Random Article


Review: X-Men: Days of Future Past

 

Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Typisch mutantenverhaal recht uit de comics, Quicksilver

Minder


Overdosis Wolverine


Regisseur Bryan Singer keert terug en de casts van X-Men: First Class en de eerste X-Men-filmtrilogie verenigen zich in wat de ultieme film rond Marvel’s vrolijke mutanten moet zijn. Lost X-Men: Days of Future Past de verwachtingen in?

4
Posted 19/05/2014 by

I don’t want your future!!

‘De ultieme X-Menfilm.’ Zo kan je X-Men: Days of Future Past omschrijven als je naar de cast kijkt. Alle namen van de eerste X-Men-trilogie en X-Men: First Class samen in één film, die dan nog eens een herwerking is van één van de ultieme comicbookklassiekers rond Marvels vrolijke mutanten. Een introductie  om u tegen te zeggen, maar de lat ligt dan ook dubbel zo hoog. Heeft X-Men: Days of Future Past deze hoge norm gehaald?

De film neemt je mee naar de toekomst, waar de wereld volledig in de vernieling is gewerkt. Op mutanten jagende robots, Sentinels genaamd, jaagden heel wat mutanten over de kling. Slechts een handvol resterende X-Men probeert te overleven in deze vijandige wereld. Onder hen enkele gekende gezichten, zoals Iceman (Shawn Ashmore), Kitty Pryde (Ellen Page), Colossus (Daniel Cudmore), Professor X (Patrick Stewart), Magneto (Ian McKellen), Storm (Halle Bery) en Wolverine (Hugh Jackman). Er zijn ook enkele nieuwe gezichten: Bishop (Omar Sy), Warpath (Booboo Stewart), Sunspot (Adan Canto) en fan favorite Blink (Fan Bingbing) horen ook bij de overlevenden. Samen ondernemen ze een wanhoopspoging om de wereld te redden, en dat door iemand terug de tijd in te sturen om het verleden te veranderen en zo de mutanten een mooie toekomst te geven.

X-Men-Days-of-Future-Past-Trailer-2

Hier kiest de film al een andere weg dan de comicbookklassieker. Eigenlijk verschillen beide zoveel dat je enkel de essentie behoudt: Sentinels, toekomst veranderen door reis naar verleden, X-Men. Zo wordt in de film Wolverine naar het verleden gestuurd. In de comics is dat Kitty Pryde. We gaan echter niet te veel uitweiden over de comics (al raden we wel iedereen aan deze klassieker te lezen).

De wanhoopsdaad bestaat erin om Wolverines bewustzijn terug te sturen naar 1973. Hij moet beletten dat Mystique (Jennifer Lawrence) Bolivar Trask, de bedenker en uitvinder van de ultieme mutantenjagers, vermoordt. Trask (Peter Dinklage) staat op het punt zijn Sentinels te verkopen aan de wereldmachten. De moord gaf mutanten een slechte naam, en de wereld had opeens nood aan een oplossing voor het mutantenprobleem. Met natuurlijk alle gevolgen van dien.

x-men-days-of-future-past-movie-photo-4Geen gemakkelijke opdracht voor Wolverine, want om Mystique tegen te houden heeft hij de hulp nodig van de jongere Charles Xavier/Professor X en Magneto (Erik Lehnsherr). Xavier is een hoopje ellende dat als kluizenaar leeft in zijn villa. Daar leeft hij op een dieet van drank en drugs. De enige levende ziel die Xavier nog te zien krijgt, is de loyale Hank McCoy/Beast (Nicholas Hoult). Magneto zit in een ondergrondse gevangenis onder het Pentagon wegens verdenking van de moord op President Kennedy. Beide heren leven dan ook nog in grote onvrede met elkaar. De vraag is dus of Wolverine zal slagen in zijn missie om het verleden te veranderen en zo de toekomst te verbeteren.

X-Men: Days of Future Past (DOFP) brengt een zeer spannend X-Men-verhaal dat de comic eer aandoet, maar niet letterlijk volgt. Regisseur Bryan Singer werkt verder aan de X-Men zoals we dat gewoon zijn van hem, met hier en daar een aanpassing van een personage. De grootste aanpassing in DOFP is de casting van Boliver Trask. Deze wordt namelijk vertolkt door Peter Dinklage, ons allen gekend als “de dwerg uit Game of Thrones maar hier het meesterbrein achter de dodelijke Sentinels. Het was een prachtige zet van Bryan Singer om Dinklage deze rol te geven. Hij is een zeer goede acteur die duidelijk laat zien dat de grootte van een persoon niet in de weg staat van een glansrol. Opvallend is het wel dat deze aanpassing minder stof deed opwaaien dan bijvoorbeeld de casting van Johnny Storm in de nieuwe Fantastic Four, waar sommige fans nog altijd nachtmerries over hebben. Dinklage brengt een overtuigende, maar geen fantastische Bolivar: daarvoor ontbrak wat achtergrondverhaal. Je krijgt een Trask te zien die overtuigd is van de mutantendreiging, maar het is gissen naar waar deze haat vandaan komt. Een gemiste kans om het personage de diepgang te geven die hij verdient.

Hugh Jackman, Michael Fassbender en Jennifer Lawrence acteren zoals we dat van hen gewend zijn. Een degelijke vertolking van hun personages, maar ook hier ontbreekt het aan de passie die je in X-Men: First Class zag. McAvoy is bijvoorbeeld prachtig als cynische, depressieve Charles, maar zijn wederopstanding kan niet echt overtuigen. Hugh Jackman brengt ook niks nieuws meer naar het scherm; een overdosis Wolverine zal daar wel de oorzaak van zijn. Wie wel kan overtuigen is Evan Peters als Quicksilver. Deze jonge bengel en snelheidsduivel met een autoriteitsprobleem helpt Wolverine op een zeer verfrissende manier. Het kostuum blijft afschuwelijk, maar het personage is best te pruimen.

x-men-days-of-future-past1

De Sentinels behoren tot de meest iconische vijanden van de X-Men: mechanische mutantenjagers die voor niemand terugdeinzen en geen medelijden tonen. We krijgen in de film twee versies te zien: de Mark I en de futuristische versie. De Mark I is een goede voorstelling van de plastieken robots die we allemaal kennen uit de comics en de tekenfilms. Spijtig genoeg krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Ze komen alleszins geen enkel moment echt als een dreiging over. De futuristische Sentinel wordt perfect gebracht als ultieme moordmachine die zich aanpast aan iedere situatie en elke mutantenkracht weet te counteren. De visuele uitwerking viel wat tegen, want deze Sentinel lijkt recht uit Marvels Thor-film te komen. De gelijkenis met de Destroyer is gigantisch aanwezig.

Blink-in-X-Men-Days-of-Future-PastDe gevechten in de toekomst behoren tot de beste uit alle X-Men-films. De samenwerking tussen de verschillende personages is prachtig en een grote verdienste is daarin voor Blink weggelegd. De samenwerking geeft een contrast met de gevechten uit het verleden. Logisch als je weet dat de X-Men uit de toekomst geharde en ervaren vechters zijn, maar het smaakte naar meer. Véél meer.

X-Men: Days of Future Past brengt een degelijke X-Men-film met een zeer kenmerkend mutantenverhaal dat recht uit de comics zou kunnen komen: tijdreizen, goed versus kwaad, en een stevige dosis knipogen voor de fans. De finale confrontatie was spannend, maar doordat je zowel toekomst als verleden te zien krijgt is het niet zo episch als we tegenwoordig gewend zijn. Al kwam dat misschien door het grote contrast van spanning en actie tussen beide fronten.

We wisten al dat X-Men: Apocalypse de volgende film in de reeks ging worden, dus het was afwachten of de post-creditsscène al een tip van de sluier ging laten zien…

X-Men: Days of Future Past post-creditsscène

RiseOfApocalypse3We zien een woestijn en horen in de verte “En Sabah Nur” gescandeerd worden. Een menigte kijkt omhoog naar een in lompen gekleed figuur met de armen wijd open.  De camera neemt een kijkje achter de figuur waar een piramide in elkaar gezet wordt zonder dat er iemand aan komt. De camera beweegt rond het personage en je ziet het gezicht van een slanke, jonge En Sabah Nur, ook gekend als Apocalypse. Op de achtergrond zie je vier ruiters verschijnen op een paard…

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian


4 Comments


 1. avatar
   

  Morgenavond! Kan niet wachten! :)
 2. avatar
   
  Lav

  Mag van mij gerust nog een hogere score krijgen :)
  Ik had erg hoge verwachtingen voor deze film en kwam zeker niet teleurgesteld de zaal uit, in tegendeel!
  Ik had niet echt een probleem met het gebrek van achtergrond informatie bij Trask, eigenlijk krijg je al een zeer interessante moment over zijn visie op mutanten wanneer aan Trask gevraagd werd vanwaar zijn haat komt. Meer dan dat moest het voor mij niet zijn want het tempo van de film zat zeer goed en zou verstoord worden als ze dit meer zouden willen uitdiepen en ook niet alles moet steeds even droog en duidelijk getoond worden aan de kijker.
  Iedere film heeft wel kleine minpuntjes maar voor mij is dit zeker al de beste comicverfilming van dit jaar (tot nu toe!)
 3. avatar
   
  ghostrider

  moet hem nog zien zal voor dit weekend zijn. had al wel vermoeden dat wolverine weeral de show steelt maar hoop toch ook dat magneto een belangrijke rol heeft.
  @ malkavain: is er al iets bekend of er een extended versie komt want vind 130 min wel kort voor zoeen verhaal?? ook wordt er wat aan de continuïteit problemen gedaan en vel cameo’s of niet (voor mij wel een pluspunt als dat zo is)????
  • avatar
    

   Er wordt iets aan de Continuiteit gedaan, als je beetje logisch nadenk weet je wat ik bedoel.
   Wou de review vrij spoiler vrij schrijven, mss iets TE proberen doen :)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.