0
Posted 06/05/2014 by Alterrock in Comics
 
 

Wat hebben Superhero Comics en Wrestling gemeen?


De oude Romeinen wisten het al langer: het plebs houdt van bloed en spektakel! De hedendaagse versie van de gladiatorengevechten vinden we terug in de bloederige octagon van het Ultimate Fighting, maar voor het spektakel moet je naar de ring van het professioneel worstelen kijken.

Op 27 april 2014 werd in de Antwerpse Expo de vierde Antwerp Convention georganiseerd. Maar Westside_Xtreme_Wrestling_Logonaast comics, films en manga, merchandise, props en toys, vond je er dit jaar ook een heuse worstelshow. Het talent van de Duitse federatie Westside Xtreme Wrestling hield er een uniek toernooi. Professioneel worstelen op een geekbeurs? Dit hoeft helemaal geen aardsverschuivende of tenenkrullende gebeurtenis te zijn. De superheldencomic- en worstelindustrieën tonen immers opvallend veel gelijkenissen (The Thing worstelde ooit professioneel, Peter Parker wou snelle poen door te worstelen als Spider-Man, …) en… opvallend veel worstelfans blijken comicbookfans te zijn en vice versa (om nog maar te zwijgen over de wrestlers zelf, zoals je in deze cosplayspecial kan zien). Brainfreeze zet enkele gelijkenissen op een rij.

1) Organisatorisch

Zoals we DC en Marvel als de Big Two kennen in de comicbookwereld is hun equivalent in het worstelen vandaag WWE en TNA. WWE (World Wrestling Entertainment) kunnen we vergelijken met giganten als Marvel en DC. Zij zijn de marktleiders en brengen tal van producten op de markt. WWE heeft maar liefst zes televisieshows lopen, daarbovenop doen ze talloze shows door het hele land. Deze maand zijn ze zelfs begonnen met het WWE Network, een internetzender vergelijkbaar met Netflix. Bovendien hebben ze eveneens de markt van nutteloze prullen veroverd. T-shirts, bekertjes, pennen, schriften, onderbroeken… Je kan het zo gek niet bedenken of WWE smijt er een bekend gezicht of logo op. Opvallend is ook dat WWE net zoals Marvel en DC zich ook richten op het jongere publiek. Ze zijn namelijk een publiek bedrijf, met heel wat sponsors zoals Mattel en de veteranenorganisaties. Deze sponsors zijn dan ook zeer gevoelig voor kindvriendelijkheid. Net zoals Disney die nu eigenaar zijn van Marvel, of – in misschien iets mindere mate – Warner Bros. die al jaren de eigenaars zijn van DC.

WWE102_43851TNA (Total Nonstop Action) is (discussieerbaar) het tweede wrestlingbedrijf in de VS, maar ze komen nog steeds niet aan de hielen van WWE. Maar doordat TNA minder bekend is durven ze al eens met iets meer gewaagde verhaallijnen komen. Ze zijn niet bang om een risico te nemen, zoals we bijvoorbeeld vaak zien bij kleinere comicbookuitgeverijen als Image en Dark Horse. De grootste concurrent die WWE ooit heeft gehad is WCW (World Championship Wrestling). WCW was echt in staat om WWE te bedreigen en gedurende een periode zelfs meer kijkcijfers te halen voor een echte “Big Two” in het worstelen. Ook heeft WCW sterren gecreëerd en atleten groot grootgemaakt. Dingen die TNA nog niet heeft kunnen doen.

Net zoals je nog talrijke kleinere uitgeverijen hebt (zoals Zenescope, Valiant en Aspen) heb je in de Verenigde Staten ontelbare kleine wrestling promotions (Ring of Honor, Dragongate) die allen proberen hogerop te komen met hun eigen stijl en specifieke kenmerken.

2) De verhaallijnen

Geloof het of niet, maar het worstelwereldje draait niet alleen om actie, maar ook om een verhaal. Om goede verhaallijnen op te stellen zijn, net zoals bij het schrijven van een comic, schrijvers nodig. Deze schrijvers plannen maanden vooraf hoe een verhaallijn of ruzie (feud) tussen twee worstelaars zal verlopen. En…bij beide zijn de schrijvers niet noodzakelijk opgegroeid met of fan van het product.

Negentig procent van de wedstrijden die je zal zien in een worstelshow bestaat uit een “goede” (babyface) en een JohnCenaslechterik (heel). Het Amerikaanse klapvee moet natuurlijk kunnen supporteren voor de goeie. De geconditioneerde toeschouwer doet dit dan ook zonder nadenken, hoe vreemd sommige verhaallijnen of karakterveranderingen kunnen zijn. Het komt dan ook niet zelden voor dat een worstelaar van kant wisselt. Terwijl hij de ene week als babyface werd toegejuicht zal hij de volgende week genadeloos uitgejouwd worden als heel.

Met de komst van het internet en de sociale media merken we wel dat de fans steeds meer hun eigen wil krijgen en niet altijd meewillen met de gedachte van een heel of een babyface. Meer en meer supporteren fans voor de wrestlers die ze graag zien, of ze nu heel of face zijn. Voorbeelden hiervan zijn er genoeg. De ultieme babyface John Cena heeft naast een grote schare fans ook heel wat tegenstanders. CM Punk zal dan steeds weer kunnen rekenen op heel wat gejuich. Het grootste voorbeeld uit de geschiedenis is toch wel de NWO (New World Order). Dit was een groep (of stable) die het toenmalige WCW wilden overnemen. Hoewel zij geboekt werden als heels waren ze immens populair.

Je merkt dus al dat karakters weleens van kant kunnen wisselen, net zoals we regelmatig zien bij onze favoriete superhelden. Was Magneto vroeger niet de aartsvijand van de X-Men om dan zelf een X-Man te worden en daarna weer het slechte pad te bewandelen?. Ook zijn er verschillende karakters die in een schemerzone zitten. Voorbeelden zijn Punisher, Constantine of Wolverine. We beschouwen ze als helden, maar hun methodes hebben af en toe iets weg van een schurk. Randy Orton (WWE) of Samoa Joe (TNA) zijn hun tegenhangers in het worstelen.

De meeste verhaallijnen ontstaan natuurlijk rond de verschillende titels die er te behalen vallen (en dat zijn er wel wat) maar ook jaloezie en verraad zijn schering en inslag. Zelfs de wereld veroveren vormt af en toe een verhaallijn. Uiteraard niet de echte wereld, maar wel de worstelwereld. Het komt regelmatig voor dat een groepering of individuele worstelaar de macht wilt grijpen en de maatschappij wil overnemen. En met een wereldtitel in handen mogen we ze toch beschouwen als de leider en de beste ter wereld…

3) De Helden

Zo zijn we naadloos gekomen bij de helden van de ring. Ook horen we jullie al denken “hoe kan je een superheld als Superman of Batman vergelijken met een worstelaar”? Het is echter simpeler dan je zou denken. Elke maatschappij heeft een kleedkamer vol worstelaars. Elke worstelaar heeft zijn eigen specifieke kenmerken, net zoals een superheld.

a) Herkenbare themamuziek

Net zoals Iron Man, Spider-Man, Superman of Batman zeer herkenbaar zijn aan hun themamuziek of eigen muziekkeuzes die je terugvindt in de tekenfilmseries, films of videogames heeft elke worstelaar zijn eigen intromuziek. Op deze manier weet het publiek onmiddellijk wie er zal opdagen en of ze moeten juichen of joelen.

CM Punkb) Een catchphrase

I’m Batman”, “Up, up and away!”, “Hulk Smash!”, “Avengers Assemble!”, “I’m the best there is in what I do… but what I do isn’t very nice” zijn uitspraken die elke superheldenfan onmiddellijk herkent. Sommige van deze uitspraken zijn zo bekend geraakt dat ze al jaren en jaren meegaan. De bekende levensles van Spider-Man –  “with great power, comes great responsibility” – is zo bekend geraakt dat we hem zo ongeveer overal kunnen tegenkomen.

Elke worstelaar heeft zo ook een slagzin. Hoe bekender de worstelaar, hoe bekender de slagzin. Zo beweert ex-WWE kampioen CM Punk dat hij “The best in the world” is. Heel Damian Sandow zal elke promo steevast afsluiten met “You’re welcome”. “Hustle, Loyalty, Respect” en “The Champ is here” zijn de kenmerkende woorden voor John Cena. Uiteraard mogen we de legendarische “WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO” van Nature boy Rick Flair niet vergeten. Deze uitspraken komen bij jullie misschien niet zo bekend voor, maar de volgende zullen jullie allemaal kennen: “Can you smell what The Rock is cooking?”. Inderdaad, dit is de bekende slagzin van de nu ook  als acteur bekende Dwayne “The Rock” Johnson (Fast and the Furious, Hercules, Pain & Gain).

c) Trademark moves

Maar worstelaars hebben toch geen superkrachten zoals onze superhelden? Ja en nee! Neen, uiteraard kunnen worstelaars niet vliegen, door muren lopen of zijn ze niet supersterk. Ja, want ze zullen er alles aan doen om ons te doen geloven dat ze deze krachten wel beschikken. Zo heeft elke worstelaar zijn eigen bewegingen en speciale combo’s. Ze hebben deze bewegingen zo kenmerkend gemaakt dat ze een eigen naam krijgen zoals de Tombstone Piledriver van de Undertaker of Weapon of Mass Destruction waarmee The Big Show je KO slaat. Bovendien zijn er de luchadors (typische Mexicaanse worstelaars) en de zogenaamde highflyers die zoveel springbewegingen en bewegingen vanaf de touwen doen zodat het wel lijkt alsof ze vliegen.

d) De look

lesnarNet zoals onze superhelden hebben wrestlers ook hun eigen kenmerkende outfit. Niet alleen ideaal om je favorieten te herkennen maar ook handig om heel wat merchandise rond te maken. Net zoals superhelden komen wrestlers in alle vormen en maten. Maar net zoals in de comicbookwereld wordt het worstelwereldje overheerst door het perfect uitziende personage.

De spieren en S-krul van Superman, de knappe Bruce Wayne, het imposante lichaam van de Hulk, om de gespierde lichamen van Captain America of zelfs Aquaman nog niet te melden, zijn schering en inslag in onze favoriete lectuur. Atleten die er gespierd en groot uitzien, krijgen veel meer kans om gepromoot te worden. Denk maar eens aan Brock Lesnar, Kevin Nash of The Giant. Deze immense atleten maakte al indruk voor ze ook maar één minuut gevochten hadden. Bovengenoemde wrestlers zijn echter niet alleen groot geworden dankzij hun uiterlijk maar ook dankzij hun talent. Helaas zijn er ook minder getalenteerde imposante wrestlers (zoals recent Ryback) die enkel op basis van hun uiterlijk naar een hoofdrol geduwd worden. Zij nemen dan de plaats in van meer getalenteerde maar “kleinere” atleten. Heel wat wrestlers hebben zo hun droom al uit elkaar zien spatten.

Voor veel fans zijn zij echter de ultieme underdog geworden en worden ze dan ook gesteund. Het beste recent voorbeeld hiervan is Daniel Bryan. Keer op keer werd hij weggehouden van de WWE-titel waardoor steeds meer fans achter hem gingen staan. WWE voelde zich haast verplicht om hier een verhaallijn van te maken. Dit verhaal zorgde maanden voor spanning om uiteindelijk een spetterende conclusie te krijgen op Wrestlemania XXX.

4) Team-ups

Twee helden (bv. Spider-Man en Daredevil of Superman en Batman aka de World’s Finest) die het samen opnemen tegen een gezamenlijke tegenstander of een groep slechteriken die een bende vormen om zo de superheld te slim af te zijn (bv. Spider-Man’s Sinister Six of het Legion of Doom) zijn schering en inslag bij onze superhelden.

aaa_nwoBekende tag teams (wedstrijden van 2 tegen 2) zijn er in het worstelen ook genoeg. Hawk en Animal vormden de Road Warriors terwijl Bully Ray en Devon Team 3D op de kaart zetten. Maar ook stables (een groep worstelaars) zijn veelvoorkomend. Zo zijn namen als Four Horsemen, Degenaration X en momenteel The Shield en de Wyatts bekende namen in de Amerikaanse huishoudens.

Een aantal van deze groepen zijn legendarisch geworden dankzij een zeer grote verhaallijn die meestal draait om de macht van het bedrijf over te nemen. De bekendste hierin is uiteraard NWO (New World Order). Onder leiding van de meest bekende worstelaar ooit, Hulk Hogan, probeerde ze het toenmalige WCW over te nemen. Onlangs heeft TNA een poging gedaan om dit verhaal over te doen met de Aces and 8’s. Helaas met weinig succes.

5) Grote Events

Wat kan je als bedrijf doen om nog wat extra geld uit de zakken van je fans te kloppen? Organiseer een groot event! Marvel en DC zijn meesters in het creëren van events waardoor je als lezer verplicht wordt om verschillende extra comics te kopen om het grotere verhaal te kunnen volgen. Want uiteraard blijven deze events ook niet zonder gevolgen voor de gewone comics…

In het worstelwereldje kennen we het gegeven van de Pay-per-view (PPV). Terwijl de wekelijkse worstelprogramma’s op de commerciële zenders te bekijken zijn worden grote worstelshows aangeboden via Pay-per-view (of recent via het WWE Network). Deze vinden meestal maandelijks plaats. De laatste jaren zijn deze grote en meestal thematische shows uitgegroeid tot een punt waar verschillende verhaallijnen samen komen en afgerond worden. Wanneer je als kijker wil weten hoe het verhaal afloopt en of een bepaalde worstelaar de titel zal veroveren zal je dus diep in je geldbeugel mogen tasten. Meestal zal zo een PPV wel enkele verrassingen bevatten zodat je de volgende dag weer naar de televisie zal kijken om te zien of een bepaald karakter heel of babyface is geworden of niet.

De bekendste PPV is uiteraard Wrestlemania, het hoogtepunt van het seizoen. Je kan het vergelijken met de finale van de Champions League of de Super Bowl. Andere thematische PPV’s zijn Extreme Rules (waarin elke wedstrijd iets extreem biedt), Tables-Ladders-Chairs (waarin het gebruik van deze voorwerpen volledig legaal is) of de Royal Rumble (waar 30 worstelaars het tegen elkaar opnemen).

wrestlemania30

Jullie zien dat er heel wat gelijkenissen zijn tussen superheldencomics en het worstelwereldje. Helaas worden we in ons Belgenlandje niet echt verwend op het gebied van worstelen. De Belgische organisaties BCWF (Belgian Catch Wrestling Federation) en FWF (Flemish Wrestling Federation) organiseren op regelmatige basis shows in heel België. Deze shows zijn zeker eens de moeite om eens te gaan bekijken. Meer weten over wrestling? Check dan zeker even deze special

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.