0
Posted 03/04/2014 by Axel in Tv/Film
 
 

Wrestlemania Special: Top 10 Wedstrijden

Wrestlemania crowd

Op 6 april 2014 is het zo ver. Het leeuwendeel van het talent van World Wrestling Entertainment maakt zich dan klaar om op Wrestlemania XXX, het belangrijkste evenement van  professioneel worstelen in de Verenigde Staten (en misschien wereldwijd), een historische bijdrage te leveren. Bij elke worstelaar brandt het vuur om hun wedstrijd de beste van het evenement te maken.

In deze Top 10 presenteren we jullie onze favoriete 10 wedstrijden uit de rijke geschiedenis van Wrestlemania.

10. Edge & Christian vs The Hardy Boyz vs The Dudley Boyz

(Wrestlemania X-7)

Wrestlemania X-7 TLC

 • Datum: 1 april 2001
 • Plaats: Reliant Astrodome, Houston (Texas) – 67,925 toeschouwers
 • Prijs: WWF Tag Team Championship
 • Achtergond: Hoewel hun oorlog reeds 2 jaar bezig is, raakt niets echt beslist. De titel blijft grotendeels in handen van één van de teams. In de aanloop naar Wrestlemania X-7 worden Rhyno, Lita en Spike Dudley in het verhaal betrokken. Voor de toeschouwer wordt na de Ladder-match (Wrestlemania 16) en de eerste TLC-match (Summerslam 2000), overduidelijk dat de combinatie van deze drie teams en hun favoriete assortiment wapens (stoelen, tafels en ladders) altijd voor non-stop actie garant staat. Ze leggen de lat echter zo hoog dat latere wedstrijden van dit type immer in de schaduw zullen blijven.
 • Hoogtepunt: Edge geeft Jeff Hardy de Spear van bovenaf de hoogste ladder (zie foto). Ongetwijfeld heeft dit bijgedragen tot de nekproblematiek die Edge tot vervroegd pensioen heeft gedwongen.

9. “Hollywood” Hulk Hogan vs The Rock

(Wrestlemania X-8)

hulk-hogan-the-rock-wrestlemania

 • Datum: 17 maart 2002
 • Plaats: Skydome, Ontario (Canada) – 68,237 toeschouwers
 • Prijs: Het publiek
 • Achtergond: Hulk Hogan keert na 9 jaar, samen met de andere originele NWO-leden Kevin Nash & Scott Hall, terug naar WWE. Iedereen realiseert zich dat de Hulkster op Wrestlemania zal aantreden. Maar tegen wie? Nadat Steve Austin achter de schermen heeft geweigerd, wordt het logischerwijze The Rock. Wanneer twee iconen uit twee verschillende generaties (Hulkamania en Attitude-era) elkaar ontmoeten, heeft men weinig nodig om deze wedstrijd te verkopen.
 • Hoogtepunt: Vanaf die eerste pijnlijke seconden wordt duidelijk dat het publiek het plan niet wil volgen en Hulk Hogan niet gaat uitjouwen. Integendeel…het Canadese publiek trakteert The Rock op een verbale bolwassing (het dak gaat eraf) van formaat.

8. Triple H vs “The Heartbreak Kid” Shawn Michaels vs “The Crippler” Chris Benoit

(Wrestlemania XX)

Wrestlemania XX

 • Datum: 14 maart 2004
 • Plaats: Madison Square Garden, New York (New York) – 18,000 toeschouwers
 • Prijs: WWF Heavyweight Championship
 • Achtergond: Shawn Michaels en Triple H vechten sedert november 2003 om de wereldtitel, en tot Wrestlemania raakt niets echt beslist. Chris Benoit wint in januari de Royal Rumble en kiest een titelwedstrijd tegen Triple H. Uiteindelijk wordt het een 3-way, en nemen zowel Chris Benoit als Shawn Michaels het tegen de quasi-onklopbare kampioen op.
 • Hoogtepunt: Triple H klopt na enkele tergend trage seconden in de Crippler Crossface af, waardoor Chris Benoit eindelijk de belangrijkste titel in zijn carrière wint. Het publiek ontploft, de confetti valt uit de lucht en samen met collega-vriend Eddie Guerrero poseert hij voor het publiek. Een uniek moment, dat uit een ver en vergeten verleden lijkt te komen (beiden zijn inmiddels overleden).

7. “Macho Man” Randy Savage vs Hulk Hogan

(Wrestlemania V)

Wrestlemania Hulk Hogan Randy Savage

 • Datum: 2 april 1989
 • Plaats: Trump Plaza, Atlantic City (New Jersey) – 18,946 toeschouwers
 • Prijs: WWF World Heavyweight Championship
 • Achtergond: Uit ons Hulkamania-artikel: Savage beschuldigt Hogan ervan verliefd te zijn op zijn manager en haar voor zichzelf te willen stelen. De facto speelt dit tafereel zich ook in het echte leven af. De compleet paranoïde Randy Savage schermt zijn echtgenote tot in het absurde van zijn collega’s af en het team spat uit elkaar. Wrestlemania V: The Mega Powers Explode (1989) wordt opnieuw een kijkcijferkanon. Twee mannen die vechten om een knappe griet = big money!
 • Hoogtepunt: Naar het einde van de wedstrijd domineert Randy Savage Hulk Hogan en sluit hij af met zijn Big Elbow (hij won er uiteraard niet mee). Wat kon die man worstelen

6. “Rowdy” Roddy Piper vs Bret “Hitman” Hart

(Wrestlemania VIII)

Wrestlemania Bret Piper

 • Datum: 5 april 1992
 • Plaats: Housier Dome, Indianapolis (Indiana) – 62,167 toeschouwers
 • Prijs: WWF Intercontinental Championship
 • Achtergond: Een zieke Bret Hart verliest zijn Intercontinental-titel aan The Mountie, waarna Roddy Piper zijn eerste prijs van de laatste wint. Bret Hart eist onmiddellijk zijn terugwedstrijd, die op Wrestlemania gepland staat. Als veteraan neemt Piper zijn tegenstander niet serieus en behandelt hem als een groentje.
 • Hoogtepunt: Eén blik spreekt boekdelen. Wanneer Roddy Piper beseft dat hij het niet op een technische manier kan winnen, haalt hij zijn (rijk gevulde) vuile trukendoos boven.

5. Kurt Angle vs Shawn Michaels

(Wrestlemania 21)

Wrestlemania Michaels Kurt Angle

 • Datum: 3 april 2005
 • Plaats: Staples Center, Los Angeles (California) – 20,193 toeschouwers
 • Prijs: Eer!
 • Achtergrond: Nadat beide worstelaars elkaar de Rumble-overwinning kosten, komt het tot een verhitte discussie om wie nu echt de beste worstelaar is. Is het Mr Wrestlemania, die uitblinkt wanneer het telt, of is het de Olympische kampioen, wiens gouden medailles hem alle legitimiteit geven?
 • Hoogtepunt: Na de uit-het-niets-komende Sweet Chin Music ga je echt wel op het puntje van je stoel zitten.

4. “Macho Man” Randy Savage vs Ricky “The Dragon” Steamboat

(Wrestlemania 3)

Wrestlemania Savage Steamboat

 • Datum: 29 maart 1987
 • Plaats: Silverdome, Pontiac (Michigan) – 93,173 toeschouwers
 • Prijs: WWF Intercontinental Championship
 • Achtergond: Randy “Macho Man” Savage blesseert Ricky Steamboat na een wedstrijd met de ringbel. Hersteld van de keelblessure, zweert “The Dragon” wraak op de regerend Intercontinentale kampioen en zweert ie zijn prestigieuze titel af te nemen. Om zeker te zijn dat er geen baldadigheden plaatsgrijpen, krijgt hij steun van George “The Animal’ Steele, die trouwens een oogje heeft op Miss Elisabeth, de manager van Savage.
 • Hoogtepunt: Halverwege de wedstrijd gaan beide worstelaars elkaar tegen hoge snelheid te lijf, en volgen de pin-pogingen. 27 jaar na datum, blijft het een schoolvoorbeeld van hoe mooi worstelen kan zijn.

3. The Rock vs “Stone Cold” Steve Austin

(Wrestlemania X-7)

Wrestlemania Steve Austin The Rock

 • Datum: 1 april 2001
 • Plaats: Reliant Astrodome, Houston (Texas) – 67,925 toeschouwers
 • Prijs: WWF World Heavyweight Championship
 • Achtergond: Wanneer Steve Austin na een ernstige nekblessure terugkeert, is er een nieuwe hiërarchie aan de top want in zijn afwezigheid is The Rock de publiekslieveling geworden. Nadat Austin de Royal Rumble wint en The Rock zijn titel van Kurt Angle herovert, staan beide tegenover elkaar op Wrestlemania X-7 geprogrammeerd. Zoals commentator Paul Heyman het perfect verwoordt: “A match both man have to win, and neither man can afford to lose“.
 • Hoogtepunt: Texas loves the Rattlesnake. Wanneer het glas breekt en zijn muziek start, wordt het publiek wild. De ijskoude blik van Steve Austin verraadt het niet en, hoe smerig hij het ook zal spelen, hij weet dat hij zijn publiek teruggewonnen heeft.

2. “The Heartbreak Kid” Shawn Michaels vs The Undertaker

(Wrestlemania XXV)

undertaker-vs-shawn

 • Datum: 5 april 2009
 • Plaats: Reliant Stadium, Houston (Texas) – 72,744 toeschouwers
 • Prijs: 16-1
 • Achtergond: Mr. Wrestlemania wil de ultieme hindernis overwinnen en wil de eerste zijn die Undertaker’s ongeslagen record op de jaarlijkse show (16-0) wil breken. Shawn Michaels had immers in een een-tegen-een wedstrijd nooit verloren tegen de Lord of the Darkness. De promotiemachine gaat draaien en beklemtoont ook dat deze wedstrijd er een wordt tussen het licht van het christendom versus de duisternis van de hel. Beide worstelaars spelen trouwens voor hun thuispubliek, wat altijd garant staat voor maximale sfeer. Met hun epische vete in 1997 (met o.a. de legendarische eerste Hell in the Cell) in het achterhoofd, zijn de verwachtingen uitermate hoog gespannen.
 • Hoogtepunt: Shawn Michaels laat zich niet neertellen na de eerste Tombstone, Undertaker’s finisher bij uitstek, waarna je “ooooooh” vanuit het ruim 70,000 mensen tellende publiek hoort. Oh ja, professioneel worstelen drijft op emotie.

1. Bret “Hitman” Hart vs “Stone Cold” Steve Austin

(Wrestlemania XIII)

Wrestlemania Stonecold Bret Hart

 • Datum: 23 maart 1997
 • Plaats: Rosemont Horizon, Rosemont (Illinois) – 18,197 toeschouwers
 • Prijs: Trots, fierheid, wraak…onbegrip waarom zijn publiek voor de rebel kiest
 • Achtergond: De aanloop tot deze wedstrijd start een jaar vroeger. In 1996 verlaat Bret Hart voor de eerste keer de toenmalige WWF, en wanneer zijn contract eind september ten einde loopt, speculeert iedereen dat hij naar concurrent WCW zal gaan. Op dat moment start de razend snel populair wordende Steve Austin, die na de legendarische speech op King of the Ring zijn stempel drukt, zijn tirades tegen de Hitman en daagt hem voortdurend uit (“Bret Hart doesn’t qualify for being a chicken, he’s the slimy substance that runs out of the south end of a chicken” en “If you put the letter S in front of ‘Hitman’, you’ve got my exact opinion of Bret Hart”). Bret kiest voor de WWF (wat hem een jaar later zal spijten, maar dat is een ander verhaal…) en accepteert een wedstrijd tegen de kale rebel op de Survivor Series, die hij ook wint. In de daaropvolgende maanden vallen ze elkaar verbaal en fysiek aan. Austin kost Bret Hart zowel de Rumble-overwinning, zijn titel (in een wedstrijd tegen Sid) en blijkbaar ook de sympathie van het publiek. Deze laatste keren zich langzaam tegen de gefrustreerde Bret Hart, en neigen anti-held Steve Austin te omarmen. Om aan hun vete een einde te maken volgt een Submission-wedstrijd op Wrestlemania.
 • Hoogtepunt: De waanzinnige finish waar Bret Hart zijn Sharpshooter hard aantrekt en terwijl gastscheidsrechter Ken Shamrock voortdurend “Do you give up?!” roept, Steve Austin maar niet wil opgeven. Het bijhorend beeld waarbij Steve Austins bloed langs zijn gezicht loopt blijft onvergetelijk.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?