3
Posted 05/04/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

Top 10 Literatuurklassiekers die een TV/Film Prequel verdienen


Ondertussen is het eerste seizoen van de tv-serie Black Sails afgelopen, een prequel op het bekende boek Treasure Island van Robert Louis Stevenson. Hollywood zoekt wel meer naar reeds gevestigde en populaire verhalen met een nieuwe invalshoek. Zo verschijnt eind dit jaar Dracula Untold, een prequel op het boek van Bram Stoker. Brainfreeze repte zich naar de bibliotheek en ging op zoek naar tien andere klassiekers uit de literatuur die best nog wat meer achtergrondverhaal verdienen. Beste Hollywood, indien geïnteresseerd, wij bij Brainfreeze barsten van de ideeën!

10. ARTFUL DODGER10 - Oliver Twist

Prequel op: Oliver Twist van Charles Dickens (1837)

In Oliver Twist volgen we het verhaal van het titulaire personage in de 19dee eeuw. Na omzwervingen in een pleegtehuis en bij pleegouders, waar hij telkens onheus behandeld werd, komt hij terecht bij een groep jongen dieven in Londen. Aan het hoofd van de jeugdbende staat Fagins, een oude crimineel. Twist wordt al snel een onderdeel van de bende pickpockets

In het bekendste verhaal van Charles Dickens is Fagins de oudste figuur en dus lijkt hij de meest aangewezen persoon voor een prequel. De man moet toch al heel wat meegemaakt hebben in zijn leven. Helaas is Fagins een smeerlap. Je moet al de persoonlijkheid van de figuur drastisch veranderen, en zo het originele verhaal geweld aandoen, om van hem een aangenaam personage te maken. Daarom kiezen we voor Artful Dodger als hoofdfiguur van deze prequel. Dodger is onder Fagins de leider van de bende. Het is een brutaal mannetje dat zich overal uit praat en verantwoordelijkheden meesterlijk van zich af duwt. Hoewel een dief, is hij in zijn hart een goed figuur en dus ideaal om te volgen in een prequel. Dodger is trouwens het onderwerp van enkele sequels op Oliver Twist. Onder andere Terry Pratchett, bekend van de Discworld-boeken, schreef een sequel op Oliver Twist, met Dodger in één van de hoofdrollen. We zien Tate Berney (All My Children) deze rol wel spelen. 

9. D.D. 19849 - 1984

Prequel op: 1984 van George Orwell (1949)

1984 is een dystopisch verhaal. Het speelt zich af in een toekomstige wereld die wordt beheerst door de staat. ENGSOC, de enige politieke partij, controleert en domineert het doen en laten van de onderdanen. Hierbij vervalsen ze de geschiedenis, passen ze de taal aan en hersenspoelen ze de burgers.

Hoe is het zo ver kunnen komen? Hoe heeft men toegelaten om een partij zo dominerend te laten worden? Zoiets gebeurt niet zonder slag of stoot; een rebellenbeweging, een strijd om de macht met andere partijen. Een prequel moet het antwoord bieden op deze vragen. Als invalshoek stellen we een dagboek of verslag voor, geschreven in 1984 waarin een personage al het waargebeurde uit de doeken doet. Het hoofdpersonage uit Orwells boek schreef namelijk ook een dagboek en deze handeling is uit den boze voor de ENGSOC. Idealiter wordt dit een prequel met volledig nieuwe personages en onbekende acteurs.

8. LAPUTA8 - Gulliver's travels

Prequel op: Gulliver’s Travels van Jonathan Swift (1726)

In vier grote reizen komt Gulliver terecht in telkens vier aparte werelden. Zijn eerste tocht brengt hem naar het eiland Lilliput waar de mensen niet groter worden dan 15 centimeter. Bij zijn tweede zeereis ontdekt hij het eiland Brobdingnag waar iedereen zo groot is als een reus. Nadat zijn schip wordt overvallen door piraten komt Gulliver terecht op een nieuwe reeks eilanden: Laputa, Balnibarbi, Glubdubdribb en Luggnagg. In een vierde reis komt hij dan weer terecht op een eiland bevolkt door sprekende paarden Houyhnhnms en mensachtige apen, Yahoo’s.

Alle eilanden bieden een mogelijkheid voor een prequel. De meeste animatie kunnen we terugvinden op Laputa, Balnibarbi, Glubdubdribb en Luggnagg. Deze vier eilanden, waarvan één vliegend, worden bevolkt door mensen die niet in staat zijn tot gelijk welk praktisch werk maar wel experts zijn in muziek en wiskunde. Een ander eiland bevat tovenaars en nog een ander onsterfelijke mensen. Dit is een ideaal terrein voor de meer absurde film- of seriemakers. Denk bijvoorbeeld aan een Tim Burton of Terry Gilliam. Een andere te overwegen optie is de mogelijkheid tot animatie en/of zich te richten tot de doelgroep van de kinderen. Natuurlijk met volwassen grappen en lagen, tussen de regels door. Acteurs? Martin Freeman (The Hobbit) als de koning van Laputa.

7. SANCHO PANZA

7 - Don Quichote

Prequel op: El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha (Don Quichote) van Miguel de Cervantes Saavedra (1605)

Hidalgo Alonso Quijano leest te veel ridderromans en raakt zijn verstand kwijt. Hij gaat samen met boer Sancho Panza op avontuur. Zijn doel: het laten herleven van de ridderlijkheid en het bestrijden van onrechtvaardigheden.

De roman was een satire op de in die tijd populaire ridderromans en is een alombekende klassieker geworden. Wie heeft nog nooit gehoord van ‘vechten tegen windmolens’ of heeft nog nooit een afbeelding van de trotse Quichote te paard en Sancho Panza op zijn ezel gezien? Die laatste persoon is en wordt steeds in één adem genoemd met zijn meer bekende collega. Als Don Quichote een dromer vol waanideeën is, blijkt Panza een realist en nuchter. Zijn wijze spreekwoorden vormen een tegenstelling met de droomwereld van Quichote. Daarom moet een prequel gaan over het leven van Sancho Panza. Zijn nuchtere, aardse kijk op het leven van de 17de eeuw kan niet anders dan aardige tv of film opleveren. Zeker wanneer hij vertolkt zou worden door Paul Giamatti (The Amazing Spider-Man 2).

6. DEN VOS6 - Van den vos Reynaerde

Prequel op: Van den vos Reynaerde van ‘Willem’ (1260)

Aan het hof van koning Nobel doen verschillende dieren hun beklag over de streken van Reynaert De Vos. De koning besluit Reynaert op te pakken en te berechten. Door een hele reeks aan listen kan de vos zijn tegenstanders uitschakelen of om de tuin leiden. Hierbij schuwt hij het niet om slachtoffers te maken.

Reynaert de vos is één van de bekendste figuren uit de Nederlandse literatuur en bovendien zeer interessant. Hij is een boef en een crimineel, maar tegelijk is hij door zijn glad- en sluwheid een figuur die je nieuwsgierigheid wekt. Mensen (in dit geval dieren) die aan de andere kant van de wet staan, zijn tegenwoordig zeer populair (Dexter, Breaking Bad, enz…) en door het inbrengen van een humoristische toets moet dit goede televisie/film opleveren. Van den vos Reynaerde handelt slechts over één dag en de dieren zijn de vos op dat punt al kotsbeu. Wat heeft Reynaert voordien allemaal uitgestoken? Waar komt hij vandaan? Het zijn vragen die in deze prequel opgelost worden. Er zijn trouwens nog vosverhalen geschreven. Van den Vos Reynaerde werd namelijk gebaseerd op een reeks andere verhalen, waaronder Ysengrimus en Le Roman de Renart. Stof genoeg om een hele wereld te creëren waarin de vos zijn gang kan gaan. Het originele boek zit boordevol met satirische verwijzingen. De verwijzingen naar toenmalige problemen met de clericus en de derde stand kunnen zonder probleem ook toegepast worden op de huidige maatschappij. Onze keuzes voor de stem van Reynaert zijn Ben Segers (Safety First) of Peter De Graef (In Vlaamse Velden).

5. THE END5 - The Road

Prequel op: The Road van Cormac McCarthy (2006)

Een man en zijn zoontje proberen te overleven in een post-apocalyptische wereld. Wat er precies met de aarde gebeurd is, is onbekend. Behalve de mens, blijft er nauwelijks leven over. Er zijn geen dieren en geen planten. Ook de mensheid zelf is gereduceerd en veel van die mensen houden zich in leven door kannibalisme.

Misschien is een boek van 2006 nog ietwat te jong om reeds onder de categorie ‘klassieker’ te vallen, maar toch biedt The Road heel wat mogelijkheden tot een prequel. Gedurende het boek en de gelijknamige film, vraag je je één ding af: wat is er gebeurd met de aarde? In de mogelijke prequel kom je dit te weten. De hoofdfiguren van het boek hoeven in dit verhaal dus nauwelijks voor te komen. Een cameo in de laatste aflevering/act zou een mooie afsluiter zijn. Opnieuw kiezen we hier voor een resem onbekende acteurs.

4. NIBELUNGEN: RISE OF BURGUNDY

4 - Het Nibelungenlied

Prequel op: Het Nibelungenlied (tussen 1180 en 1210, auteur onbekend)

Het Nibelungenlied gaat over de val van het koninkrijk Bourgondië en vooral diens koning Günther. Via list en bedrog kan Günther trouwen met Brunhilde, de koningin van Ijsland. Siegfried, de held die hem hierbij hielp, trouwt met de zus van Günther, Kriemhilde. Hij wordt in de val gelokt door Brunhilde en verraadt zijn ontrouw en dat hij de koning hielp. Hij bekoopt dit met zijn leven. Kriemhilde wordt verscheurd tussen trouw aan haar familie en wraak voor haar vermoorde gemaal. Ze plot een plan om zijn dood te wreken.

Uit de ‘korte’ samenvatting is duidelijk dat het Nibelungenlied doorvlochten is met verraad, listen, bedrog, moord en overspel. Wat moet je nog meer hebben voor een goed verhaal? De sage belicht enkel de val van het Bourgondisch koninkrijk. Een prequel moet de opkomst onder de loep leggen. We spreken over een tijd waarin het Romeinse rijk haar macht verliest, het christendom in opkomst is en het ene Germaanse volk na het andere West-Europa binnen trekt. Allen willen ze hun deel van de koek en zijn ze bereid dat op gelijk welke manier te bekomen. Op de koop toe is de Nibelungensaga een oervorm van (realistische) fantasy, een genre dat nu zeer populair is dankzij Game of Thrones. Vergeet ook niet dat J.R.R. Tolkien een groot deel van de mosterd voor The Lord of the Rings bij het Nibelungenlied haalde.

Aangezien deze prequel zich op zijn minst 30 jaar voor het Nibelungenlied afspeelt met een resem aan personages is het beter hier telkens voor meer onbekende acteurs en actrices te gaan. Sean Bean (The Lord of the Rings, Game of Thrones) kan echter niet ontbreken, ook al is dan meteen het lot van zijn personage beslecht.

3. GATSBY3 - The Great Gatsby

Prequel op: The Great Gatsby van  F. Scott Fitzgerald (1925)

The Great Gatsby speelt zich af tijdens de zomer van 1922. Nick Carraway, verteller van het verhaal, komt rond die tijd wonen in een rijke buurt in New York City. Zijn nieuwe buur is een mysterieuze, maar steenrijke kerel, Gatsby genaamd. De man organiseert extravagante feesten, maar woont die zelf niet bij. Op de koop toe, blijkt Gatsby een verleden te hebben met de nicht van Carraway…

Fitzgerald geeft wel degelijk flinke stukken informatie over wat Gatsby allemaal heeft uitgespookt voor de tijd omschreven in het boek. Hij was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog en studeerde rond die tijd kort in Engeland. Hij kwam terug naar de Verenigde Staten en vergaarde een gigantisch fortuin door het smokkelen van alcohol. Dat alles deed hij met maar één gedachte in zijn achterhoofd: het terugwinnen van de liefde van zijn leven. Als dat verhaal niet het volgen waard is…

Na de film, kan je nog een andere acteur opperen dan Leonardo DiCaprio? De acteur begint echter iets te oud te worden om een prille twintiger te spelen. Daarom schuiven we Scott Eastwood naar voor als de nieuwe Gatsby.

2. YOUNG SHERLOCK HOLMES2 - A Study in Scarlet

Prequel op: A Study in Scarlet van Sir Arthur Conan Doyle (1887)

Na ernstig gewond geraakt te zijn in de Tweede Anglo-Afghaanse Oorlog, keert Dr. Watson terug naar Londen. Via via leert hij Sherlock Holmes kennen, een man die hem onmiddellijk intrigeert. Holmes blijkt een briljante geest te hebben en kan door middel van het observeren van kleine details hele contexten afleiden. Holmes is een detective en Watson besluit hem te vergezellen op zijn speurtochten.

Sherlock Holmes is de detective der detectives. Alle fictionele detectives na hem zijn door hem beïnvloed of proberen uit alle macht niet met hem vergeleken te worden. De laatste jaren is er een opleving van de interesse in Holmes. Hij kreeg twee films, met Robert Downey, Jr. in de hoofdrol en ook twee series die op zijn verhalen gebaseerd zijn: Elementary en Sherlock. In de boeken krijgen we slechts een beetje informatie over het verleden van de detective. Zo was hij scheikundestudent en werd hij detective doordat hij van een vriend van zijn vader een compliment kreeg over zijn deductief vermogen. Een gigantisch onontgonnen gebied dus. Wat met zijn jaren aan de middelbare school? Wat met zijn jaren als student? Op welke avonturen trok hij samen met zijn broer Mycroft? Wie The Young Indiana Jones Chronicles gezien heeft, weet dat het concept kan werken. Acteurs? Geef ons maar Logan Lerman (The Perks of Being a Wallflower) of Freddie Highmore (Charlie and the Chocolate Factory).

1. GOD: THE BEGINNING1 - Het Oude Testament

Prequel op: Het Oude Testament

Van Noah tot Mozes, Adam tot Abraham. Het Oude Testament volgt de gebeurtenissen rond het verkoren volk, de joden. Rode draad door het verhaal is God die datzelfde volk een handje toesteekt of er net zijn toorn op loslaat…

Het boek der boeken. Miljoenen mensen zijn reeds gesneuveld ter verdediging of bestrijding van de Bijbel en de avonturen van protagonist Jahwe. We kennen die God als de almachtige die op zijn eentje in zes dagen tijd de wereld, de dieren en de mens schiep. Wat we niet weten is wat er voor die zes dagen gebeurde. Wie was die God? Waarom kwam hij op het idee om een wereldbol te creëren. Wat drijft hem? Kijken we naar het Griekse pantheon of naar de Noorse Goden, dan is er telkens een mooi verhaal over hun ontstaan. Niets van dat alles bij de Bijbelse God. Tijd dat dit klaarheid krijgt!

Sinds Bruce Almighty kan God in feite maar door één persoon meer gespeeld worden: Morgan Freeman. Wil je een onverwachte casting maken, dan kunnen Benedict Cumberbatch (Sherlock) of Michael Fassbender (X-Men: First Class) weleens geschikt zijn. Gaat het om een animatieprent, dan is de stem van James Earl Jones  (Star Wars, The Lion King) ook een optie.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.