5
Posted 26/02/2014 by Killian in Comics
 
 

Top 10 Nooit Afgewerkte & Te Vroeg Stopgezette Comics

Iedereen heeft ze wel. De favoriete comicbookseries waar je graag meer van had gelezen. De juweeltjes waarvan je denkt : hoe kan het dat dit wordt gestopt?! Enkele Brainfreeze-redacteuren kropen bij elkaar en stelden een top 10 nooit afgewerkte/te vroeg stopgezette comics samen om weemoedig van te worden.

10. TMNT – TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (VOLUME 4)
tmnt31cover-final

 • Jaar: 2001-2010
 • Schrijver/Artiest: Peter Laird & Jim Lawson
 • Aantal verschenen delen: 31
 • Uitgever: Mirage Publishing

Sinds hun debuut in 1984 worden er op gezette tijden nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles-comics gepubliceerd. In 2001 begon TMNT co-schepper Peter Laird samen met Jim Lawson aan een nieuwe reeks rond de gemuteerde ninjaschildpadden. Dit was inmiddels het vierde volume, waarin de ouder geworden Turtles samen met naar de aarde geëmigreerde buitenaardse wezens vrij openlijk onder de mensen konden leven. De tweemaandelijkse comics wisten hun weg naar de lezer te vinden, maar in 2010 ging het mis. Peter Laird verkocht de Turtles-franchise aan Viacom/Nickelodeon. De reeks eindigde met het online verschenen issue #31 en een ‘to be continued…‘. Later startte IDW Publishing een nieuwe TMNT-reeks met die andere co-schepper – Kevin Eastman – en dat in een nieuwe continuïteit. Deel #32 zou inmiddels getekend moeten zijn door Lawson, maar Laird wil zelf de afwerking doen. Misschien wordt dit vierde volume ooit nog afgemaakt? Maar daarvoor zijn we afhankelijk van de motivatie van Peter Laird.

 

9. DAREDEVIL/BULLSEYE: THE TARGET

 • Daredevil_Bullseye_cover_-_number_1

  Jaar: 2003

 • Schrijver/Artiest: Kevin Smith & Glenn Fabry
 • Aantal verschenen delen: 1
 • Uitgever: Marvel Comics (Marvel Knights imprint)

Kevin Smith en Joe Quesada maakten eind jaren 90 samen het bejubelde Daredevil-verhaal Guardian Devil. In  dit verhaal doodde Bullseye Karen Page, secretaresse en liefdesinteresse van Daredevil’s alter ego Matt Murdock. Ze zouden hiermee het toneel gereed maken voor de bejubelde run van Brian Michael  Bendis en Alex Maleev. Maar Smith zinde het niet dat alle aandacht naar Bendis ging en hij startte nog een miniserie rond Marvel’s man zonder vrees. In Daredevil/Bullseye: The Target zou hij DD wraak laten nemen op Bullseye. Een bijkomend voordeel was dat Bendis dat personage dan niet zou kunnen gebruiken. Smith kreeg echter last van faalangst en maakte van de gelegenheid  gebruik om Jersey Girl te filmen (dat, ironisch genoeg, nog harder faalde). Er werd wel een tweede issue getekend, maar deze werd nooit uitgebracht. Smith legde later de ruzie met Bendis bij en deze serie stierf een zachte dood. En daar zaten we dan.. Met onze ene issue…

 

8. WAR HEROES

 • War_Heroes_1Jaar: 2008-2009
 • Schrijver/Artiest: Mark Millar & Tony Harris
 • Aantal verschenen delen: 3
 • Uitgever: Image Comics

Mark Millar verwerkte zijn ideeën voor een derde The Ultimates-reeks in de Image-comic War Heroes – waar Amerika’s oorlog tegen het terrorisme versterkt wordt door supersoldaten. De reeks werd getekend door Tony Harris (Starman). Er zaten grote gaten tussen het verschijnen van de issues en nadat het derde deel in 2008 verscheen, heeft Harris geen scripts meer ontvangen. Er was dan al wel een War Heroes-film in voorbereiding dus waarschijnlijk krijgen de kopers van de comic toch een afgerond verhaal. Tenminste, als de film er ooit komt. Want sinds 2008 horen we er nog maar weinig van.

 

7. WILDCATS (VOLUME 4)

 • wildcats 1 2006Jaar: 2006
 • Schrijver/Artiest: Grant Morrison & Jim Lee
 • Aantal verschenen delen: 1
 • Uitgever: Wildstorm

Wildstorm was in 2006 al begonnen aan zijn nadagen, al wisten we dat toen nog niet. Jim Lee wilde een poging doen om de superhelden van dat universum nieuw leven in te blazen. De rechten van de WildC.A.T.s waren weer bij hem terechtgekomen en het werd tijd om alles eens serieus aan te pakken. Het Wildstorm-universum zou opnieuw beginnen in de grote Worldstorm-reboot. Dat zou hun universum wat meer de sci-fi/horrorhoek induwen. Er zou echter één issue verschijnen. Daarna zou deze serie een stille dood sterven en stilletjes worden herstart in 2008. Tegelijkertijd met de WildCats kwamen ook The Authority weer terug. Ook hier zou de serie na 2 delen stil verdwijnen. Wat hadden ze gemeen? Schrijver Grant Morrison. Hij had teveel hooi op zijn vork  genomen en daar werden deze series het slachtoffer van. Een nieuwe reboot, World’s End, kwam eraan in 2008, alvorens het Wildstorm-universum bij dat van DC Comics werd gepropt met DC’s New 52 in 2011.

 

6. IMAGE UNITED

 • image united 1Jaar: 2009-2010
 • Schrijver/Artiest: Robert Kikrman & Erik Larsen, Todd McFarlane, Rob Liefeld, Whilce Portacio, Marc Silvestri, Jim Valentino
 • Aantal verschenen delen: 3
 • Uitgever: Image Comics

Robert Kirkman (The Walking Dead, Invincible) was nog maar net benoemd tot Image-partner toen hij zijn oudere collega’s overhaalde om mee te  werken aan het grote event Image United. Alle Image-oprichters (minus Jim Lee aangezien deze toen al bij DC werkte) zouden hun eigen held(en) uit het begin van de jaren 90 tekenen in één groot klopfestijn. De eerste twee delen verschenen op tijd. De derde verscheen bijna een jaar na de tweede. Sindsdien bleef het stil. De meeste mensen wijzen nu naar Spawn-schepper Todd McFarlane als reden van de vertraging. Hij zou het te druk hebben met zijn  bedrijven om nog veel aandacht aan Image United te besteden. Is deze serie dood? De Image-boys verzekeren ons van niet. Het is alleen heel erg te laat…

 

5. HELLBLAZER

 • hellblazer 2014Jaar: 1988-2013
 • Schrijver/artiest: Het internet biedt onvoldoende ruimte om de hele lijst op te sommen.
 • Aantal verschenen delen: 300
 • Uitgever: Vertigo

Misschien hoort deze reeks eigenlijk niet thuis in deze lijst. Er was in zekere zin wel een einde voor Vertigo‘s Hellblazer. Maar we hadden graag meer gezien van de echte John Constantine. De Britse working class magiër maakt momenteel opnieuw deel uit van het DC-superheldenuniversum waar hij ooit begon, maar zijn soloverhalen toch een pak minder goed werken. Even tijd voor een korte pauze om afwezig in de verte te  staren…

 

4. ALL-STAR BATMAN & ROBIN, THE BOY WONDER

 • All-Star_Batman_and_Robin_10AJaar: 2005-2008
 • Schrijver/Artiest: Frank Miller & Jim Lee
 • Aantal verschenen delen: 10
 • Uitgever: DC Comics

In navolging van Marvel’s Ultimate-lijn begon DC Comics met de All-Star-imprint. Toen men bekend maakte dat zwaargewichten Frank  Miller & Jim Lee samen een Batman-reeks zouden gaan maken beleefde de fanboywereld een collectief orgasme. Hoewel  de critici de serie niet spaarden hebben we er bij Brainfreeze toch een zwak voor. Waarom? Omdat het de Goddamn Batman is, natuurlijk! Ware het niet dat er inmiddels al ruim vijf jaar geen nieuwe goddamn issue is verschenen. De aankondiging van een verderzetting in de minireeks Dark Knight: Boy Wonder in 2011 draaide ook maar op niets uit. Jim Lee en Frank Miller hebben het ieder om beurt te druk met bijzaken. Lee heeft aangegeven dat hij de serie nog wel wil afmaken. We zien het hem liever vandaag dan morgen doen.

 

3. THE LAST GALACTUS STORY

 • lastgalactusstoryJaar: 1984-1986

 • Schrijver/Artiest: John Byrne
 • Aantal verschenen delen: 7
 • Uitgever: Marvel Comics

Dertig jaar geleden gaf Marvel het Epic Illustrated-magazine uit. Een magazine waarin de uitgever creator-owned werk van  diverse tekenaars uitgaf en vertalingen van enkele Europese strips. Het magazine was niet extreem populair, daarom probeerden ze het profiel wat te verhogen met een superheldenverhaal. John Byrne was een grote naam in de jaren  tachtig en hij kreeg de gelegenheid om het laatste verhaal van de planeteneter Galactus te vertellen. Begin jaren tachtig was hij de  gevierde man op de Fantastic Four dus het leek een verstandige keuze, maar Byrne’s bijdrage was niet genoeg om het blad te redden en het ging ten onder. Marvel had geen zin om een collectie van Byrne’s verhaal uit te brengen en het zou nooit meer worden afgemaakt. Op diverse websites kun je echter terugvinden wat Byrne’s plannen waren voor het einde. De tekeningen moet je er wel zelf bij verzinnen…

 

2. BIG NUMBERS

 • big numbersJaar: 1990
 • Schrijver/artiest: Alan Moore & Bill Sienkiewicz
 • Aantal verschenen delen: 2
 • Uitgever: Mad Love

Na het succes van Watchmen, V for Vendetta en The Killing Joke was Alan Moore klaar met mainstream superhelden. Hij besloot zijn geld in een eigen uitgeverij te steken en begon samen met Bill Sienkiewicz aan de comic die zijn meesterwerk zou moeten worden. Big Numbers was een verhaal dat speelt in een stadje gebaseerd op Moore’s thuishonk Northampton. Het ging over de komst van een groot winkelcentrum naar de stad en wat voor invloed dit zou hebben op de plaatselijke gemeenschap. Uiteraard werd dit gecombineerd met een flink stukje politiek aangezien Engeland in dezelfde periode gebukt ging onder het bewind van Margaret Thatcher. Het geheel werd afgeblust met een snuifje chaostheorie. Het was een ambitieus project dat ten onder zou gaan aan de persoonlijke problemen van Bill Sienkiewicz en  Alan Moore. De schrijver heeft aangegeven dat Big Numbers als comic nooit meer zal worden afgemaakt…

 

1. BATTLE CHASERS 

 • battle-chasers-anthologyJaar: 1998-2001
 • Schrijver/artiest: Munier Sharrief, Joe Madureira & Adam Warren
 • Aantal verschenen delen: 9
 • Uitgever: Wildstorm (Cliffhanger), later Image Comics

Aan het einde van de jaren negentig zei Joe Madureira gedag tegen Marvel en vertrok hij naar Wildstorm om daar samen met J. Scott Campbell en Humberto Ramos de Cliffhanger-imprint op te richten. Madureira begon aan een eigen fantasyreeks getiteld Battle Chasers. In deze reeks ging een jong meisje genaamd Gully op zoek naar haar vader. Het enige wat ze nog van hem heeft is een paar handschoenen. Samen met een kleurrijk gezelschap gaat ze op pad en beleeft ze onderweg allerhande avonturen. Het was een boeiend verhaal met allerhande subplots. En het was volledig getekend door Joe Madureira. What’s not to like? Maar Madureira had behoefte aan rust en begon een videogamebedrijf of drie, waardoor de serie op een cliffhanger bleef steken. Inmiddels tekent hij weer comics. Laten we collectief een kaarsje branden om zo af te dwingen dat ie zijn verhaal toch nog afmaakt…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.