3
Posted 13/07/2014 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Transformers

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag bollen we mee met de TRANSFORMERS en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Hasbro‘s Robots in Disguise op een rij. Een franchise waar er, ook in comics, More Than Meets the Eye aan is…

transformers-logo

 • transformersoptimusEerste verschijning: The Transformers #1 (1984)
 • Capaciteiten: IJzersterk mechanisch pantser, hoogtechnologische wapens, mogelijkheid om in alternatieve voertuigmodus te veranderen
 • Uitvalsbasis: Autobot City, The Ark, Chaar, Decepticon City, Nemesis, verscheidene locaties op Cybertron en op Aarde
 • Hoofdkwartier(en)/Transport: The Ark, Nemesis, Atlantis, Lemuria, Hyperborea, Ogygia, Lost Light
 • Belangrijkste leden (Autobots): Optimus Prime, Bumblebee, Ironhide, Ratchet, Jazz, Prowl, Sideswipe, Hound, Crosshairs, Skids, Arcee, Inferno, Wheelie, Swoop, Hot Rod/Rodimus, Jetfire, Omega Supreme, Kup, Blurr, Blaster, Fortress Maximus, Ultra Magnus, Dinobots
 • Belangrijkste leden (Decepticons): Megatron, Galvatron, Starscream, Shockwave, Soundwave, Scorponok, Ravage, Thunderwing, Ratbat, Bonecrusher, Frenzy, Devastator, Lockdown, Unicron, Predacons

Transformers ging in 1984 van start met een samenwerking tussen het Amerikaanse Hasbro en het Japanse Takara (nu Takara Tomy) als een speelgoedlijn gebaseerd op Takara’s eerdere Microman en Diaclone. Dertig jaar later zijn er talloze Transformers-continuïteiten doorheen verschillende media en allen handelen ze over buitenaardse, van de planeet Cybertron afkomstige robotische levensvormen die zichzelf kunnen transformeren in allerlei voertuigen en wapens. Transformers draaien op Energon en hun ziel wordt een “Spark” genoemd. De kern van de franchise blijft de eeuwigdurende strijd tussen de goedaardige Autobots – traditioneel onder leiding van Optimus Prime – en de kwaadaardige Decepticons – traditioneel onder leiding van Megatron. Deze strijd begon op Cybertron, maar heeft zich inmiddels naar de Aarde en talrijke andere planeten verplaatst…

 

transformers

Hasbro’s Transformers zijn eerst en vooral een speelgoedlijn. De verschillende comics, films, animatieseries en videogames bestaan voornamelijk om het speelgoed te promoten en de licentierechten op de franchise worden doorgegeven van uitgever op uitgever, met vaak een geheel nieuwe continuïteit tot gevolg. Net zoals het geval was bij Hasbro’s G.I. Joe, waren het voor Transformers echter voornamelijk de comics die in het begin het achtergrondverhaal, de algemene mythologie en de persoonlijkheden van de verschillende karakters leverden. De franchise ging van start met Generation One in 1984, een speelgoedlijn bijgestaan door een Marvel-comicbookreeks en een animatieserie. Onder Marvel UK kwam er een herdrukreeks die uiteindelijk extra kortverhalen in dezelfde continuïteit zou brengen. Transformers Generation Two ging van start in 1992 met een tweede volume van de comic, nog steeds onder Marvel. Hierna ging de licentie over naar Dreamwave Productions, dewelke in de periode 2002-2005 verschillende series rond Generation One, Armada en Energon uitbrachten. Sinds 2005 is het echter IDW Publishing die de Transformers-comicbooklicentie in handen heeft. Zij brachten reeksen uit in zowel Marvel’s eerdere Generation One-continuïteit (als ReGeneration One), deze van de animatieseries, de Beast Wars-lijn en zelfs deze van de live-action films van Michael Bay. De hoofdreeksen van IDW vinden echter plaats in een geheel nieuw Transformers-universum, dat – na een hoop miniseries, een lopende reeks en talrijke one-shots – ondertussen twee huidige lopende series kent: Robots in Disguise en More Than Meets The Eye. Verder kennen de Transformers – in eender welke continuïteit en onder eender welke uitgever – regelmatig cross-overs met Hasbro’s G.I. Joe

Transformers-Generation-1

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Transformers-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. De bundelingen staan per oorspronkelijke uitgeverij, maar uiteindelijk is het vandaag de dag enkel IDW die de herdrukken uitbrengt. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de Generation One-hoofdreeksen.

Buy1

TRANSFORMERS CLASSICS VOLUME 1

 • Oorspronkelijke Uitgever: Marvel
 • Jaar: 1984-1985
 • Schrijvers: Bob Budiansky, Jim Salicrup, e.a.
 • Artiesten: Herb Trimpe, Frank Springer, Mike Manley, e.a.
 • Verzamelt: The Transformers (v1) #1-13

Waar het allemaal begon. Deze eerste Transformers Classics-bundeling verzamelt de eerste dertien delen van Marvel‘s Amerikaanse Transformers-reeks. De serie startte aanvankelijk als vierdelige minireeks, maar zou uiteindelijk 80 delen lopen. De Autobots en Decepticons landden op aarde in de Ark en zetten op onze planeet hun strijd voort. Deze bundeling bevat de eerste gevechten tussen de Transformers, de eerste ontmoeting tussen de Autobots en hun menselijke bondgenoot Buster Witwicky, de eerste verschijning van de legendarische Creation Matrix/Matrix of Leadership en zelfs een klein optreden van niemand minder dan Spider-Man (vermits de serie zich aanvankelijk nog in het Marvel-universum afspeelde). Hoewel lichtjes gedateerd, nog steeds een ideaal beginpunt.

 • Verhaal gaat verder in TRANSFORMERS CLASSICS VOLUME 2-4. Zie ook de Britse zijverhalen in de bundelingen TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.1-4.

Buy1

TRANSFORMERS CLASSICS VOLUME 5

 • Oorspronkelijke Uitgever: Marvel
 • Jaar: 1989-1990
 • Schrijvers: Bob Budiansky, Simon Furman
 • Artiesten: José Delbo, Geoff Senior, e.a.
 • Verzamelt: The Transformers (v1) #51-64

Schrijver Simon Furman zette met de delen verzameld in dit volume de overstap van de Britse Transformers-reeks naar de Amerikaanse. Uiteindelijk zou hij zowat de meest bekende Transformers-schrijver aller tijden worden, dewelke zowel werk verrichte voor Marvel, Dreamwave als IDW. Dit volume bevat tevens het begin van de Matrix Quest-verhaallijn, waarin de goddelijke Primus ontwaakte en zijn duistere tegenhanger – de planeteneter Unicron – zijn pad naar Cybertron verder zette. Optimus Prime start in allerijl een zoektocht naar de Creation Matrix, het enige dat Unicron kan tegenhouden… Alweer een mooi instappunt waarin de mythologie rond de Transformers en Cybertron danig wordt uitgebreid. Ook ideaal voor de fans van de Transformers-animatiefilm uit 1986, waarin Unicron voor het eerst werd voorgesteld.

 • Verhaal gaat verder in TRANSFORMERS CLASSICS VOLUME 6-7. Zie ook de Britse zijverhalen in de bundelingen  TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.5-8. Daarna heb je twee keuzes in de Marvel-continuïteit: ofwel Marvel’s eigen TRANSFORMERS: GENERATION TWO (in de bundelingen DARK DESIGNS en RAGE IN HEAVEN), ofwel IDW’s verderzetting in TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.1-4.

Buy1

TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOLUME 1

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2012
 • Schrijver: Simon Furman
 • Artiest: Andrew Wildman
 • Verzamelt: Transformers #80.5-85

21 jaar na het einde van Marvel‘s Amerikaanse Transformers-reeks, heerst er eindelijk vrede op Cybertron. De geschiedenis zal zich echter herhalen, wanneer Soundwave een nieuwe Decepticon-opstand leidt tegen de Autobots en de aloude oorlog opnieuw begint. Schrijver Simon Furman pikt gewoonweg de draad opnieuw op en herschrijft hierbij zijn eigen Transformers: Generation Two-reeks uit de jaren 90. Als je niet genoeg kon krijgen van Marvel’s Transformers-serie, biedt IDW hier de ideale verderzetting. Een moderne Transformers-comic met uiteraard een klassiek tintje.

 • Verhaal gaat verder in TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.2-4.

GENERATION ONE VOLUME 1 (PRIME DIRECTIVE)

 • Oorspronkelijke Uitgever: Dreamwave
 • Jaar: 2002
 • Schrijver: Chris Sarracini
 • Artiesten: Pat Lee, Edwin Garcia
 • Verzamelt: Transformers Generation 1 #1-6

Dreamwave verkreeg de Transformers-licentie in 2001 en startte meteen een nieuwe Generation One-continuïteit. De eerste minireeks (dat later de titel Prime Directive meekreeg) speelt zich even na het einde van de Autobot/Decepticon-oorlog op aarde af. De Transformers worden dood geacht nadat ze de aarde trachtten te verlaten in hun Ark II ruimtetuig en het ding ontplofte. Al snel wordt duidelijk dat de robots nog leven en de mens ze probeert te controleren. Het duurt echter niet lang eer de oorlog wordt verder gezet… Een ietwat vreemd begin, maar uiteindelijk wel een oerdegelijke introductie tot de Transformers-wereld en een grote inspiratie voor de live-action films. De door Japanse anime geïnspireerde tekenstijl doet het geheel er ook terecht flashy uitzien.

 • Verhaal gaat verder in GENERATION ONE VOLUME 2 (WAR AND PEACE), waar Shockwave de Autobots en Decepticons naar Cybertron laat terugkeren, en de TRANSFORMERS-reeks van Dreamwave dewelke vroegtijdig werd stopgezet.

THE WAR WITHIN OMNIBUS

 • Oorspronkelijke Uitgever: Dreamwave
 • Jaar: 2002-2003
 • Schrijver: Simon Furman
 • Artiest: Don Figueroa
 • Verzamelt: Transformers – The War Within #1-6, Transformers War Within: The Dark Ages #1-6

Schrijver Simon Furman keert terug, deze keer bij Dreamwave. In de The War Within-trilogie krijgen we de vroege dagen van de Autobot/Decepticon-oorlog te zien, met daarin de eerste stappen van Optimus Prime als Autobot-leider, zijn belang voor de Autobots en eeuwige strijd met Megatron. Een soort Secret Origin voor de Dreamwave Transformers-periode.

 • Verhaal gaat verder in War Within: Age of Wrath, dewelke nooit werd afgewerkt. Zie ook de Transformers: Micromasters-minireeks, dewelke zich gedurende dezelfde periode afspeelt.

Buy1

THE IDW COLLECTION VOLUME 1 (INFILTRATION + MEGATRON ORIGIN)

 • Oorspronkelijke Uitgever:IDW
 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijvers: Simon Furman, Eric Holmes, e.a.
 • Artiesten: E.J. Su, Casey Coller, Nick Roche, e.a.
 • Verzamelt: The Transformers: Infiltration #0-6, Megatron Origin #1-4, Spotlight: Blurr, Cliffjumper, Shockwave, Nightbeat, Hot Rod, Soundwave

Schrijver Simon Furman keert opnieuw terug, bij alweer een andere uitgeverij. Startend met de Infiltration-minireeks, wordt er bij IDW Publishing weer een geheel nieuwe Transformers-wereld uit de grond gestampt. IDW zou uiteindelijk Marvel en Dreamwave ver voorbijsteken qua uitgegeven Transformers-comics. In Infiltration wordt de aarde opnieuw het primaire slagveld van de oorlog tussen de Autobots en Decepticons wanneer er een zeldzame soort Energon wordt ontdekt. Het Robots in Disguise-aspect wordt hier hoog in het vaandel gedragen, want de Transformers vechten in feite een geheime interplanetaire oorlog uit, waarbij ze niet gespot willen worden door eender welke beschaving. Drie keer raden hoe dat afloopt… Met de IDW Transformers-comics brak er een nieuw gouden tijdperk aan in de jarenlange saga. De gigantische IDW Collections bieden werkelijk de meest moderne Transformers-verhalen met de beste karakterisaties van de hoofdpersonages. Volume 1 bundelt enkele character spotlights, de Infiltration-miniserie en de oorsprong van Megatron. Veruit het allerbeste instappunt om vandaag de dag met Transformers te beginnen…

 • Verhaal gaat verder in THE TRANSFORMERS: THE IDW COLLECTION VOL.2-4, die talrijke Spotlights en de opvolgende minireeksen Stormbringer, Escalation, Devastation, Revelation, Maximum Dinobots, Drift en New Avengers/Transformers verzamelen.

Buy1

THE IDW COLLECTION VOLUME 5 (ALL HAIL MEGATRON)

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2008-2009
 • Schrijvers: Shane McCarthy, James Roberts, e.a.
 • Artiesten: Nick Roche, E.J. Su, Casey Coller, e.a.
 • Verzamelt: The Transformers: All Hail Megatron #1-16

Wanneer de Autobots verjaagd worden van de aarde, lopen Megatron en zijn Decepticon-leger verschillende grootsteden onder de voet. Als het bestaan van de Transformers hiervoor nog grotendeels geheim werd gehouden, weet nu de hele planeet wat voor een buitenaardse dreiging er al die tijd tussen de mensheid leefde. IDW’s antwoord op de Michael Bay-films, met heel wat gevechten tussen het leger, de Autobots en Decepticons in New York City – maar met een pak betere karakterisaties. Tevens het debuut van de nieuwe Spike Witwicky, hier een soldaat in het Amerikaanse leger. Het begin van de tweede act in IDW’s continuïteit is tevens één van de meest actievolle periodes uit de Transformers-geschiedenis…

 • Verhaal gaat verder in THE TRANSFORMERS: THE IDW COLLECTION VOL.6-8, dat de bundelingen FOR ALL MANKIND, INTERNATIONAL INCIDENT, REVENGE OF THE DECEPTICONS, CHAOS THEORY, POLICE ACTION en CHAOS verzamelt, alsook de minireeksen Bumblebee, Last Stand of the Wreckers, Ironhide en Heart of Darkness.

Buy1

THE TRANSFORMERS VOLUME 1: FOR ALL MANKIND

 • Oorspronkelijke Uitgever: IDW
 • Jaar: 2009-2010
 • Schrijver: Mike Costa
 • Artiest: Don Figueroa
 • Verzamelt: The Transformers (IDW) #1-6, ook opgenomen in The Transformers: The IDW Collection Volume 6

Nadat Megatron en zijn Decepticons verslagen werden door de Autobots en het Amerikaanse leger, heerst er een grote paniek onder de wereldbevolking. De Decepticons worden opgejaagd, maar de Autobots ook. Zij gaan uiteindelijk een geheime alliantie aan met Skywatch, onder leiding van Spike Witwicky, om in het geheim de resterende Decepticons op te sporen. Maar daarmee zijn de spanningen tussen de Transformers en de mensen die ze proberen te beschermen lang niet opgelost… Een stevig begin voor de derde act van IDW’s Transformers-continuïteit, waar de Autobots hun positie als geheime beschermers van de aarde verstevigen.

 • Verhaal gaat verder in de bundelingen International Incident, Revenge of the Decepticons, Heart of Darkness, Chaos Theory, Police Action en Chaos, eveneens verzameld in THE TRANSFORMERS: THE IDW COLLECTION VOL.6-8.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de Transformers is dat momenteel vrij gemakkelijk. Bij IDW zijn er inmiddels twee lopende Transformers-reeksen. Robots in Disguise speelt zich af op Cybertron, terwijl More Than Meets The Eye een groep Transformers doorheen de ruimte volgt…

Buy1

ROBOTS IN DISGUISE VOLUME 1

 • Uitgever: IDW
 • Jaar: 2012
 • Schrijver: John Barber
 • Artiest: Andrew Griffith
 • Verzamelt: The Transformers: Robots in Disguise #1-5

Na de wedergeboorte van Cybertron keren zowel de Autobots, Decepticons als NAILs (voormalige Cybertronians die tot geen van beide groepen behoren) terug naar hun geboorteplaneet. Uiteraard loopt het samenleven niet van een leien dakje en hangt de dreiging van een nieuwe oorlog tussen de Autobots – nu onder leiding van Bumblebee – en Decepticons steeds in de lucht. Van de twee Transformers-reeksen is Robots in Disguise de meest serieuze, met heel wat politieke strubbelingen en onderlinge gevechten.

 • Verhaal gaat verder in TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.2-5, waarna beide reeksen samenkomen in DARK PRELUDE en DARK CYBERTRON VOL.1-2. Met Dawn of the Autobots en Days of Deception gaat er een nieuwe periode van start in VOL.6-7. De reeks krijgt hierbij ook de nieuwe titel The Transformers.

Buy1

MORE THAN MEETS THE EYE VOLUME 1

 • Uitgever: IDW
 • Jaar: 2012
 • Schrijvers: James Roberts, John Barber
 • Artiesten: Alex Milne, Nick Roche
 • Verzamelt: The Death of Optimus Prime #1, The Transformers: More Than Meets The Eye #1-3

Terwijl Cybertron opnieuw bevolkt wordt, trekt Hot Rod – nu Rodimus – er met een hoop voormalige Autobots en Decepticons op uit. Aan boord van het sterrenschip de Lost Light gaan ze op zoek naar de legendarische Knights of Cybertron, terwijl er heel wat gevaren op de weg loeren. Van de twee Transformers-reeksen, is More Than Meets The Eye de meest luchtige. Er is voldoende plaats voor bloederige actie, maar de humor wordt hier zeker niet uit het oog verloren…

 • Verhaal gaat verder in TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.2-5, waarna beide reeksen samenkomen in DARK PRELUDE en DARK CYBERTRON VOL.1-2. Met Dawn of the Autbots en Days of Deception gaat er een nieuwe periode van start in VOL.6-7.

Buy1

AUTOCRACY

 • Uitgever: IDW
 • Jaar: 2012
 • Schrijvers: Chris Metzen, Flint Dille
 • Artiest: Livio Ramondelli
 • Verzamelt: The Transformers: Autocracy #1-12

Deze digitale Transformers-reeks speelt zich af op Cybertron, voor de grote oorlog tussen de Autobots en Decepticons losbarstte. De serie focust zich op Orion Pax, de latere Optimus Prime, als een politieofficier die de dreiging van de Decepticon-terroristen onder leiding van Megatron steeds verder ziet toenemen… Een leuke verderzetting van Megatron: Origin, dewelke leest als een soort Secret Origin voor Optimus Prime en de grote oorlog.

 • Verhaal gaat verder in de sequels MONSTROCITY en PRIMACY.

starttoreadtips

Buy1

TRANSFORMERS 30TH ANNIVERSARY COLLECTION

 • Oorspronkelijke Uitgevers: Marvel, Dreamwave, IDW
 • Jaar: 1984-2008
 • Schrijvers: Jim Sorenson, Simon Furman, Bob Budiansky, Shane McCarthy, e.a.
 • Artiesten: Frank Springer, Guido Guidi, E.J. Su, e.a.
 • Verzamelt: The Transformers #1, 17, 69 (Marvel), #86, 1986 Annual (Marvel UK), Transformers Generation 2 #4-5 (Marvel), Transformers #0, The War Within #6, Armada Mini-Comic (Dreamwave), Infiltration #6, All Hail Megatron #1, Transformers #4, Last Stand of the Wreckers #5, The Reign of Starscream #1, Transformers Animated: The Arrival #3 (IDW)

Een doorsnede van 30 jaar Transformers-comicbookgeschiedenis, van Marvel naar Dreamwave naar IDW, met tussenstops in de Transformers Animated– en live-action filmwerelden. Dit is echter meer dan een bundeling van verschillende Transformers-comics, ook karakterschetsen, interviews en een flinke dosis geschiedenis worden hier meegegeven.

 • Zie ook de talrijke TRANSFORMERS: THE BEST OF…-bundelingen rond zowel personages als schrijvers/artiesten zoals THE BEST OF SIMON FURMAN, THE BEST OF DON FIGUEROA, THE BEST OF OPTIMUS PRIME, MEGATRON, GRIMLOCK, STARSCREAM, THE BEST OF TRANSFORMERS UK OMNIBUS en THE GREATEST BATTLES OF OPTIMUS PRIME AND MEGATRON.

Buy1

G.I. JOE/TRANSFORMERS VOLUME 1

 • Oorspronkelijke Uitgever: Marvel
 • Jaar: 1986-1993
 • Schrijvers: Michael Higgins, Larry Hama
 • Artiesten: Herb Trimpe, Chris Batista, e.a.
 • Verzamelt: G.I. Joe and the Transformers #1-4, G.I. Joe Starring Snake-Eyes and Transformers: Generation 2 #138-142

Hasbro‘s twee bekendste franchises komen bij elkaar. De Amerikaanse elitesoldaten van G.I. Joe en de Autobots nemen het op tegen terreurorganisatie Cobra, de Decepticons… en elkaar! Doorheen de jaren zijn er talloze G.I. Joe/Transformers cross-overs geweest doorheen verschillende continuïteiten. Deze eerste bundeling verzamelt de Marvel-verhalen uit 1986 en 1993, terwijl volumes 2 en 3 de cross-overs uit de Devil’s Due G.I. Joe-periode bundelen. Zeer diepgaand zijn deze avonturen niet, maar toch blijven ze de moeite. Uiteindelijk hebben we allemaal weleens zulke cross-overs met onze Hasbro-actiefiguren nagespeeld…

 • De cross-overs gaan verder in G.I. JOE/TRANSFORMERS VOL.2-3 en de nieuwe IDW-reeks TRANSFORMERS VS G.I. JOE.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Transformers-verhalen te ontdekken, handig opgedeeld per uitgeverij in volumes en periodes.

Transformers HC/TPB Reading Order

THE TRANSFORMERS VOLUME 1 – MARVEL COMICS (1984-1994)

TRANSFORMERS1marveltransformers3marvel

De eerste Transformers-comic van Marvel werd gebaseerd op de Generation One-speelgoedlijn en was aanvankelijk bedoeld als vierdelige miniserie. Uiteindelijk zouden er 80 delen, de vierdelige minireeks Transformers: Headmasters en de vierdelige profielreeks Transformers: Universe verschijnen tussen 1984 en 1991. De reeks staat apart van de gelijklopende animatieserie en speelde zich aanvankelijk ook af in het Marvel-universum, alvorens een eigen continuïteit te vormen. Bob Budiansky en later Simon Furman zouden het merendeel van de serie schrijven en IDW Publishing bundelde aanvankelijk delen van de reeks in de serie Transformers: Generations en de Classic Transformers-softcovers. Maar vanaf 2011 werd de complete reeks – inclusief de minireeksen en Transformers: The Movie-filmadaptatie – verzameld in TRANSFORMERS CLASSICS-softcovers.

De Autobots en Decepticons landden op aarde, ontwaken miljoenen jaren later en zetten hun strijd verder. De Autobots geraken bevriend met de familie Witwicky (voornamelijk Buster en later zijn jongere broer Spike). Tegen het einde van de reeks staken beide partijen tijdelijk de strijd om de gigantische planeteneter Unicron te beletten Cybertron te consumeren…

 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.1 (#1-13)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.2 (#14-25)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.3 (#26-38)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.4 (#39-50)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.5 (#51-64)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.6 (#65-76)
 • TRANSFORMERS CLASSICS VOL.7 (#77-80, The Transformers: Headmasters #1-4, Transformers: The Movie #1-3)

Transformersuk

Gelijktijdig met de Amerikaanse Marvel-reeks, liep er ook een Britse Transformers-serie onder Marvel UK. Naast herdrukken van de Amerikaanse comic, kende de Britse reeks nog heel wat kortverhalen in dezelfde continuïteit (al leidde dit soms tot enkele tegenstellingen en foutjes). Van de Britse Transformers-reeks zijn er 332 delen verschenen, enkele Annuals en een kleine cross-over met Action Force (aka de Britse G.I. Joe). De extra verhalen werden gedeeltelijk door IDW gebundeld in de serie Transformers: Target 2006 en verschillende Best of Transformers UK-bundelingen. De meest complete bundelingen zijn echter de TRANSFORMERS CLASSICS UK-softcovers.

 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.1
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.2
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.3
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.4
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.5
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.6
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.7
 • TRANSFORMERS CLASSICS UK VOL.8

Voor de verbeterde IDW-bundelingen, zou Titan Books een hoop herdrukken van zowel de Amerikaanse als Britse Marvel Transformers-comics uitbrengen. Voor Marvel’s Amerikaanse Generation One-comics zijn dat: BEGINNINGS, NEW ORDER, CYBERTRON REDUX, SHOWDOWN, BREAKDOWN, TREASON, TRIAL BY FIRE, MAXIMUM FORCE, DARK STAR, LAST STAND, PRIMAL SCREAM, MATRIX QUEST, ALL FALL DOWN en END OF THE ROAD. De Britse zijn DINOBOT HUNT, SECOND GENERATION, TARGET 2006, PREY, FALLEN ANGEL, LEGACY OF UNICRON, CITY OF FEAR, SPACE PIRATES en TIME WARS.

transformersg2marvel

Marvel zette in 1992-1993 haar Transformers-universum verder met de Transformers: Generation 2-reeks gebaseerd op de gelijknamige speelgoedlijn. Hierin krijgen de Autobots en Decepticons te maken met een nieuwe generatie Cybertronians, alsook The Swarm. Een grote rol werd ook weggelegd voor personages uit G.I. Joe. Er verschenen slechts 12 delen en de reeks werd vooralsnog niet gebundeld door IDW. Titan Books zou echter de ganse serie in twee softcovers stoppen. De verhaallijn werd geïntroduceerd in delen #138-142 van Marvel’s G.I. Joe: A Real American Hero-comic, waarin Megatron terugkeerde. Dit verhaal werd samen met Marvel’s vierdelige minireeks G.I. Joe and the Transformers uit 1986 ook in een bundeling gestopt.

 • G.I. JOE/TRANSFORMERS VOLUME 1 (G.I. Joe and the Transformers #1-4, G.I. Joe #138-142)
 • DARK DESIGNS (#1-6)
 • RAGE IN HEAVEN (#7-12)

tfregenerationone1

In 2012 startte IDW met een eigen vervolg op de Amerikaanse Marvel-reeks, getiteld Transformers: ReGeneration One. De Marvel-reeks werd hierbij verder gezet met deel #80.5, het verhaal speelt zich 21 jaar later af en de gebeurtenissen uit Generation 2 werden genegeerd. Het laatste deel van ReGeneration One was deel #100. De serie wordt gebundeld in TRANSFORMERS: REGENERATION ONE-softcovers.

 • TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.1 (#80.5-85)
 • TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.2 (#86-90)
 • TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.3 (#91-95, 0)
 • TRANSFORMERS: REGENERATION ONE VOL.4 (#96-100)

THE TRANSFORMERS VOLUME 2 – DREAMWAVE PRODUCTIONS (2002-2005)

transformersdreamwave

Toen Dreamwave Productions de licentierechten voor de Transformers verkreeg, startten ze een geheel nieuwe Generation One-continuïteit met twee miniseries (met de titels Prime Directive en War and Peace) en een daaropvolgende lopende reeks (Transformers Generation One). Ook keerden ze terug naar het verleden van de Transformers en hun geboorteplaneet Cybertron in de miniseries Transformers: Micromasters en de The War Within-trilogie. Het achtdelige More Than Meets The Eye bevatte dan weer biografieën van de verschillende personages, gelijkaardig aan Marvel’s Transformers Universe. De val van Dreamwave in 2005 betekende echter dat alle reeksen werden stopgezet. Transformers Generation One haalde het maar tot deel #10. Het merendeel van deze periode werd verzameld in softcovers door Dreamwave en achteraf door IDW Publishing, maar de verhalen blijven onafgewerkt.

 • GENERATION ONE, VOLUME 1 – PRIME DIRECTIVE
 • GENERATION ONE, VOLUME 2 – WAR AND PEACE
 • THE WAR WITHIN OMNIBUS (The War Within #1-6, The War Within Volume 2: The Dark Ages #1-6, ook verzameld in twee aparte volumes. Het derde deel, The Age of Wrath, werd nooit afgewerkt)

transformerswarwithin

Dreamwave startte ook een lopende comicbookreeks gebaseerd op de Transformers: Armada-speelgoedlijn (een nieuwe samenwerking tussen het Amerikaanse Hasbro en het Japanse Takara), dewelke los stond van de gelijknamige animatieserie. Transformers: Armada liep 18 delen alvorens hertiteld te worden tot Transformers: Energon, waarna de reeks na deel #30 werd stopgezet. Net zoals Marvel, zou Dreamwave ook G.I. Joe/Transformers cross-overs uitbrengen. Het zesdelige Transformers/G.I. Joe speelde zich af in de Tweede Wereldoorlog. Van de opvolger Divided Front zou maar één deel verschijnen.

 • TRANSFORMERS/G.I. JOE VOL.1 (#1-6)

Rond deze periode zou Devil’s Due Publishing, dewelke toen de rechten op de G.I. Joe-comics bezaten, ook een viertal cross-overs met de Transformers uitbrengen. Deze werden door Devil’s Due gebundeld in één omnibus en door IDW Publishing in twee softcovers.

 • G.I. JOE/TRANSFORMERS VOL.2 (G.I. Joe versus The Transformers #1-4, G.I. Joe versus The Transformers II #1-4)
 • G.I. JOE/TRANSFORMERS VOL.3 (G.I. Joe vs The Transformers: The Art of War #1-4, G.I. Joe vs The Transformers: Black Horizon #1-4)

THE TRANSFORMERS VOLUME 3 – IDW PUBLISHING (2005-nu)

Na de val van Dreamwave, verkreeg IDW Publishing de Transformers-licentie in handen. IDW startte opnieuw een eigen Generation One-continuïteit, maar leverde ook herdrukken van Marvel en Dreamwave. Ook brachten ze series uit gebaseerd op Beast Wars, Transformers Animated en de live-action films. De hoofdcontinuïteit van IDW ging van start met een opeenvolging van minireeksen, waarin de oorlog tussen de Autobots en Decepticons opnieuw naar de aarde werd gebracht en in een modern jasje werd gestoken. De Aarde is aanvankelijk één van vele strijdgebieden waar Transformers zich onopgemerkt schuilhouden, maar wordt uiteindelijk het belangrijkste slagveld wanneer er een sterkere variant op Energon wordt ontdekt…

transformersidwinfiltration

Fase één van IDW’s Generation One start met de minireeksen Infiltration, Stormbringer, Escalation en Devastation, alsook Megatron: Origin en Maximum Dinobots. Daartussen worden talrijke Transformers: Spotlight-delen gesmeten, die zich steeds op één personage focussen, en kende deze reeks ook de cross-over Revelation. Tussen de verhalen door houden de Transformers nog een cross-over met Marvel’s New Avengers in New Avengers/Transformers. De verhalen worden gebundeld in aparte softcovers en (tijdelijk) in The Transformers: The Premiere Collection-hardcovers, maar de beste manier om ze te verzamelen is in de hardcovers TRANSFORMERS: THE IDW COLLECTION.

 • THE IDW COLLECTION VOL.1 (Megatron Origin #1-4, Infiltration #0-6, Spotlight: Blurr, Cliffjumper, Shockwave, Nightbeat, Hot Rod, Soundwave)
 • THE IDW COLLECTION VOL.2 (Stormbringer #1-4, Escalation #1-6, Spotlight: Sixshot, Ramjet, Ultra Magnus, Kup, Mirage, Optimus Prime)
 • THE IDW COLLECTION VOL.3 (Devastation #1-6, New Avengers/Transformers #1-4, Spotlight: Galvatron, Blaster, Arcee, Grimlock, Wheelie)
 • THE IDW COLLECTION VOL.4 (Maximum Dinobots #1-5, Drift #1-4, Spotlight: Cyclonus, Hardhead, Doubledealer, Sideswipe, Drift, Metroplex, Jazz)

transformersallhailmegatron

Eén jaar na fase één, start fase twee met All Hail Megatron, waarin de Decepticons de Autobots van de aarde verjagen en de planeet veroveren.

 • THE IDW COLLECTION VOL.5 (All Hail Megatron #1-16)

transformersidwongoing

Megatron wordt verslagen door de terugkerende Autobots, maar alle Transformers worden gevreesd door de mensheid. Drie jaar na de gebeurtenissen uit All Hail Megatron start er een derde fase met een nieuwe lopende Transformers-serie, waar de Autobots op Aarde proberen samen te werken met Spike Witwicky en zijn Skywatch-team. Er zijn opnieuw enkele Transformers: Spotlight-delen, alsook de minireeksen Bumblebee, Last Stand of the Wreckers, Ironhide en Heart of Darkness. Ook speelden de Transformers een rol in de IDW cross-over Infestation, waarin Galvatron terugkeerde. Opnieuw zijn de verhalen beschikbaar in zowel aparte bundelingen als THE IDW COLLECTIONS.

 • THE IDW COLLECTION VOL.6 (Transformers #1-6 aka For All Mankind, Bumblebee #1-4, Last Stand of the Wreckers #1-5, Spotlight: Prowl)
 • THE IDW COLLECTION VOL.7 (Transformers #7-18 aka International Incident en Revenge of the Decepticons, Ironhide #1-4, Infestation #1-2)
 • THE IDW COLLECTION VOL.8 (Transformers #19-31 aka Chaos Theory, Police Action en Chaos, Heart of Darkness #1-4)

transformersidw2ongoings

De lopende Transformers-serie stopte na 31 delen met het “Chaos“-event, waarin Optimus en de Autobots Galvatron en de zijnen confronteren op Cybertron, en de daaropvolgende The Death of Optimus Prime one-shot. Na “Chaos” werd er een vierde fase gestart met twee nieuwe lopende reeksen. TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE volgt een team Autobots in de ruimte op zoek naar de legendarische Knights of Cybertron, terwijl TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE de Autobots, Decepticons en NAILS op het herstelde Cybertron volgt.

 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.1 (Death of Optimus Prime, #1-3)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.1 (#1-5)
 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.2 (#4-8)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.2 (#6-9)
 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.3 (#9-11, Annual 2012)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.3 (#10-11, Annual 2012)
 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.4 (#12-16)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.4 (#12-16)
 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.5 (#17-22)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.5 (#17-22)

Shockwave voert zijn ingenieus en “centuries in the making” plan uit om de Decepticons en Autobots uit te roeien in het Dark Cybertron-event, waarin heel wat gekende Transformers het loodje leggen…

 • DARK PRELUDE (Spotlight: Orion Pax, Thundercracker, Megatron, Bumblebee, Trailcutter, Hoist)
 • DARK CYBERTRON VOL.1 (Dark Cybertron #1, More Than Meets The Eye #23-25, Robots in Disguise #23-24)
 • DARK CYBERTRON VOL.2 (More Than Meets The Eye #26-27, Robots in Disguise #25-27, Dark Cybertron Finale)

transformersdawn-of-the-autobots

Onder de Dawn of the Autobots-banner ziet de reeks More Than Meets The Eye ex-Decepticonleider Megatron als Autobot aantreden, Robots in Disguise keert met Optimus Prime terug naar de aarde en de nieuwe minireeks Windblade zet een jonge vrouwelijke Transformer in de schijnwerpers, 

 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.6: WORLD, SHUT YOUR MOUTH (#28-33)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.6: EARTHFALL (#28-33)
 • TRANSFORMERS: WINDBLADE (Windblade #1-4)

Days of Deception begint in de twee lopende reeksen, terwijl Drift een nieuwe miniserie krijgt met Empire of Stone. Vanaf deel #35 wordt Transformers: Robots in Disguise gewoonweg The Transformers.

 • TRANSFORMERS: MORE THAN MEETS THE EYE VOL.7 (#34-38)
 • TRANSFORMERS: DRIFT – EMPIRE OF STONE (#1-4)
 • TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE VOL.7 (#34-38)

De digitale reeksen Autocracy en Monstrocity en de vierdelige miniserie Primacy zetten de vroege dagen van de grote oorlog op Cybertron in de spotlight en spelen zich af na Megatron: Origin.

 • AUTOCRACY (Autocracy #1-12)
 • MONSTROCITY (Monstrocity #1-12)
 • PRIMACY (#1-4)

Ook IDW waagt zich aan cross-overs met G.I. Joe in de nieuwe lopende reeks TRANSFORMERS VS G.I. JOE, dewelke los staat van beide continuïteiten.

 • TRANSFORMERS VS G.I. JOE VOL.1 (#0-4)

gijoetransformers

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.