0
Posted 02/04/2014 by Axel in Tv/Film
 
 

Wrestlemania Special: Het Belang van de Ultimate Challenge

Wrestlemania VI crowd

Wrestlemania XXX betekent niet alleen de terugkeer van Guardians of the Galaxy-acteur Batista, maar ook de terugkeer van één van de grootste namen in de geschiedenis van het professioneel worstelen. Op 6 april 2014 kijken we vol spanning uit naar de terugkeer, al is het maar voor één avond, van Hulk Hogan.

Als we dieper op het belang van Wrestlemania willen ingaan, spreken we best een echte worstelexpert aan. Nu, tegenwoordig declameren velen zichzelf vanachter hun computerscherm als worstelkenner. Brainfreeze benaderde daarom Wendy Allossery, bij Vlaamse worstelfans bekend als The Voice of Belgian Wrestling, en vroeg hem wat Wrestlemania zo speciaal maakt en bijgevolg wat volgens hem de belangrijkste wedstrijd uit zijn rijke geschiedenis was. Hij nam tijd uit zijn drukke schema en leverde speciaal voor ons een bijdrage.

Wrestlemania VI 3

Toen er me in de loop van de week werd gevraagd om een bijdrage te leveren over het belang van Wrestlemania en wat voor mij DE beste wedstrijd ooit was, moest ik geen seconde twijfelen…

Ik kijk namelijk al van 1985 WWF, nu WWE (en later WCW, ECW, NJPW, AJPW, NOAH, TNA, ROH, …). Dat startte op de Franse televisie (A2), later op RTL, Sky en Eurosport. Nu gebeurt dat, zoals de meesten onder ons, via het internet.

Ultimate Challenge 1Wrestlemania is voor het Amerikaanse pro-worstelen wat de Superbowl voor American Football, wat voor voetbalminnend Europa de finale van de Champions League, wat voor Belgen de allerlaatste wedstrijd in de Jupiler League wanneer de topploegen gelijk aan kop staan, … moet zijn. Je snapt wel wat ik bedoel.

We schrijven 2014, het jaar waarin Wrestlemania zijn 30-jarig jubileum viert. Eeerlijk gezegd waren niet alle Mania’s even goed en sommige waren zelfs rampzalig, maar toch blijft DIT het evenement waar iedereen in de mate van het mogelijke ofwel bij wil zijn, ofwel er toch naar zal kijken. Bij dit schrijven is nog bitter weinig bekend welke wedstrijden er effectief zullen plaatsvinden, maar wees er maar zeker van dat elke worstelaar het onderste uit de kan zal halen om op het grootste podium te schitteren.  Ik heb 7 april in elk geval als dag verlof aangevraagd, want ik moet HET evenement van WWE live kunnen aanschouwen. Nu, ik overleef van 1 tot 6 uur ‘s ochtends wel op Monster.

Nu vraagt Brainfreeze me naar de belangrijkste wedstrijd van Wrestlemania. Dit is iets moeilijker want er zijn zoveel goede wedstrijden geweest.  Ik denk aan Shawn Michaels tegen Bret Hart in een Iron Man Match (Wrestlemania XII). Ik denk ook aan “Stone Cold” Steve Austin die zijn kampioenschap bevocht tegen Dwayne “The Rock” Johnson, ik dank aan Eddie Guerrero (RIP) en Chris Benoit (RIP). Er is zoveel om uit te kiezen.

Omdat ik al jaren als presentator bij de Flemish Wrestling Force fungeer, bekijk ik het worstelgebeuren uit een geheel ander standpunt dan de meeste fans. Ik kijk naar het technische aspect, de belangrijkheid en de eventuele erfenis die die wedstrijd achter laat. Ik bekijk het gehele plaatje.

Wrestlemania VIDaarom zullen velen mijn persoonlijke keuze, hoewel anderen dit misschien in twijfel trekken, en bijhorende argumentering zeker begrijpen. We spreken 1 april 1990, we bevinden ons in de Skydome in Toronto, Canada. In het gebouw wachten 67.678 mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden in het gebouw op het main eventWWF kampioen Hulk Hogan versus Intercontinental Champion The Ultimate Warrior, de wedstrijd bekend als The Ultimate Challenge

Akkoord, het was geen technisch hoogstaande wedstrijd, maar het belang ervan en vooral het gebeuren er rond compenseren alles. Dit was naar mijn weten, en naar het leeuwendeel van de wrestling community nog nooit gebeurd. Twee faces (technische term voor de goeien), beiden kampioen en ongetwijfeld de op dat moment populairste en meest geliefde worstelaars, stonden tegenover elkaar. Deze Wrestlemania haalde atypisch de wereldpers en kreeg persoonlijke aandacht op CNN for cryin’ out loud!  De wereld was in 2 kampen, aan de ene zijde stonden alle Hulkamaniacs, aan de andere zijde alle Warriorsverdeeld.  Wie zou het halen? Wie werd de absolute koning van WWF? De lange dagen van het vroege 1990 waren hoogdagen voor elke bookmaker want, zoals dat nu het geval is, kon niemand op voorhand het almachtige internet raadplegen om de plannen of wat er ging gebeuren te lezen…

Ultimate Challenge 2

Na een spannende maar, inderdaad geen technische wedstrijd, gedragen door emotie en een sterk verhaal, gebeurde het onvoorstelbare. Ultimate Warrior pint Hulk Hogan. Clean, mooi, zonder enige tussenkomst. Het was de spreekwoordelijk passing of the torch, het moment waar een nieuw gezicht de ultieme kans krijgt. Vergeet niet dat Hulk Hogan op dat moment al jaren de sterkmaker en het gezicht van de WWF is, en niemand, maar dan ook niemand kon aan hem tippen. Verstaanbaar, want zonder Hulk Hogan zou het worstelen waarschijnlijk ook niet zo populair zijn als het nu is. Na zijn verschijning in de filmtopper Rocky III en de ontelbare, doch minder succesvolle films waarin hij speelt, wil iedereen met deze sport kennis maken.

Ultimate Warrior 2

Deze erfenis van Hogan werd doorgegeven aan de immens populaire Ultimate Warrior. die er toch een beetje als een euhm… superheld uitzag. Fans vergeten nooit dat immens gespierd lichaam, de face paint, en niet vergeten de opzwepende entrance song.

Wrestlemania VI 2Waarbij ik tot mijn conclusie kom; Hogan Hogan versus Ultimate Warrior blijft voor mij de beste, de belangrijkste en de meest invloedrijke wedstrijd aller Wrestlemania’s. We vergeten het technische aspect, maar herinneren het belang en de erfenis die deze wedstrijd teweeg bracht.

Op naar 6 april 2014, op naar Wrestlemania 30!

– Wendy Allossery, The Voice of Belgian Wrestling

 

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?