6
Posted 15/02/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

Ellen Page komt uit de kast


In onze Valentijn Top 14 plaatsten wij Juno nog op het hoogste schavot. Het toeval wil dat ook Ellen Page van zichzelf liet horen op Valentijnsdag. In een speech voor de ‘Time to Thrive‘ conferentie georganiseerd door Human Rights Campaign, een organisatie die opkomt voor de gelijke rechten voor de LGTB gemeenschap, kwam ze er openlijk en tot luid applaus van de aanwezigen, uit de kast.

[…]misschien kan ik iets betekenen. Om het voor anderen gemakkelijker te maken en ze meer hoop te geven.

Er zijn echter ook nog andere redenen waarom ze de stap wou zetten:

Ik doe het ook uit egoïsme omdat ik het moe was van me te verbergen en te liegen door niets te zeggen. Ik leed gedurende jaren omdat ik schrik had om uit de kast te komen.

Page haalt aan dat Hollywood een plek is waar veel druk geplaatst wordt op de mensen die er werkzaam zijn en willen blijven. Er wordt voor jou bepaald wat de standaard is: hoe je er moet uitzien, wat een goed leven is, dat succes alles is.

De 26-jarige Canadese begon haar carrière in enkele tv-series zoals Pit Pony en Trailer Park Boys – een reeks die oudere lezers zeker kennen uit de tijd dat MTV nog goed was. Ze kwam echter eerst onder de aandacht van het Amerikaanse publiek met haar intense vertolking in Hard Candy, de debuutfilm van 30 Days of Night-regisseur David Slade, en als Kitty Pryde in X-Men: The Last Stand, een rol die ze opnieuw zal spelen in X-Men: Days of Future Past (21 mei in de zalen). De rol die haar echter het meest succes bracht was die van Juno MacGuff in Juno, een vertolking waarvoor ze trouwens een oscarnominatie voor beste actrice kreeg. Dit opende dan weer de weg naar één van de hoofdrollen in het imposante Inception van Christopher Nolan.

Mensen die de carrière van Page een beetje volgen weten dat ze allesbehalve de makkelijke weg volgt. Haar filmkeuze getuigt van de wil om meer te zijn dan de ‘romantic interest‘ aan de zijde van de afgelikte held van het verhaal. In Hard Candy speelt ze immers een meisje dat wraak zoekt voor de dood van een vriendin aan de hand van pedofielen. Mouth to Mouth uit 2005 belicht dan weer de interne keuken van een sekte en in The Tracey Fragments (2007) zien we hoe pijnlijk opgroeien wel kan zijn in een omgeving met heel duidelijk afgebakende standaarden, waar kinderen vaak aan hun lot worden overgelaten. Een thema dat ook centraal staat in het fantastische regisseursdebuut van Drew Barrymore, Whip It (2009). Meest recent was ze nog te zien in de superheldendeconstructie Super van James Gunn en The East, de ecothriller die in het eindejaarslijstje van de Brainfreeze-crew terecht kwam.

Hieronder kan je kijken naar Page’s volledige speech:

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.