3
Posted 03/03/2014 by Axel in Tv/Film
 
 

Top 50 Music Video Trailers (50 – 41)

A View To A Kill Duran DuranAls we beelden van een nieuwe film wensen te zien, hollen we het net op en bekijken we de trailer. Voor de filmstudio is dit simpel en evident. Maar, het is niet altijd zo geweest.

Voor de globale doorbraak van het internet werd een film gepromoot via een lied, meestal vergezeld door een videoclip. Vooral na de geboorte van MTV (toen de zender nog muziek promootte) en de komst van concurrent VH-1, verschenen deze clips in grote regelmaat op het kleine scherm. Het combineerde de energie van het nummer met de beste beelden van de film. Hoe beter en succesvoller het nummer, hoe meer reclame voor de film. Meer nog, de song vormde de emotionele band met de film en de kijker…

Het verdwijnen van deze marketingtechniek en de teloorgang van de singleverkoop staat gepaard met het verloren gaan van een kunstvorm (let op: de clips worden bij gelegenheid nog gemaakt, maar ze vormen nu slechts een klein deel van een veel grotere reclamecampagne). Daarom gaat Brainfreeze terug in de tijd, en stellen we een heuse Top 50 Music Video Trailers aan jullie voor. Voor velen onder jullie is dit de kans jeugdherinneringen opnieuw te beleven of nieuwe ontdekkingen te doen.

Bij het opstellen van deze lijst hielden we rekening met vier belangrijke factoren:

  • De videoclip bevat filmscènes of “in character“-leden (m.a.w. ze spelen hun rol) van de cast.
  • De videoclip is geen integrale filmclip. De artiest moet ook te zien zijn.
  • We beperken het aantal James Bond- en Disney-bijdrages.
  • Noem het gerust onze persoonlijke nostalgische voorkeur, maar videoclips uit het pre-internettijdperk halen het doorgaans van de meer recentere.

madonna-beautiful-stranger_01

Tientallen en tientallen (er zijn er echt heel wat) videoclips werden aan ons kritisch oog onderworpen, alvorens we aan de lijst begonnen. Vandaag schotelen we jullie de nummers 50-41 voor. In de woorden van de Vlaamse Bob DylanVolle Gaas!

50. “Man in Motion” – John Parr 

Film: St.Elmo’s Fire (1985)

Palmares: #1 Billboard Hot 100

Waarom staat het in de lijst: De hoofdrolspelers (leden van het helaas ter ziele gegane Brat Pack) bezoeken de afgebrande ruïnes van hun vaste uitgaansplek waar John Parr met volle permanent zijn anthem staat te brullen. Tussenin krijgen we filmfragmenten en keren we terug naar betere tijden waar diezelfde John Parr op het podium optreedt.

49. “Decode” – Paramore

Film: Twilight (2008)

Palmares: bescheiden hit

Waarom staat het in de lijst: Binnen de redactie, en we geven geen namen, leeft een grote Twilight-fan en die gunnen we regelmatig zijn plezier. We mogen hier ook wel eerlijk zijn, het ziet er allemaal mooi uit en het duurt maar 4 minuten.

48. “It’s in the Way You Use It” – Eric Clapton

Film: The Color of Money (1986)

Palmares: #1 in de USA Mainstream Rock Tracks

Waarom staat het in de lijst: Dit is een typevoorbeeld van een music video trailer. Na het zien van deze clip weet je perfect waar de film over gaat: Paul Newman en Tom Cruise spelen biljart (hoor de ballen kaatsen). Bovenal werkt het gitaarspel van de übercoole Clapton aanstekelijk.

 47. “9 to 5″ – Dolly Parton

Film: 9 to 5 (1980)

Palmares: # 1 Billboard Hot 100, # 1 Country Charts

Waarom staat het in de lijst: Evergreen-alarm! Er gaat geen week voorbij of dit lied valt ergens op Radio Nostalgie of Joe FM te beluisteren. Jammer genoeg ziet de clip er wat te gekunsteld uit.

46. “When The Going Gets Tough (The Tough Get Going)” – Billy Ocean

Film: The Jewel of the Nile (1985)

Palmares: #2 U.S. Billboard Top 100

Waarom staat het in de lijst: Nu, hier zien we geen clips uit de film… maar, de danskunsten van hoofdrolspelers Kathleen Turner, Danny DeVito en Michael Douglas geven het geheel een enorm leuke toets. Je merkt overduidelijk dat de acteurs zich te pletter amuseren. Deze feelgood vibe en het succes van het nummer waren de perfecte aanloop tot de release van The Jewel of the Nile, de sequel op Romancing The Stone.

45. “The Goonies ‘R Good Enough” – Cyndi Lauper

deel 1

deel 2

Film: The Goonies (1985)

Palmares: #10 Billboard Hot 100

Waarom staat het in de lijst: We mogen hier niet spreken van een echte hit, en het nummer klinkt repetitief, maar de magie van dit nummer zit hem in de creativiteit van de clip/minifilm. Cyndi Lauper was op dat moment in volle Rock’n Wrestlingfase, en liet geen kans onbenut om de sterren van het toenmalige World Wrestling Federation in haar clips te laten optreden. “The Goonies R’ Good Enough” toont in twee delen hoe zowel de worstelaars (met onder meer een knettergekke Rowdy Roddy Piper en Iron Sheik) en de Goonies op zoek gaan naar de piratenschat. Je vindt ze op de DVD-versie van de The Goonies-film terug.

44. “Come With Me” – Puff Daddy ft. Jimmy Page

Film: Godzilla (1998)

Palmares: #47 Billboard Hot 100

Waarom staat het in de lijst: De clip maakte deel uit van de grootschalige hype rond de Amerikaanse versie van Godzilla. Voortgaand op de gebruikte beelden was je niet gek te denken dat de film fantastisch goed zou zijn. Ah, Jimmy Page speelt gitaar en het groene monster gromt goedkeurend. Wat heb je meer nodig?

43. “Say You, Say Me” – Lionel Richie

Film: White Nights (1985)

Palmares: #1 Billboard Hot 100, een Academy Award for Best Original Song, een Golden Globe Award for Best Original Song

Waarom staat het in de lijst: Een power ballad zoals je ze enkel in de jaren 80 terugvond en een prachtig voorbeeld van hoe een sterk en populair lied de aandacht op een film kan vestigen. Beelden en muziek werden trouwens zeer goed met elkaar verweven (2:49).

42. “Great Balls of Fire” – Jerry Lee Lewis & Dennis Quaid

Film: Great Balls of Fire! (1989)

Palmares: geen hit

Waarom staat het in de lijst: Op papier leek de verfilming van het leven van het originele Wild Child een goed idee. In de clip zie je “The KillerJerry Lee Lewis en Dennis Quaid samen piano spelen waartussen enkele van de beste scènes uit de film werden gemonteerd.

41. “I Don’t Wanna Miss a Thing” – Aerosmith

Film: Armageddon (1998)

Palmares: #1 Billboard 100, een VMA Best Video from a film

Waarom staat het in de lijst: Omdat de lijst incompleet zou zijn zonder deze clip. Het klinkt en ziet er episch uit en werkt goed samen met de filmfragmenten. Aan jullie echter om er de knapste Tyler uit te zoeken.

Morgen, de nummers 40-31!

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?