0
Posted 17/08/2014 by Killian in Comics
 
 

Is Frank Miller ernstig ziek?


De meest berichten in deze zomermaanden worden nog altijd gegenereerd door de San Diego Comic-Con. Ook Frank Miller was dit jaar weer aanwezig om de verfilming van zijn Sin City: A Dame to Kill For te promoten en zijn zegje toe doen over Batman in een speciaal panel waarin DC stilstond bij de 75ste verjaardag van de Caped Crusader. De man was immers verantwoordelijk voor o.a. Batman: Year One en The Dark Knight Returns, een comic waar zelfs uit geput lijkt te zijn voor de Batman V Superman-film. Maar we zijn niet zo geïnteresseerd in wat hij te zeggen had en niet alleen omdat het vooral de gebruikelijke platitudes zijn die bij het promoten horen. Wat het meeste opzien baarde waren de foto’s van Frank Miller.

frank-miller-comic con cancer

De foto’s die van Miller geschoten zijn tijdens de Con doen echter het ergste vrezen. De man is slechts 57 jaar, maar oogt als een generatiegenoot van Stan Lee (91 jaar). Zijn lichaamshaar is bijna geheel verdwenen en in de bovenstaande vidoe is te zien hoe Sin City-regisseur Robert Rodriguez hem duidelijk in bescherming neemt.

Rond de eeuwwisseling was Frank Miller druk bezig met het tekenen van The Dark Knight Strikes Again. Millers studio lag in de omgeving van het World Trade Center waardoor hij, bij wijze van spreken, vooraan zat toen op 11 september 2001 enkele vliegtuigen de twee torens binnenvlogen. De tekenaar was gedwongen om enkele scènes van DK2 te hertekenen omdat deze plots erg actueel waren geworden. Maar wat opviel is dat hij zich meteen begon te manifesteren als patriot en een harde stelling innam tegen het terrorisme.

In het decennium wat volgde leek het met de carrière van Miller nog altijd crescendo te gaan. Robert Rodriguez overtuigde hem ervan om een verfilming van Sin City toe te staan. Een film die erg succesvol was en werd opgevolgd door een verfilming van 300, een andere Miller-comic, door Zack Snyder, dewelke ook de box office in vuur en vlam zette.

Ondertussen scheidde Miller van zijn partner Lynn Varley. Er leek geen andere vrouw in het spel te zijn. Maar er kwamen meer en meer berichten in omloop dat Frank Miller stomdronken werd gesignaleerd tijdens Comic-Cons. Iets wat met secuur lezen nog weleens werd bevestigd door andere comicbookmakers. Het werd een publiek geheim dat de schrijver/artiest een serieus drankprobleem heeft ontwikkeld na het produceren van The Dark Knight Strikes Again. Iets wat waarschijnlijk deels verklaard wordt door de schok van de aanslag op het WTC.

De artiest brak zijn heup. En leek af en toe ook even van de drank verlost te zijn. In 2011 publiceerde hij het controversiële maar wederom succesvolle anti-islampamflet Holy Terror bij Legendary Comics. Een werk dat hij opdroeg aan de vermoorde Nederlandse cineast/columnist Theo van Gogh. Ook haalde hij de media door zijn blog waarin hij zijn billen afveegde met de Occupy-beweging. Geen populair standpunt maar wel duidelijk geschreven door iemand die wist wat hij deed.

En Hollywood lijkt hem, ondanks het floppen van de door Miller geregisseerde The Spirit-film, opnieuw weer in de armen te hebben gesloten. 300: Rise of an Empire, het vervolg op 300, was eerder in 2014 een hit in de bioscopen. Xerxes, de comic waarop de film zou gebaseerd zijn, moet echter nog steeds verschijnen. Momenteel is Miller druk bezig met Sin City: A Dame to Kill For, waarvoor hij enkele nieuwe verhaallijnen heeft geschreven.

We zullen waarschijnlijk pas weten wat de man heeft als het is misgegaan. Maar we gunnen Miller een spoedig herstel en een productief verder leven toe.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.