Random Article


START TO READ: Captain America

 


6
Posted 02/04/2014 by

Start2Read-CaptainAmerica

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag gaan we lekker patriottisch met CAPTAIN AMERICA – levende legende van WO II – en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s Star-Spangled Avenger op een rij. ‘Merica, F%?! yeah!

Captain America Logo

 • captainamericaiconicEchte naam: Steven “Steve” Grant Rogers
 • Eerste verschijning: Captain America Comics #1 (1941)
 • Uitvalsbasis: New York City en Washington D.C., Verenigde Staten
 • Beroep: Supersoldaat, oorlogsveteraan, leider van verschillende incarnaties van de Avengers, Invaders en Marvel’s ganse superheldengemeenschap, S.H.I.E.L.D.-agent en ex-directeur, commercieel tekenaar
 • Capaciteiten: Toppunt van menselijke kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en gereduceerde ouderdom vanwege Super Soldier-serum, tactisch genie, natuurlijke leider, goeie tekenaar. Bewapend met een semi-onbreekbaar schild gemaakt van een legering op basis van Vibranium en Adamantium
 • Teams: Avengers, Invaders, Secret Avengers, New Avengers, All-New Invaders, Howling Commandos
 • Belangrijkste relaties: James “Bucky” Buchanan Barnes/Winter Soldier (ex-sidekick, partner, oorlogskameraad, tijdelijke opvolger), Nick Fury (partner/oorlogskameraad), Peggy Carter (partner/liefdesinteresse), Abraham Erskine (mentor), Sharon Carter/Agent 13 (partner/liefdesinteresse), Sam Wilson aka The Falcon (partner, tijdelijke opvolger), Rick Jones (partner, ex-sidekick), Bernie Rosenthal (liefdesinteresse), Rachel Leighton aka Diamondback (partner, liefdesinteresse), Tony Stark aka Iron Man (collega), Thor Odinson (collega), Natascha Romanoff aka Black Widow (partner), Jack Monroe aka Nomad (partner, tijdelijke opvolger), John Walker aka US Agent (collega, tijdelijke opvolger), Namor the Sub-Mariner (collega, oorlogskameraad), Jim Hammond aka The Human Torch (collega, oorlogskameraad)
 • Belangrijkste vijanden: Johann Schmidt aka de Red Skull, Adolf Hitler, Master Man, Arnim Zola, MODOK, AIM, HYDRA, Baron Von Strucker, Baron Zemo, Masters of Evil, Secret Empire, Batroc the Leaper, Sin, Crossbones, Dr. Faustus, Grand Director, Cutthroat, King Cobra, Serpent Squad/Society, Taskmaster, Protocide, Nuke, Dr. Mindbubble, Winter Soldier

Steve Rogers was een mager mannetje uit de Lower East Side van New York City die boven alles zijn land wou dienen in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn lichamelijke beperkingen geraakte hij het leger niet binnen, maar zijn wil was zo sterk dat hij in het ultrageheime Project: Rebirth werd ingeschreven – een experiment van de Verenigde Staten om een leger supersoldaten te creëren op basis van Dr. Abraham Erskine’s Super-Soldier Serum. Rogers overleefde de procedure en werd het toppunt van menselijke perfectie. Een nazispion schoot echter Dr. Erskine neer en het geheim van de supersoldatenformule stierf met hem mee. Steve Rogers werd als enige van zijn soort omgetoverd tot Captain America: de perfecte soldaat, één van de eerste superhelden en tegelijk een nationaal symbool om de moraal van de geallieerden hoog te houden en Adolf Hitler (letterlijk) op zijn smoel te geven…

Captain_America_Vol_7_1Na verschillende succesvolle solomissies en opdrachten samen met het superheldenteam de Invaders, verdwenen Captain America en zijn sidekick Bucky boven de Atlantische Oceaan. Vanwege het supersoldatenserum in zijn bloed wist een comateuze Steve Rogers jarenlang te overleven in de ijzige diepte, tot hij werd gevonden en ontdooid door de Avengers. Captain America werd haast meteen gepromoveerd tot leider van ‘s werelds machtigste superheldenteam en werd al snel terug tewerkgesteld bij defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. en de Amerikaanse overheid. Steve Rogers is nu echter een man buiten zijn tijd en de wereld van vandaag is helemaal niet zo zwart-wit als deze uit de jaren 40…

Captain America is zo ongeveer de meest klassieke superheld in het Marvel-universum. Hij ziet eruit als een twintiger/dertiger, maar klinkt en denkt als een (ondertussen) negentig jaar oude oorlogsveteraan. Ondanks zijn occasionele aanpassingsproblemen aan de wereld van vandaag, is Steve als Captain America wel een natuurlijke leider, een levende legende en een inspiratie voor eender welke superheld. Zijn klassieke visie strookt daarom niet altijd met zijn collega’s, maar Steve Rogers kan als geen ander “goed” van “kwaad” onderscheiden en is daarom de terechte leider van niet alleen de Avengers, maar Marvel’s ganse superheldengemeenschap…

 

De avonturen van Captain America worden al gepubliceerd sinds de jaren 40, kenden een stopzetting en korte (mislukte) revival midden jaren 50, alvorens hij opnieuw verscheen in The Avengers en Tales of Suspense begin jaren 60. Vanaf hier start de moderne periode, waarin Cap buiten zijn verschillende soloreeksen – inmiddels toe aan het zevende volume – steeds een grote rol speelt in de Avengers-series, alle grote Marvel-events en de soloreeksen van andere bekende helden als Iron Man, Thor en Winter Soldier. Daarnaast verschijnt Captain America solo of samen met de Avengers en andere Marvel-helden in talrijke tv-series, animatiereeksen en videogames. Cap verscheen al in een live-action film serial uit 1944, twee tv-films in de jaren 70 en een low-budget prent uit 1990 alvorens zijn Marvel Cinematic Universe-debuut te maken in Captain America: The First Avenger (2011). Daarna was hij te zien in The Avengers (2012), Thor: The Dark World (2013), Captain America: The Winter Soldier (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) en staat er voor 2016 een derde Captain America-solofilm gepland. In de comics schittert de kapitein momenteel in het zevende volume van Captain America en in The Avengers-, New Avengers-, Uncanny Avengers, Avengers World- en All-New Invaders-series…

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Captain America-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Steve Rogers.

MAN OUT OF TIME

 • Jaar: 2011
  capmanoutoftime

  Buy1

 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Jorge Molina
 • Verzamelt: Captain America: Man Out of Time #1-5, The Avengers (v1) #4

Een minireeks die het ontwaken van Cap in de moderne periode in een nieuw jasje steekt. Een mooie karakterstudie van Steve Rogers als een man buiten zijn tijd en zijn schuldgevoel om de dood van zijn sidekick Bucky, afgewisseld met wat tijdreizen. Ongeveer het dichtste bij een Captain America: Year One dat er momenteel op de markt te vinden is.

 • Zie ook de vierdelige minireeks THE ADVENTURES OF CAPTAIN AMERICA, SENTINEL OF LIBERTY, de werkelijke modernere Year One/oorsprong van Captain America in WO II en de hoofdinspiratie voor de Captain America: The First Avenger-film dewelke momenteel nog niet verzameld werd. Ook gelijkaardig is MYTHOS – CAPTAIN AMERICA #1, een moderne versie van Captain America Comics #1 gebundeld in AVENGERS: MYTHOS.

SECRET EMPIRE

 • Jaar: 1974captainamericasecretempire
 • Schrijvers: Steve Englehart, Mike Friedrich
 • Artiest: Sal Buscema
 • Verzamelt: Captain America (v1) #169-176

Een klassieker uit de jaren 70 en waarschijnlijk de bekendste “Captain America twijfelt aan zijn thuisland en stopt ermee“-verhaallijn ooit. Captain America en zijn partner de Falcon komen op het spoor van het Secret Empire terecht, een mysterieuze terreurorganisatie die wel een zeer publieke leider heeft. Het verhaal was een reactie op het Watergate-schandaal dat de Amerikaanse president Richard Nixon deed aftreden.

 • Verhaal gaat haast rechtstreeks verder in de bundeling CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON: NOMAD, waarin Steve Rogers tijdelijk een nieuwe superheldenidentiteit aanneemt als een “man zonder land”.

MADBOMB

 • Jaar: 1976-77captainamericamadbomb
 • Schrijver/Artiest: Jack Kirby
 • Verzamelt: Captain America (v1) #193-200

Marvel-legende Jack Kirby, dewelke samen met Joe Simon in 1941 Captain America voor het eerst op papier zette, keerde in de jaren 70 terug tot één van zijn bekendste creaties. Cap en de Falcon worden hier geconfronteerd met een ingenieus plan van Amerika’s rijke elite om de wereld over te nemen met behulp van het nieuwe Madbomb-wapen, dat exact doet wat je denkt dat het doet. De dialogen van Kirby zijn misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zijn verhalen leveren wel grootschalige, non-stop superheldenactie.

 • Verhaal gaat verder in: BICENTENNIAL BATTLES en THE SWINE.

WAR & REMEMBRANCE

 • Jaar: 1980-81
  captainamericawarremembrance

  Buy1

 • Schrijvers: Roger Stern
 • Artiest: John Byrne
 • Verzamelt: Captain America (v1) #247-255

Een korte, maar krachtige run van Roger Stern en John Byrne op Captain America levert superheroïsche gevechten met o.a. Baron Blood, Batroc the Leaper en Mr. Hyde en stelt ook Bernie Rosenthal voor, dewelke Cap’s nieuwe buur en liefdesinteresse wordt. In deze bundeling vind je ook een toonaangevende update van het Captain America-oorsprongsverhaal en komen we te weten waarom Steve Rogers – ondanks zijn geschiktheid voor de job – nooit president van de Verenigde Staten wil worden.

 • Zie ook: CAPTAIN AMERICA EPIC COLLECTION VOL.9: DAWN’S EARLY LIGHT, waarin deze ganse bundeling + enkele extra delen van de reeks worden opgenomen. 

DEATH OF THE RED SKULL

 • Jaar: 1984-85
  captainamericadeathskull

  Buy1

 • Schrijvers: J.M. DeMatteis, Bill Mantlo, e.a.
 • Artiesten: Ron Frenz, Herb Trimpe, e.a.
 • Verzamelt: Captain America (v1) #290-301

Eén van de grootste en beste conflicten tussen Cap en de stervende Red Skull, wiens “dood” uiteraard niet lang bleef duren. Cap krijgt eveneens te maken met Zemo en Mother Superior/Sin (de dochter van de Red Skull), alsook een onfortuinlijke plotse verhoging van zijn ouderdom. Eén van de hoogtepunten hierin is het deel waarin de Skull zijn oorsprong uitlegt aan zijn aartsvijand en hem vertelt wat hem omvormde tot het monster dat hij geworden is…

 • Zie ook CAPTAIN AMERICA VS THE RED SKULL, een bundeling van andere grote gevechten tussen de twee aartsvijanden doorheen de jaren, en CAPTAIN AMERICA: RED SKULL INCARNATE, een andere hervertelling van de oorsprong van de Red Skull.

THE BLOODSTONE HUNT

 • Jaar: 1989captainamericabloodstone
 • Schrijver: Mark Gruenwald
 • Artiest: Kieron Dwyer
 • Verzamelt: Captain America (v1) #357-364

Waarschijnlijk het hoogtepunt van de jarenlange Captain America-run van schrijver Mark Gruenwald. Het verhaal wordt best omschreven als “Captain America meets Indiana Jones“. Samen met Diamondback, trekt Cap eropuit om Baron Helmut Zemo te beletten diens vader Heinrich te doen verrijzen met de mystieke Bloodstone. Bevat optredens van o.a. Batroc the Leaper en het debuut van huurmoordenaar Brock Rumlow, aka Crossbones.

 • Zie ook: Voorgaande bundelingen SCOURGE OF THE UNDERWORLD en THE CAPTAIN. Na The Bloodstone Hunt volgen nog STREETS OF POISON, MAN AND WOLF en FIGHTING CHANCE VOL. 1-2.

OPERATION REBIRTH

 • Jaar: 1995-96
  captainamericaoperationrebirth

  Buy1

 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Ron Garney
 • Verzamelt: Captain America (v1) #444-448, 450-454

De terugkeer van de dood gewaande Sharon Carter/Agent 13 als Cap’s grote liefde. Ook wordt Captain America gedwongen samen te werken met zijn aartsvijand de Red Skull om de wereld te vrijwaren van diens mentor: een in de Cosmic Cube gevangen Adolf Hitler. Een zeer goeie return to form en relevantie voor de reeks, zelfs al is het de afsluitende verhaallijn van het eerste volume.

 • Let op: de nieuwere versies van OPERATION REBIRTH bevatten ook de MAN WITHOUT A COUNTRY-verhaallijn, die voorheen apart werd gebundeld. Hierna gaat het verhaal van Cap verder in de ONSLAUGHT cross-over, waarop het tweede volume van de reeks volgt. Dit werd volledig verzameld in HEROES REBORN: CAPTAIN AMERICA, waarin Steve Rogers herboren wordt in een andere realiteit, alvorens terug te keren naar het Marvel-universum in HEROES REBORN: THE RETURN.

TO SERVE AND PROTECT

 • Jaar: 1998
  captainamericaserveprotect

  Buy1

 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Ron Garney
 • Verzamelt: Captain America (v3) #1-7

Na zijn terugkeer tot het gewone Marvel-universum, wordt Captain America terug geconfronteerd met bekende dreigingen als HYDRA, Skrulls, alsook zijn eigen populariteit. Een mooi instappunt voor de fans van Cap’s klassieke shield slinging en de start van het derde volume van de Captain America-soloreeks.

 • Verhaal gaat verder in AMERICAN NIGHTMARE, RED GLARE en LAND OF THE FREE. Daarna neemt Dan Jurgens de reeks over tot het einde in de drie CAPTAIN AMERICA BY DAN JURGENS-volumes. Gelijktijdig met deze reeks liep ook CAPTAIN AMERICA: SENTINEL OF LIBERTY, gebundeld in één volume.

THE NEW DEAL

 • Jaar: 2002
  captainamericanewdeal

  Buy1

 • Schrijver: John Ney Rieber
 • Artiest: John Cassaday
 • Verzamelt: Captain America (v4) #1-6

Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 werd een vierde volume van Captain America gestart, waarin Steve Rogers meehielp om het puin van de aanslagen op het World Trade Center op te ruimen en achteraf terroristische dreigingen ging bestrijden. Een tikje meer volwassener en uiteraard zeer politiek geladen, maar zeker en vast één van de betere moderne Captain America-verhalen.

 • Verhaal gaat verder in VOL.2: THE EXTREMISTS, VOL.3: ICE, VOL.4: CAPTAIN AMERICA LIVES AGAIN en VOL.5: HOMELAND. AVENGERS DISASSEMBLED: CAPTAIN AMERICA luidt het einde van deze reeks (en de Avengers) in.

WINTER SOLDIER

 • Jaar: 2005-06
  captainamericawintersoldierult

  Buy1

 • Schrijver: Ed Brubaker
 • Artiesten: Steve Epting, Mike Perkins
 • Verzamelt: Captain America (v5) #1-9, 11-14

De hoofdinspiratie voor de Captain America: The Winter Soldier-film en het meest ideale instappunt voor de moderne avonturen van de Sentinel of Liberty te volgen. Wanneer Captain America en zijn S.H.I.E.L.D.-collega’s worden geconfronteerd met de mysterieuze Russische huurmoordenaar de Winter Soldier, blijkt deze wel zeer bekend personage uit Cap’s verleden te zijn. Andere grote rollen zijn er voor Agent 13, Falcon, Black Widow, Nick Fury, de Red Skull, diens dochter Sin en huurmoordenaar Crossbones. Deze verhaallijn startte het vijfde volume van Captain America en de legendarische run van schrijver Ed Brubaker, dewelke de reeks omtoverde in de perfecte kruising tussen een superheldensaga en een spionagethriller.

 • Verhaal gaat verder in RED MENACE en CIVIL WAR. Hierna wordt Steve Rogers neergeschoten en tijdelijk dood geacht, waardoor Bucky Barnes/Winter Soldier zijn schild overneemt in THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA VOL.1-3, THE MAN WITH NO FACE en ROAD TO REBORN. De helden van het Marvel-universum reageren op de dood van Steve Rogers in FALLEN SON: THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA.
 • In CAPTAIN AMERICA: REBORN keert Steve Rogers echter terug naar het rijk der levenden en het verhaal van zowel Steve als Bucky gaat verder in TWO AMERICAS, NO ESCAPE, THE TRIAL OF CAPTAIN AMERICA, PRISONER OF WAR en STEVE ROGERS: SUPER-SOLDIER. Steve Rogers neemt uiteindelijk zijn schild terug op en de run van Brubaker komt tot een einde in de vier CAPTAIN AMERICA BY ED BRUBAKER-volumes.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Captain America is dat momenteel vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later All-New Marvel NOW!, Avengers NOW! en All-New Marvel). Dit wil niet zeggen dat de voorgaande verhaallijnen er niet meer toe doen, maar voor Captain America bood dit wel de volgende instappunten.

CASTAWAY IN DIMENSION Z BOOK 1 & 2

 • Jaar: 2012-13
  captainamericacastaway

  Buy1

 • Schrijver: Rick Remender
 • Artiest: John Romita Jr.
 • Verzamelt: Captain America (v7) #1-5 (volume 1), 7-10 (volume 2)

Captain America wordt door Nazi-wetenschapper Arnim Zola naar Dimension Z getransporteerd, een vreemde wereld waarin Cap de zoon van Zola moet zien te beschermen… Geen spionagethriller deze keer, maar een Captain America-verhaal dat terugkeert naar de hoogdagen van Jack Kirby met een meer sci-fi/mystery vibe.

 • Verhaal gaat verder in VOL.3: LOOSE NUKE, VOL.4: THE IRON NAIL en VOL.5: THE TOMORROW SOLDIER. Sam Wilson/The Falcon wordt hierna de volgende Captain America in ALL-NEW CAPTAIN AMERICA VOL.1: HYDRA ASCENDANT, terwijl de tijdelijk ouder geworden Steve Rogers te zien is in AVENGERS: TIME RUNS OUT.

CAPTAIN AMERICA: STEVE ROGERS VOLUME 1 (ALL-NEW MARVEL)

 • capamericasteverogersJaar: 2015
 • Schrijver: Nick Spencer
 • Artiest: Jesus Saiz
 • Verzamelt: Steve Rogers – Captain America #1-6, FCBD 2016: Captain America

Eén van de meest controversiële Captain America-verhaallijnen ooit! Steve Rogers is, na een tijdje zijn gaven kwijt te zijn en als een oude man door het leven gegaan te zijn, terug als de enige echte Captain America. Maar er is iets mis. De geschiedenis blijkt veranderd te zijn door zijn oude aartsvijand de Red Skull, waardoor Steve Rogers van jongs af aan al gedrild werd als Hydra-agent…

 • Verhaal wordt rechtstreeks vooraf gegaan door AVENGERS: STANDOFF. Steve Rogers is ook niet de enige Captain America, zijn vriend Sam Wilson draagt ook nog steeds het schild in CAPTAIN AMERICA: SAM WILSON VOL.1: NOT MY CAPTAIN AMERICA en VOL. 2: STANDOFF.

starttoreadtips

CAPTAIN AMERICA VS THE RED SKULL

 • Jaar: 1964-2002
  captainamericavsredskull

  Buy1

 • Schrijvers: Stan Lee, Roy Thomas, Gary Friedrich, e.a.
 • Artiesten: Jack Kirby, John Romita, Mike Zeck, e.a.
 • Verzamelt: Captain America Comics #1, Tales of Suspense #79-81, Captain America (v1) #143, 226-227, 261-263, 370, delen van Captain America Annual #13 en Red, White & Blue

Een uitgebreide collectie rond de vele gevechten tussen Captain America en zijn eeuwige aartsvijand: Nazi-icoon de Red Skull. We zien hier o.a. de Skull’s terugkeer in de moderne tijd waar hij de Cosmic Cube in bezit krijgt en enkele van zijn pogingen om Captain America niet alleen te vernietigen als persoon, maar ook als symbool. Een interessante trip doorheen de Cap- en Red Skull-geschiedenis.

 • Zie ook CAPTAIN AMERICA: ALLIES & ENEMIES, een reeks one-shots waarin Cap de spotlight deelt met partners als o.a. Black Widow, Agent 13, de Falcon, maar ook vijanden als Batroc the Leaper en Crossbones. Enkele belangrijke partners van Cap staan centraal in de CAPTAIN AMERICA AND… reeks, met BUCKY (2 bundelingen), BLACK WIDOW, HAWKEYE, IRON MAN & NAMOR. Ook zijn er twee bundelingen verschenen van de serie CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON, namelijk TWO AMERICAS en BROTHERS AND KEEPERS. Enkele team-ups tussen Captain America en Iron Man doorheen de jaren werden gebundeld in IRON MAN/CAPTAIN AMERICA TEAM-UP.

THE ULTIMATES

 • Jaar: 2002-04captainamericaultimates
 • Schrijver: Mark Millar
 • Artiest: Bryan Hitch
 • Verzamelt: The Ultimates (v1) #1-13

De Hollywoodversie van de Avengers nog vooraleer de film er was. Of de comic beter is laten we in het midden, maar The Ultimates is alvast een pak volwassener en donkerder. Deze reeks vormde overigens de basis voor de animatiefilm Ultimate Avengers (2006). De Ultimate-versie van Captain America is een pak ruwer en meer gung-ho dan de reguliere mainstreamversie, maar dit levert enkele leuke John Wayne-achtige quotes op. De geboorte van Captain America en zijn Super-Soldier serum vormen overigens de rode draad doorheen het Ultimate Marvel-universum. Ideaal en vrij hard op zichzelf staand instappunt, maar je mag je er wel van bewust zijn dat het allemaal wat minder kindvriendelijk is.

 • Verhaal gaat verder in THE ULTIMATES 2, de sequel door hetzelfde team. Daarna is Ultimate Captain America te zien in THE ULTIMATES 3, ULTIMATUM, ULTIMATE ORIGINS, ULTIMATE COMICS: NEW ULTIMATES, ULTIMATE COMICS: CAPTAIN AMERICA, ULTIMATE COMICS: ULTIMATES en CATACLYSM: THE ULTIMATES’ LAST STAND.

RED, WHITE & BLUE

 • Jaar: 2002
  captainamericaredwhiteblue

  Buy1

 • Schrijver: Mark Waid, Paul Dini, Bruce Jones, Dan Jurgens, e.a.
 • Artiesten: Alex Ross, Frank Quitely, Bruce Timm, e.a.
 • Verzamelt: Reeks nieuwe kortverhalen + back-upverhalen uit Captain America (v3) #50, Marvel Spotlight: Captain America Remembered

Een hoop schrijvers en artiesten leveren hun interpretatie van Captain America in een reeks kortverhalen, zich zowel afspelend in de oorlogsperiode als in de moderne tijd. Af en toe mag het ook wat minder serieus zijn. Bevat waarschijnlijk de mooiste Captain America-oorsprong tot hiertoe door Paul Dini en Alex Ross en een ware who’s who aan comicbooktalent.

 • Zie ook CAPTAIN AMERICA: THE CHOSEN, een alternatieve realiteit waar het Super-Soldier serum het lichaam van Steve Rogers geleidelijk deed aftakelen en hij in zijn laatste jaren toch nog de tijd vindt om soldaten te inspireren, CAPTAIN AMERICA: THEATER OF WAR, een reeks verhalen van Paul Jenkins over Cap en zijn legende in verschillende oorlogsperiodes en TRUTH: RED, WHITE & BLACK, waarin de donkere kant van Project: Rebirth wordt belicht en experimentele, potentieel gevaarlijke testversies van het Super-Soldier serum worden getest op Afro-Amerikaanse soldaten. Ook interessant: CAPTAIN AMERICA CORPS, waarin verschillende versies van Captain America uit parallelle universa samenkomen, en THE LEGACY OF CAPTAIN AMERICA, een bundeling waarin alle mannen die ooit de identiteit van de Sentinel of Liberty hebben aangenomen in de schijnwerpers staan.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van de Captain America-soloverhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Captain America HC/TPB Reading Order

CAPTAIN AMERICA COMICS (1941-1949)

captamericagoldenage

De vroegste optredens van Steve Rogers/Captain America en Bucky, en later met de All-Winners Squad/Invaders, uit de Golden Age (1941-1949) vonden plaats in Captain America Comics, USA Comics, All Select Comics, Marvel Mystery Comics, Young Allies en All Winners Comics. Captain America Comics liep 78 delen, werd tegen het einde even de horrortitel Captain America’s Weird Tales zonder Captain America erin. De comics worden gebundeld in GOLDEN AGE MARVEL MASTERWORKS.

 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 1 (#1-4)
 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 2 (#5-8)
 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 3 (#9-12)
 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 4 (#13-16)
 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 5  (#17-20)
 • GOLDEN AGE CAPTAIN AMERICA MASTERWORKS VOLUME 6 (#21-24)

De laatste drie delen van Captain America Comics werden pas uitgebracht tijdens Cap’s korte en gefaalde revival als “Commie Smasher” in 1954, waarin hij ook in Young Men en Men’s Adventures opdook. Dit bleek achteraf niet Steve Rogers, maar een psychotische en gevaarlijke vervanger te zijn. De echte Cap en Bucky geraakten vermist boven de Atlantische Oceaan circa 1943.

CAPTAIN AMERICA VOLUME 1 (1964-1996)

captain-americasilverage

Captain America wordt teruggevonden in het ijs en ontdooid door Namor the Sub-Mariner en de Avengers in The Avengers #4 (1964). Hier begint de moderne Silver Age-periode, met Steve Rogers als Avengers-leider en een man buiten zijn tijd dewelke zich schuldig voelt om de “dood” van zijn sidekick Bucky. Hij verscheen vanaf deel #58 in Tales of Suspense, samen met zijn collega-Avenger Iron Man. De Tales of Suspense-reeks werd vanaf deel #100 omgetoverd tot het eerste volume van Captain America, dat onder deze titel uiteindelijk 454 delen en een hoop specials en annuals kende tot 1996. De vroegste hiervan zijn beschikbaar in ingekleurde Marvel Masterworks-bundelingen, zwart-witte Marvel Essentials en zullen na verloop van tijd geheel in ingekleurde Marvel Epic Collections verzameld worden.

 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.1 (Tales of Suspense #59-81)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.2 (Tales of Suspense #82-99, Captain America #100)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.3 (#101-113)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.4 (#114-124)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.5 (#125-136)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.6 (#137-148)
 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN AMERICA VOL.7 (#149-159)

De reeks kent aparte bundelingen van bepaalde verhaallijnen sinds de jaren 70, toen Captain America vervoegd werd door zijn superheldenpartner Sam Wilson/The Falcon en de titel van de reeks tijdelijk Captain America and the Falcon werd. In de volgende bundelingen zal Steve even zijn Captain America-identiteit achter zich laten en Nomad worden – een man zonder land.

 • CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON: SECRET EMPIRE (#169-176)
 • CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON: NOMAD (#177-186)

Cap’s mede-schepper Jack Kirby neemt gedurende een tijdje de reeks over. Deze verhalen zijn ook beschikbaar in één CAPTAIN AMERICA BY JACK KIRBY OMNIBUS.

 • CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON: MADBOMB (#193-200)
 • CAPTAIN AMERICA: BICENTENNIAL BATTLES (#201-205, Captain America’s Bicentennial Battles)
 • CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON: THE SWINE (#206-214, Annual #3-4)

captainamerica80s

De CAPTAIN AMERICA EPIC COLLECTIONS zullen uiteindelijk de ganse reeks(en) bundelen, maar verschijnen niet chronologisch. Het eerst verschenen deel is al volume 9, dat ook de bundeling WAR AND REMEMBRANCE (#247-255) in zich opneemt.

 • CAPTAIN AMERICA EPIC COLLECTION VOL.9: DAWN’S EARLY LIGHT (#247-266, Annual #5)
 • CAPTAIN AMERICA: WAR AND REMEMBRANCE (#247-255)
 • CAPTAIN AMERICA: DEATHLOK LIVES (#286-288)
 • CAPTAIN AMERICA: DEATH OF THE RED SKULL (#290-301)

Schrijver Mark Gruenwald begint met Captain America #307 (1985) aan een gigantische run op de reeks, dewelke zou duren tot deel #443 (1995). Deze run stelde o.a. Diamondback en Crossbones voor, zag Steve Rogers o.a. even de identiteit van The Captain aannemen nadat hij weigert voor de Amerikaanse overheid te werken, John Walker (U.S. Agent) tijdelijk de nieuwe Captain America worden en Cap tijdelijk getransformeerd zien worden tot een weerwolf. De run werd grotendeels, doch lang niet volledig, verzameld in de volgende bundelingen.

 • SCOURGE OF THE UNDERWORLD (#318-320, 358-362, U.S. Agent #1-4)
 • THE CAPTAIN (#332-350, Iron Man #228)
 • THE BLOODSTONE HUNT (#357-364)
 • STREETS OF POISON (#372-378)
 • MAN AND WOLF (#402-408)
 • FIGHTING CHANCE – DENIAL (#425-430)
 • FIGHTING CHANCE – ACCEPTANCE (#431-437)

Mark Waid en Ron Garney sloten de eerste Captain America-soloreeks af, begonnen ook de derde en schoven een uit de dood teruggekeerde Sharon Carter/Agent 13 opnieuw naar voren als Cap’s grote liefde.

 • OPERATION REBIRTH (#444-448, latere edities bevatten ook #450-454, eerder verzameld als MAN WITHOUT A COUNTRY)

CAPTAIN AMERICA VOLUME 2 & 3 (1996-2002)

captainamerica90s

In de grote ONSLAUGHT cross-over uit 1996 legt Captain America samen met een groot deel van de Avengers en Fantastic Four het loodje. In feite werden de helden getransporteerd naar een andere dimensie, waar hun avonturen opnieuw begonnen en in een moderner jasje werden gestoken. De HEROES REBORN-periode kende een nieuwe Captain America-soloreeks met een ietwat hernieuwde oorsprong en een vrouwelijke versie van Bucky, dewelke uiteindelijk maar 13 delen liep alvorens de helden terugkeerden naar het gewone Marvel-universum in de minireeks HEROES REBORN: THE RETURN.

 • HEROES REBORN: CAPTAIN AMERICA (#1-12)

captainamerica90sreturn

Na zijn terugkeer tot het Marvel-universum, ging het derde volume van Captain America van start onder de noemer HEROES RETURN. Deze reeks liep 50 delen en zag Cap o.a. tijdelijk een nieuw photonschild hanteren. Een tweede reeks, CAPTAIN AMERICA: SENTINEL OF LIBERTY, liep 12 delen tussen 1998 en 1999 en werd volledig gebundeld.

 • TO SERVE AND PROTECT (#1-7)
 • AMERICAN NIGHTMARE (#8-13, Captain America and Citizen V Annual 1998, Captain America and Iron Man Annual 1998)
 • RED GLARE (#14-19, Captain America Spotlight)
 • LAND OF THE FREE (#20-24, Annual 1999, Captain America: The Legend)
 • CAPTAIN AMERICA BY DAN JURGENS VOL.1 (#25-34)
 • CAPTAIN AMERICA BY DAN JURGENS VOL.2 (#35-44, Annual 2000)
 • CAPTAIN AMERICA BY DAN JURGENS VOL.3 (#45-50, Annual 2001)

CAPTAIN AMERICA VOLUME 4 (2002-2004)

captain-america-9-11

Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 werd Captain America – in feite voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog – opnieuw een nationaal symbool. De soloreeks werd herstart in 2002 en ging hierbij een meer volwassen en minder typische superheldentoer op, waarin Cap zijn ware identiteit aan de wereld onthulde en reageerde op enkele werkelijke terreurdreigingen uit de wereld van vandaag. Het vierde volume van Captain America liep 32 delen. Een tweede reeks getiteld CAPTAIN AMERICA AND THE FALCON zag Steve Rogers opnieuw zij aan zij met zijn oude partner de Falcon. Deze serie liep 14 delen tussen 2004 en 2005 en telde twee bundelingen: TWO AMERICAS (#1-4) en BROTHERS AND KEEPERS (#8-14).

 • VOL.1: THE NEW DEAL (#1-6)
 • VOL.2: THE EXTREMISTS (#7-12)
 • VOL.3: ICE (#12-16)
 • VOL.4: CAPTAIN AMERICA LIVES AGAIN (#17-20, Tales of Suspense #66)
 • VOL.5: HOMELAND (#21-28)
 • AVENGERS DISASSEMBLED: CAPTAIN AMERICA (#29-32, Captain America and the Falcon #5-7)

CAPTAIN AMERICA VOLUME 5 (2005-2011)

captainamericawintersoldier

De gebeurtenissen van AVENGERS: DISASSEMBLED deden Earth’s Mightiest Heroes tijdelijk uit elkaar vallen. Cap trok als S.H.I.E.L.D.-agent en solosuperheld verder in o.a. SECRET WAR, alvorens samen met Iron Man de NEW AVENGERS op te richten. Een vijfde volume van de Captain America-soloreeks werd opgestart door schrijver Ed Brubaker, dewelke van de reeks een superhelden-/spionagethriller maakte met grote rollen voor Nick Fury, S.H.I.E.L.D., Sharon Carter/Agent 13, Black Widow, The Falcon en de terugkeer van James “Bucky” Barnes als de Winter Soldier. Deze gehele run is beschikbaar in aparte bundelingen, grotere Ultimate Collections en nog grotere Omnibus-edities. Het vijfde volume van de reeks kent eveneens 50 delen, waarna de oude nummering uit de jaren 60 opnieuw werd opgepikt met Captain America #600. De reeks liep in deze vorm dan nog tot deel #619.

 • WINTER SOLDIER (#1-9, 11-14)
 • RED MENACE (#15-21, Captain America 65th Anniversary Special)

Captain America speelt hierna een gigantisch belangrijke rol in CIVIL WAR, waarin de Marvel-superheldengemeenschap in twee kampen wordt gesplitst met Cap als leider van het ene en Iron Man in het andere. Uiteindelijk wordt Steve Rogers een krijgsgevangene van S.H.I.E.L.D., waarvan Iron Man de nieuwe directeur wordt.

 • CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR (#22-24, Winter Soldier: Winter Kills)

captainamericareborn

De vijanden van Steve Rogers zien hun kans schoon om Steve Rogers publiekelijk neer te schieten wanneer hij op weg is naar zijn proces. Hij overleeft het schijnbaar niet en het Marvel-universum reageert op zijn dood in o.a. FALLEN SON: THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA. Uiteindelijk wordt Bucky Barnes/Winter Soldier gedurende een ganse periode de nieuwe Captain America en zal hij o.a. deze rol blijven spelen in de NEW AVENGERS-reeks en Marvel-events AVENGERS/INVADERS, INVADERS NOW!SECRET INVASION, DARK REIGN, SIEGE en FEAR ITSELF

 • THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA VOL.1: THE DEATH OF THE DREAM (#25-30)
 • THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA VOL.2: THE BURDEN OF DREAMS (#31-36)
 • THE DEATH OF CAPTAIN AMERICA VOL.3: THE MAN WHO BOUGHT AMERICA (#37-42)
 • THE MAN WITH NO FACE (#43-48)
 • ROAD TO REBORN (#49-50, Captain America #600-601)

captainamericaheroicage

Steve Rogers keert terug tot het rijk der levenden in CAPTAIN AMERICA: REBORN, maar neemt – met uitzondering van het event SIEGE – nog niet meteen opnieuw de mantel van Captain America terug op. Als nieuwe leider van S.H.I.E.L.D. staat hij nu bekend als agent Steve Rogers, Amerika’s topagent, en is hij tijdens deze HEROIC AGE te zien in o.a. de AVENGERS-, NEW AVENGERS- en vooral SECRET AVENGERS-reeksen, alsook de minireeksen AVENGERS: PRIME, STEVE ROGERS: SUPER-SOLDIER en de team-up X-MEN/STEVE ROGERS: ESCAPE FROM THE NEGATIVE ZONE.

 • CAPTAIN AMERICA: REBORN (Captain America Reborn #1-6)
 • TWO AMERICAS (#602-605, Captain America: Who Will Wield the Shield?)
 • NO ESCAPE (#606-610)
 • STEVE ROGERS: SUPER-SOLDIER (Steve Rogers: Super-Soldier #1-4)
 • THE TRIAL OF CAPTAIN AMERICA (#611-615, 615.1, Captain America 70th Anniversary Magazine)
 • PRISONER OF WAR (#616-619)

Steve Rogers pikt opnieuw het schild en kostuum van Captain America op na de schijnbare dood van Bucky in FEAR ITSELF. Bucky is echter niet dood, maar gaat terug undercover als de WINTER SOLDIER in zijn eigen soloreeks, dewelke 19 delen liep en vier bundelingen kende: THE LONGEST WINTER, BROKEN ARROW, BLACK WIDOW HUNT en THE ELECTRIC GHOST. Steve Rogers geeft zijn job als topagent terug aan Nick Fury en Maria Hill en krijgt als Captain America een zesde soloreeks. De vorige serie blijft echter nog even verder lopen als Captain America team-upreeks, tot deel #640.

 • CAPTAIN AMERICA AND BUCKY: THE LIFE STORY OF BUCKY BARNES (#620-624)
 • CAPTAIN AMERICA AND BUCKY: OLD WOUNDS (#625-628)
 • CAPTAIN AMERICA AND HAWKEYE (#629-632)
 • CAPTAIN AMERICA AND IRON MAN (#633-635, Captain America and Namor #635.1)
 • CAPTAIN AMERICA AND BLACK WIDOW (#636-640)

CAPTAIN AMERICA VOLUME 6 (2011-2013)

*Mar 01 - 00:00*05_Flatbed_WEB

De zesde soloreeks voor Captain America volgt meteen verder op volume 5 en FEAR ITSELF en is het einde van de jarenlange run van Ed Brubaker. De reeks loopt gelijktijdig met WINTER SOLDIER.

 • CAPTAIN AMERICA BY ED BRUBAKER VOL.1 (#1-5)
 • CAPTAIN AMERICA BY ED BRUBAKER VOL.2 (#6-10)
 • CAPTAIN AMERICA BY ED BRUBAKER VOL.3 (#11-14)
 • CAPTAIN AMERICA BY ED BRUBAKER VOL.4 (#15-19)

Steve Rogers speelt een gigantisch grote rol in AVENGERS VS X-MEN, dewelke deze fase van het Marvel-universum afsluit.

CAPTAIN AMERICA VOLUME 7 – (ALL-NEW) MARVEL NOW! (2013-nu)

captainamericamarvelnow

Een nieuw Marvel NOW!-tijdperk start na AVENGERS VS X-MEN, waarin mutanten en reguliere helden zij aan zij vechten. Steve Rogers speelt een grote rol in AVENGERS, NEW AVENGERS, AVENGERS WORLD en UNCANNY AVENGERS, terwijl zijn inmiddels zevende soloreeks even terug een meer sci-fi/mystery vibe heeft. Cap wordt ook herenigd met zijn eerste superheldenteam in ALL-NEW INVADERS.

 • VOL.1: CASTAWAY IN DIMENSION Z BOOK 1 (#1-5)
 • VOL.2: CASTAWAY IN DIMENSION Z BOOK 2 (#6-10)
 • VOL.3: LOOSE NUKE (#11-15)
 • VOL.4: THE IRON NAIL (#16-21)
 • VOL.5: THE TOMORROW SOLDIER (#22-25, 75th Anniversary Celebration)

Het Super Soldier-serum wordt uit het bloed van Steve Rogers gehaald, waardoor hij veroudert tot een man van 90 jaar. Achter de schermen blijft hij aan als Avengers-leider en Sam Wilson/The Falcon wordt de nieuwe Captain America, in een nieuwe volume van de reeks getiteld ALL-NEW CAPTAIN AMERICA. Steve en Sam spelen grote rollen in het event AXIS en in de Avengers: Time Runs Out-verhaallijn in de aanloop naar Secret Wars (2015).

 • ALL-NEW CAPTAIN AMERICA VOL.1: HYDRA ASCENDANT (#1-6)
 • ALL-NEW CAPTAIN AMERICA: FEAR HIM (Fear Him #1-4, Captain America v1 #280, Avengers v3 #64)

De nieuwe reeks Captain America: Sam Wilson pikt op waar All-New Captain America eindigde onder ALL-NEW, ALL-DIFFERENT MARVEL. Steve Rogers krijgt opnieuw zijn Super Soldier-serum en zijn jeugd terug in het Avengers: Standoff-event en speelt de hoofdrol in de nieuwe reeks Captain America: Steve Rogers. Zowel Sam als Steve spelen grote rollen in Civil War II.

 • CAPTAIN AMERICA: SAM WILSON VOL.1: NOT MY CAPTAIN AMERICA
 • CAPTAIN AMERICA: SAM WILSON VOL.2: STANDOFF
 • CAPTAIN AMERICA: STEVE ROGERS VOL.1

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


6 Comments


 1. avatar
   
  Axel

  Ik ga nu niet akkoord met het beste van Gruenwald. :-)
  De verhalen waar The Captain het schild en de verantwoordelijkheid overneemt, en waar hij beseft dat zijn regering niet altijd het beste met zijn bevolking voorheeft, overtreft het magere Bloodstone IMO.
 2. avatar
   
  CK3v1N

  Alweer een mooie, uitgebreide start to read!
 3. avatar
   

  Nog zoveel series die ik moet (willen eigenlijk :p) lezen ;(. Na Thor, ga ik waarschijnlijk aan Green Lantern Beginnen (tussendoor nog The Superior Spiderman, en TN52Batman)
 4. avatar
   
  'Soul

  Zalig, vroeg me net nog af of er nog eens zo’n start to read ging verschijnen :D
  Ik hoop dat er in de nabije toekomst nog een aantal zullen verschijnen, ik weet namelijk helemaal niet waar te beginnen met de Spiderman reeks, de eerste issues steken me namelijk erg tegen, maar big time en dergelijke vond ik dan wel weer leuk.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.