Random Article


Review: Edge of Tomorrow

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario: , ,
 
Acteurs: , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 113 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 28 Mei 2014
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Goed


Leuk concept

Minder


Misschien nog net iets teveel herhaling. Ietwat teleurstellend einde. Last van enkele clichés.


“Live.Die.Repeat.” is het centrale thema in Edge of Tomorrow, de nieuwste sci-fi met Tom Cruise dewelke omschreven kan worden als “Starship Troopers meets Groundhog Day”…

0
Posted 27/05/2014 by

 
Full Article
 
 

Live.Die.Repeat.

Tom Cruise en Emily Blunt schitteren vanaf morgen in Edge of Tomorrow, een nieuwe sciencefictionfilm van Doug Liman (The Bourne Identity, Jumper), gebaseerd op het boek All You Need is Kill van de Japanse auteur Hiroshi Sakurazaka. De plot van Edge of Tomorrow zal voor heel wat sciencefictionfans bekend in de oren klinken.

De aarde wordt alweer aangevallen door een buitenaards ras, Mimics genaamd. Denk qua uiterlijk een kruising tussen de Bugs uit Starship Troopers, de Sentinels uit The Matrix en de Uroboros uit de Resident Evil 5-videogame en qua motivatie aan de wezens uit Independence Day en Pacific Rim. De Mimics hebben inmiddels een groot deel van Europa onder de voet gelopen en zelfs de zwaarbewapende exo-suits die de menselijke soldaten dragen kunnen niet veel tegen hen beginnen. Majoor William Cage (Cruise) is het hoofd van mediarelaties voor het Amerikaanse leger en heeft nog nooit een gevecht van dichtbij gezien. Door een samenloop van omstandigheden komt hij onervaren in de frontlinies terecht en laat hij al snel het leven. Dan gebeurt er iets vreemds: hij wordt opnieuw wakker op de legerbasis en start de dag voor de slag opnieuw… en opnieuw… en opnieuw…

edge-of-tomorrow1

Starship Troopers meets Groundhog Day dus. Naarmate de film vordert, leert Cage steeds meer en meer over de Mimics, vermits zijn herinneringen intact blijven. Hierbij verbeteren zijn gevechtskunsten, alsook zijn relatie tot harde tante Rita Vrataski (Emily Blunt). Edge of Tomorrow voelt daarmee aan als een videogame op groot scherm, waarbij de protagonist bij elke poging net dat tikkeltje verder in een level vordert.

Ondertussen weet je wat je van Tom Cruise in een sci-fi/actiefilm mag verwachten. De man speelt opnieuw gewoon zichzelf. Emily Blunt overtuigt als “Full Metal Bitch” (wiens zachtere kant steeds net onder de oppervlakte blijft), terwijl Brendan Gleeson als generaal Brigham en vooral Bill Paxton als generaal Farrell de show stelen telkens ze in beeld komen. De gevechten tussen de geharnaste supersoldaten en Mimics mogen er best wezen, maar vooral het concept van “Live.Die.Repeat” blijft intrigeren. De (b)romance tussen Cage en Vrataski zal bij momenten dan weer wat geforceerd en cliché aanvoelen.

Edge-of-Tomorrow-3

Beetje bij beetje wordt er meer informatie vrijgegeven over de Mimics en over wat Cage nu precies overkomt. In het begin van de prent is het even wennen aan alle herhalingen, maar uiteindelijk komt de vaart er wel in. Leuk hierbij zijn enkele meer humoristische stukken, waar – zoals vele gamers onder ons inmiddels wel weten – het misschien makkelijker is om gewoon een level van nul af aan te beginnen in de plaats van nog zwaargewond door te blijven gaan.

Als kijker dien je je aandacht er wel bij te houden, want niet elk aspect van de plot wordt even goed uitgelegd en af en toe worden er wel enkele grote tijdssprongen gemaakt. Edge of Tomorrow is geen hersenloze actiefilm, zeker niet, maar gaat af en toe wel heel kort door de bocht om bepaalde plotpunten te verduidelijken. Waar de film wel in elkaar dreigt te stuiken, is in de allerlaatste twee minuten. Die hadden er gerust af gemogen om een iets donkerdere, doch hier beter gepaste, kijkervaring op te leveren. Het helpt ook niet echt dat de eerste gevechtsscènes van de film veel interessanter zijn dan deze uit de climax. Zonde.

Ondanks enkele kritiekpuntjes blijft Edge of Tomorrow zeker eens een kijkbeurt waard voor de fans van buitenaardse invasies en time loops. Een degelijke sci-fi blockbuster en misschien wel één van de beste die Cruise op zijn palmares mag schrijven, maar niet meer dan dat.

edge-of-tomorrow2

Edge of Tomorrow loopt vanaf woensdag 28 mei in de bioscoop.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.