0
Posted 07/05/2014 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: RoboCop

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag ruimen we de straten van oud-Detroit op met ROBOCOP en zetten we de soft- of hardcover gebundelde instappunten voor OCP’s gekende cyborg-agent op een rij. Dead or alive, you’re coming with us.

robocop_logo

 • robocopEchte naam: Alexander James “Alex” Murphy
 • Eerste verschijning: RoboCop (1987)
 • Uitvalsbasis: Detroit, Michigan
 • Beroep: Politie-agent/politiedetective bij het politiedepartement van Detroit (al dan niet overgenomen en geprivatiseerd door OCP)
 • Capaciteiten: Cyborg met bepantserd lichaam, computergeheugen, hoogtechnologische wapens/voertuigen, scherpschutter
 • Belangrijkste relaties: Anne Lewis (partner/liefdesinteresse), Dr. Marie Lazarus (hoofd onderhoudsploeg/liefdesinteresse), Sgt. Warren Reed (partner), Ellen/Nancy/Clara Murphy (ex-vrouw), James/David Murphy (zoon), Russell Murphy (vader), Bob Morton (mede-schepper), Jack Lewis (ex-partner), Nikko Halloran (beschermelinge), John T. Cable/RoboCable (partner/lotgenoot)
 • Belangrijkste vijanden: ED-209, “The Old Man”, OCP, Cain/RoboCop 2, Otomo, Rehabs, Kanemitsu Corporation, ED-309

Wanneer Alex Murphy, een politie-agent en brave huisvader, sneuvelt in het door misdaad overspoelde oud-Detroit, wordt wat er nog rest van zijn lichaam en bewustzijn in het lichaam van een machine gestopt. Hij wordt RoboCoppart man, part machine, all cop – een cyborg super-agent “gebouwd” door Omni Consumer Products (OCP), een corrupte multinational en technologiereus die het oude Detroit wil platgooien om de “vernieuwde stad” Delta City te bouwen. Waar OCP echter niet op rekende, is dat Murphy’s menselijke karakter in strijd komt te staan met zijn programmering…

De avonturen van RoboCop werden verteld in verschillende media en aangepast waar nodig. Terwijl de oorspronkelijke films R-rated waren met over-the-top geweld, een grimmige sfeer en bijtende satire, werd het personage later ook als een meer traditionele superheld afgebeeld wiens overwegend sci-fi getinte avonturen geschikt waren voor alle leeftijden. Centraal in alle versies blijft echter Robo’s innerlijke conflict tussen zijn menselijkheid en programmering, alsook tussen zijn trouw aan de politiemacht en burgers van Detroit en de hieruit volgende strubbelingen met het corrupte OCP.

 

robocop2014RoboCop verscheen voor het eerst in de gelijknamige film van Paul Verhoeven uit 1987. RoboCop 2 volgde in 1990 en RoboCop 3 in 1993. Een reboot van de filmfranchise kwam uit in februari 2014. Murphy verscheen doorheen de jaren 90 ook in tal van videogames, twee tv-reeksen (RoboCop: The Series en Prime Directives), twee animatieseries (RoboCop: The Animated Series en RoboCop: Alpha Commando) en natuurlijk verschillende comics. Vermits RoboCop oorspronkelijk een filmfranchise is, valt het personage niet onder te brengen bij louter één uitgeverij. Meerdere uitgeverijen hebben de avonturen van de cyborg-agent uitgegeven, waardoor er verschillende versies en continuïteiten bestaan die regelmatig van de films afwijken. Marvel publiceerde de eerste RoboCop-comicbookreeks van 1990 tot 1992, Dark Horse nam het over in 1992-1994 met tal van miniseries, Avatar Press in 2003-2006 en Dynamite Entertainment in 2010. Momenteel heeft BOOM! Studios de licentie om nieuwe RoboCop-comics te publiceren.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare RoboCop-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. Belangrijk om hierbij te weten is dat vrijwel elke comic in deze lijst voorafgegaan wordt door de eerste RoboCop-film uit 1987. Die prent en die prent alleen biedt het officiële oorsprongsverhaal voor het personage (tot de reboot in 2014, dan) en werd ook in een one-shot gestoken. Na de eerste film staat bijna ieder verschenen verhaal redelijk goed op zichzelf.

ROBOCOP VERSUS THE TERMINATOR

 • Buy1

  Jaar: 1992

 • Schrijver: Frank Miller
 • Artiest: Walt Simonson
 • Verzamelt: RoboCop Versus The Terminator #1-4

Eén van de meest voor de hand liggende en tegelijk ook beste cross-overs aller tijden. RoboCop en The Terminator – zo ongeveer de twee bekendste cyborgs uit de jaren 80-90 – worden bij elkaar gebracht in een tijdreisverhaal door grootmeesters Frank Miller (Sin City, Batman: The Dark Knight Returns) en Walt Simonson (The Mighty Thor, X-Factor). Het verhaal biedt een perfecte mix van beide franchises: Skynet zendt drie Terminators terug in de tijd om RoboCop te beschermen, terwijl het menselijk verzet één strijdster stuurt om Alex Murphy te doden. Het is immers de technologie achter RoboCop die de aanzet geeft tot het zelfbewust worden van Skynet en de hieruit voortkomende uitroeiing van het menselijk ras… Was tevens de inspiratie voor enkele succesvolle videogames begin jaren 90.

 • Zie ook: THE TERMINATOR/ROBOCOP: KILL HUMAN, een latere cross-over tussen de twee cyborgs. Hierin reist RoboCop – nadat de laatste mens op aarde is overleden in de toekomst – naar het heden om de heerschappij van Skynet en de machines te voorkomen. Hij komt terecht middenin de gebeurtenissen van Terminator 2: Judgment Day – waarin The Terminator John en Sarah Connor probeert te beschermen van de T-1000. ROBOCOP VERSUS THE TERMINATOR wordt ook opgenomen in de ROBOCOP OMNIBUS, dewelke alle RoboCop-miniseries uitgegeven door Dark Horse verzamelt… 

ROBOCOP VOLUME 1 (AKA FRANK MILLER’S ROBOCOP)

 • Buy1

  Jaar: 2003-2006

 • Schrijver: Steven Grant (naar een script van Frank Miller)
 • Artiest: Juan Jose Ryp
 • Verzamelt: RoboCop (v2) #1-9

Oorspronkelijk verschenen bij Avatar Press, nu herdrukt door BOOM! Studios. Steven Grant en Juan Jose Ryp gieten het oorspronkelijke RoboCop 2-script van comicbooklegende Frank Miller in een negendelige miniserie. De basisplot is hetzelfde als de uiteindelijke film: Murphy krijgt te maken met een grotere, zwaardere en uiterst onstabiele “opvolger” – RoboCop 2. Het scenario van Miller werd indertijd echter onverfilmbaar geacht, maar een comic kent geen budgetbeperkingen. We laten echter in het midden of Frank Millers versie van RoboCop 2 beter is dan de uiteindelijke film van Irvin Kershner, maar interessant en over-the-top is het zeker wel…

 • Verhaal gaat verder in ROBOCOP VOLUME 2: LAST STAND PART 1 en VOLUME 3: LAST STAND PART 2, Frank Millers oorspronkelijke visie voor RoboCop 3 – opnieuw geschreven door Steven Grant.

REVOLUTION

 • Buy1

  Jaar: 2010

 • Schrijver: Rob Williams
 • Artiest: Fabiano Neves
 • Verzamelt: RoboCop (v3) #1-4

Van alle RoboCop-comics, benaderen de eerste vier delen van Dynamite Entertainment‘s RoboCop-reeks de oorspronkelijke film het beste. Dezelfde sarcastische humor en satire, hetzelfde over-the-top geweld. Schrijver Rob Williams is duidelijk een fan van het bronmateriaal. Het verhaal negeert RoboCop 2 en 3 en speelt zich af na de eerste film. Robo en zijn partner Lewis krijgen te maken met nieuwe geavanceerde wapens in Detroit, de aanhoudende corruptie van OCP en – na de ED-209 – de gigantische ED-309

 • Verhaal gaat verder in ROBOCOP: ROAD TRIP, waarin RoboCop en de zijnen op een losgeslagen ED-309 jagen.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor RoboCop is dat momenteel vrij gemakkelijk. De filmfranchise werd immers van een reboot voorzien in februari 2014 en hierbij horen ook comics. Bij de RoboCop-franchise is het echter niet zo dat de comics doorlopend verschijnen. De licentie gaat van uitgever naar uitgever en pas bij een nieuwe film/hernieuwde interesse in het personage komen er nog eens wat nieuwe comics op de markt.

THE HUMAN ELEMENT

 • Buy1

  Jaar: 2014

 • Schrijvers: Joe Harris, Frank J. Barbiere, Michael Moreci
 • Artiesten: Piotr Kowalski, Jason Copland, e.a.
 • Verzamelt: RoboCop: Hominem Ex Machina #1, To Live and Die in Detroit #1, Memento Mori #1, Beta #1

Voor de fans van de nieuwste RoboCop-prent van José Padilha bieden deze vier one-shots wat extra verhalen rond de nieuwe Alex Murphy. Er is hier niets dat er echt bovenuit springt, maar het geheel is makkelijk in te pikken en – op één kijkbeurt van de filmreboot na – is er helemaal geen voorkennis nodig. Enorm handig voor de nieuwe RoboCop-fans.


ROBOCOP: DEAD OR ALIVE VOLUME 1

 • robocopdeadoraliveJaar: 2014-2015
 • Schrijver: Joshua Williamson
 • Artiest: Carlos Magno
 • Verzamelt: RoboCop #1-6

Wederom een nieuwe RoboCop-reeks die zich slechts enkele maanden na de eerste film afspeelt. Terwijl Lewis ambities heeft om detective te worden, krijgt ze samen met RoboCop te maken met de gevaarlijke crimineel Killian. Oud Detroit is nog steeds een poel van verderf, OCP is nog steeds zo corrupt als maar kan zijn en de reeks geeft wederom zeer mooi de R-rated sfeer van de eerste film weer. Ideaal instappunt.

 • Verhaal gaat verder in ROBOCOP: DEAD OR ALIVE VOLUME 2.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van RoboCop-verhalen te ontdekken, handig opgedeeld per uitgeverij in volumes en periodes.

RoboCop Reading Order

ROBOCOP – MARVEL COMICS (1990-1992)

Marvel_Robocop_01

Nadat het verhaal van de eerste RoboCop-film in een zwart-wit one-shot werd gestoken, herdrukte Marvel dit in kleur. Hierna volgde een 23-delige RoboCop-comicbookreeks door Alan Grant, Simon Furmen en Lee Sullivan. Ook het verhaal van RoboCop 2 werd verstript, eerst als zwart-wit magazine, daarna als driedelige ingekleurde miniserie. Voorlopig werd nog niets van dit alles verzameld… en de kans is klein dat dit ooit zal gebeuren.

ROBOCOP – DARK HORSE COMICS (1992-1994)

robocopprimesuspect1

Dark Horse verkreeg de RoboCop-licentie in 1992. Zij adapteerden het verhaal van RoboCop 3 en brachten enkele losstaande vierdelige miniseries uit: RoboCop Versus The Terminator, Prime Suspect, Mortal Coils en Roulette. De cross-over met The Terminator werd ook apart verzameld, terwijl de rest enkel beschikbaar zal worden in de RoboCop Omnibus.

 • ROBOCOP VERSUS THE TERMINATOR (#1-4, ook verkrijgbaar in een Gallery Edition)
 • ROBOCOP OMNIBUS (RoboCop Vs The Terminator #1-4, RoboCop: Prime Suspect #1-4, RoboCop 3 #1-3, RoboCop: Mortal Coils #1-4 en RoboCop: Roulette #1-4)

ROBOCOP – AVATAR PRESS (2003-2006)

robocopmiller

Avatar Press bracht Frank Millers oorspronkelijke visie op RoboCop 2 op de markt als negendelige minireeks. Ook volgden er twee, op zichzelf staande one-shots: Killing Machine – met een jonge hacker die bijna heel Detroit plat legt – en Wild Child – waarin Murphy en Lewis te maken krijgen met Lewis’ jongere zus en haar bende. Alles werd geschreven door Steven Grant, enkel Frank Miller’s RoboCop werd in zijn geheel verzameld.

 • FRANK MILLER’S ROBOCOP (#1-9)

ROBOCOP – DYNAMITE ENTERTAINMENT (2010-2013)

robocop04dynamite

Dynamite Entertainment startte een nieuwe RoboCop-continuïteit na de eerste film. De zesdelige RoboCop-serie werd opgevolgd door het vierdelige RoboCop: Road Trip, maar het grotere verhaal werd nooit afgewerkt. De Kill Human-cross-over met The Terminator staat op zichzelf. Dynamite zal echter ook de Dark Horse-reeksen opnieuw uitgeven in de RoboCop Omnibus.

 • ROBOCOP: REVOLUTION (#1-4)
 • ROBOCOP: ROAD TRIP (#5-6, RoboCop: Road Trip #1-4)
 • TERMINATOR/ROBOCOP: KILL HUMAN (#1-4)

ROBOCOP – BOOM! STUDIOS (2013-nu)

robocopboom

BOOM! Studios zet het verhaal van Frank Miller’s RoboCop verder met het achtdelige RoboCop: Last Stand, aka Millers oorspronkelijke ideeën voor RoboCop 3 (opnieuw geschreven door Steven Grant). Ook publiceren ze Frank Miller’s RoboCop in een nieuwe editie. 

 • ROBOCOP VOLUME 1 (RoboCop #1-9, verzamelt hetzelfde als Frank Miller’s RoboCop van Avatar Press)
 • ROBOCOP VOLUME 2: LAST STAND PART 1 (RoboCop: Last Stand #1-4)
 • ROBOCOP VOLUME 3: LAST STAND PART 2 (RoboCop: Last Stand #5-8)

Hiernaast verzamelden ze met The Human Element vier one-shots die zich afspelen in de continuïteit van de nieuwste RoboCop-film uit 2014.

 • ROBOCOP: THE HUMAN ELEMENT (RoboCop: Hominem Ex Machina #1, RoboCop: To Live and Die in Detroit #1, RoboCop: Memento Mori #1, RoboCop: Beta #1)

Een nieuwe reeks, simpelweg getiteld RoboCop, ging van start in 2014 en speelt zich af na de gebeurtenissen van de eerste film uit 1987.

 • ROBOCOP: DEAD OR ALIVE VOL.1 (#1-6)
 • ROBOCOP: DEAD OR ALIVE VOL.2 (#7-12)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.