tekenaars uit de zogenaamde Silver Age der comics, ook wel gekend als een gouden tijdperk voor Marvel.

De meeste mensen zijn het er over eens dat de opmars van Marvel Comics begon met de publicatie van The Fantastic Four #1 in het najaar van 1961. Wanneer mensen praten over de belangrijkste namen van dat decennia dan hebben ze het over Stan Lee en Jack Kirby met hun kielzog Dick Ayers (Sgt. Fury and his Howling Commandos, Fantastic Four) en Steve Ditko (The Creeper, Doctor Strange). Mensen vergeten vaak Don Heck, de co-schepper van Iron Man. Overigens deelt Heck deze credit wel met Jack Kirby, omdat deze het eerste harnas van Iron Man ontwierp. Het rood gele harnas is een bedenksel van Steve Ditko dewelke op zijn beurt trouwens geen co-credits krijgt. Maar dat geheel terzijde!

 ___Iron-Man-up-close-and-personal heck

Het boek geeft een aardig beeld van de carrière van de man. Don Heck liet zich inspireren door de Amerikaanse krantenstrip tekenaar Milton Caniff. Het bezorgde hem onder zijn collega’s de reputatie als de beste tekenaar van vrouwen in de comicbookindustrie. Tegelijkertijd krijg hij in de jaren zeventig een reputatie als Don Hack onder de fans. Hoe kwam dit? Je begrijpt al snel hoe dit beeld is ontstaan en dat het niet helemaal terecht was. Heck was heel behulpzaam en leverde vaak pagina’s waarvoor hij een veel te strakke deadline kreeg. Heck wist dit op een overtuigende manier te plaatsen in de manier van werken die (met name) Marvel en DC Comics indertijd hanteerden.

De schrijver maakt een montage van interviews met Heck uit diverse bladen en doet op deze manier een poging om een overzicht van de carrière van de man te geven. Het wordt aangevuld met wat meningen over Heck van zijn collega-tekenaars. Hij kan ook niet anders want Heck overleed in 1995 aan de gevolgen van longkanker. Door voor deze oplossing te kiezen is het helaas onvermijdelijk dat er af en toe wat zaken worden herhaald.

Aan het einde van zijn carrière kwam Heck bij DC Comics terecht waar ze de tekenaar dan ook titels als Batgirl, Wonder Woman en The Flash lieten tekenen. Heck werd eind jaren tachtig uit de industrie verdreven doordat de Image-stijl van mensen als Jim Lee en Todd McFarlane in gang kwam (een ontwikkeling waarbij je jezelf kunt afvragen of Heck niet de morele winnaar was door er juist niet aan mee te doen). Gek genoeg kun je uit het verloop van zijn carrière ook zelf lessen trekken over je eigen leven. Wat juist is om te doen, is niet altijd slim om te doen. En erger nog… Altijd de blik op de buitenwereld gericht houden om relevant te blijven.

wonder woman heckdon-heck-batgirl-page-1972

Don Heck: A Work of Art is een informatief boek dat niet meteen voor iedereen is weggelegd, omdat Don Heck nu eenmaal geen grote naam was. Tegelijkertijd is het een fraaie toevoeging voor de collectie van zo’n beetje iedere oudere comicbookliefhebber. Negeer de speelse vormgeving en stort je op het verhaal van een ondergewaardeerd tekenaar en geniet van het vele tekenwerk dat tentoon wordt gesteld op de pagina’s.

Don Heck A work of art bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.