4
Posted 22/03/2014 by Killian in Comics
 
 

Interview: Sytse Algera


In het najaar van 2012 dompelde Brainfreeze zich onder in het verleden van het roemruchte Juniorpress. We beschreven de geschiedenis van de Nederlandse uitgeverij die voor menig lezer het eerste opstapje was naar de Amerikaanse comic en hadden interviews met enkele vertalers. Tijdens onze speurtocht stuitten we op een naam die hierbij regelmatig  terugkwam: Sytse Algera.

Sytse was even betrokken geweest bij Juniorpress, maar zijn activiteiten in de stripwereld leken veel verder te reiken dan alleen maar dat. We gingen op onderzoek uit en ontmoetten hem voor een gesprek…

trigie 5
Het prille begin

Sytse vertelt dat hij eigenlijk altijd heeft gelezen. Op jonge leeftijd kwam hij in contact met Europese strips en de eerste vertalingen van Amerikaans werk. Na de eerste Hip Comics kwamen natuurlijk ook de eerste Juniorpress-vertalingen in huis en daarna zouden de vertalingen plaatsmaken voor de originele Amerikaanse comics. Aan de andere kant was er het fonds van uitgeverij Oberon dat in positieve zin indruk wist te maken. Sytse is een  groot fan van Trigie en Storm – wat deels verklaard wordt door het fraaie schilderwerk van de Engelsman Don Lawrence.  Het vijfde Trigie-album is nog altijd één van zijn favorieten.

Jongensdroom

De jaren verstreken en we zitten inmiddels aan het einde van de jaren tachtig. Sytse is al enige tijd werkzaam als  politieagent in Nederland. Tijdens zijn vrije avonden is hij online te vinden waar hij via de servers van Compuserve in contact treedt met Amerikaanse comicbookfans. Hij knoopt er contacten aan en er wordt flink gehandeld in variant covers. Dat laat hem hongeren naar meer en hij trekt de stoute schoenen aan. Sytse weet via zijn werk een stageplek te regelen bij de Amerikaanse politie en vertrekt naar New York.

De jaren negentig zijn op dat moment aangebroken en de comicbookwereld is volop in beweging. Sytze gaat langs bij Valiant Comics. Daar mocht hij een kijkje in de keuken nemen. Een zekere Joe Quesada had net een korte run op DC Comics’ The Ray afgerond en stond op het punt om te gaan werken voor de uitgever. Sytse had bij Valiant ook een ontmoeting met de legendarische tekenaar Barry Windsor-Smith (Wolverine: Weapon X) met wie hij erg veel heeft gesproken. Hij bezoekt ook de  burelen van Marvel en DC.

Gegrepen door dit alles schiet een idee wortel in zijn hoofd.

Stripdagen Breda


stripdagen 1992

In die periode vinden de immens populaire stripdagen elk jaar plaats in Het Turfschip te Breda. Zou het niet leuk zijn  als er ook eens wat meer Amerikaanse tekenaars zouden komen signeren? Sytse laat het ook nu niet bij dromen alleen en trekt bij een flink aantal stripwinkels in binnen- en buitenland aan de bel. Hij heeft de contacten en een plan. Het enige wat nog ontbreekt is geld. Dit zijn de jaren voor de euro en reizen van en naar Amerika was toen nog een zeer dure bezigheid.  Geen enkele partij kan het zich permitteren om een tekenaar uit de VS te laten overvliegen, maar wanneer men de handen ineenslaat is het mogelijk. Als een stuk of acht winkels bereid zijn om 100 gulden te betalenn dan moet het  lukken.

Sytse Algera weet enkele winkels te overtuigen en in de jaren daarna zien de stripfans in Nederland en Belgie mensen als o.a. Joe St-Pierre, Jimmy Palmiotti en Joe Quesada in levende lijve. De stripmakers kunnen op hun beurt eens signeren op een Europees festival en een stukje van het continent zien. Want de winkels die hebben meebetaald  krijgen vaak ook nog een signeersessie in huis…

Juniorpress

Het is echter nog niet genoeg. Sytse ontmoet Juniorpress-oprichtster Ans Loos, die hem na een goed gesprek vraagt om iets voor de uitgever te doen. Dat iets worden uiteindelijk twee dingen. Het vertalen van Marvel’s kosmische event The Infinity Crusade en Juniorpress was bereid om comics rondom het kaartspel Magic the Gathering uit te geven…
magic the gathering 1                  magic the gathering 4

Magic the Gathering? Hoe zit dat in elkaar? Na zijn korte verblijf is Sytse Amerika blijven bezoeken. Hij ‘ontdekt’ via wat relaties het bedrijfje Wizards of the Coast. Daar maakt hij kennis met dit kaartspel en weet hij vrijwel zeker dat er hordes geeks in België en Nederland hiervoor warm zullen lopen. Dat er ook comics worden gemaakt in dit universum is mooi meegenomen. Hij zal uiteindelijk het spel introduceren in Nederland en de comics onderbrengen bij Juniorpress. Dat de vertaling van zijn hand kwam moge duidelijk zijn…

comicwatchBij de uitgever heeft hij dan inmiddels kennis gemaakt met Olav Beemer en Peter de Bruin. Samen met hen doet hij nog een poging om een heus fanzine uit de grond te stampen getiteld Comic Watch. Met financiële steun van de Nederlandse stripwinkel Professor Ich verschijnen er vier nummers. Het blad had zelfs de primeur om als eerste en eigen fanzine een preview te mogen publiceren van het materiaal van Defiant, de laatste uitgeverij van Jim Shooter. Gezien de geringe verkopen bleek een informatieblad over comics helaas niet levensvatbaar.

Keerpunt

Het vroegtijdig stopzetten van Comic Watch was, met een beetje gevoel voor dramatiek, een voorbode voor de tijd die komen zou. Sytse’s intensieve bemoeienis met het stripwereldje zou een tijdlang op een laag pitje komen te staan. Hij liet elk jaar trouw een aantal Amerikaanse comicbookmakers overkomen. Maar dat werd ruw onderbroken toen een Brusselse en een Parijse stripwinkelier niet met het beloofde geld over de brug kwamen. Deze financiële opdoffer werkte dusdanig demotiverend dat het even tijd werd voor een korte pauze…

Wij zochten Sytse Algera eind vorig jaar weer op, en de man heeft niet stilgezeten. Klik door naar de volgende pagina voor ons interview

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.