2
Posted 01/04/2014 by Axel in Tv/Film
 
 

Wrestlemania voor Dummies

Wrestlemania set 2

Op 6 april 2014 congrueren alle wrestlingfans samen in de Mercedes-Benz Superdome in New Orleans, Louisiana. Die dag vindt immers Wrestlemania XXX plaats, en dit evenement vormt de apotheose van wat worstelfans het Wrestlemania Season, startend met de Royal Rumble in januari, heten.

In deze korte inleiding staat heel wat informatie, en dit leidt waarschijnlijk tot heel wat vragen. Brainfreeze heeft hierop geanticipeerd en biedt zijn lezers antwoord.

De Show

Wat is Wrestlemania?

Wrestlemania is zonder twijfel de grootste, belangrijkste en meest lucratieve jaarlijkse worstelshow ter wereld.

wrestlemania set 4Ken ik het onder een andere naam?

Veelgebruikte termen zijn onder andere Showcase of the Immortals of The Grandest Stage of Them All. Vroeger gebruikte men ook de naam van de main event, zoals bijvoorbeeld The Mega Powers Explode (Wrestlemania V) of  The Ultimate Challenge (Wrestlemania VI) als titel…

Wie organiseert het?

De organisatie gaat sinds 1985 uit van World Wrestling Entertainment (of WWE), een beursgenoteerd bedrijf opgericht door de familie McMahon, onder leiding van patriarch Vincent “Vince” K. McMahon. Zij controleren momenteel het leeuwendeel van de worstelmarkt.

Is WWE verschillend van de WWF die ik vroeger kende?

Neen, na een verloren rechtszaak tegen de panda’s van het World Wildlife Fund, veranderde men de naam van World Wrestling Federation naar World Wrestling Entertainment.

Wat heeft Wrestlemania met popcultuur te maken?

Alles! Wrestlemania is popcultuur. Het blijft een jaarlijkse hoogmis van Amerikaans entertainment.

Alles is dus top en top Amerikaans?

Aretha Franklin

Aretha Franklin zong reeds 2 maal het volkslied (Wrestlemania III en XXIII)

Uiteraard. Het bedrijf heet dan wel World Wrestling Entertainment, hun hoofdzakelijk Amerikaanse worstelaars strijden om een wereldtitel en het product blijft op en top Amerikaans.

De show start steevast met het Amerikaans volkslied, waarbij we daarbij beelden van de Armed Forces (dat WWE ten volle steunt) krijgen en waarna  straaljagers over het stadium vliegen. Allemaal zeer impressionant.

Kijkt daar veel volk naar?

Absoluut, elke fan probeert naar Wrestlemania Weekend af te zakken. Mensen van letterlijk de gehele wereld reizen naar New Orleans. Daarom kiest men ook voor een stadium, want het evenement is overduidelijk te groot geworden om het in kleinere stadia te organiseren. Men verwacht ruim 70.000 toeschouwers.

Kunnen die locaties dat aan?

De laatste jaren is gebleken dat steden strijden (lees: bieden) om de show in huis te halen. Wat ergens logisch is, want de plaatselijke economie krijgt een serieuze boost. Hotels raken volgeboekt, restaurants krijgen massaal extra klanten, …

Iedereen wordt rijk…

Tel daarbij alle televisierechten wereldwijd. De show is beschikbaar via hun eigen WWE Network of via pay-per-view, waar de kijkcijfers wellicht boven het miljoen zullen uitkomen. Vergeet niet dat kijkers bij pay-per-view $59,95 (ongeveer 44,00 EUR) dienen te betalen.

Je sprak daarnet over Wrestlemania Weekend? Duurt de show dan een volledig weekend?

Toeschouwers kunnen inderdaad een volledig weekend in de WWE-sfeer blijven. Je kunt als fan Wrestlemania Axxess bezoeken of de WWE Hall of Fame bekijken. Bovendien kom je de sterren ook bij heel wat evenementen in de stad tegen.

Daarnaast houden kleinere federaties dat weekend shows in dezelfde omgeving, en die gaan ervan uit dat worstelfans ook eens van hun product willen proeven.

WWE Hall Of Fame 2Ik wist niet dat WWE een Hall of Fame had?

Elke grote sport kent een eigen Hall of Fame, en het is WWE’s manier om oude sterren te loven voor hun bijdrage. Ze krijgen een speciale Hall of Fame-ring en mogen een laatste keer een dankwoord geven. Iedereen voelt zich daar goed bij.

Waar kan ik die Hall of Fame bezoeken?

Er bestaat voorlopig nog geen echte locatie waar fans ze kunnen bezoeken. Momenteel is het enkel een televisiegebeurtenis.

Wie wordt dit jaar in de Hall of Fame geëerd?

Dat is best fascinerend gezien voormalig zwart schaap Ultimate Warrior de hoofdgast is. Verder krijgen Jake “The Snake” Roberts, Scott HallPaul Bearer, Carlos Colon, Lita en Mr.T hun gloriemoment.

Mr.T?

Ja, de juwelendragende fool met mohawk uit The A-Team. Zijn bijdrage kan zeker niet onderschat worden.

Je sprak over WWE Axxess…

Axxess kan je het best met een beurs vergelijken. Fans krijgen de kans alle sterren te ontmoeten, van wie ze (mits aanschuiven) een handtekening, foto of handdruk krijgen. Daarnaast krijg je alle props te zien, je kunt een wedstrijd live becommentariëren of je te goed doen aan merchandise. WWE waardeert hun loyale fans.

De Worstelaars

Wie zijn die avond de belangrijkste worstelaars?

Je hebt poster boy John Cena die qua merchandise boven iedereen  uittorent, en als het gezicht van het bedrijf wordt gezien. The Undertaker keert elk jaar terug om zijn streak te beschermen. Grote sterren als Triple H, Randy Orton en Brock Lesnar zijn altijd zeker van hun stek.

Maar Wrestlemania blijft belangrijk omdat men ook enkele grote namen uit het verleden uitnodigt. Hulk Hogan is dit jaar de officiële gastheer. Vergeet ook niet dat de voorbije 3 jaar alles rond Dwayne “The Rock” Johnson draaide, want die bracht de mainstream aandacht met zich mee.

Komt The Rock dit jaar terug?

Officieel staat hij voorlopig niet aangekondigd.

Wie zorgt voor de nodige aandacht?

Dat wordt dit jaar voormalig wereldkampioen Dave “Batista” Bautista.

Batista WrestlemaniaWaarom keert Batista terug?

Daar zijn volgens ons twee redenen voor.

Toen duidelijk werd dat Dwayne Johnson niet terug zou keren, wou men een toch een grote naam voor de show en sprak men hem aan. Ten tweede speelt Batista een belangrijke hoofdrol in Guardians Of the Galaxy, Marvel‘s grote zomerblockbuster.

Iedereen is dus blij dat hij terugkeert?

Het management is zeer blij. WWE kan opnieuw promoten dat een belangrijke filmster op hun grootste show worstelt.

Als we op zijn Royal Rumbleoverwinning, waar hij werd uitgejoeld, afgaan, lijken fans niet overtuigd. Bovendien is hij onder zijn collega’s, als we de geruchten mogen geloven, ook niet erg geliefd. Hij drukte zich in het verleden regelmatig negatief over de huidige generatie uit.

Wie wordt dan de grote ster van de avond?

Dit wordt ongetwijfeld Daniel Bryan.

Daniel Bryan

Daar heb ik nog niet van gehoord…

Een worstelaar als Bryan Danielson is een enigma. Hij heeft ongelooflijk veel worsteltalent, maar hij ziet er niet uit als de typische WWE-worstelaar die management graag in de kijker zet. Hij beschikt niet over een impressionante fysiek, hij heeft geen modellengezicht; hij is klein, normaal gebouwd en heeft een lange baard. Je zou hem buiten de ring nooit als worstelaar herkennen.

Zijn fans, en die groeien door zijn Yes!Movement elke dag, saboteerden reeds menig show en ze roepen zelfs als hij er niet is. Hun Yes!Yes!Yes! klinkt soms oorverdovend.

Huh?

Fans willen dat hij een ster wordt en roepen met hem mee. Spelers van de Seattle Seahawks bedankten hem na hun Superbowl-overwinning en andere Amerikaanse atleten volgen het voorbeeld. Bekijk onderstaand filmpje en bedenk wat dit gaat geven met ruim 70.000 mensen.

Je vertelde daarnet over de Streak. Wat betekent dat?

The-Undertaker-StreakThe Undertaker heeft momenteel een ongeslagen record op de grote show. Het is dan ook hoogstwaarschijnlijk dat de meest gerespecteerde man binnen de promotie er nooit gaat verliezen, maar elk jaar willen ze ons doen geloven dat iemand die kans daar de kans toe heeft en dus schotelt WWE hem de beste of gevaarlijkste worstelaar voor. The Undertaker mag je met een fles dure wijn vergelijken, want hoe ouder hij wordt hoe beter de wedstrijden zijn. Menig Wrestlemania Moments zijn er uit voortgevloeid.

Bedoel je dat iedereen het zich blijft herinneren?

Inderdaad, een Wrestlemania Moment wordt elk jaar bij de promotie rond de show gebruikt. Elke worstelaar gaat voor dat unieke onvergetelijke moment. Belangrijker dan een titel betekent het dat de fans je nooit vergeten.

Wrestlemania Mike TysonGeef me enkele voorbeelden.

Hulk Hogan die Andre The Giant bodyslamt blijft monumentaal. Mike Tyson die Steve Austin als kampioen kroont betekende voor velen het begin van de Attitude Era. De superkick die Ric Flairs carrière beëindigde, Randy Savage en Miss Elisabeth, Ultimate Warrior versus Hulk Hogan, … er zijn er zoveel.

Zal ik de wedstrijden als leek kunnen volgen?

Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Voor elke grote wedstrijd krijg je een introducerende film waarin wordt verteld waarom ze vechten en waarom het belangrijk is.

Je kunt het ook eenvoudig houden en supporteren voor de goeien en joelen naar de slechten.

Meer dan worstelen

Biedt Wrestlemania enkel wedstrijden?

Absoluut niet. Wrestlemania is anders dan alle andere worstelshows, en dus biedt WWE een totaal entertainmentpakket.

Wat mogen we nog verwachten?

De leden van de jaarlijkse Hall of Fame mogen nog eens naar het publiek zwaaien en speciale gasten maken hun opwachting. Over de jaren heen hebben heel wat sterren aan Wrestlemania meegewerkt.

Uiteraard som je er enkele voor me op.

Mickey Rourke, Nicole Scherzinger and Kid Rock participate in Wrestlemania XXV at Reliant Stadium in Houston, Texas

Mickey Rourke daagt Chris Jericho uit.

Uit de filmwereld springen vooral Pamela Anderson, Burt Reynolds, Mickey Rourke, Freddie Prinze Junior en Jennie Garth er uit. Kim Kardashian behoort wellicht ook tot dit lijstje.

Muzikale optredens waren er onder andere van Motörhead, Limp Bizkit, Ray Charles, Aretha Franklin, Ice-T, Kid Rock, Salt ‘n Pepa, Snoop Dogg, Living Colour, John Legend en Run DMC. Het belang van muziekster Cindy Lauper bij de eerste Wrestlemania mag niet onderschat worden.

De combinatie van Jake “The Snake” Roberts en Alice Cooper lag voor de hand.

Flo Rida bracht metGood Feeling” echt ambiance in het stadium.

Zeer evident was de samenwerking met atleten als Mohammed Ali en Mike Tyson. Aan deze lijst mag je meer dan 20 bekende namen uit het American Football toevoegen.

De samenwerking is niet altijd even geslaagd, maar het zorgt wel voor de nodige publiciteit.

Wrestlemania Trump Billionaire vs BillionaireRaken ze ook fysiek betrokken?

Ja, zo worstelde Mr. T twee, waaronder één main event met Hulk Hogan, wedstrijden. Bokssensatie Floyd “Money” Mayweather Jr. versloeg Big Show en Lawrence Tayler vocht tegen Bam Bam Bigelow. Zelfs miljardair Donald Trump zette zijn weelderige haardos op het spel in de Battle of the Billionaires.

De meest memorabele inbreng komt van honkballegende Pete Rose die maar liefst driemaal optrad. Zijn fratsen met Kane blijven tot op vandaag leuk.

Versiert men het stadium mooi?

Bidt de paus elke dag?

Kevin Dunn, de grote verantwoordelijke van de productie, poogt elk jaar grootser en grootser te werken. Van de kolossale entree waar de worstelaars te voorschijn komen tot vuurwerk en andere effecten. Zijn team werkt elk jaar om de vorige prestatie te overtreffen.


Hoe lang duurt Wrestlemania?

De hoofdshow duurt ongeveer 4 uur, en je wil de pre-show niet missen. Dus reken maar dat je 5 uur voor de televisie zit.

Vijf uur? Is er geen pauze?

De wedstrijden volgen elkaar niet aan een hoog tempo op, maar je moet je plaspauze inschatten. De clips van de weekendactiviteiten, het optreden van de muzikale gast en de promotie voor hun merchandise vormen misschien een ideaal moment. Veel fans profiteren ook van de vrouwenwedstrijd om er even tussenuit te knijpen.

AJ LeeIs de vrouwenwedstrijd dan niet belangrijk?

Jammer genoeg worden de vrouwen of WWE Diva’s enkel als eye-candy beschouwd. Dat betekent niet dat dit zo is, want velen van hen zijn echte atleten, maar WWE heeft de onaangename gewoonte hen als dusdanig te presenteren.

Daardoor zullen vele kijkers supertalent en regerend vrouwenkampioen The Geek Goddess AJ Lee missen .

The Geek Goddess? Het klinkt als een goedkope gimmick.

Neen, AJ Lee is een echte geek. Opgegroeid als worstelfan en hevig supporter van comics vind je haar regelmatig op comicbeurzen terug. Ze staat in schril contrast met de andere Diva’s.

Dit is heel wat informatie om te verwerken.

Het allerbelangrijkste is dat je van de show en alle entertainment geniet. Houd ook de volgende artikels van onze Wrestlemania Special in de gaten.

Wat kan ik nog verwachten?

We tellen de 10 beste Wrestlemania-wedstrijden af, cartoonist-columnist Jeroom vertelt over Hulkamania, we delen een Wrestlemania Cosplay Special en we kijken naar het belang van The Ultimate Challenge.

Wij zijn niet de enigen natuurlijk, vraag maar aan de bekendste tekenfilmhond en aanschouw de trailer van Scooby Doo: Wrestlemania Thriller.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?