Random Article


Review: Pretty Deadly Volume 1 – The Shrike

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $9.99
 
Verzamelt: Pretty Deadly #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een fascinerende kruisbestuiving tussen een fabel en een western

Op zijn slechtst


De pagina-indeling kan beter


Pretty Deadly is de nieuwe bovennatuurlijke westernserie door Kelly Sue DeConnick en Emma Rios. Is het een sleeper hit? Wij denken van wel…

0
Posted 08/05/2014 by

 
Full Article
 
 

Say her name.. Sing this song..Ginny rides for you on the wind, my child.. Death rides on the wind.

De Image-reeks Pretty Deadly doet denken aan een kruising tussen The Sandman en een western. Het tweede ligt voor de hand, Het eerste niet meteen, maar dat zal hopelijk weldra duidelijk worden.

Elk hoofdstuk wordt geopend met het geraamte van een konijn dat in gesprek is met een vlinder. Klinkt raar maar het is toch echt zo. Ze vertellen elkaar het verhaal van een aantal mensen met als stralend middelpunt de dochter van de dood, een zekere Ginny. Er is een meisje gekleed in een vogelpak dat in het kielzog van een blinde oude man genaamd Fox rondtrekt en voorstellingen geeft in de stadjes die ze aandoen. Na een voorstelling wordt ze aangesproken door een roodharige revolverheld met een meer dan gemiddelde belangstelling voor haar. Dat besef je pas nadat deze man, Johnny Coyote genaamd, na een schermutseling in een bordeel een gesprek begint met een kraai. Op de achtergrond is daar nog altijd de dochter van de dood en een soort engel der wrake wiens rol aanvankelijk wat onduidelijk is…

Het verhaal gaat echter vooral over de liefde. De liefde waardoor men wordt gebonden…

pretty deadly bunny butterfly

Het eerste dat opvalt is de zwierige indeling van de comic. De pagina’s ogen hetzelfde als het verhaal. Er is geen enkele waarnemebare structuur. Dit zorgt ervoor dat je als lezer gedwongen bent om je hoofd erbij te houden. Toch wordt het je moeilijker gemaakt dan strikt noodzakelijk. Dat mogen we op het bordje van Emma Rios (Hexed, Strange) schuiven. De Spaanse tekenares kan mooie platen produceren. Maar wanneer ze zichzelf uitdaagt met een perspectiefje dan gaat het mis. Ze heeft ook moeite met het vertellen van een verhaal. Met name tegen het einde van deze bundeling komen er een paar pagina’s voorbij dewelke al snel een paar keer vaker bekeken moeten worden voordat je er enige lijn in kunt ontdekken. Toch valt te zien dat Rios potentieel heeft. Haar prachtige covers zijn hier een goed voorbeeld van. Dat zijn platen die uitnodigen tot kijken. Platen waarmee de comic op een frisse manier wordt gepresenteerd aan het publiek.

Kelly Sue DeConnick (Captain Marvel, Ghost) ontpopt zich de laatste jaren als een fervent activiste wanneer het aankomt op diversiteit in comics. Op zich is daar niks mis mee maar het kost toch een zekere inspanning om haar rol als persoon te scheiden van haar schrijfwerk in Pretty Deadly. Ze doet het al schrijfster van deze comic niet slecht. Sterker nog, je zou dit haar beste werk kunnen noemen. Ja, ze mist de finesse van een Neil Gaiman dus haar pogingen tot lyriek lezen soms wat houterig. Maar het is ambitieus.

Als de dames wat meer structuur aanbrengen in het verhaal en het vooral beter presenteren dan heeft deze serie zeker potentieel. Dit eerste volume is niet slecht, maar een ongeoefende comicbooklezer is hier niets mee…

Pretty Deadly vol 1 The Shrike  bij Archonia.com

prettydeadly01_p1         prettydeadly01_p2

prettydeadly01_p3         prettydeadly01_p4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.