0
Posted 13/06/2014 by Killian in Comics
 
 

Zijn Comics te Links geworden?


Schrijver Chuck Dixon (Batman, The Punisher) heeft samen met zijn kompaan Paul Rivoche (The Forgotten Man) een stuk geschreven voor The Wall Street Journal. Zij deponeren de stelling dat comics te links zijn geworden.

Ze stellen dat bijvoorbeeld Superman in de jaren veertig een echte held was. Hij nam het op tegen het fascistische Duitsland en Japan. In de VS werd het personage via de Adventures of Superman-radioshow zelfs ingezet als wapen tegen de Ku-Klux-Klan. Rivoche en Dixon zeggen dat het beeld van Superman een cruciale bijdrage heeft geleverd in de beeldvorming bij veel Amerikaanse jongeren over de Klan en dat velen dieper zijn gaan nadenken over het gedachtegoed van de KKK en zodoende geen lid geworden zijn van deze bende.  Alles goed en wel, maar wat Dixon vergeet is dat Superman, wanneer je kijkt naar zijn acties, zijn carrière in de jaren 30 begon als een typische working class hero. En dat neigt toch wel wat naar politiek links. Zie ook Dixons grootste pijnpunt met het personage.

Het was duidelijk dat Superman een vaderlandslievende held is. Maar een aantal jaren geleden gaf de man van staal even zijn Amerikaanse nationaliteit op om een punt te maken. En in steeds meer comics lijkt het handelen van de held meer en meer op dat van de schurk. Misdadigers worden sinds geruime tijd zelfs sympathiek afgeschilderd. Iets wat in de tijd van de Comics Code Authority (vanaf de jaren 50) niet mogelijk was. Wat is er mis met herkenbare helden met een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad?

Dixon en Rivoche stellen dat comics gebaat zijn bij neutraliteit. Ze noemen Maus en Persepolis als voorbeelden van hoe het ook kan. Ook Pixar-animatiefilms kunnen op hun goedkeuring rekenen.

rawhide kid 2003Een belangrijk bezwaar in conservatieve kringen is dat Hollywood en bijvoorbeeld ook de comicbookuitgeverijen voor verwarring zorgen door onnodige grijstinten aan te brengen in hun entertainment. Daardoor zorgen ze voor verwarring bij jonge mensen. Een held dient een duidelijk gedefinieerd kwaad te bestrijden. Al wat daartegenin gaat is liberaal geneuzel. Goed, de laatste zin is wat gechargeerd, maar het is in ieder geval een redelijke samenvatting van de gedachtewereld van Chuck Dixon en de zijnen. Voor de nuance is het van belang om te vermelden dat met name Chuck Dixon zich manifesteert als een conservatief. Hij is volgens eigen zeggen op de zwarte lijst bij Marvel geplaatst omdat hij zich uitsprak tegen Rawhide Kid als homoseksueel (voor wie het vergeten is, 1 jaar geleden publiceerde Marvel een tongue-in-cheek comic waarin de typische Marvel-westernheld als homoseksueel werd gepresenteerd). Overigens is Dixon niet anti-homoseksualiteit, maar wel iemand die vindt dat gevestigde namen niet op een dergelijke wijze moeten worden aangepast…Bovendien beschuldigde hij de editor ervan dat deze tekenaar John Severin had misleid en niets had verteld over de opzet van het verhaal. Dit bleek niet het geval te zijn.

De schrijver meldt ook dat zijn politieke opvattingen ervoor hebben gezorgd dat hij geen werk meer krijgt van Marvel en DC. Nu is deze bewering moeilijk te controleren. Op zijn eigen forum meldt hij dat Marvel hem bij monde van Axel Alonso heeft geblacklist vanwege zijn politieke opvattingen. Dat zou dan weer terug te voeren zijn naar het eerder genoemde Rawhide Kid. Bij DC vond Dixon een tijdlang emplooi. Maar daar zou editor Pete Tomasi een afkeer van hem hebben. Deze heeft, volgens Dixon, midden in zijn gezicht gezegd dat hij geen werk vanuit DC kan verwachten. Dan DiDio lijkt hem hierin te steunen.

Om eerlijk te zijn lijkt het erop dat Dixon op de zwarte lijst is gezet omdat hij simpelweg op een onbeschofte manier heeft gereageerd naar een editor bij Marvel. En het probleem met DC Comics zal zichzelf waarschijnlijk oplossen. De editor in kwestie is weg en Dan DiDio zal ooit volgen aangezien hij eerdere malen heeft aangegeven dat hij zichzelf niet bij DC Comics ziet eindigen.

Het stuk van Dixon en Rivoche ruikt naar zelfmedelijden. Toch willen we de vraag wel stellen: Zijn comics echt te links?

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.